Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Levensbeschouwing en natuur

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 425 woorden
  • 23 juli 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Levensbeschouwing en natuur

Het lijkt voor de hand liggend, dat de mens de natuur kan bepalen en controleren. Maar het blijkt echter onmogelijk, want de mensheid heeft al vele ingrepen in de natuur gedaan, en dat heeft eigenlijk alleen maar nare gevolgen gehad, of het heeft gewoon weg niet geholpen. Er zijn nog steeds orkanen, overstromingen, bosbranden en tyfonen en vulkaan uitbarstingen. Het blijkt dus dat wij de natuur niet in de hand hebben, en dat ons dat ook niet zal gaan lukken. Wij vinden het allemaal heel erg dat het gebeurd, maar die bosbranden bijvoorbeeld zijn toch wel van enig nut.
Waarom zijn ze dan van nut? Als een deel van een bos verbrand, wordt de grond weer vruchtbaar door het as. Zo blijft én de grond in goede staat, en de begroeiing op dit stuk grond is ook van goede kwaliteit.


In de laatste 10 jaar zijn er gemiddeld 270 natuurrampen per jaar, met een dodental van boven de 50.000 mensen. Bijna 200 miljoen mensen zijn in de laatste tien jaar door de natuur gewond geraakt en/of dakloos geworden. De materiële schade ligt zo rond de $70 miljard per jaar. Dat deze schadegroep zo groot is ligt natuurlijk aan de natuur, maar de mens heeft hier ook een grote factor in. Omdat wij zo rijk zijn, kunnen wij veel meer preventieve maatregelen nemen dan een ontwikkelingsland zoals voorlichtingscampagnes over wat mensen moeten doen als er een aardbeving is, of als een dijk op instorten staat.

Hoeveel geld je ook hebt, de natuur hecht er geen waarde aan, dus natuurrampen zullen ook in de rijkste landen voor blijven komen. Rijkere landen hebben alleen voordeel dat ze meer geld hebben voor onderzoek aan moeder Natuur, en dat er meer voorlichting gegeven kan worden. Maar als er een oorkaan, aardbeving of wat dan ook aan komt, houd je hem niet tegen.

Wij kunnen door de volgende manier bezuinigen door minder te verbruiken:
- kringlooppapier kopen
- zuinig zijn met eten
- minder vaak nieuwe kleren kopen
- korter douchen en niet iedere dag
- spaarlampen gebruiken
- apparaten laten maken in plaats van nieuwe kopen

Op de volgende manieren kunnen we bezuinigen door minder energie te verbruiken:
- een trui aan doen als je het koud hebt in plaats van de verwarming hoger zetten
- de was buiten hangen in plaats van de droger te gebruiken
- met de hand wassen in plaats van met de wasmachine
- gordijnen dicht doen ‘s avonds om de warmte binnen te houden
- 1/2 uur voordat je weggaat de verwarming uitzetten

- apparaten niet stand-by laten staan, maar uitzetten
- licht uit als je weg bent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.