Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Visies

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1203 woorden
  • 23 juni 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
In dit werkstuk ga ik de 6 visies behandelen. Bij elke visie ga ik wat vragen beantwoorden en mijn mening erover geven. Ik probeer ook goed mijn mening te argumenteren en er een leuk, mooi werkstuk van te maken.

Visies:
- Op wat je belangrijkst vind in het leven;
- Op de mens;
- Op het samenleven van mensen;
- Op lijden en dood;
- Op tijd;
- Op de natuur.

Wat is mijn visie op wat er belangrijk is in het leven?
- Rijkdom?

- Gezond zijn?
- Liefde voor een ander?

Is rijkdom belangrijk in mijn leven?
Ik vind dat rijkdom niet belangrijk is in mijn leven. Het kan je leven misschien wel aangenamer maken, want met meer geld, kun je meer. En geld is natuurlijk altijd makkelijk, je kunt doen wat je wil. Maar het is echt niet het belangrijkste wat ik nodig heb in mijn leven. Ik ben gelukkiger als ik vrienden om me heen heb en dan misschien iets minder geld, dan dat ik alleen ben en veel geld heb.

Is gezond zijn belangrijk in mijn leven?

Liefde voor een ander?


Wat is mijn visie op de mens?
- Is de mens van nature agressief?
- Is de mens asociaal?
- Is de mens uniek?

Is de mens van nature agressief?
Ik denk niet dat de mens van nature agressief is. Ik denk dat de mens snel macht of baas over iets wil zijn, maar ik denk niet dat ze meteen heel agressief zijn.
Met die film onder godsdienst bleek wel dat de mens van nature agressief was, maar ik geloof dat eigenlijk niet.

Is de mens asociaal?
Ja en nee. Ik vind de mens soms asociaal en soms sociaal. Mensen doen van alles om elkaar te helpen, zoals met een ramp. Mensen gaan dan giro’s openen en proberen zo veel mogelijk geld op te halen. Of gewoon dingen in ons dagelijks leven, denk aan pensioen.
Maar ik vind de mens ook soms heel erg asociaal, als mensen soms niet met iemand eens zijn en dan meteen iemand doodschieten, is volgens mij niet echt sociaal.


Is de mens uniek?
Ja, ik vind de mens uniek. Ik heb biologie, en dan heb je het ook over het menselijk lichaam. Ik vind het heel bijzonder hoe ons lichaam in elkaar zit! Als er één getal in je DNA al niet klopt, kan het al verkeerd zijn! Ik vind dat zo apart..
De mens is natuurlijk ook uniek omdat ieder mens, uitgezonderd eeneiige tweelingen, uniek DNA heeft. Geen ander mens heeft het zelfde DNA als jou, dus dan ben je in mijn ogen ook uniek.

Wat is mijn visie op het samenleven van mensen?
- Is oorlog onvermijdelijk?
- Is een leger noodzakelijk?
- Wat is het belang van regels en wetten?

Is oorlog onvermijdelijk?
Volgens mij is oorlog onvermijdelijk. Er zou altijd wel landen of gebieden met elkaar blijven vechten. Om stukken land, of iets dergelijks. Ik denk niet dat oorlog ooit een keer weg zal zijn. Ik hoop dat het ooit wel minder zou worden, maar nooit geen oorlog meer, kun je niet voorkomen.

Is een leger noodzakelijk?
Een leger is naar mijn idee wel noodzakelijk. Stel dat er plotseling oorlog zou komen, dan moet je wel je land of gebied kunnen verdedigen. Bovendien is het voor de orde altijd handig dat er een goed, getraind leger klaar staat om te kunnen invallen wanneer het nodig is.

Wat is het belang van regels en wetten?
Regels en wetten zijn noodzakelijk om een land goed te laten functioneren. Als niemand zich aan regels en wetten houd, kun je niet normaal met elkaar omgaan. Door regels en wetten is het makkelijker een land te regeren, en kun je zo goede afspraken met elkaar maken. De mensen zelf kunnen meebeslissen wat er in die wetten moet komen door te stemmen. Daardoor kan iedereen het eens zijn met die regels en wetten, en is er eigenlijk geen reden om tegen de regels en wetten te zijn.


Wat is mijn visie op lijden en dood?
- Waarom moeten mensen lijden en sterven?
- Is lijden een beproeving/straf van God?
- Is God oorzaak van het lijden?

Waarom moeten mensen lijden en sterven?
Ik vind dit een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik zou eigenlijk niet weten waarom. Ik denk dat het lijden onbedoeld is door God, maar dat er wel altijd iets een ziekte moet zijn, waar mensen aan dood gaan. Want er moeten nou eenmaal mensen dood, anders wordt de wereld veel te vol. En als mensen alleen dood gaan aan ouderdom, gaat het veel te langzaam.

Is lijden een beproeving/straf van God?
Lijden is geen beproeving van God.

Is God de oorzaak van het lijden?


Wat is mijn visie op tijd?
- Waar gaat het met de wereld naar toe?
- Is er een schepping of evolutie?
- Is er sprake van reïncarnatie?

Waar gaat het met de wereld naartoe?
Geen idee eigenlijk.

Is er een schepping of evolutie?
IK denk dat er een schepping is en geen evolutie. En ik geloof eigenlijk niet zo veel van die evolutie theorie. En ik vind het ook wel een raar idee als je zegt dat we van de apen afstammen. Eigenlijk is er weinig reden om zo te denken. Want je hebt toch ook dat verschillende soorten dieren die op elkaar lijken? Ik denk gewoon dat de apen heel veel op ons lijken, maar niet dat wij van de apen afstammen.

Is er sprake van reïncarnatie?
Ik denk dat reïncarnatie niet bestaat. Ik denk dat als je dood bent in de hemel komt, maar niet ‘opnieuw’ wordt geboren of terugkeert. De reden waarom ik dat denk weet ik eigenlijk niet, maar het lijkt me niet dat je terug kunt komen als je dood bent.


Wat is mijn visie op de natuur?
- Wat is natuurlijk?
- Is de mens onderdeel van de natuur?
- Hoe denk ik over abortus?

Wat is natuurlijk?
Ik vind dat alles wat leeft natuurlijk is. Zoals planten, mensen, dieren en al die dingen. Dus eigenlijk alles wat leeft.

Is de mens onderdeel van de natuur?
Wat ik hier boven al heb gezegd vind ik dat de mens ook onderdeel van de natuur is. De mens moet voor de natuur zorgen, maar maakt zelf ook uit van de natuur. Al vind ik dat de mens niet goed omgaat met de natuur.

Hoe denk ik over abortus?
Het ligt er eigenlijk aan in wat voor situatie je zit. Eigenlijk ben ik er wel tegen, want ik vind wel dat je een moord pleegt. Maar stel dat je op de leeftijd van mij (15 jaar) zwanger raakt, dan denk ik wel dat er een overweging komt om abortus te doen. Op deze leeftijd kun je eigenlijk geen kind hebben. Je kunt natuurlijk wel afspraken maken met je ouders, maar het blijft je eigen kind.
Maar bij volwassen mensen ben ik er eigenlijk wel tegen. Want je kunt dan makkelijk een kind hebben, ook al wil je het niet. Natuurlijk zouden mensen het niet kunnen betalen, of met hun werk niet kunnen opbrengen om een kind te hebben. Maar op zich ben je er dan oud genoeg voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.