Aangepaste sporten

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 625 woorden
  • 23 mei 2001
  • 336 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
336 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het aangepaste sporten is bedoeld voor mensen met een handicap en bij sommige sporten is er ook plaats voor valide mensen. Sport wordt algemeen gezien als een van de onderdelen van een gezonde leefstijl. Maar als mensen gehandicapt raken denken veel mensen dat ze niet meer kunnen sporten omdat ze anders te veel hinder bevinden van hun handicap. Maar doordat men bestaande sporten zo aanpast dat ze ook geschikt zijn voor deze gehandicapte mensen zodat zij ook kunnen sporten. Een handicap kan een lichamelijke of chronische aandoening zijn. Hier onder vallen mensen met bijvoorbeeld een amputatie, een dwarslaesie, whiplash, suikerziekte, cara, reuma, astma en nog een aantal ander ziektes. Hiernaast kan je ook een zintuiglijke handicap hebben, Dan ben je blind, slechtziend of doof, slechthorend, en een verstandelijke handicap. De NEBAS is de Nederlandse bond voor aangepaste sporten. Deze bond ontwikkeld voor zowel recreanten als wedstrijdspelers sporten die afgestemd zijn op hun individuele kwaliteiten. Een greep uit deze sporten: rolstoelbasketbal, bi-ski, boccia, Quad rugby en zitvolleybal. Over een paar van deze sporten zal ik wat meer vertellen. Ten eerste Quad rugby: Quad Rugby is een combinatie tussen Rolstoelbasketbal ijshockey en American Football. Op een veld ter grote van een basketbalveld proberen twee teams van elk vier spelers de bal over de achterlijn van de tegenstander te krijgen. Deze sport wordt vooral beoefend door mensen met een dwarslaesie. Ook mensen met beperkingen aan armen of benen kunnen deze sport beoefenen. Om beide teams gelijke kansen te geven wordt er een punten systeem gehanteerd van dat van 0.5 tot 3.5 loopt. Je bent bijvoorbeeld 0.5 als je alleen je… kunt gebruiken en je bent een 3.5 als je alleen beperkingen het aan je benen. De teams mogen maximaal 8 punten opstellen. De teams kunnen scoren door met de bal in controle, met twee wielen over de achterlijn te rijden. Er wordt gespeeld met een volleybal. De zone op de achterlijn heet de keyzone. Deze is 8 meter lang en 1.75 meter diep. De spelers kunnen het scoren verkomen door met hun rolstoel de tegenstander te blokkeren. De spelers mogen lichamelijk niet met elkaar in contact komen , wel met de rolstoel. Rolstoeltennis is eigenlijk hetzelfde als gewoon tennis. Het enige verschil dat er is, is dat de bal 2 keer mag stuiten voor dat hij moet worden teruggeslagen. De sport word het meest beoefend door mensen met alleen maar beperkingen aan het onderlichaam, omdat men vrij behendig moet zijn met de rolstoel en racket. Waar o.a. een goed ontwikkeld bovenlichaam vereist is. Het is ook mogelijk om samen met valide mensen te tennissen, alleen mag bij deze de bal maar 1 keer stuiten.

Ten slotte wil ik het nog over Aangepast skiën hebben. Er zijn verschillende aanpassingen ontwikkeld voor de invalide skiërs. Ten eerste mono-zitskiën, dit is een grote skischoen waar men in zit. De schoen is door middel van een constructie met veer en schokdemper gemonteerd op gewone ski gemonteerd. Hierdoor kunnen ook mensen met rugklachten skiën. Bi-skiën is ongeveer hetzelfde als mono-zitskiën alleen is het verschil hier dat er 2 ski’s dicht naast elkaar bevinden met eventueel zijski’s voor extra balans. De ski’s kunnen bestuurd worden d.m.v het overbrengen van het lichaamsgewicht. Kurk-skiën is skiën met 1 been waarbij skistokken zijn vervangen door armkrukken waaraan kleine ski’s zijn bevestigd. En tenslotte is er ook nog begeleid skiën dit is voor mensen met visuele beperkingen. Tijdens het skiën is er continu begeleiding. En hiernaast zijn er nog meer aanpassing maar dat is te veel om op te noemen. Ik hoop dat ik jullie nu een beetje een beeld heb gegeven dat je wel degelijk kan sporten met een handicap en dat er zoveel aanpassingen zijn dat bijna alles wel mogelijk is.

REACTIES

C.

C.

Heeey Henk,

Ik heb eigenlijk een vraag aan je.. zoals ik kan merken uit je verslag, denk ik dat jij ook een handicap hebt? mag ik vragen welke?
ik zelf ben een meid van 15 en ik heb een vorm van reuma, waardoor sporten voor mij bijna onmogelijk is, ik moet hier ook een verslag over maken voor gym.
Ik denk dat ik jouw verslag wel goed kan gebruiken!
thnxx...

veel liefs
chantal

19 jaar geleden

L.

L.

waar heb je deze info vandaan welke site?

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.