Doping

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 843 woorden
  • 12 april 2000
  • 687 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
687 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

Sinds het dopingschandaal van de Tour de France waar hele kranten en bladen vol mee stonden,weet bijna geheel Nederland er van.Steeds meer topsporters gebruiken 'de verboden middelen' die hen meer kracht geven,waardoor ze tot betere prestaties komen. Een goede reden om er eens wat meer over te vertellen…

Vroeger
De eerste verhalen van doping stammen uit de Griekse oudheid. Wanneer iemand erg vermoeid was werd aan vrouwenmelk een stimulerende werking toegevoegd, zodat de vermoeidheid wat minder werd.

Waaraan kun je zien dat iemand doping heeft gebruikt? Allereerst kun je het aantonen door middel van de urine van de gebruiker, de persoon die gecontroleerd wordt moet dan ong. 40 milliliter urine afgeven. Deze urine wordt in een buisje gedaan en gaat naar het laboratorium. Na het verwijderen van de oninteressante stoffen in de urine, zoals o.a. ontstekingsremmers, door middel van toevoeging van ether of chloroform, gaat een deel van de urine in een analyzer en de computer die daar op is aangesloten geeft de uitslag. Je kunt het ook testen door middel van een bloedcontrole. Er wordt dan bloed afgetapt en dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op verboden stoffen.

Bovendien treden er na het gebruik van doping vaak bijwerkingen op. Een aantal bijwerkingen zijn: het geelgekleurde oogwit, een slechte adem, opzwelling van de tepels bij mannen, vergroting van de prostaat, de huid kleurt geel, spierkramp en zwelling van de enkels en onderbenen. Deze bijwerkingen hebben vaak ook nog risico's, want er kunnen o.a. levertumoren optreden, bloedingen in maag- en darmkanaal, beschadiging van spieren, pezen en gewrichtsbanden en er kunnen nierstenen en nierziektes ontstaan.

Middelen waarin stimulerende stoffen zitten. Sommige medicijnen en drankjes bevatten stimulerende middelen, zoals je bijv. morfine kunt vinden in pijnstillers. Het is echter niet mogelijk al deze middelen en medicijnen te verbieden. Het drinken van koffie, waarin coffeïne zit, wat ook stimulerend werkt, is niet verboden, als er maar niet meer dan 12 microgram coffeïne in de urine zit. Stoffen als salbutamol, terbutaline en sameterol zijn sinds enkele jaren toegestaan, maar alleen via inhalatie.

Soms heb je om de een of andere reden toch medicijnen nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van neusdruppels bij verkoudheid en hoestdrankjes bij keelpijn. Het is belangrijk dat je dan weet welke middelen je wel en niet kunt gebruiken, om toch niet de regels te overtreden. Voorbeelden van middelen hiervan zijn o.a.: De neusspray van Otrivin en Nasivin, die ondanks de corticosteroïden toch zijn toegestaan. Wanneer een hoestdemper nodig is het verstandig Bredon siropen te gebruiken.

Het wordt echter steeds moeilijker om het gebruik van doping te controleren, omdat niet alle middelen in het bloed of in de urine te vinden zijn. En zijn is bijv. de prostaat van de persoon vergroot, of heeft hij geelgekleurd oogwit, dan mag je nog niet gelijk concluderen dat de persoon doping gebruikt, omdat er ook andere omstandigheden geweest kunnen zijn voor het ontstaan van deze verschijnselen.

Werking van doping. Ja of Nee? Over doping worden vele verhalen verteld. Daarvan zijn altijd wel verhalen waar, maar er zijn er ook genoeg die niet waar zijn. Vele sporters denken namelijk stiekem doping te gebruiken, maar dit is niet altijd het geval, integendeel! Een voorbeeld: Beta-blokkers geven je wel een stille hand om goed te kunnen boogschieten, maar je maximale hartslag daalt, waardoor de maximale inspanningniveau ook daalt, dus vele sporters hebben hier niets aan. Een ander voorbeeld is de stof Ventolin genaamd. Deze stof helpt CARA- patiënten de luchtwegen open te houden. Veel mensen denken daardoor dat je het ook kunt gebruiken als je geen CARA- patiënt bent, maar dit is niet het geval, want je luchtwegen staan al maximaal open en helpt dus niet mee aan een betere prestatie. Je loopt zelfs de risico dat je door bijwerkingen (verlaagde hartslag) je maximum verlaagt, waardoor er juist slechtere bijwerkingen optreden!

Wielrennen
In heel veel sporten gebruikt men verboden middelen, maar tegenwoordig weten heel veel mensen dat wielrenners het gebruiken, door het dopingschandaal van afgelopen jaar in de Tour de France. Het UCI, het hoofd van het wielrennen, wil maatregelen treffen om nog meer teleurstellingen, in het wielrennen te voorkomen. De belangrijkste UCI-maatregel in de strijd tegen de doping is de invoering van gezondheidscontroles volgend jaar. Om de paar maanden worden de wielrenners medisch onderzocht en als er zich belangrijke afwijkingen voordoen, mag de UCI ze, de wielrenners, aan de kant zetten. Ik denk, persoonlijk, dat ze hiermee een goede maatregel hebben getroffen, want het wordt zo nog moeilijker voor wielrenners om stiekem doping te gebruiken.

Eigen mening
Tenslotte wil ik nog even mijn eigen mening op papier zetten over het gebruik van doping in de (top)sport. Ik weet dat het erg goed voelt als je in een sport de beste bent, maar voel je je wel de beste als dit wordt behaald door middel van doping te gebruiken? Nee, toch? Ik vind dit geen fair- play en wil je lekker kunnen sporten dan is dit toch wel het belangrijkst, of je het spel, de sport, nou kunt of niet!

REACTIES

M.

M.

het werkstuk is te kort hehe

21 jaar geleden

T.

T.

Erg goed gedaan meidje!!!
thanks

21 jaar geleden

L.

L.

bedankt voor het gebruiken van je werkstuk, ik haal nu vast een goed cijfer thanks

Kissies l

21 jaar geleden

M.

M.

ik vind dit een hele mooie werkstuk

20 jaar geleden

T.

T.

kijk he,
ik vind jou werkstuk echt f#cking cool, echt wicked!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.