Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Fitness

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 406 woorden
  • 3 juni 2001
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
162 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

Inleiding

Fitness wordt voor vele redenen gebruikt zoals: het in vorm blijven, conditie verbeteren, revalidatie, toename van spiermassa, af te vallen, etc. Deze onderdelen hebben elk hun eigen trainingsschema betekenis. Dit ga ik ook toelichten in dit werkstuk.

Fitness

“Waarom doen we fitness?” is een vraag die vaak wordt gesteld. Fitness doen we omdat ons menselijk lichaam gewoonweg beweging nodig heeft. Lichamelijke inspanning is tegenwoordig amper nog nodig. Thuis en op het werk zijn er allerlei middelen hiervoor tot onze beschikking. Ons lichaam heeft behoefte aan regelmatig spiergebruik. Het is goed voor de geest en het figuur. Ook om zoiets als stress kwijt te raken is fitness goed. Fitnesstraining is de meest efficiënte methode om alle spieren te trainen.

We konden tijdens de gymles van fitness kiezen tussen twee soorten fitness namelijk: Cardio-fitness en Fitness circuit training(toestellen) Cardio-fitness zijn veel activiteiten die goed zijn voor de conditie en vetverbranding zoals; lopen, roeien, fietsen, steppen. Tegelijkertijd is deze training perfect voor de training van de hart- en bloedvaten systeem. Fitness circuit training is een vorm van trainen met behulp van fitness toestellen, waarbij een parcours word uitgezet en op tijd word gewerkt. Op deze manier wordt er zowel aandacht aan het calorieverbruik als voor het verstevigen van de spieren besteed.

Bij krachttraining denken mensen dat ze telkens maar meer gewichten moeten gebruiken. Dit hoeft absoluut niet want door middel van herhalingen bereik je ongeveer hetzelfde resultaat

Fitness dient niet alleen om je hart en spieren te trainen, maar ook voor revaliderende mensen, senioren of mensen die stress willen kwijtraken. Revaliderende mensen moeten namelijk bijv. na een blessure de spier weer goed leren te gebruiken. Voor de wat oudere mensen is enige beweging erg goed.

Als we van de cardio-apparaten naar de kracht-apparaten ging was het wel even wennen. Bij krachttraining moesten we letten op dat we niet teveel gewicht. Ook moesten we proberen zoveel mogelijk herhalingen op een rustige manier te voltooien.

Wat ikzelf erg leuk vond was het roei-apparaat. Dit roei-apparaat was vooral geschikt voor je armspieren en buikspieren. Waar ik vooral op moest letten was dat ik een soepele beweging maakte en het stoeltje goed afgesteld was.

Trainen kan ook erg geschikt zijn voor sporters. Ze zullen dan apparaten gebruiken die in hun tak van sport voordelen zouden opleveren. Zo is bijv. voor een roeier het trainen van armspieren en buikspieren erg belangrijk.

Bronnenlijst

* Body-Style Fitness geschreven door Peter Kok * Encyclopedie Winkler Prins

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.