Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

thema dood

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1631 woorden
  • 20 mei 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7
8 keer beoordeeld

Rouw advertentie

Had ik maar vleugels als een duif
ik zou opvliegen en neerstrijken.

Bedroefd, maar dankbaar dat hem een verder lijden bespaard is gebleven, delen wij u mee dat na een ernstige ziekte zacht en kalm van ons is heengegaan onze broer, zwager, oom en neef

Jan Korevaar

in de leeftijd van 67 jaar.

Geve de Heere ons de kracht om dit smartelijk verlies te dragen

Dordrecht:
Heiltje de Koning – Korevaar
Flip de Koning
Kees

Bleskensgraaf:
Dick Korevaar
Marry Korevaar – van der Sluys
Jolanda en Jacco
Andrea en Johan
Willeke en Remco
Marja

Alblasserdam:
Rita Korevaar
Dick-Jan
Judith en Mark
Eline

Molenaarsgraaf:
A.W. Boon


Bleskensgraaf, 20 april 2009

Heulenslag 43a

Correspondentieadres:
D. Korevaar, Bleskensgraaf

De afscheidsdienst wordt gehouden D.V. op donderdag 23 april a.s. om 10.00 uur in het rouwcentrum op de begraafplaats Meulenbroek 16 te Bleskensgraaf, waarna de begrafenis op de aldaar gelegen begraafplaats zal plaatsvinden.

Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in het eerder genoemde rouwcentrum.

Mening:
Het mooie aan die rouwkaartje vind ik dat ze ook dankbaar zijn dat een verder lijden deze man is bespaard gebleven. Ook als is het natuurlijk altijd moeilijk te accepteren dat deze persoon dood is. Maar toch gunnen ze hem geen lijden meer. Je kan uit het bericht ook ophalen dat ze gelovig zijn, want ze vragen “de heer” om hen te steunen bij dit zware verlies

Uitvaartliedje

Would you know my name if I saw you in heaven?
Would it be the same if I saw you in heaven?
I must be strong and carry on,
`Cause I know I don`t belong here in heaven.

Would you hold my hand if I saw you in heaven?
Would you help me stand if I saw you in heaven?
I`ll find my way through night and day,
`Cause I know I just can`t stay here in heaven.

Time can bring you down, time can bend your knees.
Time can break your heart, have you begging please, begging please.


Beyond the door there`s peace I`m sure,
And I know there`ll be no more tears in heaven.

Would you know my name if I saw you in heaven?
Would it be the same if I saw you in heaven?
I must be strong and carry on,
`Cause I know I don`t belong here in heaven.

`Cause I know I don`t belong here in heaven

Ik vind dit liedje heel mooi omdat ik het op een echte begrafenis heb gehoord en best wel emotioneel van raakte. Dat is ook het gene wat me aanspreekt van dit lied. Het thema dood komt hier heel duidelijk in voren want vertaald is het elke keer dat iemand in de hemel hoor en of hij hem/haar nog tegen komt. Dat is dan ook gelijk de visie op de dood die naar voren komt; dat je naar de hemel gaat en hopelijk daar beter is.

Verschillende visies op leven na de dood

Hindoeïstisch/boeddhistisch standpunt over de dood

Hindoes geloven dat er leven is na de dood. Zij denken dat je na je dood opnieuw geboren wordt. Je lichaam niet maar alleen je ziel die zou dan terug komen in een ander lichaam. Hoe je hebt geleefd bepaalt hoe je in je volgende leven leeft. Uiteindelijk zal de ziel na een aantal wedergeboorte overgaan na braham dat is het gene wat de werkelijkheid zou overstijgen. In het leven van in Hindoe gaat het erom om je los te maken van de materie. Het los maken van de materie wordt ook wel ascece genoemd. Het reïncarneren, duurt een tijdje in deze tijd ben je een geest.


Moslims standpunt over de dood

De moslims denken dat als je goed leeft. Dat je naar de hemel gaat en als je slecht leeft naar de hel gaat. Daarom proberen de moslims zoveel mogelijk goeds te doen zodat ze naar de hemel gaan. Want bij de islam gaat het via een weegschaal theorie als je goede dingen doet wordt die kant zwaarder en als je slechte dingen doet wordt de slechte kant zwaarder. Als je een bedevaart tocht zou maken dan zou je in ieder geval naar de hemel gaat omdat dit heel veel betekent in de islam wereld.

Humanistisch standpunt

De meeste humanisten twijfelen aan het bestaan van God. Sommige geloven helemaal niet in god. De humanisten denken zo: het enige dat we zeker weten is dat de mens bestaat. Dus vertrouw niet op iets waarvan je niet weet of het bestaat. Hun mening is ook dat als je dood bent dat het gewoon helemaal is afgelopen en dat er dan niks meer gebeurd.

Christelijk standpunt

Na de dood kom je in de hemel daar zou iedereen gelukkig zijn en daar ben je in de buurt van god. Zij geloven dus dat er meer is dan de dood en doordat je naar de hemel gaat denken ze dat je niet bang hoeft te zijn voor de dood. Je gaat tenslotte toch naar een betere plaats waar je misschien wel terecht komt bij Jezus en God. Mensen die niet leven zoals de normen van het geloof, die dus zondigen die gaan niet naar de hemel. Zij zouden dan terecht komen in de hel.
Ook is er nog een vagevuur, een soort tussenstation tussen het moment van sterven en het eeuwige geluk in de hemel. Na een tijd van boetedoening voor de zonden ben je voldoende gezuiverd en mag je toch in de hemel komen. Hier staat niks over in de bijbel. Ook is er nog een theorie dat je naar de hemel gaat als je gewoon echt diep gelooft in Jezus.

Behandelde levensvragen

-Hoe zou het leven zijn zonder de dood.

Ik denk dat dat geen zin heeft want op begeven moment wordt je verstandelijk en lichamelijk wat minder. Waardoor het leven ook een stuk stommer kan worden . bijv als je ouder bent kan je aan alzheimer gaan lijden. Dan leef je heel lang maar dan vergeet je alles weer. of je kan moeilijk lopen ik denk daarom dat je van een leven zonder dood niet gelukkiger wordt.

-Geloof in wedergeboorte

Ik geloof in eigenlijk helemaal niks na de dood. Maar als er iets zou zijn denk ik dat wedergeboorte het meest logisch is. Ik denk namelijk niet dat je na de dood eeuwig in de hemel of over de aarde rond zwerft


-De doodstraf voor moordenaars, is dat te rechtvaardigen.

Dit vind ik een heel moeilijke want als dat overal duidelijk wordt afgesproken dan vind ik het te rechtvaardigen, want dan is het gewoon een consequentie die van tevoren afgesproken. Eigen schuld dikke bult geld hier dan. Maar ik ben zelf tegen de doodstraf want dat is eigenlijk de makkelijkste manier om van je daden af te komen. Als je gewoon je halve leven in de cel doorbrengt lijd je meer en leer je er ook nog van. Hierover ben ik dus verdeeld.

-Mag ik zelf het moment kiezen waarop ik dood gaan of moeten we dat een “God” overlaten

Ten eerste ik geloof niet in god. Dus dan zou je het altijd zelf kiezen en ik denk ook wel dat dat goed is als jij het nut van het leven niet meer in zit dan moet je zelf de keuze kunnen maken. Natuurlijk licht dat overal anders want ik bedoel namelijk meer op oudere mensen rond 80. jongere mensen die kunnen dat nog niet echt bepalen. Want iedereen heeft natuurlijk wel eens een dip.

- een donorcodicil bij je dragen is dat een goede zaak

Ik denk het wel want je red er tevens andere levens mee

De levensvraag over de doodsstraf houd mij het meest bezig, want ik weet nog steeds niet precies of ik dat goed vindt of juist vind dat dat overal moet zijn. Voor de rest vond ik de levensvragen beantwoorden best makkelijk want ik ben daar namelijk best wel nuchter in.

Mijn visie op leven na de dood

Ik denk dat er niks is na de dood. Ik denk dat je nu je leeft een ziel hebt door je hersenen. Die regelen alles en ik denk dat daar een gevoelig orgaan in zit waardoor je gevoelens hebt. Hoewel ik als christenen ben opgevoed ben ik op een moment daar van afgestapt omdat ik de kerk ongeloofwaardig vind. Zoals in de geschiedenis van de kerk is gegaan. Maar als er dan toch iets zou zijn denk ik dat het wedergeboorte is, want dat lijkt mij het meest logisch dat je gewoon met je “ziel” in een ander lichaam plaats neemt. De reden dat ik ook niet geloof in een hemel is dat ik me niet kan bedenken dat je dan een x aantal jaar in de hemel bent en altijd gelukkig en als je daar bent wat moet je dan doen. Ben je dan alleen gelukkig of doe je ook nog dingen misschien als die vragen ooit beantwoord worden dat ik wel ergens in ga geloven. Maar tot nu toe blijf ik gewoon een humanist( daar ben ik in dit hoofdstuk achtergekomen).

Nawoord

Ik vond het wel leuk om een paar weken met het thema dood bezig te zijn. Zo leer je toch hoe de rest van de klas over de dood denkt. Ik heb nu ook geleerd welk geloof ik heb humanistisch geloof. Het meeste van dit thema wat me bijgebleven is toch wel de groepsvragen in de klas over verschillende visies op leven na de dood. Zoals ik eerder al heb gezegd heb ik nu geleerd dat ik humanistisch ben. Ik heb natuurlijk ook anderen dingen geleerd bijvoorbeeld dat sommige mensen heel anders denken over levensvragen. Bijvoorbeeld die over de doodsstraf ik vind best moeilijk daar mening over te geven maar anderen zijn daar heel vast in en vinden dat het terecht is of juist niet. Mijn visie op de dood is niet veranderd maar misschien nog wel standvastiger omdat ik gewoon echt in niks geloof en de andere geloven over na de dood, als je erover aan het praten nog ongeloofwaardiger vindt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.