Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

HOOFDSTUK 1Op 16 juli 1947 vond de eerste vliegtuigkaping ter wereld plaats.

Een kruimeldief die Wong Yu heette, probeerde met drie medeplichtigen een vliegboot van de Chinese luchtvaart te kapen, dat van Macao naar Hong Kong vloog.

Hij was van plan de vliegboot naar een afgelegen plaats mee te nemen en de passagiers te beroven. Tijdens een gevecht werd de piloot vermoord.

De vliegboot dook naar beneden en kwam in een rivier terecht, de enige die het overleefde was Wong Yu.

In het ziekenhuis vertrouwde hij het verhaal van de kaping toe aan een medepatiënt die, helaas voor hem, toevallig een politieagent was.

Iedereen kent het begrip misdaad wel, maar wat houd het nou eigenlijk in?

In de meest ruime juridische betekenis is een misdaad in de meeste landen het plegen van een handeling waarmee de wet van dat land overtreed wordt.1.1 Wat is misdaadMisdaad kun je verdelen in twee categoriën: georganiseerde misdaad en politieke misdaad.

Bij georganiseerde misdaad staat er één man bovenaan die het doel heeft om machtiger te worden.

Leden van georganiseerde misdaadbende's zijn bereid om geld of omkoperij te gebruiken, als ze hun doel maar bereiken.

Een bekend voorbeeld is de maffia.1.2. De maffiaDe meest beruchte groep van georganiseerde misdadigers in deze eeuw is de maffia.

Hij komt oorspronkelijk uit Sicilië en opereert daar nog steeds.

Informeel zou je kunnen zeggen dat de misdaad in de familie zit, de misdadigersbendes opereren al honderden jaren.Rond 1900 emigreerden er veel maffialeden naar Amerika, daar zetten ze nieuwe bendes en netwerken op.

Omdat de invoering van de 'drooglegging' in 1920 in de Verenigde Staten alcohol illegaal maakte, maakt de georganiseerde misdaad er een winstgevende zaak van.

Dronkenschap werd een taboe, omdat het losbandig gedrag veroorzaakte.

Door de drooglegging wilde de regering tegengaan dat het erger werd, maar juist door de drooglegging kwam er een golf van misdaden.

Tussen 1920 en 1933 werden er 500.000 mensen naar de gevangenis gestuurd voor misdrijven tegen de wetgeving waar de drooglegging uit voortkwam.Het bloedbad op Valentijnsdag.

'Bugs' Morgan, een bekende ganger, eigenaar van de clandestiene kroegen en rivaal van een andere bendeleider Al Capon (zie plaatje) stal een aantal zendingen met sterke drank van zijn tegenstander.

Om wraak te nemen zette Al Capone een valstrik. Hij stuurde Morgan een bericht waarin stond dat er een zending gestolen drankt te koop was en dat deze de volgende dag opgehaald kon worden bij de garage in North Clark Street.

Op 14 februari 1929 kwamen de moordenaars (onder wie twee mannen in politieuniform) de garage binnen en schoten iedereen die binnen was dood.

Het toeval wilde dat 'Bugs' Morgan het overleefde, omdat hij te laat was voor zijn afspraak.De maffia smokkelde alcohol en dreef illegale nachtclubs waar illegale drank werd verkocht.

Deze clandestine kroegen werden regelmatig bezocht door vooraanstaande personen, zoals politici en politieagenten.

Er bestond een grote rivaliteit tussen de verschillende bendes.

Tijdens de 13 jaren van de drooglegging, werden in vuurgevechten in de onderwereld van Chicago bijna 800 maffialeden gedood.

Er kwam tenslotte een einde aan de drooglegging in 1933 toen men erkende dat de drooglegging volkomen onuitvoerbaar was.Het genre 'Maffia' vind je veel terug in boeken, films en documentatie.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Er wordt hier gesproken over "Bugs" Morgan, maar zijn naam was niet Morgan maar Moran

14 jaar geleden