Hekserij

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 2596 woorden
  • 20 december 2001
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Wat betekent hekserij?

Een andere benaming voor hekserij is Wicca. Dit is afgeleid van het engelse "Witchcraft" of "Craft of the wise", wat "Kunst der wijzen" betekent. Wicca is een geloof, maar ook een manier van leven. In andere bronnen staat weer dat het woord ‘Wicca’ is afgeleid van ‘wicce’, wat wijze of ziener betekend. Iemand die Wicca beoefend of leeft volgens de regels van Wicca noemt men Wiccan. Wicca wordt vaak op verschillende manieren beschreven en het is moeilijk om uit te leggen wat het precies is. Dit heeft 2 redenen: De 1ste reden zijn de heksenjachten in de middeleeuwen. Wicca is ouder dan het Christendom en werd altijd van moeder op dochter doorgegeven, maar doordat toen bijna een hele generatie vrouwen is vermoord werd die traditie doorbroken, ook zijn toen de weinige tastbare dingen die ze gebruikten vernietigt. De heksen die de middeleeuwen overleefd hebben, hebben het geloof altijd schuilgehouden om de angst en schaamte. De gevolgen van deze heksenjachten zijn nu nog merkbaar. Zo worden heksen die voor hun geloof uitkomen vaak verkeerd begrepen en bestaan er nog veel in die tijd verzonnen vooroordelen.

De 2de reden waarom het begrip Wicca moeilijk is uit te leggen is dat het nu op ontzettend veel verschillende manier beoefend wordt. En vaak ieder op z`n eigen manier.

Wicca heeft slechts 4 regels en 1 wet waar een wiccan zich aan moet houden: 1. Leef- zorg ervoor dat je een gelukkig leven leidt en dat je dat van anderen niet verpest. 2. Liefde- hou ten eerste van jezelf. Pas als je echt van jezelf houd kan je van anderen houden. Dan wordt het houden van even vanzelfsprekend als ademen
3. Leer- Leer de lessen van het leven, dat is een van de redenen dat je hier bent. 4. Geniet- Geniet van het leven, als je dat niet doet is je tijd hier op aarde verspild. De wet waar iedere wiccan zich aan moet houden is gebaseerd op het hele geloof: Doe wat je wilt zolang het niemand schaadt. Daarmee wordt bedoeld dat je niemand geestelijk of lichamelijk kwaad mag doen inclusief jezelf.

Het heksenhuwelijk.

Een heks mag volgens zijn geloof met ieder levend wezen op aarde trouwen. Het komt vaak voor dat een heks bijvoorbeeld met een hond of kat trouwt. Het huwelijk word dan gesloten door een Wicca priester.

De Goden van Wicca

Wicca is gebaseerd op het respect en de liefde voor aarde en elke levensvorm en de wil daarmee in harmonie te leven. Alle natuurlijke dingen hebben een spiritueel leven, planten dieren mensen en zelfs stenen en alles is in evenwicht: licht en donker, dag en nacht, man en vrouw. Daarom gelooft men niet alleen in een God, maar ook in een Godin. De cirkel van het leven kan men terugzien in de seizoenen en in de loop van de maan. Ook wordt hij vaak gesymboliseerd met de 3 kanten van de godin: Maiden, Mother en Crone. Zij maakt levensvormen, ontwikkelt het, en neemt het weg. Het doel dat wiccans nastreven is de helende kracht van de natuur gebruiken voor positieve doeleinden. Hierbij worden kruiden, oliën, edelstenen e.d. gebruikt en ook kosmische energie. Ze helpen bij het genezen door bijvoorbeeld te magnetiseren en door zalven en kruidendranken te maken. Een Godin en een God, die allebei symbool staan voor de aarde en de elementen van de natuur, staan centraal in de Wicca. De Godin zien we belichaamd in de aarde en de maan en de God in de vruchten die de aarde voortbrengt en de zon. De God is ook degene die de aarde bevrucht en die de jaarcyclus op gang zet. Zonder de God zou de aarde dor en dood zijn en zonder de Godin zou er helemaal geen aarde zijn. De God en de Godin van de Wicca zijn bekend onder meerdere namen. Veel gebruikte namen voor de Godin zijn Diana, Demeter en Aradia en de God wordt vaak Karnayna of Gehoornde God genoemd. Ook hierdoor, doordat de God als Gehoornde wordt afgebeeld, wordt de associatie gelegd met de duivel, die ook twee hoorntjes op zijn hoofd zou hebben. Er wordt ook gezegd dat de christenen de God van de Wiccans slecht hebben laten lijken omdat zij eigenlijk geen andere godsdienst toestonden dan die van henzelf. Wicca's geloven absoluut niet in de duivel. Dit is een figuur uit de bijbel en komt absoluut niet voor in de Moderne Hekserij.

Het pentagram.

Het pentagram is het symbool voor Wicca en vertegenwoordigt de mens, het is een teken van liefde. Er bestaan verschillende soorten pentagrammen. Tegenwoordig weten de meeste mensen dat een pentagram met de punt naar beneden een Satanistisch pentagram is, afgeleid van Satan dus, en een met de punt naar boven een positief pentagram is. In vroegere tijden, toen de mensen dit verschil nog niet kenden, zag men elk pentagram als een negatief en met name Satanistisch symbool. Het pentagram in de Wicca is met de punt naar boven. Het bovenste punt van het pentagram staat voor het hoofd van die mens en symboliseert hiermee het element ether, de spiritualiteit. De andere vier punten staan voor de armen en de benen van de mens en symboliseren de andere vier elementen uit de natuur: aarde, lucht, vuur, water. Deze vijf elementen leven in de natuur en in ieder mens (terwijl er eigenlijk maar 4 elementen bestaan). Het pentagram, ook wel vijfhoek of drudenvoet genoemd, wordt in een keer getekend, maar dit kan op verschillende manieren gebeuren. Als dit gebeurt vanaf de bovenste punt naar beneden, is het een oproepend pentagram en als het gebeurt vanaf de punt linksonder naar boven, dan is dit een wegsturend ofwel banpentagram. Het oproepend pentagram wordt gebruikt aan het begin van een ritueel om de onzienlijke wezens op te roepen om te helpen bij het magisch werk wat verricht zal worden en het banpentagram wordt gebruikt aan het einde van een ritueel om die onzienlijke wezens weer uit de cirkel weg te sturen. Het pentagram bestond al in de klassieke oudheid toen men het symbool gebruikte in toverformules, waarmee een mens macht over de elementaire geesten kon krijgen. De naam 'drudenvoet' kreeg het pentagram in de middeleeuwen, toen men dacht dat het symbool bescherming zou bieden tegen heksen en druïden, die toen nog als 'het boze oog' werden beschouwd. Wanneer een pentagram doorlopend is getekend, is het een lichtpentagram of ster. Deze beschikt over mysterieuze krachten die we kunnen gebruiken om onze doelen te bereiken.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het pentakel.

Het pentakel is een platte, ronde schijf met daarop een aantal cirkels gegraveerd. Het pentakel vertegenwoordigt het element aarde en dient als focuspunt, om het zout en water te zegenen en om energie te winnen. Het pentakel kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals koper, aardewerk, glas, steen of hout. Het pentakel is ook weer een werktuig dat heel goed zelf gemaakt kan worden. Al eens gedacht aan zoutdeeg? De ingrediënten van dit materiaal ondersteunen absoluut het element aarde. Boetseren, bakken, schilderen en je hebt een zelfgemaakt pentakel waar meer van jezelf zit dan wat je ook maar in de winkel (of Internet) koopt.

Het Boek der Schaduwen.

Dit wil je ook lezen:

Het Boek der Schaduwen is een boek dat elke heks in de loop van zijn of haar opleiding samenstelt. Het bevat de rituelen, recepten, aantekeningen en aanwijzingen die je zelf belangrijk vindt om bij je te hebben tijdens je eigen rituelen. Je kunt een kompleet Boek der Schaduwen dus nergens kopen en nergens op internet vinden. Het is namelijk een boek dat je zelf schrijft, zelf samenstelt, zelf versiert, en misschien wel het belangrijkste: het is een boek dat je zelf gebruikt. Pas dan is het een Boek der Schaduwen. Natuurlijk kun je in diverse gedrukte boeken, en ook op Internet, allerlei teksten vinden. Rituelen, poëzie, spells, rijmpjes, recepten, en nog veel meer. Pas als je daarvan stukken gebruikt in je eigen rituelen, en die bevallen, pas dan neem je ze op in je eigen boek. Het Boek der Schaduwen heet zo, omdat het slechts de schaduw van de rituelen bevat - de tekst, samen met een paar aanwijzingen. Verder hebben veel heksen de gewoonte om bepaalde stukken uit rituelen, of bepaalde aanwijzingen, helemaal niet in de tekst te zetten, of in een soort geheimschrift of code. Zonder uitleg is het meeste dat je in boeken of op internet tegenkomt dan ook incompleet. Elke Coven of Heksenkring heeft een Boek - meestal is dit tegelijk het Boek van de Hogepriesteres. Daarnaast kan iedere heks zelf een boek maken. Als je lid bent van een Coven, zal de Hogepriesteres op een goed moment je de gelegenheid geven om de ‘traditionele’ rituelen over te schrijven zodat je ze in je eigen boek kunt opnemen. Een Boek der Schaduwen.

Covens.

Een coven is een gemeenschap van heksen. Deze gemeenschap voert samen verschillende rituelen uit, zoals maanfeesten. Zo`n maanfeest wordt geleid door het hoofd van een coven: priester of een priesteres. Ook inwijdingen worden door een priester of een priesteres gedaan. Bij een inwijding word een nieuw lid tot heks benoemt. De maanfeesten

Naast de acht jaarfeesten vieren Wicca's traditioneel de dertien volle manen, de maanfeesten. De krachtige energie van de maan leent zich goed voor het bedrijven van magie tijdens of kort voor de volle maan. Deze maanfeesten worden ook wel Esbats genoemd. Tijdens de Esbat wordt alle nadruk gelegd op de invloed van de maan op de aarde, in tegenstelling tot de Sabbat, waarbij de zon centraal staat. Tijdens de magische werkzaamheden die tijdens de Esbats worden verricht, wordt dan ook gebruik gemaakt van de schijngestalten van de maan. Wanneer het volle maan is, is het de tijd om jezelf in verband te brengen met de maan, de Godin en haar aarde. Een van de bekendste rituelen uit de Wicca is het neerhalen van de maan, wat bij elke Esbat wordt uitgevoerd. Tijdens dit ritueel wordt de Maangodin neergehaald op de Hogepriesteres, wat betekent dat de kracht van de Maangodin via een rituele tekst in de Hogepriesteres van een coven gebracht. Deze rituele tekst kan per coven en per maanfase verschillen. Het ritueel wordt uitgevoerd door de Hogepriester en de Hogepriesteres raakt daarbij vaak in trance. De Hogepriester en de Hogepriesteres spreken samen de Opdracht van de Godin toe aan de rest van de covenleden. Dit is een instructie van de Godin aan haar volgelingen op aarde. Omdat het magische werk met name tijdens Esbats een groot onderling vertrouwen vergt, werken covens tijdens Esbats meestal alleen. Bij Sabbats komt het daarentegen nog wel eens voor dat deze door meerdere covens worden bijgewoond.

De defenitie van wicca

Veel mensen denken dat Wicca hetzelfde is als tovenarij, vol met mysterieuze formules en kristallen bollen.In werkelijkheid maakt de magie wel deel uit van de hekserij maar het is slechts een topje van de ijsberg. Wicca, zoals het vandaag beleefd wordt in het Westen, is tegelijkertijd een religie en een spirituele bezigheid. Dit pad is gericht op het herstellen van de band met de natuur en met de 'Oude (voorchristelijke) Goden en Godinnen. De heksen eren hoofdzakelijk de Godin van de Aarde en Drievoudige Maan en haar gemaal, de Gehoornde God. Alle Goden en Godinnen, ook diegenen die niet tot de eigen traditie behoren, zijn evenwel slechts aspecten van de ene Goddelijke kracht. Hoewel de heksen hun Goden onder vele namen eren, zijn het vaak Aradia en Cerridwen die de rol van Godin vertolken; terwijl Cernunnos en Herne in vele gevallen de Gehoornde God vertegenwoordigen. Maar er zijn evenwel tradities waarbij de namen van de Goden en Godinnen zo heilig worden beschouwd dat men spreekt van de "Heer" en de "Dame".( the Lord and the Lady). De rituelen en gebruiken van de hekserij zijn er op gericht een hereniging te vinden met de levenskracht van de natuur, zowel hier op aarde als in het universum.Om dit te bereiken treffen, net zoals vroeger, verschillende mannen en vrouwen elkaar vandaag bij volle maan of tijdens jaarfeesten, in open velden, in huizen van de voorstad of gewoon in iemands achtertuin. Door de natuurkrachten te vieren in onszelf en de ons omringende wereld, kunnen we een glimp opvangen van de oorsprong van de natuur, die toch méér is dan louter de wereld; de natuur die weliswaar wordt uitgedrukt in termen van tijd en evolutie, maar die in wezen tijdloos is. Heksen hebben een sterk ecologisch bewustzijn ontwikkeld en noemen zich de hoed(st)ers van Moeder Aarde.

Veel mensen denken dat Wicca hetzelfde is als tovenarij, vol met mysterieuze formules en kristallen bollen.In werkelijkheid maakt de magie wel deel uit van de hekserij maar het is slechts een topje van de ijsberg. Wicca, zoals het vandaag beleefd wordt in het Westen, is tegelijkertijd een religie en een spirituele bezigheid. Dit pad is gericht op het herstellen van de band met de natuur en met de 'Oude (voorchristelijke) Goden en Godinnen. De heksen eren hoofdzakelijk de Godin van de Aarde en Drievoudige Maan en haar gemaal, de Gehoornde God. Alle Goden en Godinnen, ook diegenen die niet tot de eigen traditie behoren, zijn evenwel slechts aspecten van de ene Goddelijke kracht. Hoewel de heksen hun Goden onder vele namen eren, zijn het vaak Aradia en Cerridwen die de rol van Godin vertolken; terwijl Cernunnos en Herne in vele gevallen de Gehoornde God vertegenwoordigen. Maar er zijn evenwel tradities waarbij de namen van de Goden en Godinnen zo heilig worden beschouwd dat men spreekt van de "Heer" en de "Dame".( the Lord and the Lady). De rituelen en gebruiken van de hekserij zijn er op gericht een hereniging te vinden met de levenskracht van de natuur, zowel hier op aarde als in het universum.Om dit te bereiken treffen, net zoals vroeger, verschillende mannen en vrouwen elkaar vandaag bij volle maan of tijdens jaarfeesten, in open velden, in huizen van de voorstad of gewoon in iemands achtertuin. Door de natuurkrachten te vieren in onszelf en de ons omringende wereld, kunnen we een glimp opvangen van de oorsprong van de natuur, die toch méér is dan louter de wereld; de natuur die weliswaar wordt uitgedrukt in termen van tijd en evolutie, maar die in wezen tijdloos is. Heksen hebben een sterk ecologisch bewustzijn ontwikkeld en noemen zich de hoed(st)ers van Moeder Aarde.

Aangezien dat je de Goden steeds terug vindt in de natuur, geloven heksen dat onze planeet heilig is en daardoor beschermd moet worden tegen de vernielzucht van het mensenras. Heksen koesteren tevens de wijze lessen van het verleden: de overgeleverde mythen, gebruiken en religieuze overtuigingen van onze voorouders, die nog veel dichter bij de natuur stonden dan wij nu. Door middel van ritueel drama, poëzie, gezangen en het in harmonie leven met de Aarde en al hetgeen ze heeft voortgebracht, verschaft de heks zich toegang tot deze wijsheid.

Moderne hekserij bestaat, in Europa en de Verenigde Staten. Het is niet langer een ondergronds overblijfsel waarvan de omvang en zelfs het bestaan een punt van discussie is onder antropologen. Het is ook niet langer de bizarre hobby van een aantal gekken. Het is de religie van een belangrijk aantal mensen. Hoe groot dit aantal is, is onduidelijk, dit komt omdat het moeilijk vast te stellen is hoeveel mensen er in geloven. In landen waar er heksen organisaties bestaan, zoals in de Verenigde Staten, kan men wel bepalen hoe groot deze groep is.Het aantal heksen is groot genoeg om een aantal tijdschriften te ondersteunen en de publicatie te verantwoorden van een steeds groter wordende bibliotheek over de Wicca. Het aantal actieve aanhangers van de Wicca loopt volgens een redelijke schatting in de tienduizenden, en alles wijst erop dat dit getal blijft groeien. In beide gevallen zijn de meest onderscheiden kenmerken van de Wicca haar natuurgebonden houding, de zelfstandigheid van de kleine groep, waarbij er geen kloof bestaat tussen het priesterschap en de geloofsgemeenschap.

Slot

Het is vrij moeilijk om over dit onderwerp een werkstuk te maken, omdat er in de bibliotheek erg weinig over te vinden is. Verder heb ik nog gezocht op internet. Hier was genoeg te vinden over lidmaatschappen over covens, maar weinig algemene informatie die ik voor mijn werkstuk kon gebruiken. Dit komt mede omdat deze covens, die hoofdzakelijk deze sites maken, pas informatie geven als je lid bent geworden. De meeste informatie via internet was in het Engels en heb ik dus eerst moeten vertalen.

Mijn mening: Over het algemeen vind ik hekserij een interessant onderwerp, al komen er wel veel ongeloofwaardige dingen in voor. Zoals het gebeuren waarbij de priesters en priesteressen in een trance komen en zo informatie krijgen van hun God of Godin en die dan weer doorgeven aan hun volgelingen. Het idee van het herstellen van de band met de natuur vind ik wel goed. De wereld wordt teveel vervuilt en daarom is het goed dat deze mensen dat tegen gaan. Wat ik ook erg goed vind aan de ideeen van de hekserij is dat je moet doen wat je wilt, zolang je niemand lichamelijk of geestelijk schaadt. Op deze manier kun je doen en laten wat je wilt zonder dat er iemand gekwetst wordt.

Bronnen die ik heb gebruikt zijn:

Internet: De meeste sites heb ik via een zoekmachine gezocht, daarom zijn ze vaak afgekort. -goddness.knotwork.com/wicca -members.tripod.licos.nl/gideon_2/wicca/wicca1.html -www.1.tip.nl.estabos/maanfeesten/wicca/org.......... -www.well.com/user/2thirdrd/wicca -www.witchbrew.com -www.wicca101.yellostone.org/fourthes./ion...........

Boeken: -What`s Wicca? Auteur: Philip Jhonsen

REACTIES

S.

S.

hallo tom
hier een reactie van iemand die je versag heeft gelezen de dingen die je erin hebt staan kloppen wel maar er is nog zooo veel meer over wicca te vertellen is het nooit in je op gekomen om op zoek te gaan naar iemand die wicca uitoefend je kan diegene alles vragen en die gene heeft er ook veel verstand van.Ik denk niet dat het je nu nog iets intereseert maar mocht je ooit nog wat willen weten over wicca het paganisme of iets dergelijks dan kun je me altijd mailen met je vragen

blessed bee

sarosta

21 jaar geleden

J.

J.

Hallo Tom,

voor een studente was ik op internet op zoek naar scripties over wicca, en zo kwam ik jouw werkstuk tegen. Eerste indruk (niet goed gelezen): prima stuk, maar er staat wel iets eigenaardigs in, namelijk dat heksen veel met honden en katten zouden trouwen. Ik hou me al twintig jaar bezig met wicca, maar daar heb ik nog nooit van gehoord! Nou ja, het is maar wat je tegenkomt als je op internet zoekt!

Leuk dat je een werkstuk hebt gemaakt over mijn (nog altijd erg onbekende) religie!

21 jaar geleden

S.

S.

Hé Tom!
Ik heb je verslag niet helemaal doorgelezen, maar er kloppen een groot aantal dingen niet (natuurlijk ook een groot aantal dingen wel). Bijvoorbeeld zoals hier onder mij is genoemd; men trouwt niet met katten. Zo gek zijn we niet.
Ook moet je zien dat Wicca niet ouder is dan het Christendom; Wicca is maar één vorm van hekserij, en hekserij bestaat langer dan het Christendom. Druïden waren er eerder dan Christenen, maar Wicca is volgens mij iets uit 1950.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.