Pinkstergemeente

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 343 woorden
  • 24 mei 2001
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De Pinksterbeweging

De pinksterbeweging ontstond in Amerika, L.A. in 1901, uit de gemeenschap van zwarte christenen. Een paar jaar later is de pinksterbeweging opnieuw versterkt tot uiting gekomen in een negermilieu in L.A.

In de loop der jaren heeft de pinkstergemeente zich over de gehele wereld verspreid en telt in de wereld ongeveer 10 miljoen leden. De leden hebben internationaal weinig contact, maar er is wel een grote zendingsactiviteit en een sterke toekomstverwachting. De gemeenten in Nederland (ruim 600) zijn weliswaar plaatselijk zelfstandig, maar hebben onderling veel contact.

De leer van de Pinkstergemeenschap

Tijdens het eerste Pinksterfeest daalde de Heilige Geest uit de hemel neer om de apostelen buitengewone vaardigheden te geven. De Pinksterbeweging probeert de spontane, feestelijke sfeer van die eerste pinksterdag vast te houden.

In de diensten van de Pinkstergemeenten speelt de Heilige Geest de hoofdrol. De Heilige Geest is de verschijningsvorm van God die de ongelovigen bekeert en de gelovigen aanzet tot bijzondere prestaties.

Gebedsgenezing, profeteren, het uitdrijven van boze geesten, het spreken in tongen, allemaal 'bovennatuurlijke' vaardigheden die voor de gewone kerken 'verdacht' zijn, worden wel als echt christelijk geaccepteerd door de Pinkstergemeente. Daarmee grijpt zij terug op de oudste christengemeenschap, waar dergelijke zaken ook als normaal gezien werden.

De Heilige Geest is voor de aanhangers van de Pinksterbeweging de belangrijkste vorm van godsdienstige inspiratie. Door die geest aan te roepen proberen zij bovennatuurlijke godsdienstige ervaringen te krijgen.

Om in de geloofsgemeenschap te worden opgenomen moet je uiteraard bekeerd zijn en je persoonlijk overgeven aan God. Je leert de noodzakelijkheid en werkelijkheid der wedergeboorte, als geboorte van de nieuwe mens, uit de Heilige Geest. Wie haar ontvangt belijdt zijn schuld voor God en belooft toewijding aan Hem en zijn dienst. Daarna ontvang je dan de (water-) doop, door onderdompeling.

De aanhangers van de beweging verwachten dat het niet lang meer zal duren tot Christus naar de aarde terugkeert. Alle doden zullen uit hun graf opstaan en Christus zal de macht van de Satan breken. Zijn duizendjaren vredesrijk breekt dan aan. Na die duizend jaar zal Christus oordelen over alle stervelingen.

REACTIES

R.

R.

Er wordt beweerd dat er 10 miljoen pinksterchristenen zijn, alleen in de VS zijn er al 30 miljoen pinksterchristenen, wereldwijd wordt het aantal pinksterchristenen op 520 miljoen geschat.

15 jaar geleden

A.

A.

Dus er wordt beweerd dat er 10 miljoen pinksterchristenen zijn, waar dus van die 10 miljoen er in 30 miljoen uit de VS komen en er toch wereld wijd 520 miljoen zijn. Apart

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.