Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Olympische Spelen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 721 woorden
  • 18 januari 2006
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
81 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Olympische Spelen

1. De eerste Olympische spelen.

De eerste Olympische Spelen werden gehouden in het jaar 776 voor Christus, in Olympia, vandaar de naam Olympische Spelen. De Spelen werden elke vier jaar in Olympia gehouden, de stad was speciaal voor de Spelen gebouwd. In de stad waren worstelperken, boksringen, een paardenrenbaan, een hardloopbaan, velden om te speerwerpen, te kogelslingeren en te discuswerpen, zandbakken om te hoogspringen en te verspringen, en een arena voor het pankration. Het pankration was een soort bokswedstrijd waarbij álles mocht, behalve de ogen van je tegenstander uitsteken en bijten. Er stroomde veel bloed en er kwamen veel mensen om. Maar met bijv. een gedicht, een toneelstuk en met muziek kon je ook een prijs winnen.

2. Oorlog? Niet meedoen!

In de stad waren niet alleen sportvelden, -banen en –arena’s maar ook tempels, feestzalen en een soort hotels. Die waren voor de sporters, fans en trainers. De Spelen duurden 5 dagen en elke avond was er een groot feest. De enige mensen die ook buiten de Spelen in de stad woonden waren priesters, dat kwam omdat Olympia een heilige stad was voor de Grieken. De sportwedstrijden waren als eerbetoon aan Zeus. De prijzen werden aan Zeus opgedragen en voor het begin van een wedstrijd werden er offers gebracht. De Spelen werden steeds belangrijker en er gingen steeds meer steden meedoen. Maar sommigen van die steden voerden vaak oorlog. Als de Spelen begonnen mochten deze steden niet meedoen. Sport vonden de Grieken belangrijker dan oorlog. De prijzen waren heel simpel, er was alleen een eerste prijs en dat was meestal een palmtakje, een flesje olijfolie en soms een lauwerkrans. Iemand die de Olympische Spelen won was voor de rest van zijn leven een held.


3. Geen vrouwen.

Vrouwen mochten niet meedoen aan de Olympische Spelen, maar ze mochten wel kijken, maar ze mochten niet getrouwd zijn. Voor getrouwde vrouwen waren de Spelen verboden, als ze wel keken en ze werden betrapt werden ze van een hoge rots in de zee gegooid. Toen Kallipatreira een moeder van één van de sporters werd betrapt terwijl ze haar zoon aanmoedigde, kreeg ze geen straf want haar zoon had de wedstrijd gewonnen. Maar er was toch één keer een vrouw die won. Dat prinses Kuniska. Een paard dat zij gefokt had won een wedstrijd en daardoor kreeg zij de Olympische titel.

4. Einde van de oude Olympische spelen.

De oude Olympische Spelen hebben meer dan 1170 jaar bestaan. In het jaar 766 voor Christus werden de Olympische Spelen voor het eerst gehouden, in het jaar 394 (na Christus) werden ze door de Romeinse keizer verboden. In Olympia was daarna een aardbeving de hele stad kwam hierdoor onder de modder te liggen. Er was niet genoeg geld om de stad opnieuw op te bouwen en de stad werd vergeten.

5. De nieuwe Olympische Spelen.

In het jaar 1875 werd de stad Olympia herontdekt door een archeoloog. Een baron, pierre Coubertin, hoorde van de stad. Hij kreeg het idee om nieuwe Olympische spelen te organiseren. Het moesten dezelfde Spelen zijn als bij de Grieken. Hij deed erg zijn best om het plan te laten lukken en in het jaar 1896 lukte het! Dat was het begin van de nieuwe Olympische Spelen.

6. `Mens sana in corpore sana`.

´Mens sana in corpore sana´ betekent ´een gezonde geest in een gezond lichaam´. Dit zeiden de Grieken en daarom organiseerden ze ook de Olympische Spelen. Ze vonden sport erg belangrijk en dachten dat dit dé manier was om je lichaam in conditie te houden, en daar hebben ze ook gelijk in. Maar alleen sporten vonden ze niet genoeg ze vonden niet genoeg, het belangrijk om ook een gezonde geest te hebben zonder dingen die die geest aan zichzelf afkeurde, en ik denk dat ze daar wel gelijk in hadden.

7. De mensen nu en de mensen toen.

De Grieken vonden het erg belangrijk om weel te bewegen en een gezonde geest in een gezond lichaam te hebben. Ik denk dat de mensen nu daar heel anders over denken, ook dankzij tv en computer. Mensen sporten veel minder omdat ze het o.a. te druk hebben, wel betere dingen te doen hebben, het saai vinden en het niet nodig vinden. De Grieken deden vooral aan sport omdat ze dat veel leuker vonden dan andere dingen en veel meer was er niet te doen. Maar wat betreft sport deden ze veel meer!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.