Wat is euthanasie?
Er is nogal wat discussie rond de term ‘euthanasie’. Dikwijls wordt euthanasie(van het Griekse ‘eu’: goed, en ‘thanatos’: dood) verward met levensbeëindiging(van bijvoorbeeld pasgeboren kindjes met ernstige afwijkingen) waarbij de betrokkene nergens om gevraagd heeft of nergens om kon vragen. ‘Medische handelswijzen rond het levenseinde’ waarbij de arts, in overleg met de familie, de behandeling stopzet of niet meer in gang zet wegens uitzichtloos, worden er ook al eens mee verward. Het humanistisch verbond verstaat onder de term euthanasie ‘de pijnloze levensverkorting door een arts bij een mens die, door welke oorzaak ook, in een lichamelijke en/of geestelijke toestand verkeert waaruit de geïnformeerde betrokkene geen herstel tot een zinvolle en waardige levensstaat verwacht en uitdrukkelijk en zo mogelijk herhaaldelijk zijn/haar wil kenbaar heeft gemaakt’. De eigen wil van de betrokkene staat dus centraal. Het Raadgevend Comité voor de Bio-ethiek, dat in ‘97 vier mogelijke voorstellen deed voor een vorm van euthanasie, noemt euthanasie ‘het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene, op diens verzoek’. Deze definitie wordt overgenomen door indieners van de recentste euthanasie- wetsvoorstellen.
Hoe wordt euthanasie gepleegd?
Er zijn verschillende mogelijkheden om euthanasie te plegen:
* Hulp bij zelfmoord: de arts geeft de patiënt medicatie om, wanneer hij zelf wil, een overdosis te nemen.
* Passieve euthanasie:Hieronder verstaan we het staken van een medische behandeling. Dit kan betekenen dat men de medische apparatuur uitschakelt bij patiënten die toch maar een ‘plantenleven’ leiden, maar dit kan ook inhouden dat men stopt met het verder toedienen van bepaalde geneesmiddelen. Passieve euthanasie kan ook het nalaten zijn van een behandeling op verzoek van de patiënt zelf.
* Actieve euthanasie: Is het toedienen van producten waarvan men weet dat zij het lijden verminderen en vast en zeker de dood versnellen.Maar dit kan ook het bewust doden van een ongeneeslijk zieke zijn.Dit valt meestal moreel zwaar voor de arts.
Actieve euthanasie gebeurt meestal via een infuus met kalmerende opiaten en/of spierverlammers. De stoffen die gebruikt worden zijn morfine, curare, insuline of laudanum.
De wet houdt zich niet bezig met de manier waarop euthanasie gepleegd wordt, dit wordt volledig overgelaten aan de artsen.
Een onderzoek van de V.U.B en Universiteit Gent wees uit dat iets meer dan één sterfgeval op de honderd het gevolg is van euthanasie.Maar bij meer dan drie op de honderd wordt het dodelijke spuitje toegediend zonder instemming van de patiënt.
Actueel
De voorbije jaren is er al heel wat gediscussieerd omtrent een wetgeving voor euthanasie. Wetsvoorstellen- bijvoorbeeld door Agalev in ’95- maakten echter weinig kans om te worden goedgekeurd, wat de indieners eigenlijk al op voorhand beseften. De tijd leek er niet rijp voor. Toen toenmalig minister Colla(SP) in ’95 publiekelijk toegaf dat zijn moeder euthanasie had gepleegd, werd dan ook afwijzend gereageerd op zijn voorstel om het debat te hernieuwen. In ’96 hield de CVP de oprichting van een bijzondere commissie rond euthanasie tegen. Het regeerakkoord tussen de vorige(o.a. christendemocratische) coalitiepartners bepaalde zelf uitdrukkelijk niet aan een wetsvoorstel voor euthanasie te beginnen, tenzij men tot een consensus kwam in de regering. Men wilde er wel nog over debatteren, want er werd een wet beloofd voor de verkiezingen in ’99. Maar die is er toen niet van gekomen. In de senaat in ’97 werd er ook nog gedebatteerd, hierbij werden vooral de partijstandpunten vastgelegd.
Het huidige wetsvoorstel kan eindelijk rekenen op respons van alle partijen.
Wat houdt het huidige wetsvoorstel in?Enkele verduidelijkingen:
Kan iedereen om euthanasie vragen?
Neen, je moet meerderjarig of ontvoogd minderjarig zijn en je moet handelingsbekwaam zijn en bewust. Een kind of een gehandicapte kan dus wel om euthanasie vragen, maar er kan aan deze vraag niet beantwoord worden binnen de grenzen van deze wet.
Moeten deze patiënten dan uitzichtloos blijven lijden?
Neen, een arts moet in deze situaties medisch verantwoord handelen volgens de deontologische code. Voor deze patiënten kan wel de noodtoestand ingeroepen worden, zoals het nu reeds gebeurt.
Kan op elke euthanasievraag ingegaan worden?
Neen, er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet voldaan worden en er moet een specifieke procedure gevolgd worden. Euthanasie kan alleen gebeuren op vraag van de patiënt.
De voorwaarden en de procedure zorgen ervoor dat er een juiste decodering is van de euthanasievraag. Er moet vermeden worden dat het om een vraag gaat die ingegeven wordt onder sociale of economische druk.
Wat zijn de drie voorwaarden?
· Het gaat om meerderjarige, ontvoogd minderjarige, handelingsbekwame en bewuste patiënten. · Het verzoek om euthanasie moet vrijwillig, overwogen en herhaald zijn en vrij zijn van enige druk van buitenaf. · De patiënt moet zich in een medisch uitzichtloze situatie bevinden van aanhoudend fysiek en/of psychisch lijden dat het gevolg is van een ernstige en ongeneeslijke aandoening. Op de euthanasievraag van iemand die levensmoe of depressief is kan niet ingegaan worden op een wettelijke manier.
Is euthanasie ook toegelaten voor ‘niet-terminale’ patiënten?
Ja, men spreekt wel niet meer in termen van ‘terminaal’ en ‘niet-terminaal’, omdat er geen duidelijke definitie kan gegeven worden van deze begrippen. Men spreekt nu over ‘patiënten die binnen afzienbare tijd zullen overlijden’. Er is een zwaardere procedure voor de ‘patiënten die niet binnen afzienbare tijd zullen overlijden’. Het is de arts die moet beslissen welke procedure er gevolgd wordt.
Wat is het verschil tussen de twee procedures?
De te volgen procedure voor de ‘patiënten die binnen afzienbare tijd zullen sterven’ is:
· De patiënt moet goed geïnformeerd worden, ook over de therapeutische en palliatieve mogelijkheden. · Het verzoek om euthanasie moet een duurzaam karakter hebben. · Er moet een tweede arts bij betrokken worden en die moet onderzoeken en tot een bevinding komen in de wetenschap dat het om een euthanasieverzoek gaat. · Het verplegend team moet erbij betrokken worden. · Er moet met de naaste familie gesproken worden tenzij de patiënt dit niet wil.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
Ik heb erg veel aan je artikel op scholieren gehad
16 jaar geleden
Antwoorden