Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Ghandi

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 498 woorden
  • 22 februari 2005
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 27 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Leven van Ghandi

Ghandi is vermoord in 1948. Degene die Ghandi heeft vermoord is een fundamentalistische hindoe.
Ghandi is afgestudeerd in Engeland en komt als advocaat in Zuid Afrika.
1893: Ghandi gaat met de trein naar een Zuid Afrika. Als hij gewoon in een “blanke”coupe zit dan wordt hij in een ander gezet, want kaffers horen in de 3e klas.
Als hij daar aankomt en met andere advocaten aan het praten is dan komt er een discussie opgang. Iedereen is toch gelijk is het standpunt en de advocaten Mr. Khan, Ghandi en Mr. Baken voeren actie.
Als eerste verzet gaat Ghandi paspoorten van kleurlingen verbranden met als doel opheffen van discriminatie. Ghandi word in elkaar geslagen hiervoor door de politie omdat hij paspoorten in het vuur blijft gooien. De reactie van de Amerikanen hierop is dat ze een onafhankelijks verklaring ondertekenen.

Na het dit incident ontmoet Ghandi een dominee Andrews.
Ghandi gaat naar een Oecumenische boerderij. Hij bezoekt daar een journalist Vince Walker. Hij krijgt ook op die boederij een meningsverschil met ze vrouw, omdat ze de wc niet wilt schoonmaken. Ghandi zegt dan dat ze dan maar weg moet gaan, hij schrikt er alleen zelf van en dus hoeft ze niet weg en maakt ze de wc schoon.
Dan komt er een protestmars Ghandi word opgepakt en moet de gevangenis in. Ze gaan voor paarden liggen en die stoppen dan.

1915 Ghandi gaat naar India.
Hij wil graag ze geboorteland leren kennen. India is bezet door Engeland en Ghandi gaat daar tegen in. Het is de paria’s tegen de Engelsen landlords. Een deel van de film speelt zich in Champaran af. Er wordt gedaan wat de engelsen hebben gedaan.
Er komt een rechtszaak want Ghandi over Ghandi zijn eerste verzet. Zijn 1e succes is dan ook dat dat niet hoeft te vertrekken uit de provincie wat hij eigenlijk wel moest.
Dan komt er een bloedbad op het plein onder leiding van Generaal Deyer. Omdat iemand de gedachte van Ghandi uitspreekt met onder andere de woorden:volg de weg van geweldloosheid. Er zijn 1516 doden gevallen. Generaal Deyer moet naar de rechtbank. De rechtbank is verontwaardigd over de koele woorden van Deyer.


Ghandi wil 3 dingen:
-onafhankelijk zijn
-moslims en hindoes samen
-opstaan tegen de Engelse
Engelse kleren worden verbrand als teken van opstand.
Uitspraak van Ghandi:Oog om oog maakt de hele wereld blind. Ghandi gaat vasten tot het geweld stopt hierdoor zijn er geen demonstraties meer. Er komt dan een protestmars ze gaan met een hele grote groep naar het zout aan het strand met als reden om de wet te laten veranderen. Ze willen dan een betoging doen bij de zoutfabriek alleen voor de poort word iedereen neergeslagen door de Engelse. Iedereen wordt geresteerd behalve Ghandi. Engelse doen een onafhankelijks verklaring omdat Ghandi een morele overwinning heeft gewonnen. Ghandi brengt een bezoek aan de “onderkoning” van Engeland en daarom krijgen ze een onafhankelijkheidsverklaring
India word opgedeeld in: India en Pakistan. India de hindoes en de moslims in Pakistan

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

heel leerzaam misschien kun je wat makkelijkere woorden gebruiken.

11 jaar geleden

P.

P.

wat n klote werkstuk ik snap er niks van

7 jaar geleden