Islam

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1543 woorden
  • 7 juni 2002
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Offerfeest

Geschiedenis Het offerfeest is gebaseerd op een verhaal uit de Koran. Ibrahim krijgt in dit verhaal in een droom te horen dat hij zijn liefde en trouw aan God moet bewijzen, daarom moet hij het liefste bezit dat hij heeft offeren; zijn enige zoon Ismaël. Ismaël zegt: "Mijn vader, doe wat je bevolen is. Je zult merken dat ik, als God het wil, iemand ben die gelukkig volhard". Zo gingen ze op weg naar Mina om de opdracht van God uit te voeren. In Mina zette Ibrahim een mes op de keel van zijn zoon, maar God kwam er tussen en haalde de functie van het mes weg. Daarna kwam er een boodschap uit de hemel: Toen zij (Ibrahim en Ismaël) zich beiden (aan god's wil) hadden overgeven en hij hem op zijn voorhoofd had neergelegd, riepen Wij hem: "Ibrahim! Jij hebt de droom doen uitkomen. Zo belonen Wij hen die goed doen. Dit was duidelijk een beproeving. En Wij gaven voor hem een geweldig offer in de plaats". Na deze boodschap kwam er een ram vanuit de hemel, die de plaats van Ismaël in moest nemen en geslacht zou worden. God accepteerde de daad van zijn boodschapper Ibrahim en maakte er een plicht van voor alle pelgrims en moslims om een dier te offeren. Zo is de traditie ontstaan om elke Hadj een dier te offeren aan God; het offerfeest.

Waarneer is het offerfeest? Het offerfeest is samen met het suikerfeest het belangrijkste feest van de Islam. In de twaalfde moslimmaand vindt de bedevaart naar Mekka plaats; de Hadj. De pelgrims voeren dan een tocht langs heilige plekken die verband houden met de profeten Ibrahim en Mohammed. Op de tiende dag van de Hadj offeren de pel-grims een dier, maar wel na het offerfeestgebed anders moet men het na het gebed alsnog doen. Moslims die niet op bedevaart gaan offeren het dier thuis. Een derde van het vlees is voor de armen, een derde voor familie en vrienden en een derde voor jezelf. Het feest duurt drie dagen een andere naam voor het offerfeest in het Arabisch is: Ied-Al-Adha.

Offerdier Je mag niet zo maar een dier offeren er zitten wel bepaalde voorschriften aan. Je mag alleen veedieren offeren en ze moeten een bepaalde leeftijd hebben:

Geiten minstens 1 jaar oud
Schapen minstens 6 maanden oud
Koeien, ossen of buffels minstens 2 jaar oud
Kamelen minstens 5 jaar oud

Een geit of schaap offeren is genoeg voor één persoon. Alle andere dieren gelden voor 7 offers; 7 personen kunnen te gelijk een dier offeren. Het offeren van het dier moet ook op een bepaalde manier gebeuren: het dier moet worden geslacht met een scherp voorwerp dat diep in de nek wordt gestoken. De man die dit doet roept tegelijkertijd: "Bismillah". Hij bedoelt hiermee: ik dood dit dier alleen om voedsel voor mensen te krijgen. Daarna loopt het bloed uit het dier. Vlees dat op deze manier geslacht is noemt men "halal" (toegestaan) en mag gegeten worden.

Suikerfeest Het suikerfeest wordt gevierd als de ramadan, die in de negende maand van de moslimkalender, is afgelopen. Het feest begint als de nieuwe maan te zien is en duurt 3 dagen. De ramadan duurt een maand. In die maand mag niet gerookt, gegeten of gedronken worden als het licht is. Dit heet vasten. Het vasten begint 's ochtends en stopt 's avonds. Om te kunnen zien waarneer het vasten begint en eindigt kijkt men naar een zwart en een wit draadje. Zolang er geen verschil in kleur te zien is tussen deze draadjes mag men nog eten. Dat verschil is al zichtbaar als het een klein beetje licht is! Dit gebeurt 30 dagen lang. Na de ramadan is het suikerfeest. De moslims trekken dan hun nieuwe kleren aan en veel meisjes en vrouwen kleuren hun handen met henna. Dan gaan ze naar de moskee met zijn allen om te bidden. Daarna gaan ze als beloning voor het vasten uitgebreid ontbijten met heel veel lekkere dingen. Ook gaan de moslims op bezoek bij familie en vrienden en wensen elkaar geluk, feliciteren elkaar en geven cadeautjes en nieuwe kleren. Met het suikerfeest word ook vaak geld en eten aan de armen (en kinderen) gegeven. De ramadan leert de moslims dankbaar te zijn voor de goede dingen die God geeft en het leert je streng te zijn voor jezelf. Vasten is bedoeld om te denken aan de armen die lijden en honger hebben. Alle volwassen vanaf 12 jaar moeten de ramadan volgen alleen heel oude mensen, zieken en vrouwen die in verwachting zijn, zijn vrijgesteld van de ramadan. Iemand die op reis is mag wel eten en drinken, maar hij/ zij moet de ramadan wel later inhalen.

Wat is de rol van de vrouw in de islam? De koran zegt dat mannen en vrouwen wel hetzelfde mogen, maar dat ze andere dingen moeten. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten maar andere plichten. Op godsdienstig gebied hebben de mannen en vrouwen wel dezelfde plichten, hier is dus geen verschil. Behalve dat vrouwen op vrijdag niet naar de moskee hoeven, zodat ze bij hun gezin kunnen zijn. Vrouwen en mannen hebben beide recht op bezittingen en opleiding alleen zijn niet alle moslimmannen het daar mee eens.

Familie onderhouden en werken buitenshuis Vrouwen moeten vooral thuis de familie en het huis onderhouden. Werken is in de eerste plaats iets dat mannen moeten doen, maar moslimvrouwen mogen in sommige gevallen wel buitenhuis werken als ze thuis hun plichten ook goed vervullen. De meeste vrouwen werken dan het liefst als verpleegkundige of als leerkracht. Als verpleegkundige moet je wel op de vrouwenafdeling werken, want mannen willen niet door een vrouwelijke verpleegkundige/ dokter geholpen worden. Als leerkracht geef je alleen meisjes les, want jongens willen niet bij een vrouwelijke leerkracht in de klas zitten. Ook kunnen vrouwen werken op het platteland. Dat is dicht bij huis en ze hoeven niet met vreemden te werken. Het weven van tapijten en andere dingen die met textiel te maken hebben wordt ook door veel vrouwen gedaan.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Familie onderhouden en werken buitenshuis Vrouwen moeten vooral thuis de familie en het huis onderhouden. Werken is in de eerste plaats iets dat mannen moeten doen, maar moslimvrouwen mogen in sommige gevallen wel buitenhuis werken als ze thuis hun plichten ook goed vervullen. De meeste vrouwen werken dan het liefst als verpleegkundige of als leerkracht. Als verpleegkundige moet je wel op de vrouwenafdeling werken, want mannen willen niet door een vrouwelijke verpleegkundige/ dokter geholpen worden. Als leerkracht geef je alleen meisjes les, want jongens willen niet bij een vrouwelijke leerkracht in de klas zitten. Ook kunnen vrouwen werken op het platteland. Dat is dicht bij huis en ze hoeven niet met vreemden te werken. Het weven van tapijten en andere dingen die met textiel te maken hebben wordt ook door veel vrouwen gedaan.

Kleding De kleding van zowel mannen en vrouwen mag niet op vallen en er mag niet mee worden gepronkt. De mannen moeten van hun navel tot knieën bedekt zijn (ook als ze zwemmen of douchen). Ze mogen geen zuivere zijde of goud dragen en kleding die aan andere godsdiensten doet denken zijn verboden. Vrouwen moeten hun hele lichaam bedekken behalve hun handen en gezicht. De jurken die ze dragen zijn wijd, zodat je de vormen van het vrouwelijk lichaam niet kunt zien en verder mag de stof niet doorzichtig zijn. Vrouwen lopen in islamitische landen bijna nooit alleen en als ze dat wel doen dragen ze een sluier (een doekje dat een groot deel van het gezicht bedekt zodat je alleen de ogen nog ziet). Vreemde mannen mogen het gezicht van de vrouw niet zien. Ze moeten altijd een hoofddoek dragen. Het haar mag gezien worden door de echtgenoot en de familie. De hoofddoek kan dus alleen in huis af.

Dit wil je ook lezen:

Meisjes Meisjes gaan in Arabische landen meestal niet naar school. Ze blijven thuis en helpen hun moeder met het huishouden en met het zonodig verzorgen van kleine broertjes of zusjes. De meisjes mogen niet alleen over straat en ze mogen absoluut niet op straat spelen. Vooral meisjes van 12 tot 16 jaar hebben het niet zo gemakkelijk. Ze moeten hard werken. Ergens naar toe gaan is er meestal niet bij. Er komt wel vaak visite. Een vader en moeder met hun zoon. De meisjes moeten dan hun mooiste kleren aantrekken en hun haar kammen, de thee binnen brengen en inschenken. Ze moeten dingen laten zien die ze zelf gemaakt hebben, zoals haak- en breiwerk. Meisjes mogen niet zelf beslissen met wie ze trouwen. Ze worden uitgehuwelijkt. Als de jongen door de ouders is goedgekeurd moeten zij nog praten over de bruidsschat, want er wordt betaald voor de bruid. Het meisje wordt dus eigenlijk verkocht. Een man mag wel vier vrouwen hebben maar de meeste hebben er maar één, omdat ze geen geld hebben om nog een vrouw te onderhouden. In de koran staat dat je alle vrouwen even lief moet hebben maar dat is bijna onmogelijk vinden de meeste mannen.

Verschillen Er zijn wel verschillen in de regels in verschillende landen. In sommige landen gaat het er soms veel minder streng aan toe of juist nog strenger. Als je bijvoorbeeld op het platteland woont gaan de meisjes vaak wel naar school. Ze lopen dan ook op straat, maar wel met andere meisjes. Met jongens praten mag dan niet dat is niet netjes. In Pakistan moeten de vrouwen in de trein in een aparte coupés zitten, maar in Turkije zitten ze gewoon bij elkaar. In Syrië en Irak vinden de mensen het juist goed als je bijvoorbeeld voor en ander beroep gaat leren dan leerkracht of verpleegkundige. In Saoedi-Arabië is het grootste verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen mogen daar niet een auto besturen of naar de markt gaan. In Tunesië mag een man maar één vrouw hebben. Het is zelfs verboden om meerdere vrouwen te hebben. Een moslimvrouw mag niet trouwen met een man van een andere godsdienst. Maar een moslimman mag wél trouwen met een vrouw van een andere geloof. Het is duidelijk dat het moslimgeloof op verschillende manieren wordt uitgelegd en beleefd.

REACTIES

E.

E.

in het hoofdstuk meisjes heb ik commetaar.
er staat: dan gaan ze het hebben over de bruidsschat dus het meisje wordt gekocht.
dat is niet waar de meisjes worden niet gekocht. in de koran staat dat ze geld moeten geven aan het meisje omdat ze dat waard is. er staat geen enkele term over het meisje verkopen.
het meisje krijgt het geld voor haar harde werken.
ik vind het belachelijk dat dit geschreven is door hem/haar.
je mag niet zomaar een conclusie trekken als dat niet waar is...!!

17 jaar geleden

L.

L.

helemaal mee eens

9 jaar geleden

S.

S.

wat is dat voor bullshit meisjes in de islam worden uitgehuwelijkt je heb je werk niet goed gedaan als je dat wel had gedaan had je gezien dat uithuwelijken niet een mag!!!!
doe me een lol en schrijf allen dingen die echt kloppen
groeten samira

20 jaar geleden

H.

H.

hoi, ik wilde over je werkstuk heeeel nodig iets kwijt, nl dat het bomvol zit met onzin en uitspraken die helemaal niet kloppen over de islam en dan voornamelijk over meisjes in de islam
ik wilde daarom ff vragen of je zulke onverantwoorde werkstukken volgende keer achterwege wilt laten en alleen nuttige werkstukken wilt plaatsen op sites, dan is nl iedereen blij!

hanan

19 jaar geleden

L.

L.

WAT JIJ ALLEMAAL HIER HEBT GESCHREVEN OVER MEISJES? IS ECHT MET 1 WOORD BELACHELIJK. VRAAG NU IS AAN MEISJES HOE ZE TROUWEN? UITHUWELIJKEN? MEISJES KIEZEN ZELF VOOR HUN TOEKOMSTIGE ECHTGENOOT. ECHT ZIELIG WAT HIER STAAT. NIET NORMAAL.
LEER EERST ECHT WAT DE ISLAAM IS EN GA DAARNA EEN WERKSTUK MAKEN.
BELACHELIJK!!!!!

9 jaar geleden

C.

C.

Wtf is dit!!! Als je niets weet over de islam dan moet je der ook niet over schrijven! Ten eerste: meisjes mochten wel naar school en ze worden helemaal niet uitgehuwelijkt of verkocht!
En je hebt het stukje van de geschiedenis ook helemaaaal verkeerd geschreven!! Over zulke dingen word ik ook echt zooo boos he! Je kan deze werkstuk of wat dan ook maar beter verwijderen of verbeteren. Want mensen willen niet info die niet klopt! En ik ook niet!! Ik weet niet waar je deze info vandaan hebt maar als ik jou was zal ik me schamen!!!!!!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.