Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Islam-Christendom

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 3977 woorden
  • 15 februari 2007
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
90 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Inhoud

• Inleiding

Binnenkant van de Godsdiensten
• Wat is belangrijk in het leven?
• Wie is de mens?
• Hoe leven mensen met elkaar samen?
• Wat is de betekenis van lijden en dood?
• Wat is tijd?
• Wat is (het nut van) de natuur/de aarde?
Buitenkant van de Godsdiensten
• Feest: Sjabbat
• Feest: Chanouka
• Ins. Pers.: Martin Buber
• Belangrijke Geschriften: Thora
• Feest: Ramadam
• Feest: Offerfeest / Slachtfeest
• Ins. Pers.: Mohammed
• Belangrijke Gebouwen: De Ka’ba
Overig
• Literatuuroverzicht
• Nawoord
• Beoordelingformulier
Inleiding

Nadat we in de klas er meerdere malen over het Jodendom en Islam hebben gesproken, hebben we dit werkstuk opgekregen. We hebben het zo gedaan: Harm doet alles van de Islam en Yorick doet alles van het Jodendom. We komen dan een keer bij elkaar om de verschillen en gelijkenis samen te voegen. Dit hebben we zo gekozen omdat Harm in Diepenveen woont en Yorick in Schalkhaar.

Kernvraag 1, wat is belangrijk in het leven?

Jodendom

Voor het Jodendom is God erg belangrijk. Er zijn 2 centrale waarden:
God liefhebben en je naaste liefhebben, zoals je zelf behandelt wilt worden zo moet je ook een ander behandelen. Tsedaka betekent: je hoort je medemens recht te doen. Dat wil zeggen dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Volgens het jodendom is iedereen er verantwoordelijk dat ook ieder mens ook daadwerkelijk zo’n menswaardig leven kan leiden. Het is ook belangrijk dat je weet hoe je die rechtvaardigheid in praktijk brengt. Dat leren de Joden door in de Thora te lezen.
Islam
In het leven van een moslim is Allah het allerbelangrijkst, verder is een rechtvaardig leven en iets over hebben voor de medemens (vooral voor de armen) erg belangrijk. Een moslim leeft goed als hij zich houd aan 5 plichten, deze plichten worden zuilen genoemd.
De vijf zuilen zijn:
1) De geloofsbelijdenis (de sjahada): "Er is geen andere God dan Allah, en Mohammed is Zijn Profeet."
2) Het rituele gebed (de salaat): Vijf maal per dag bidden in de richting van Mekka, de heilige stad.
3) De arme belasting (de zakaat): een deel van het inkomen van iedere Moslim wordt gegeven als steun voor de moskee en de armen.
4) De vastenmaand (Ramadan): De gehele Ramadan, de negende maand van de Moslimkalender, vasten de gelovigen van zonsopgang tot zonsondergang. Er mag niet gegeten, gedronken, gerookt en gevrijd worden.
5) De bedevaart (de haddj) minstens eenmaal in het leven moet iedere gelovige naar Mekka, de heilige stad gaan. Zij gaan gekleed in eenvoudige witte kleding. Ze bezoeken dan de ka’aba en proberen die aan te raken.
Gelijkenis
Ze halen informatie uit belangrijke geschriften, bij de Islam de Koran en bij het Jodendom de Thora. Ze geloven beiden slechts in één God, ze moeten deze God liefhebben. Volgens hen heeft iedereen recht op een menswaardig en rechtvaardig bestaan. Ook moet je respect tonen voor je familie. Één keer per week is er een rust- gebedsdag.
Verschillen
In tegenstelling tot de Joden bidden de moslims vijf maal per dag en moeten minstens één maal op bedevaart naar Mekka. Verder hebben de Moslims een vastenmaand en slachtfeest, de Joden hebben daarentegen een lichtfeest.
Kernvraag 2, Wie is de mens?

Jodendom

Volgens het jodendom is de mens geschapen naar het beeld van God. Je bent pas een mens als je op God lijkt. Daarom proberen de Joden te leven als God: liefdevol, rechtvaardig, hulpvaardig en troostend. De basisregel is: ‘Heb je naaste lief als je zelf’. Als Jood moet je mensen helpen. Degene die goed leeft wordt beloond door God, degene die zich zal leiden door het kwaad zal gestraft worden. Als een mens slecht handelt is dat de keuze van die mens.
Volgens het jodendom heeft de mens heel veel van God mee gekregen, maar de mens kan niet alles. Sommige dingen moet je aan God overlaten zoals de geboorte van een kind. De mens is ook eindig iedereen gaat een keer dood. Maar God zal altijd voor iedereen zorgen.
Islam
De mens heeft een lichaam, geest (‘nafs’) en een ziel (‘roeh’), De ziel komt van Allah en blijf eeuwig doorleven. Het onderscheid tussen ziel en geest vervaagd bij de meeste moslims. De mens is een plaatsvervanger van Allah op aarde.
Gelijkenis
Je bent als plaatsvervanger van God op aarde en zo moet je ook leven.
Verschillen
Volgens de Islam heb je een lichaam een geest en een ziel, bij de Joden is dat niet zo.
Kernvraag 3, Hoe leven mensen met elkaar samen?

Jodendom

In het Jodendom hebben we een aantal leefregels voor hoe mensen met elkaar horen om te gaan. Ze staan verspreid in de boeken van de TeNaCH.
De bekendste Joodse leefregels staan in het boek Exodus: die tien geboden, maar letterlijk wordt er in de bijbel gesproken over de 10 woorden. De tien woorden zijn ontstaan in de periode dat de Joden bevrijd waren van de slavernij in Egypte. Men wilde voorkomen dat er opnieuw onderdrukking en slavernij binnen de joodse gemeenschap zou ontstaan. Vandaar dat men een aantal concrete leefregels opstelde. Dit zijn een soort afspraken onderling tussen Joden. Als alle Joden zich aan deze regels zouden houden zou het Joodse volk het uitverkoren volk zijn. Als je je aan deze regels houd kun gelukkig en met harmonie met God leven en sterven. De basis van de tien geboden is dat je God en je naaste liefhebt. De eerste vier geboden betreffen de relatie van de mens tot God. De laatste zes geboden gaan over hoe mensen met elkaar om moeten gaan.
1. Je mag alleen Mij (God) dienen.
2. Je mag geen beeld van Mij (God) maken.
3. Je mag mijn naam niet misbruiken.
4. Een keer in de week is het rust- en gedenkdag (sjabbat).
5. Eer je vader en moeder (heb respect voor je ouders).
6. Je mag niet doden.
7. Je moet trouw zijn aan je echtgenoot / echtgenote.
8. Je mag niet stelen.
9. Je mag niet roddelen over anderen.
10. Zet je zinnen niet op wat van een ander is.
Islam
Iedereen (man en vrouw) is gelijkwaardig, de man werkt traditioneel buitenshuis terwijl de vrouw moet zorgen voor het huishouden en het opvoeden van de kinderen, net zoals het vroeger in Nederland was geregeld.
Gelijkenis
Iedereen is gelijkwaardig, je mag bijvoorbeeld niet stelen. Want dat is iets wat je zelf ook niet wilt overkomen. Ook moet je trouw zijn aan je echtgenoot / echtgenote.
Verschillen
De Islam heeft de zuilen om een “goede Moslim” te worden, het Jodendom heeft de 10 geboden om goed met anderen en met God om te gaan.
Kernvraag 4, Wat is de betekenis van lijden en dood?

Jodendom

Volgens het Jodendom is het zo: een aanslag op een mens is een aanslag op God. God zorgt voor leven. Mensen moeten dit leven niet kapot maken. Mensen moeten respect hebben voor God en hun medemens. Een gedeelte van lijden is natuurlijk, het leven is eindig. Maar er is ook veel lijden dat mensen elkaar aandoen. Denk maar aan oorlog, beledigen, moorden. Volgens het Jodendom is de mens zelf verantwoordelijk voor dit lijden. De Joden vinden dat je God niet de schuld mag geven van wat mensen zelf doen. God komt op voor de slachtoffers, God is er niet op uit dat wij lijden. Voor de slachtoffers is hij steun en toeverlaat, iemand die zijn schouder aanbiedt om uit te huilen, iemand die troost biedt.
Islam
Lijden
Lijden kan zijn als: straf van God, als een beproeving of als loutering
straf
God straft de mens voor zijn zonden. Als de mens weigert om God te gehoorzamen mag hij/zij niet naar het paradijs. Toch is er nog een kans om alsnog naar het paradijs te komen, maar dan moet hij wel God gehoorzamen, doet hij dat niet dan zal God straffen met een watersnoodramp, aardbeving of een andere natuurramp.
beproeving
God stelt de mensen soms ook op proef, door hem slecht te laten vergaan. Zo kan hij zien wie standvastig en wie oprecht is. Andersom kan ook, hij laat dan de boosdoener goed leven, want op de dag der oordeels wordt pas het negatieve oordeel uitgesproken.
Lijden kan ook als loutering
Door lijden breng je ook al een stukje vergeving voor een deel van je zonden die hebt begaan in je leven. De atheïst kan het lijden zien als een aan aansporing om zich alsnog te bekeren. Lijden heeft dan de bedoeling om een nog grotere straf te ontlopen.
Dood
De dood is een belangrijke overgang naar een ander leven. De ziel is afkomstig van Allah en zal eeuwig doorleven. Daarentegen zijn het lichaam en de geest sterfelijk. Veel moslims geloven dat de ziel van de dode voortleeft na de dood. De islam gaat uit van een `dag der oordeels´: een dag waarop iedereen zal sterven. Na een korte tijd (1 of meerdere uren) worden alle doden bij elkaar gebracht en daar spreekt Allah dan zijn oordeel uit. Daarbij maakt hij gebruik van een soort weegschaal met daarop door engelen geschreven boeken over de goede en slechte kanten van de dode. Na het oordeel wacht voor sommigen de hel en voor sommigen het paradijs.
Gelijkenis
Als je iets doet dat niet mag volgens God dan zal hij je straffen door middel van je te laten leiden.
Verschillen
De Joden geloven niet dat je als je dood gaat dat je dan door middel van een weegschaal wordt bepaald wat er met je gebeurd.
Kernvraag 5, Wat is tijd?

Jodendom

Volgens het Jodendom moet je de tijd in die je in je leven hebt goed besteden door God en je naaste lief te hebben. Volgens de joden is er ook een hiernamaals.
Islam
De mens stamt af van God en niet van de apen. Eens komt er een eind aan deze wereld, God zal dan beslissen wat er zal gebeuren met de doden en de overlevenden.
Gelijkenis
Het leven begint begint en eindigt bij god.
Verschillen
De Joden geloven niet dat er ooit een eind aan deze wereld komt.
Kernvraag 6, Wat is (het nut van) de natuur / aarde?

Jodendom

Volgens het Jodendom moeten we zorg hebben voor natuur en milieu, het is door God aan de mens gegeven. De mens kan gebruiken maken van middelen uit de natuur, hij mag geen roofbouw plegen. Als hij dat toch doet pleegt hij roofbouw op God. De natuur heeft ook rust nodig om te herstellen, dat hebben wij immers ook.
Islam
Volgens Allah ben je te gast in de natuur en mag je er leven zolang je niet vernield of beschadigd.
Gelijkenis
De natuur is door God gemaakt en je mag hem niet vernielen. Als je dat wel doet wordt je gestraft door God.
Verschillen
Wij hebben geen verschillen kunnen vinden.
Sjabbat

De sjabbat is de 7e dag van de Joodse week, het is een rustdag. De sjabbat begint vrijdag na zonsondergang.

De zaterdag is voor de Joden een heilige dag, ze werken dan niet. Eten koken doen ze op zaterdag ook niet, ze maken het eten op vrijdag voordat de Sjabbat ingaat en houden het warm op een elektrische plaat warm. Ook mogen de Joden niet met de auto of bus reizen. Lopen is alleen toegestaan. Als je in levensgevaar verkeerd mag je natuurlijk wel vervoerd worden met bijvoorbeeld een auto.
Sjabbat houden is een plicht. Het is een van de tien geboden van Mozes. Tijdens de Sjabbat gaan de Joden naar de synagoge, de joodse kerk. Tijdens de Sjabbat ben je geestelijk heel anders bezig. Ze lezen veel in de Thora.
Op vrijdagavond houden de Joden het Sjabbatmaal. Ze steken dan twee kaarsen aan en spreken een gebed uit. De eerst kaars herinnert aan de schepping, de tweede herinnert aan de bevrijding uit Egypte. Daarna drinken ze wijn en eten brood. Het is speciaal brood dat ze dan eten, als herinnering aan het manna dat de joden aten in de woestijn, toen ze op weg waren naar het beloofde land. Dat staat in Exodus 16. Op Sjabbat hebben de Joden extra aandacht voor elkaar.
Symbool 1: de Thora
Symbool 2: een synagoge
Chanoeka

Chanoeka is een Joods feest. Het woord Chanoeka betekent ‘toewijding’. Het feest staat goed bekend als het feest van de lichtjes, inwijdingsfeest of toewijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen, en wordt gehouden ter nagedachtenis aan het 'Chanoeka-wonder'. De eerste dag van dit feest begint op chanoeka-avond, na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.

Feest van het licht
Chanoeka is een van de kleinere joodse feesten, dat vooral door invloed van kerstmis en het zionisme (verlangen naar een eigen land) de laatste eeuwen steeds belangrijker is geworden. Herdacht wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. door Judas Maccabeus. Er was er slechts één kruikje olie voorradig om de menora te branden tijdens de reiniging van de Tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid. Dit noemt men ook wel het ‘Chanoeka Wonder’.
Rituelen
Voornaamste gebruiken zijn het aansteken van kaarsjes in de chanoekia met uitspraak van zegens en zang. Er wordt ook soefganiot en latkes gegeten. Cadeautjes worden ook uitgedeeld en er wordt met een dreidel of sevivon gespeeld. Dit is een vierkantig tolletje met Hebreeuwse letters.
Aansteken van lichtjes in de chanoekia
De chanoekia heeft plaats voor 8+1 kaarsjes of vlammetjes op olie. Iedere dag steekt men eerst het het extra ("negende") lichtje aan, de sjamasj. Sjamasj is afgeleid van het Hebreeuwse woord voor dienst omdat dit lichtje dienst doet om de anderen aan te steken. De sjamasj staat ietsje afgezonderd van de andere lichtjes. Voor het aansteken van de twee tot acht lichtjes worden er altijd twee zegens uitgesproken.
De chanoekia is het symbool van het Chanoeka feest.
Na het aansteken van de kaarsjes spreekt men vaak een tekst uit waarin de redenen voor het aansteken van de lichtjes en de regels omtrent het gebruik ervan duidelijk worden gemaakt. Na deze uitleg zingt men het Maoz Tsoer. Dit is een belangrijk lied, waarvan het 1e couplet het belangrijkste is. Daarna wordt de chanoekia bij het raam neergezet.
Chanoeka-Geld
Oorspronkelijk kregen kinderen met Chanoeka wat zakgeld, waarvan ze geacht werden een gedeelte af te staan aan het goede doel (Tsedaka). Tegenwoordig wordt het 'Geld' vaak in chocolademunten gegeven.
Martin Buber
Martin Buber werd in Wenen geboren in 1878. Zijn ouders scheiden als hij 3 jaar oud is. Hij wordt verder opgevoed door zijn grootouders in Lemberg. In de loop van zijn leven wordt hij aanhanger van het zionisme. In 1938 emigreert hij naar Palestina.
Ook dankzij zijn boek Ich und Du werd Buber beschouwd al een belangrijk Joods denker. Volgens Buber was ieder mens, evenals elk ander levend wezen uniek. Ieder mens heeft iets wat hem of haar onderscheidt van een ander. Ieder mens heeft een eigen persoonlijkheid. Dat maakt mensen ook zo bijzonder en waardevol.
Volgens Buber moet je mensen niet in groepen verdelen omdat je dan niet serieus neemt dat mensen uniek zijn. Helaas doen we dat te vaak.
Je hoort bijvoorbeeld bij:
• ‘die mensen uit de stad’ of bij ‘die boeren van het platteland’
• een club (Ajacied, Feyenoorder, PSV-er)
• een sekse (jongens / meisjes)
• een leeftijdsgroep (‘pubergedrag’, ‘kinderlijk’, ‘ouderwets’)
• een jongerengroep (‘kakkers’)
Als je mensen in groepen gaat verdelen ga je mensen beoordelen als lid van een groep. Je gaat al over mensen oordelen voor dat je die kent. Je ziet dan niet de goede kanten van die persoon. Mensen in groepen verdelen leidt vaak tot discriminatie: het achterstellen van mensen op grond van kenmerken die er niet toe doen, zoals sekse, huidskleur en nationaliteit. Door discriminatie kun je mensen achterstellen of mensen onnodig pijn doen.
Door mensen in groepen te delen, maak je van een mens (een ‘subject’) een ding
(een ‘object’). Bekijk hem als een jij, probeer met hem in contact contact te komen en zet de vooroordelen opzij.
God is bij je als je met je medemens praat, zonder vooroordelen.
De Thora

Het woord ‘Tora’ kan verschillende betekenissen hebben. Meestal worden er de Vijf Boeken van Mozes mee bedoeld: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Maar soms wordt met het woord ‘Tora’ de hele Joodse Bijbel bedoeld. Joden noemen de hele Joodse Bijbel ‘Tanach’ of ‘Geschreven Tora’. Niet-joden noemen de hele Joodse Bijbel vaak ‘Oude Testament’. De hele Joodse Bijbel bevat alle Joodse wetten en leringen.

Geschreven Tora
Voor Joden bestaat er geen speciaal “Oud Testament”, omdat Het Nieuwe Testament geen deel vormt van de Joodse geschriften. Het woord ‘testament’ betekent ‘verbond.’ Voor de Joden bestaat er geen oud of nieuw verbond, maar slechts één enkel verbond. Hier staat een lijst van de boeken van de Tanach, in de volgorde waarin zij normaal staan, met de Hebreeuwse naam en Nederlandse naam. De Hebreeuwse namen van de eerste vijf boeken zijn afgeleid van de beginwoorden van het boek. De tekst van elk boek is min of meer hetzelfde als in de Christelijke bijbels. Soms is de nummering van de verzen anders en soms is er een belangrijk verschil in vertaling.
THORA (De Wet):
• Bereisjiet = Genesis
• Sjemot = De namen Exodus
• Wajjikra =Leviticus
• Bemidbar =Numberi
• Devariem =Deuteronomium
NEVIÏEM (De Profeten):
• Jehosjoea (Jozua)
• Sjoftiem (Richteren)
• Sjmoeël (I &II Samuël)
• Melachiem (I & II Koningen)
• Jesjajah of Jesjajahoe (Jesaja)
• Jeremiahoe (Jeremia)
• Jechezkel (Ezechiël)
• De Twaalf (beschouwd als één boek)
KETOEVIEM (De Geschriften):
• Tehilliem (Psalmen)
• Misjlei (Spreuken)
• Ijov (Job)
• Sjier Ha-Sjiriem (Hooglied)
• Ruth
• Eichah (Klaagliederen)
• Kohelet (de naam van de auteur) (Prediker)
• Esther
• Daniël
• Ezra & Nechemja
• Diwrei Ha-Jamiem (De dingen van de dag en Kronieken)
De Geschreven Tora wordt vaak de Tanach genoemd, hetgeen een afkorting is voor Tora, Neviïem en Ketoeviem.
Thora-rollen
De geschriften zijn geschreven op mooie perkamentrollen. Deze rollen zijn altijd met de hand geschreven, in mooi Hebreeuws. Deze manier van schrijven wordt ook wel STA"M genoemd (een afkorting voor ‘Sifrei Tora, Tefillien en Mezoezot,’ waarin deze stijl van schrijven ook voorkomt.
Het is niet zeker waarom het perkament van de rollen niet mag worden aangeraakt. Sommigen zeggen omdat de rollen heilig zijn; anderen zeggen dat is omdat het perkament gemaakt is van dierenhuid; weer anderen zeggen dat dit is omdat iemands vingers de letters kunnen vervagen. Daarom wijst men bij het lezen de tekst aan met een aanwijsstokje. Dit aanwijsstokje wordt ook wel een Jad genoemd. ‘Jad’ betekent ‘hand’ in het Hebreeuws, en het aanwijsstokje heeft meestal de vorm van een handje met een uitgestoken wijsvingertje. De rollen worden ingewikkeld in een manteltje van stof en vaak prachtig versierd
De rollen worden bewaard in een kast in de synagoge, die ‘Heilige Ark’ wordt genoemd, zoals de Ark van het Verbond. Deze kast is erg heilig bij de Joden en er moet voorzichtig mee om worden gegaan.
De Tekst van de Tora-rollen is meestal ongepunctueerde tekst, zonder klinkers of muziektekens, zodat het erg moeilijk is om uit een Tora-rol te lezen. Voordat een tekst wordt voorgelezen, is deze tekst uitgebreid voorbereid door de tekst te vergelijken met dezelfde tekst met klinkers.
De Ramadan.

De Ramadan (vastentijd) is een van de meest bekende zuilen van de Islam. In deze tijd ziet men tussen zonsopkomst en –ondergang af van eten, drinken, roken en echtelijk verkeer. Niet alle moslims hoeven te vasten, zo worden reizigers, zieken, zwangere, menstruerende of zogende vrouwen, kleine kinderen en bejaarden vrijgesteld van de plicht tot het vasten. Oftewel, iedereen die er schade door op zou kunnen lopen aan de gezondheid hoeft niet te vasten. Moslims en niet-moslims noemen de vastentijd ‘Ramadan’. Daarmee duiden daarmee de maand aan waarin gevast wordt. Het vasten wordt in het Arabisch ze aangeduid met ‘saum’. Tijdens de vastentijd leer je je zelf beheersen, ook boet je voor je zonden die je bent begaan. De Ramadan wordt afgesloten door het suikerfeest. Dan worden de huizen goed schoongemaakt en iedereen kleed zich op zijn best. Er worden vooral lekkere zoete dingen gegeten en moslims gaan op bezoek bij familie.

Bijbehoren Ritueel: Niet eten tussen zonsopkomst en –ondergang, Suikerfeest, Begin pelgrimstocht naar Mekka.
Het Offerfeest/ Slachtfeest

Tijdens het offerfeest wordt herdacht dat profeet Abraham zijn enige zoon Isaak aan God moest offeren en de engel Gabriël een ram als offer moest aanbieden. Bij deze gebeurtenis wordt de absolute gehoorzaamheid van profeest Abraham aan God op de proef gesteld. Naast het suikerfeest is het Offerfeest het belangrijkste feest voor de Islam en duurt 4 dagen. Mensen die genoeg middelen hebben slachten een schaap of een rund en delen het vlees met de gemeenschap. Door het vlees aan de armen te geven wordt er voldaan aan de armenbelasting en aan de naastenliefd e. IPV geld kan men ook geld en / of goud geven. Tussen het Suikerfeest en het Offerfeest vind de pelgrimstocht Hac naar Mekka plaats.

Bijbehorend ritueel: Vlees geven aan de armen, pelgrimstocht naar Mekka.
Inspirerende Persoon: Mohammed
Inspirerende persoon

De inspirerende persoon van de Islam is de profeet Mohammed. Mohammed is geboren in 570 ter Mekka en overleed in 632. Hij was erg vroeg wees en word opgevoed door zijn oom Aboe Talib. Hij is een koopman uit Mekka, al jong reist Mohammed met hem mee. Daar leert hij veel mensen kennen, onder wie Joden en Christenen. Hij ziet dat veel mensen bezig zijn om rijk te worden.

Af en toe trekt Mohammed zich terug in een grot van de berg Hira. Terwijl hij op een dag nadenkt over het leven verschijnt daar plotseling de engel Gabriël. De engel is de boodschapper van Allah. Vanaf dat moment verschijnt de engel regelmatig en geeft Mohammed elke keer een boodschap. Zo vraagt Gebriël het geloof in één God aan de mensen te vertellen.
In 613 begint Mohammed te prediken, hij spreekt over eerlijk delen en zorgt voor de armen. De rijken moeten niks van Mohammed hebben omdat hij waarschuwt dat Allah geen medelijden zal hebben met inhalige kooplieden, terwijl de armen het erg met hem eens zijn. In het begin heeft Mohammed ongeveer 70 aanhangers, maar dat verloop groeit na verloop van tijd erg snel. In 622 verhuist hij van Mekka naar Medina. Deze gebeurtenis wordt beschouwen als het begin van de Islamitische jaarteling.
De Ka’ba

De ka’aba is een gebouw van ca. 12x10x15 meter. De Ka’aba is het heiligdom van de islam en staat in Mekka. Ook staat de Ka’aba bekend als Beit Allah (het huis van God). Als onderdeel van de bedevaart naar Mekka, de hadj, loopt men 7 maal rond de ka’aba. De ka’aba wordt omhuld door de kiswah, een zwarte doek die jaarlijks wordt vervangen. Er bevind zich in een hoek van de ka’aba bevindt zich een zwarte meteoriet. Volgens de islamitische overlevering werd deze door Gebriël aan Abraham gegeven, en is de Ka’aba gebouwd door Ibrahim en Ismaël. Opmerkelijk is dat de ka'aba een zelfde centrale functie in de islam heeft als de vroegere tempel in het Jodendom. Ook opmerkelijk is dat de vaste gebeds richting voor het dagelijkse gebed in het begin van Mohammeds optreden Jeruzalem was: de plaats van de Joodse Tempel. Toen Mohammed door de meeste joodse bewoners van de Hedjaz werd afgewezen als profeet van God, veranderde hij de gebedsrichting definitief tot de huidige: de ka'aba in Mekka.

Literatuuroverzicht

• Standpunt voor HAVO / VWO leerboek deel 2
• Diverse andere werkstukken
http://www.hairmaris.nl/beeld/klok.jpg
http://www.kloster-denkendorf.de/images/Images%202005/Buber%2001.jpg
http://www.fotografiewimvanvelzen.nl/images/lrivi090598-05.jpg
http://www.let.leidenuniv.nl/praktijkstudies/Linde/_notes/Thora.JPG
http://werner.kaywa.ch/files/images/2005/6/mob329_1118765778.jpg
http://www5.indire.it:8080/intercultura_scuole/culture_fuori/calendar/calendar/calendario/ramadam.gif
http://files.meetup.com/214867/Mohammed%20Calderoli%20.jpg
http://www.tapu.nl/islam.html#offer
http://www.vanveelen.info/images/offerfeest.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Mecca_skyline.jpg

Nawoord

Onze planning is helmaal volgens plan verlopen, alleen Harm stelde sommige dingen alsmaar uit. Ik vond het een interessant onderwerp alleen ik vind dat we het wel meer in de klas er over mochten hebben. Ik hoop dat we voor dit werkstuk een goed cijfer krijgen.
Yorick

Ik ben het met Yorick eens dat de planning goed verlopen is, maar jammer is dat het in de tussenweek viel waardoor je er maar 1 keer in de les aan kon werken.
Harm

REACTIES

L.

L.

dankjewel, heb een groot deel van mijn hw kunnen maken

14 jaar geleden

A.

A.

het is ramadan niet ramadam

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.