Zinloos geweld

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vmbo | 947 woorden
  • 22 april 2001
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
103 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoudsopgave

* Inleiding * Hoofstuk 1 (opdracht 2+3) * Hoofstuk 2 (opdracht 4) * Hoofstuk 3 (opdracht 5) * Hoofstuk 4 (opdracht 6) * Extra opdracht * slotwoord

Inleiding.

Dit werkstuk moesten we maken bij levensbeschouwing. Het is de bedoeling dat we wat meer over zinloos geweld komen te weten. En dat we weten waar en hoeveel het eigenlijk gebeurt over heel de wereld. Er zijn verschillende soorten zinloos geweld. De meest voorkomende ik toch wel mishandeling. Het lijkt met best leuk om over dit onderwerp wat meer te weten te komen.

Hoofdstuk 1 (opdracht 2+3)

1.Waar komt zinloos geweld meestal voor ? 2.Komt het veel voor ? 3.Heb je veel verschillende vormen van zinloos geweld ? 4.Zie veel zinloos geweld op straat ? 5 Komt zinloos geweld veel voor in jouw buurt?

antwoorden: 1.Vooral op straat. 2.Best wel
3.Ja, onder andere geweld op straat, uitgaansgeweld, seksueel geweld, geweld op televisie. 4.Ja, het meest zinloos geweld gebeurt op straat. 5.Niet echt, ik denk dat het meer in grotere steden gebeurt

Hoofstuk 2 (opdracht 4+5)

1.Is er volgens jou sprake van zinloos geweld in onze samenleving. Geef er ook enkele voorbeelden bij. 2.Welke oplossingen draag je aan om geweld tegen te gaan ? Motiveer je oplossingen. 3.Voel jij je wel eens onveilig? 4.Waar,wanneer waardoor en door wie voel jij je onveilig? 5.Bestaat er volgens jou 'zinvol geweld'

1.Ja, uitgaansgeweld,verkeersgeweld,geweld op straat, seksueel geweld, geweld op op t.v
2.Geen
3.Soms
4.Meestal als ik ergens alleen loop waar het verlaten is, en soms s'avonds als ik alleen fiets wanneer het donker is. 5.Nee, misschien dieren waar er te veel van zijn er ze er enkele van doden.

Hoofstuk 3 zinloos geweld

We hebben het wel over zinloos geweld maar wat is dat nu eigenlijk ? De preciese defenitie is : Een spontane vorm van fysiek geweld of dreiging waarbij het opzettelijk verwonden of doden van iemand die centraal staat. Het geweld kenmerkt zich door zijn incidentele aard en ook door de wilkeurige wijze waarop de dader zijn slachtoffer kiest. Met andere woorden: Iemand verwondt of doodt een ander zonder enige zinvolle reden. Geweld speelt relatief het meest af in de grote steden,maar ook in middelgrote steden komt het steeds vaker voor. De meeste gevallen van zinloos geweld vinden plaats tussen 9 uur en 12 uur s'avonds op vrijdag en in het weekend; het blijken vooral mannen te zijn die zich schuldig maken aan zinloos geweld. Enkele oorzaken kunnen zijn: alcoholgebruik,machogedrag,stress enz. Het aantal gevallen van Zinloos geweld is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt doordat de maatschappij individualistischer word en er onstaat stress. Iedereen gaat een gejaagd leven lijden. Jongeren gaan op jongere leeftijd uit en komen in aanraking met alcohol en drugs. Hierdoor neemt deze vorm van zinloos geweld toe. Leeuwarden, 13 september 1997 Meindert Tjoelker komt uit een uitgaansgelegenheid en ziet dat er door een paar jongens een fiets in de gracht wordt gegooi-et en zegt er wat van, dit valt bij de jongens in verkeerde aarde en beginnen op meindert te trappen, ze schoppen net zolang tot een van de jongens de dodelijk schop geeft
Gorichem,10 januari 1999 Marianne Roza en Froukje Schuitmake waren in Cafe Bachus Gaan bij de garderobe hun jas halen, buiten is er een ruzie omdat een paar jongens het cafe niet inmogen. Zij hebben inmiddels hun pistool opgehaald en schieten los op de deur. Marianne en Froukje worden dodelijk getroffen. Vlaardingen oost, 9 januarie 2000 Daniel van Cotthem brengt zijn vriendin naar het station, omdat hij Loes wilde beschermen tegen het toenemend geweld bij de spoorwegen. Samen lopen ze over het perron en een groepje jongeren komt hen tegemoet. Er vallen enkle harde woorden waarna een van de jongeren Daniel zonder enige aanleiding een klap op het hoofd geeft. Aanvakelijk lijkt het incident met een sisser af te lopen. eenmaal thuis doet Daniel verslag van zijn nare ontmoeting. Waarop zijn vader hem adviseert aangifte te doen. Nog diezelfde avond wordt de politie op de hoogte gesteld. De volgende ochtend word Daniel bewusteloos in zijn bed gevonden. Zondagmiddag overlijdt hij aan de gevolgen van de klap.Hoofstuk 4( opdracht 5)

Onveiligheid thuis: Ik vind het eigenlijk nooit onveilig thuis. Ik kan eigenlijk niet zo gauw iets opnoemen dat ik onveilig vind thuis. Dus kan er ook niks aan gedaan worden.

Onveiligheid op straat: Op straat is er het soms best onveilig, vooral in grotere steden. Overdag gaat het meestal wel want dan zijn er veel mensen op straat. Maar s'avonds dan gebeurt er het meest. Het is dan donker en mensen zien je minder goed en er zijn minder mensen op straat. Vooral op afgelegen plekken kan het soms best onveilig zijn. Als je s'ávonds alleen op straat loopt is het best onveilig.Ik denk niet dat er veel aan te doen s'avonds laat op straat. Er moet dan denk ik meer politie komen dan is er misschien wat minder zinloos geweld.

Onveiligheid op school: Op school is nooit echt onveilig. Er lopen altijd leraren op mensen die op school werken rond. Voor sommige kinderen is het misschien wel onveilig omdat ze gepest worden door andere. Er wordt soms ook zinloos geweld gebruikt bij kinderen die gepest worden. Dat is niet zo veilig. Daar zouden leraren eens iets aan moeten doen.

Dit wil je ook lezen:

Extra opdracht

Dit zijn de vragen: 1: Is er volgens U sprake van zinloos gweld in onze samenleving? 2:Welke oplossingen draagt U aan om geweld tegen te gaan. 3:Voelt u zich wel eens onveilig ? 4:Waar, wanneer en waardoor voelt U zich onveilig? 5:Bestaat er volgens U 'zinvol geweld' ?

Dit zijn de antwoorden van míjn ouders:

Moeder: 1:vechten om niets,doden van weerloze dieren(zeehondjes). 2:praat over dingen en ga niet gelijk vechten. 3:soms. 4:op afgelegen plaatsen, in grote steden. 5:dood schieten van wild als er te veel is.

Vader: 1: Ja vooral jongeren hebben weinig verdraagzaamheid. 2:correcte opvoeding. 3:nee. 4:- 5: nee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.