Fietsevenementen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 441 woorden
  • 15 april 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Er wordt veel gefietst in Nederland. Mensen fietsen voor hun plezier maar ook regelmatig als sport. Er worden in Nederland en in het buitenland veel evenementen georganiseerd. Heel bekende zijn de Tour de France en de Giro d ’Italia. In Nederland kun je ook de beroemde Elfstedentocht fietsen. Hij wordt zelfs vaker gefietst dan geschaatst. Net als de avondvierdaagse is er ook de fietsvierdaagse en je hebt de Amstel gold race. En in België heb je de ronde van Vlaanderen. Ik ga wat vertellen over de Tour de France, de Giro d ’Italia en de Elfstedentocht.

De Tour de France is de beroemdste wielerwedstrijd van Europa. De Tour is al meer dan 100 jaar oud. De eerste Tour begon op 1 juli 1903. Ze deden ruim 9 uur over de eerste en enige etappe. De rit was 467 kilometer lang. Tegenwoordig zijn er ongeveer 20 etappes. De Tour is nu tussen de 3400 en 3600 kilometer lang en dat rijden ze in twintig dagen. De Tour de France is altijd anders vorig jaar begon hij bijvoorbeeld in Engeland. De Tour wordt altijd gehouden in de maand juli. Tijdens lange bergritten drinken de renners wel 7 liter water per dag. Van het vele drinken moeten de renners natuurlijk plassen. Soms lassen ze tijdens de etappe een plaspauze in, maar soms is daar geen tijd voor. Dan plassen ze gewoon op de fiets. Of in hun broek of naast de fiets in de berm, maar zonder te stoppen. Bij de tour de France kun je truien winnen, de gele trui is voor de kortste totale tijd over alle etappes. De groene trui staat voor het puntenklassement, je kunt punten verdienen aan het eind van een etappe. De bolletjes trui win je als je de hoogste punten hebt in het berg gedeelte. De witte trui is voor de beste jongste renner, de leeftijd daarvan is onder de 25 jaar. De eerste Nederlandse winnaar van de tour was Jan Janssen in 1968. Later in 1980 won Joop Zoetemelk de tour.

De Giro d ‘Italia is een wielerwedstrijd in Italië. Hij duurt meestal 23 dagen en het heeft 21 etappes. Als je de Giro d ‘Italia wint krijg je de roze trui. In 1909 werd hij voor het eerst gereden. Vroeger begon de Giro in Milaan. Sinds 1960 zijn ze gaan veranderen, in 2010 is hij in Amsterdam vertrokken en in 2016 zal dat waarschijnlijk ook gebeuren.

De Fietselfstedentocht is al meer dan 100 jaar een jaarlijks evenement op pinkstermaandag met wel 15.000 deelnemers. Zij fietsen de 235 km lange Elfstedentocht in één dag vanuit start en finishplaats Bolsward. Er wordt gestart 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. De finishcontrole in Bolsward sluit om 24.00 uur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.