ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Vrouwenbesnijdenis
Wat is vrouwenbesnijdenis?
Vrouwenbesnijdenis is de verminking van de vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een traditioneel gebruik met verschrikkelijke gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van meisjes en vrouwen.
Vaak worden er 3 vormen van verminking onderscheiden:
• 1. Verwijdering van de voorhuid of de bovenkant van de clitoris en soms de gehele clitoris of een gedeelte daarvan.
• 2. Verwijdering van de clitoris en de binnenste schaamlippen of een gedeelte daarvan.
• 3. Verwijdering van de clitoris, en insnijdingen op de buitenste schaamlippen om ruwe oppervlakten te maken die aan elkaar vastgenaaid worden. Zo blijft er nog maar een kleine opening over voor de doorgang van urine en menstruatiebloed.
Waarom worden meisjes besneden?
Eigenlijk is het niet helemaal duidelijk waarom deze verminkingen plaats vinden. Sommigen zeggen dat de een verminkt meisje minder seksuele verlangens zal hebben (minder graag seks wil) zodat ze niet gauw vreemd zal gaan. Anderen zeggen dat het fijner is voor de man (meer seksueel genot) als zijn sekspartner is besneden.
In veel landen is vrouwenbesnijdenis tegenwoordig verboden, maar het is voor de overheid moeilijk te controleren. Nog steeds worden veel meisjes en vrouwen onder druk gezet om zich te laten besnijden, omdat mannen anders niet met hun zouden willen trouwen.
Wat zijn de risico's van vrouwenbesnijdenis?
De besnijdenis of verminking van meisjes wordt vaak uitgevoerd door ondeskundige personen, met vieze instrumenten als stukken glas, scherpe stenen of speciale messen die vaak opnieuw gebruikt worden zonder ze te steriliseren.
De gevolgen zijn vaak zeer ernstig: zware bloedingen, shock, infecties, constante pijn, littekenvorming, bloedarmoede, incontinentie, frigiditeit en zelfs de dood. Vrouwen die infibulatie hebben ondergaan lopen een groter risico tijdens zwangerschap en bij de bevalling. De vagina zal dan geopend moeten worden voor de baby en eventueel later weer dichtgenaaid; als dit niet op tijd gebeurt wordt de geboorte belemmerd wat de baby in gevaar kan brengen.
Waar komt vrouwenbesnijdenis voor?
Vrouwenbesnijdenis komt voor bij veel verschillende etnische groepen en religies en in diverse werelddelen. Vooral in West- en Oost-Afrika worden veel meisjes verminkt (bijvoorbeeld in Guinee, Djibouti, Somalië, Egypte, Eritrea, Mali, Sierra Leone, Soedan en Gambia), maar het komt ook voor in Azië, het Midden-Oosten en Latijns Amerika. Ook onder immigranten in Europa, Noord-Amerika en Australië worden meisjes besneden. Per dag worden duizenden vrouwen en meisjes verminkt over de hele wereld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.