Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Doping

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2115 woorden
  • 7 februari 2002
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
87 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

Inleiding:

Ik heb gekozen voor een werkstuk over doping omdat ik het heel slecht vind als je het gebruikt en omdat je de laatste tijd bij voetbal veel hoort het zogenoemde Nandrolon waar de een na de ander mee in aanraking komt bij Het Nederlands Elftal.

Frank de Boer staat de pers te woord na de uitspraak van de UEFA in juni

Maar doping word niet alleen nu veel gebruikt maar vroeger ook al in bijvoorbeeld bij wielrennen.

De wielrenner Tom Simpson, gesneuveld op de Mont Ventoux in de Tour de France van 1967

Verder vind ik dat als je doping gebruikt en 1e word je het niet verdiend om de gouden medaille te krijgen. Doping Doping bestaat al honderden jaren in Zuidoost Afrika. Daar werden als doping meestal sterke dranken gebruikt als een stimulerend middel. Toen heette dat dop in het engels .

Wat is nou precies doping
Doping is nemen van stimulerende middelen, om hogere prestaties te krijgen. Niemand wist welke middelen als doping beschouwd werden daarom heeft het IOC heeft in 1967 wel als eerste een lijst van verboden stoffen opgesteld, waar ongeveer 300 middelen opstaan. Verder in dit werkstuk zul je zien dat er veel middelen bestaan om de prestaties van sporters te verhogen. Deze middelen hebben allemaal verschillende effecten wanneer je ze gebruikt, en de een is gevaarlijker dan de ander. Je kan er zelfs dood aan gaan.

Doping wordt door sporters veel gebruikt bij wedstrijden om een betere prestatie te krijgen, maar de gevolgen van het gebruik kunnen enorm zijn. Het jaar 1988 wordt ook wel het dopingjaar genoemd omdat er nooit eerder dan in ’88 zoveel sportlieden op dopinggebruik/en of handel werden betrapt. Er worden tegenwoordig strenge controles uitgevoerd zodat het gebruiken van doping niet onopgemerkt kan blijven. Ook wordt er veel voorlichting over doping gegeven door de Olympische bonden en de NeCeDo. Sinds 1 juli 1999 zijn deze bonden verplicht om een dopingreglement te hebben en een actief anti-doping beleid te voeren. Onder een actief anti-doping beleid boedelen ze een dopingreglement, voorlichting en dopingcontroles. Het NeCeDo oftewel het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken controleert deze dopingreglementen, adviseert, en geeft voorlichting over doping. Soorten doping Het IOC heeft dus voor het eerst een lijst opgesteld met maar liefst 300 soorten doping. Deze lijst van het IOC is in April 2001 voor het laatst aangepast, hieronder staan een aantal van deze soorten doping.

Doping zijn in 5 soorten verdeeld: 1. Stimulantia, . enkele voorbeelden ervan zijn: Amifenazol, bromantan, carfedon, cocaine, caffeine, pipradol enz
2. Narcotische analgetica. Enkele voorbeelden ervan zijn: Heroine, methadon, buprenorfine, morfine, pethidine enz. 3. Anabole middelen. Enkele voorbeelden ervan zijn: Nandrolon, clostbol, stanozolol, androsteendion, testosteron enz. 4. Diuretica . enkele voorbeelden ervan zijn: Bumetanide, furosemide, mersalyl, mannitol, chloortalidon enz. 5. Peptide hormonen, mimetica en analoga. Enkele voorbeelden ervan zijn: Groeihormoon, insuline, choriongonadotrofine, corticotrope hormonen enz.

De werking ervan Stimulantia. Deze stimulerende middelen hebben een opwekkende werking op het zenuwstelsel omdat ze de prikkelbaarheid van het ruggenmerg en de hersenen verhogen. De bekendste van deze stimulerende middelen die wij kennen is de cafeïne. Deze stof zit in cola, koffie en ook thee. Bij cafeïne betekent het niet dat een sporter geen koffie mag drinken voordat hij aan een wedstrijd begint, maar er is wel een grens gesteld, deze grens ligt bij 15 microgram cafeïne per milliliter urine. Je moet behoorlijk wat koffie drinken om deze grens de overschrijden trouwens!!!!! Onder het begrip stimulerende middelen valt ook de Strychnine, dit is een zeer giftige stof die in kleine hoeveelheid al stimulerend werkt.

Narcotische analgetica
Deze middelen werken pijnstillend en verminderen dan ook ernstige lichamelijke pijn. De bekendste van deze middelen is de morfine. Morfine geeft de sporter een gevoel van euforie, ook wel een gevoel van welbehagen. Ook de heroïne staat op deze lijst. Al deze middelen die onder deze categorie vallen zijn een beetje vreemd, je kunt namelijk niet zeggen dat ze de prestatie in de sport verbeteren, ze laten je alleen het gevoel van vermoeidheid en pijn doen vergeten. Ook zijn deze zogenoemde opiaten verslavend, en ze zijn dan ook alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Deze middelen vallen onder de Opiumwet die in 1928 is vastgesteld. In Nederland is het nu strafbaar als je deze middelen bewerkt, bereid, verkoopt, vervoert of verstrekt. Anabole middelen
De anabole middelen worden voornamelijk om de kracht te ontwikkelen, daarom wordt het dan ook vaak gebruikt bij gewichtheffen, kogelstoten, speerwerpen enzovoorts. Dit middel zorgt ervoor dat het eiwit in het lichaam wordt aangemaakt. De spieren zijn voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten dus deze anabole middelen zorgen voor een grotere spiermassa. Er zijn wel veel risico’s en bijwerkingen aan verbonden namelijk:

- leverbeschadiging - toenemen cholesterol - toenemen geslachtsdrift - toenemen gevoelens van agressie - kleiner worden van zaadballen - clitorisvergroting - ongeregelde menstruatie - vermannelijking oftewel virilisatie bij meisjes en vrouwen enzovoorts

Diuretica
De middelen die onder deze groep vallen zorgen ervoor dat het hart wordt ontlast, dit betekent dus ook dat je minder snel vermoeid raakt. Ook zorgen de diuretica ervoor dat de bloeddruk wordt verlaagd wat natuurlijk ook een rol speelt bij het sporten. Diuretica heeft niet zoveel bijwerkingen. De klachten die opkunnen treden zijn duizeligheid en een droge mond, deze verdwijnen als u de middelen langer gaat gebruiken.

Peptide hormonen, mimetica en analoga
Ook deze middelen kunnen de prestatie in de sport verhogen.

De bijwerking en risico’s van doping lijken niet zo heel ernstig, maar er zijn al verschillende sporters aan het gebruik van doping gestorven, bijvoorbeeld:

- Knut Jennsen, wielrenner, stierf in 1960 aan dopinggebruik - Simpson, wielrenner, stierf in 1967 aan dopinggebruik

Ook zijn er veel sporters die blijvende gevolgen op het gebied van gezondheid hebben overgehouden door het gebruik van doping. Dopingcontroles Vanaf 1 juli 1999 is het verplicht om dopingcontroles te doen. Het WVS geeft daarvoor subsidie om het zo goed mogelijk te doen. In dit regelement staat dat dopingcontroles sinds 1 juli 1999 verplicht zijn. Om doping terug te dringen.

Iedereen die aan en wedstrijd deelneemt of zich erop voorbereid kan gecontroleerd worden. Deze controlles worden meestal gedaan door het NeCeDo. Als je gecontroleerd word gebeurt dit meestal voor de wedstrijd of afentoe tijdens trainingen of thuis dit gebeurt altijd onaangekondigt.

Dopingcontrole stap voor stap uit doping controle boek van – Karel Zwerts

Stap1, Oproep voor dopingcontrole
Wanneer je ingeloot of aangewezen bent voor een dopingcontrole wordt je schriftelijk of mondeling hiervan op de hoogte gesteld. Een mondelinge oproep moet schriftelijk bevestigd worden.

Stap 2, Registratie en identificatie in het dopingcontrolestation
Bij wedstrijden moet je je zo snel mogelijk melden bij het dopingcontrolestation. Je mag hierbij een begeleider of tolk meenemen. Als je geen wedstrijd hebt dan moet je je zo snel mogelijk naar het dopingcontrolestation begeven. Je moet je hier identificeren en de dopingcontrole-official moet zich kunnen legitimeren.

Stap 3, Keuze opvangbeker
Aangezien je een urinemonster moet inleveren, wordt je van tevoren gevraagd een opvangbeker te kiezen.

Stap 4, Plassen onder toezicht
In de opvangbeker die je hebt uitgekozen moet je onder direct toezicht(van een persoon met hetzelfde geslacht als jijzelf) een urinemonster te produceren. De hoeveelheid urine die je moet produceren moet groter zijn dan 75 milliliter.

Stap 5, Onvoldoende urine
Indien je onvoldoende urine hebt geproduceerd wordt deze opvangbeker verzegeld met een uniek codenummer, deze code wordt genoteerd op het dopingcontroleformulier. Ook moet je zelf controleren of deze nummers correct genoteerd worden. Deze verzegelde opvangbeker wordt dan in het dopingcontrolestation bewaard. Als je later weer in staat bent om opnieuw urine te produceren(in een nieuwe opvangbeker) dan moet je zelf deze twee bekers samenvoegen.

Stap 6, Keuze van de flesjes
Als je de vereiste hoeveelheid urine hebt geproduceerd, dan zal de dopingcontrole-official je vragen om een set van twee containertjes met daarin 2 flesjes te kiezen. Ook moet je dan 2 zegels met een uniek codenummer te kiezen.

Stap 7, Verdelen van de urine
Onder controle van de dopingcontrole-official moet je de urine verdelen over de eerder uitgekozen 2 flesjes. In flesje A wordt 50 milliliter gegoten en in flesje B 25 milliliter. Ook dient er een kleine hoeveelheid urine in de opvangbeker achter te blijven om te bepalen of dit wel een geschikt urinemonster is.

Stap 8, Sluiten en verzegelen van de flesjes
Je sluit de flesjes zelf, en je verzegelt ze met een uniek codenummer. Ook deze nummers worden genoteerd op het dopingcontroleformulier. Deze flesjes moet je nu ook weer zelf opbergen in de bijbehorende containertjes, die hetzelfde nummer moet bevatten als de nummers van de flesjes.

Stap 9, Meting zuurgraad(PH) en soortelijk gewicht(SG) De overgebleven hoeveelheid die is overgebleven in de opvangbeker is nodig voor de laboratorium-analyses. De zuurgraad van de urine behoort groter of gelijk aan 5 en kleiner of gelijk aan 7 te zijn. Het soortelijk gewicht moet 1.010 of hoger zijn. Als de urine niet aan deze eisen voldoet dan moeten de stappen vanaf stap 3 opnieuw doorgelopen worden. Als de urine bij de 2e keer nog niet aan deze eisen voldoet dan zal de procedure toch voortgezet worden. Deze meetresultaten worden op het dopingcontroleformulier ingevuld.

Stap 10, Opgave gebruikte medicijnen
De dopingcontrole-official zal je nu gaan vragen of je medicijnen of andere relevante substanties hebt gebruikt gedurende 7 dagen voor de controle. De antwoorden worden genoteerd op het dopingcontroleformulier.

Stap 11, Ondertekenen van het dopingcontroleformulier
Op dit formulier moet je invullen of je akkoord gaat met de gevolgde procedure. Als je bezwaren hebt kun je die ook vermelden op dit formulier. Het dopingcontroleformulier moet altijd ondertekent worden!!! Je krijgt een kopie van het formulier en daarmee is de procedure ter plaatse voor jou afgelopen. Straffen Als er uit de dopingcontrole blijkt dat je de hoeveelheid doping die je mag gebruiken overschreden hebt zit je in grote problemen. Er zijn heel wat gevolgen aan verbonden als je betrapt wordt op het gebruik van doping. Een sporter kan een maximum gevangenisstraf van 3 maanden krijgen, een geldboete van € 15000,00, ook zal de sporter waarschijnlijk geschorst worden. De rechter beslist hoelang de sporter geschorst zal worden, 3 jaar is de minimumduur maar het kan zelfs een levenslange schorsing worden voor de sport. Je ziet dat de gevolgen hiervan echt heel ingrijpend kunnen zijn, het kan de hele carrière van de sporter verwoesten.

Zwaar verboden methoden

Op de lijst van verboden middelen van het IOC staan ook de verboden methoden, dit zijn er drie:

1, Bloeddoping
2,Toediening van kunstmatige zuurstofdragers of middelen die het plasmavolume vergroten
3. Farmacologische, chemische en fysieke manipulatie

Bloeddoping
Bij bloeddoping wordt er 6-8 weken voor de topprestatie bloed afgenomen. Een halve liter of soms zelfs twee maal een halve liter met een paar weken ertussen. Dit bloed wordt ingevroren bij –80 graden Celsius. Een mens vult zijn bloedvoorraad aan dus kan de atleet gewoon verder blijven trainen. Kort voor de wedstrijd wordt het bloed weer toegediend, maar dan alleen de rode bloedlichaampjes, die zorgen voor de zuurstoftoevoer. Op deze manier zou het mogelijk zijn om de hoeveelheid zuurstof die naar de spieren vervoerd zou moeten worden, te vergroten. Onderzoekers hebben aangetoond dat deze methode wel degelijk een positief effect heeft op de prestatie van de sporter. Er zitten ook risico’s aan deze methode, het bloed kan namelijk verwisseld worden met ander bloed waardoor de sporter besmet raakt met een ziekte zoals Aids.

Kunstmatige zuurstofdragers, vergroten plasma volume
Als de sporter een van deze middelen gebruikt zal hij ook betere prestaties leveren

Farmacologische, chemische en fysieke manipulatie
Manipulatie = bedriegende methode. Dus het lijkt me dan heel logisch dat dit niet toegestaan is. Wetten In Nederland zijn voor doping geen speciale wetten maar wel 2 wetten waarbij je doping kunt betrekken namelijk:

· Opiumwet · Wet op de geneesmiddelenvoorziening

De opiumwet is in 1928 ingegaan en heeft haar bestaan vooral te danken aan de overwegingen van internationaal belang. In November 1976 werd de opiumwet aangepast, er werd nu onderscheid aangebracht tussen de vrij onschuldige hennepproducten en aan de andere kant de drugs met onverantwoord. Dit betekent dat het gebruik van hennepproducten niet meer als misdrijf maar als overtreding wordt gezien De opiumwet heeft ook een lijst waarop verboden middelen staan.

De wet op de geneesmiddelenvoorziening heeft de bedoeling om doping te bestrijden. Veel geneesmiddelen vallen onder deze wet, die het vrij gebruik van deze niet meet toestaat. Ze mogen alleen op recept verstrekt worden. Ook mogen ze alleen in de apotheek aanwezig zijn, elders is de aanwezigheid niet toegestaan en dit betekent een overtreding van de wet.

Conclusie Ik heb heel veel geleerd over doping en dat ik het echt zwak van de personen vind die het gebruiken maarja iedereen doet waar hij zichzelf goed bij voelt. Door dit werkstuk weet ikz eker dat ik later nooit doping zal gaan gebruiken. Verder heb ik heel veel geleerd ervan. Het was echt de moeite waard om informatie over doping te zoeken en dit te gebruiken voor een werkstuk.

Bronvermelding Ik heb veel informatie uit de bibliotheek in Oisterwijk en Tilburg gehaald verder was er ook veel informatie op Internet te vinden

REACTIES

S.

S.

ik wilde ff kwijt dat dit werkstuk zeer overzichtelijk is, je kunt er een heleboel vinden!
heel erg bedankt voor het plaatsen, ik heb er veel aan gehad!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.