Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Hare-Krishna beweging

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 405 woorden
  • 11 maart 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Hare Krishna-beweging

• De officiële naam voor deze beweging:

De officiële naam van de Hare-Krishna beweging is: Internationale gemeenschap voor Krishna-Bewustzijn. Ook wel ISKCON genoemd, dat de afkorting is van International Society for Krishna Consciousness.

• Inhoud van de beweging:
Het is een ingewikkelde religie, die kort samengevat hierop neerkomt : de Hindoeïstische oppergod Visjnoe heeft zich duizenden jaren geleden geïncarneerd in de God Krishna, die de échte oppergod is van waaruit alles geschapen werd. Behalve de oppergod, zijn er ook nog driekwart-goden, halfgoden, één-derde-goden en ga zo maar door. De hemel zit vol met goden, onder andere Brahma, Vishnu en Shiva.
Als aanhanger van de Hare-Krishna beweging geloof je in reïncarnatie. Ze geloven dus dat als men dood gaat dat hun ziel weer terugkomt op aarde óf in de hemel. Ze komen dan niet altijd terug als mens maar ook als dier, plant of bacterie. Het hangt af van de wijze waarop men in hun voorgaand leven heeft bestaan en geleid. Mensen kunnen meer dan de andere wezens, en we kunnen dus door heiliging, vasten, zang en dans voor Krishna, ervoor zorgen dat we of als betere mensen of zelfs als semi-goden in ons volgende leven terugkeren. Het hoeft niet altijd zo te lopen, want als je je niet aan de Vedische regels houdt dan kan je terug komen als een lager wezen.

Hare Krishna-volgelingen geloven dus dat men als dier kan terug keren, dat is de reden waarom ze streng vegetarisch eten. Zo moeten ze zich aan nog meer regels houden, ze mogen bijvoorbeeld geen alcohol drinken, vlees eten én zelfs seks hebben is verboden. Men mag dus geen seksuele relaties hebben, behalve binnen het huwelijk en dan alleen met de voortplanting tot doel.
Godin Kali, is de godin van de oorlog in de eindtijd. En in die eindtijd leven we op dit moment, op een gegeven moment komt Kali al het foute leven op hemel en aarde wegvegen door middel van een grote oorlog, waarbij de goede levens bewaard worden. De rest gaat dood en zal niet meer reïncarneren.
Er worden veel lezingen gegeven over de beweging, mensen worden er op straat over aangesproken en tijdschriften en folders worden uitgedeeld etc. Zo wordt de leer verspreid en bekend. Mensen zijn geïnteresseerd en gaan verder informeren.
• Internetpagina’s:
Internetpagina’s waar ik informatie vandaan heb gehaald zijn:

http://members.tripod.com/~bavo/krishna
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hare_Krishna-beweging

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.