DE SJABBAT
De joodse sjabbat is een bijzondere dag voor de joden die eens per week plaatsvindt. De sjabbat is een rustdag voor de joden. De sjabbat wordt ook wel ‘de dag van de werkonthouding’ genoemd, omdat het tijdens sjabbat verboden is om te werken. De sjabbat is voor de joden een dag waar de gehele week naartoe geleefd wordt en hij vindt plaats op de zevende dag van de week (de zaterdag), maar sjabbatavond is niet op zaterdag, die begint op vrijdag bij zonsondergang.
Volgens het joodse geloof` verwijst de sjabbat naar de schepping van de aarde. In Genesis staat dat God de aarde in zes dagen schiep en de zevende dag rustte Hij. Zo moeten ook de joden na zes dagen werken de zevende dag rusten en genieten van het resultaat van hun werk.
Omdat er op de sjabbat niet gewerkt mag worden, betekent dat dat alle voorbereidingen van tevoren getroffen moeten worden. Bijna de gehele vrijdag staat in het teken van de komende sjabbat omdat er van alles gedaan moet worden zoals: het huis schoonmaken, boodschappen doen, eten koken en ook de sjabbattafel moet helemaal klaar staan bij zonsondergang.
Orthodoxe joden houden zich strenger aan de sjabbatrust dan de progressieve joden. Bij de Orthodoxe begint de sjabbat op vrijdagavond even voor de zon onder gaat en duurt minstens 24 uur. Omdat het in de winter vroeg donker wordt begint de sjabbat dan vaak al om 3 uur ‘s middags. In de zomer begint de sjabbat vaak pas rond 8 uur ‘s avonds en duurt dan wel 27 uur. Omdat de sjabbat dus erg seizoensgebonden is vinden de Progressieve joden dat zeer ongemakkelijk en zij laten de sjabbat op vaste tijden beginnen en eindigen.
Bij aanvang van de sjabbat steekt de vrouw twee kaarsen aan en daarna gaat het hele gezin naar de synagoge (In Orthodoxe gezinnen gaat alleen de man naar de synagoge.) Als het gezin van de synagoge thuiskomt dan begint de sjabbat maaltijd. Op de met een wit kleed bedekte tafel staan wijn, de kaarsen en twee gevlochten broden (challot). Eerst zegent het hoofd van het gezin de wijn door het uitspreken van een zegenspreuk (kiddoesj). Daarna worden ook de sjabbatbroden gezegend en gebroken en begint de maaltijd. De maaltijd bestaat vaak uit brood, soep, vis, kip en aardappelen en tijdens de maaltijd worden speciale Sabbat-hymnen gezongen. De maaltijd wordt afgesloten met een dankgebed.
Op de morgen van sjabbat (zaterdagmorgen) is er een dienst voor het hele gezin in de synagoge. Dit is een vrij lange dienst waarin de afdeling van de week uit de Thora wordt voorgelezen. De zaterdagmiddag wordt gebruikt om te studeren, (dat kan in de synagoge of thuis) wandelingen te maken of bij vrienden op bezoek gaan, er wordt in ieder geval lekker uitgerust. In de late namiddag wordt nog eens gegeten en het ritueel van vrijdagavond wordt nog eens kort herhaald. ‘s Avonds wordt de sjabbat plechtig afgesloten door een ceremonieel dat ‘havdala’ wordt genoemd. Havdala betekent de scheiding tussen het heilige van sjabbat en het gewone van de werkdag. Men steekt dan gevlochten kaarsen aan die erg veel pitten hebben, er wordt ook een reukdoos met zoet geurende kruiden doorgegeven. Ten slotte dooft men de kaars met een beetje wijn en wenst iedereen elkaar een goede nieuwe week toe.
NIEUWJAAR
Het joodse nieuwjaar heet Rosj hasjana en het valt in september of oktober, (bij ons). Bij de joden valt het altijd op 1 en 2 Tisjrie.
Rosj hasjana wordt niet zoals in Nederland gevierd met veel vuurwerk en oliebollen maar het zij ernstige dagen waarin de mensen god om vergiffenis vragen voor hun slechte daden van het afgelopen jaar.
De joden geloven dat God op deze dagen zijn ‘boek van het leven’ opent. In dat boek staan alle namen van de joden met hun daden erbij. 10 dagen lang gaat God dan na of de slechte daden van de joden met de dood bestraft moeten worden. Alle joden zijn hier natuurlijk bang voor en daarom gaan ze zich in deze dagen proberen te herinneren wat ze het afgelopen jaar fout hebben gedaan. Ze tonen dan 10 dagen berouw en bidden veel in de synagoge met de hoop dat God ze vergeeft. Ook gaan sommige Joden naar een rivier om al hun zonden in het water te werpen met de bedoeling dat ze afgevoerd worden naar de diepte van de zee.
Op de dag van het joodse nieuwjaar worden -nadat de gehele voorafgaande maand op iedere werkdag al enkele tonen geblazen zijn- honderd tonen op de sjofar geblazen. Er worden verschillende tonen geblazen: stotend, trillend of langgerekt, maar wel in een vaste volgorde. De sjofar is een blaasinstrument dat gemaakt is van de hoorn van een rein dier.
Op de eerste avond van het nieuwe jaar eet men stukjes appel die in honing gedoopt zijn. Dat doen ze om iedereen een aangenaam en zoet jaar toe te wensen.
GROTE VERZOENDAG
Vaak wordt de grote verzoendag Jom Kippoer genoemd. De Grote Verzoendag is de heiligste dag van de joodse kalender. Jom Kippoer begint op de tiende dag van het nieuwe jaar, het is dus de afsluiting van de tijd van berouw aan het begin van het nieuwe jaar. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. (Door hun zonden van het afgelopen jaar) Op deze dag willen de mensen tegenover elkaar graag met een schone lei beginnen.
Vroeger toen de tempel er nog was, trad de hogepriester (op de Grote Verzoendag) het Heilige der Heiligen binnen en kwam zo als het ware dichter bij God. Heel Israël vaste dan om de zending van de Hogepriester te ondersteunen. Maar ook nu nog moet er op Grote Verzoendag heel streng gevast worden.
Ruim een etmaal onthouden de joden zich van al het eten en drinken, zelfs de kleinste druppel water is niet toegestaan. Ruim een etmaal niet eten is nou niet echt feestelijk maar toch is Grote Verzoendag bij de joden een grote feestdag.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
Heyyyy Marleen
Goed werkstuk yo,heb er veel info uit kunnen halen,thnx!
Groetjes
A boy named spark uit 5V
20 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
we moeste voor levensbeschouwing wat over jode doen. dankzij jou werkstuk heb ik heel veel info en zal ik c-ker wete een voldoende hale. hartstikke thnx. groetjes kimmy en kimmy
20 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Hey Marleen,
Ik heb net jou werkstuk over joden gebruikt via scholieren.com. Hartstikke bedankt, het heeft mij veel werk gescheeld!
kusjes rianne
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goed werkstuk
Hoe oud ben je?
20 jaar geleden
Antwoorden