Nelson Mandela

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 934 woorden
  • 9 juni 2009
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 6
90 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!


Nelson Mandela

Wie heeft er nog niet van hem gehoord? De man die de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen en één van de bekendste politieke mensen is. Alleen dan op een positieve manier! Nelson Mandela is over de hele wereld een beroemde naam en een geliefd persoon. Maar hoeveel weten de meeste mensen tegenwoordig van hem? En de jongeren? Hoeveel meer weten zij dan dat dit de man is die de Nobelprijs heeft gewonnen? Niet veel.

Nelson Mandela is dus advocaat en was president van Zuid-Afrika in de vijfjarige periode van 1994 tot 1999. Hij was ook nog eens de eerste zwarte president ooit van Zuid/Afrika. Hij is zo bekend vanwege zijn strijd tegen de apartheid, met name dus in Zuid-Afrika. Hij is daarin ook erg goed geslaagd, het was zeker niet zinloos want op 26 april in 1994 werd de apartheid totaal afgeschaft in heel Zuid/Afrika. En op 27 april dat jaar werden de eerste democratische verkiezingen gehouden. In 1993 ontving Nelson Mandela ook nog de Nobelprijs voor de vrede, samen met Frederik Willem de Klerk. Van 1991 tot 1997 was hij voorzitter van het ANC (African National Congress). Nelson Mandela word wereldwijd gerespecteerd, is geliefd bij héél veel mensen en wordt alom geprezen en aanbeden. Hij is een man die het onmogelijke gedaan heeft; hij heeft een grote stap gezet in het bestrijden van apartheid en discriminatie.

Maar waarom is dan ook zo bekend? Niet alleen omdat hij de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen, hij heeft deze dan ook zeer zeker verdiend. Nelson Mandela heeft hard gestreden tégen apartheid en vóór vrede. En dat niet alleen hij is ook één van de weinige mensen die hier behoorlijk in geslaagd is.

Nelson Mandela, geboren in Transkei op 18 juli 1918, was nog maar net klaar met zijn advocatenstudie toen hij al een record vestigde. In 1952 opende hij het eerste Zwart-Afrikaanse advocatenkantoor in Johannesburg. Daarvoor was hij zijn studie ook een keer van de universiteit gegooid omdat één van de grote leiders van een protestenstaking was. Rond dezelfde tijd dat Nelson Mandela zijn advocatenkantoor oprichtte werd hij vooraanstaand leider van een bevrijdingsbeweging genaamd African National Congress (afkorting ANC). In 1962 werd hij voor het eerst veroordeeld, tot vijf jaar gevangenisstraf, wegens het ongevraagd verlaten van het land. In 1964 werd hij weer veroordeeld, maar dit keer levenslang. Hij was betrokken in het zogenaamde Rivonia-proces. Deze bende plande moordaanslagen op blanken en voerde ze ook uit. Mandela werd de beroemdste gevangene uit zijn tijd en een symbool. Men zag hem als het symbool van het zwarte verzet in Zuid-Afrika. In de jaren tachtig nam de internationale druk om hem vrij te spreken toe. Uiteindelijk kwam hij na 26 jaar weer vrij op 11 februari in 1990. Na onderhandelingen tussen de nieuwe president F.W. de Klerk, die hem het liefst zo snel mogelijk vrij zag, en president Pieter Willem Botha werd hij dus vrijgelaten. Hierna ging hij samenwerken met de Klerk en er werden vanaf 1991 steeds meer apartheidswetten afgeschaft door hun toedoen. Samen kregen ze hiervoor de Nobelprijs voor vrede in 1993.
Op 5 juli 1991 werd Nelson Mandela officieel benoemd tot president van het ANC en hij voerde onderhandelingen over de totale afschaffing van apartheid. Gelukkig behaalde het ANC in mei 1994 een overtuigende overwinning bij de verkiezingen en Mandela werd gekozen tot de president van Zuid-Afrika voor een periode van vijf jaar. Nelson Mandela vormde een regering van nationale eenheid, in overeenstemming met de interim-grondwet, met twee vice-presidenten: Frederik de Klerk (met wie Mandela al veel vaker had samengewerkt in zijn strijd tegen apartheid) en Thabo Mvuyelwa Mbeki. In december 1995 benoemde de Zuid-Afrikaanse president de leden van de ‘waarheidscommissie’ die onderzoek ging doen naar de schending van mensenrechten ten tijde van de apartheid. Deze commissie was onder leiding van Desmond Mpilo Tutu. Een jaar later werd Nelson Mandela voorzitter van de SADC (Southern African Development Community) en nog een jaar later trad hij af en benoemde Thabo Mbeki tot zijn opvolger als president van het ANC. Sinds zijn aftreden is Mandela’s optreden voornamelijk ceremonieel.

Nelson Mandela was een man die vooral heeft gestreden tegen de apartheid. In Zuid-Afrika heerste er veel apartheid. Mensen werden veroordeeld om hun afkomst, het ‘soort ras’ dat ze waren, en niet om de persoon die ze zelf waren. Nelson Mandela kwam op voor deze mensen, zelf was hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In Afrika werden staten gescheiden, in blanke en zwarte staten. Vanwege deze toentertijd heersende apartheid, had vooral Zuid-Afrika met de gevolgen hiervan te kampen. De economie werd geboycot, dit met alle gevolgen van dien. Nadat Nelson Mandela in het jaar 1991 na 27 jaar gevangenis weer op vrije voet kwam, ging hij met zijn partij aan de slag. Ze kregen meer de mogelijkheid om naar voren te komen, en dat deden ze ook! Vanaf het moment dat Mandela met zijn partij ‘het ANC’ aan de macht kwam, streed hij tegen de apartheid met als uiteindelijke overwinning de opheffing van de apartheid.

Ook in de toespraak die Nelson Mandela hield nadat hij vrij was gekomen uit de gevangenis, kaartte hij een aantal zeer belangrijke onderwerpen aan: vrijheid, democratie en vrede. Mandela bleef al die tijd strijden voor de mensen die onder de apartheid lijden. Aan het einde van zijn toespraak sluit hij af met de mededeling dat hij nog niet van mening was veranderd in zijn opvatting(en) over apartheid en discriminatie. Ook bleef hij trouw aan het ANC – the African National Congres. Hij en alle andere leden streden ervoor om gehoord te worden. Ze wilden de mensen bereiken + onderhandelen zonder enig gebruik van geweld. Hun doel was hun boodschap uit te brengen door middel van onderhandelen en praten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.