Het Christendom
Als je werkelijk in God gelooft en dat God de schepper van deze wereld is en als je je naar zijn leefregels leeft dan zul je een “beloning” krijgen naar je eigen verdienste. De verloste mensen zullen voor eeuwig en altijd in God zijn nabijheid zijn. De overige mensen zullen gewoon vergeten worden. Volgens het Christendom is het zo dat als een mens zondigt dat hij dan eigenlijk voor altijd dood is. Gelukkig kun je bij God om vergeving vragen en dat je zonden dan vergeven worden. Omdat je om vergevenis kunt vragen begin je steeds weer met een schone lei. In het Christendom kun je ook gedoopt worden. Als je gedoopt wordt, wordt je als het ware een kind van God, je wordt dan opnieuw geboren en je leeft dan voort door de dood heen.
Er zijn twee plaatsen waar je volgens Christenen als je dood bent kunt belanden: 1} De hemel. De hemel is een paradijs, al je wensen zullen vervult worden. In de hemel is alleen het goede en het kwade is er niet. Vroeger kreeg ik als klein kind altijd van mijn oma te horen dat ze in de hemel met gouden messen en vorken eten. Maar zou het waar zijn? Er is nog nooit bewezen dat er echt een hemel is. Maar wij Christenen geloven daar in. Wij geloven dat je in de hemel kunt belanden als je een Christen bent en als je belijdt dat je een volgeling van Christus bent. Alle andere mensen komen eigenlijk in de hel, ook al is iemand nog zo aardig, als die persoon zijn geloof niet belijdt komt die persoon toch in de hel terecht.
2} de hel. In de hel is alles eigenlijk verziekt en slecht. In de hel komt alleen het kwade. Daar is eigenlijk alleen maar pijn en verderf. Ik zie de hel eigenlijk voor me als een plaats vol met lava en vuur. En er is dan een man (de duivel) die iedereen martelt. Zo zie ik de hel.
*Afhankelijk van de tijdsperiode zijn er verschillende opvattingen van hoe het hiernamaals eruit zou zien: #3-4de eeuw: Toen werd er gedacht dat er een berg zou zijn in het midden van de aarde. #13de eeuw: Het hiernamaals zou in de wolken zijn. Het zou in de volgorde zijn van: de goeden – god - de slechten #18de eeuw: er zou een plaats van ontspanning zijn waar men zijn geliefden en dierbare opnieuw zal ontmoeten.
*Opvatting van het hiernamaals in deze tijd: -oude Christenen: De oude Christenen vatten de bijbel zeer letterlijk op, volgens hun is het hiernamaals een feit.
-Nieuwe Christenen: De nieuwe Christenen zijn kritischer als de oude Christenen, ze stellen zich de vraag hoe ze een moderne levenswijze kunnen verenigen met een op de bijbel gefundeerde levenswijze. Elke opvatting zal dan van mens tot mens anders zijn. Vroeger was er dus eigenlijk maar een en dezelfde mening over het hiernamaals, maar nu lopen de meningen over het hiernamaals uiteen.
Euthanasie in het Christendom Ik heb eerlijk gezegd eigenlijk niets kunnen vinden over hoe dat het Christendom eigenlijk tegen euthanasie aankijkt. Maar wel heb ik iets gevonden over hoe het Rooms-katholieke geloof tegen euthanasie aankijkt. Het Rooms-katholieke geloof heeft een duidelijke mening over euthanasie. Zij geloven dat God zelf beslist over leven en dood, de mens dus niet. Het leven mag pas beëindigd worden als God dat wil. We moeten de manier waarop we door God zijn gemaakt respecteren. Euthanasie en al de andere dingen die tegen het leven ingaan, (moord, abortus, euthanasie en vrijwillige moord) zijn volgens de Rooms-katholieke kerk innerlijk slecht. Het is een schending van de wet van God en als we ons daar niet aan houden zullen we naar de hel verbannen worden.
Elisabeth Kübler-Ross heeft duizenden stervenden begeleid. Ze is heel erg tegen euthanasie. Ze vindt de zorg voor bejaarden en zieke mensen heel belangrijk. In een interview zei ze eens: “Als je een leven verkort al is het maar vijf minuten dan is het al misdadig.” Maar er is nog meer, ze vindt dat je de laatste les van de patiënten steelt. Ze waren zo dicht bij het eindexamen en jij pakt ze dat af, dat is misdadig want deze mensen moeten helemaal opnieuw beginnen. Elisabeth zei dit omdat ze ervan overtuigd is dat er leven na de dood is. En ze denkt dat lijden weldegelijk een zin heeft. De stervende leert zijn laatste les als hij/zij dood gaat. En die mag je niet zomaar stelen van die persoon.
Rouwgebruiken, hoe en waarom? Vaak vindt er voor de begrafenis of crematie een bijeenkomst plaats. Voor Christenen is dat meestal in een kerk.
We zullen nu de uitvaartmissen gaan bekijken van de Katholieken en de Protestanten.
Katholieken kennen een uitgebreide uitvaartmis. De dode ‘vaart uit’ naar God. Dat wordt door een priester begeleid. Hij haalt de doodskist bij de ingang af en zegent de kist met wijwater. Intussen worden er allerlei liederen gezongen. Daarna wordt de kist naar het midden van de kerk gebracht en de voeten van de dode moeten in de richting van het altaar wijzen. Dit gebruik is nog afkomstig van een oud bijgeloof. Zou het lichaam de andere kant uitwijzen, dan zou de ziel nog in het lichaam kunnen terugkeren. Tegenwoordig wordt gezegd dat de overledene op die manier alle plechtigheden van de priester kan volgen. Als de kaarsen rond de kist zijn aangestoken begint de uitvaartmis. Tijdens de mis houdt de priester een preek, daarin wordt in het kort gezegd wat voor een mens de dode was. Meestal worden er alleen maar goede dingen verteld over die persoon. Dat heeft ook met een oud bijgeloof te maken, al weet bijna niemand dat meer. Als je iets lelijks over een dode zegt, zou hij/zij je wel eens een tijdje lastig kunnen vallen. Het spreekwoord luidt dan ook: “over doden niets dan goeds.” Aan het einde van de mis wordt er meestal een bidprentje uitgedeeld. Daarop staat een tekst over de overledene. Vaak staat er ook zijn/haar foto op. Vroeger baden veel gelovigen deze tekst elke dag als ze naar de kerk gingen. Na afloop van de mis gaat de stoet naar het kerkhof of crematorium. De kist wordt nog eens gezegend en als iemand begraven wordt zegent de priester ook nog het graf. Op de derde, zevende en dertigste dag na de uitvaartmis wordt er weer een mis aan de overledene opgedragen. En ook één jaar of elk jaar na zijn haar dood,
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
A.
A.
Hoi,
Waar heb je informatie vandaan gehaald voor dit werkstuk? Heb wel wat gezocht, maar kon niet echt duidelijke dingen vinden.
Bedankt,
Groetjes Anna
20 jaar geleden
Antwoorden