Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De grote kerk in dordrecht

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 950 woorden
  • 1 oktober 2003
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
29 keer beoordeeld

Geschiedenis Er is maar weinig bekend over het ontstaan van de grote kerk, onderzoek heeft uitgewezen dat de kapel in 1122 gebouwd is, in 1986 zijn er onder de plaats waar nu het koor is opgravingen gedaan van muurwerk die dateren uit de 12e eeuw, het is nog niet volledig onderzocht dus het is niet bekend of de grote kerk een voorganger heeft gehad. Dordrecht werd steeds groter en de Grote Kerk bleef centraal staan, uit stadrekeningen uit die tijd is gebleken dat in 1284 en 1285 aan de noordkant Mariakoor erbij gebouwd is. Bij diezelfde opgravingen zijn ook documenten over de bouw van de toren gevonden, het is waarschijnlijk een andere toren geweest dan die er nu staat omdat hij op een andere locatie gebouwd zou worden. In 1572 vielen de Watergeuzen de stad binnen, in een klap was de kerk niet meer katholiek. Vrijwel alles is toen vernield, muurschilderingen, altaren, heiligbeelden. Alleen de koorbanken niet, die trokken namelijk al in 1906 de aandacht van toeristen. In de jaren daarna is er af en toe een restauratie geweest, vaak had de stad geen geld en kon de kerk maar een beetje worden opgeknapt, maar in 1982 is men begonnen met een grote restauratie van de kerk, dit kostte heel veel geld en het heeft maarliefst 5 jaar geduurd. De kerk is nu weer helemaal in de oude staat hersteld. Verslag van bezoek aan kerk We zijn met een groep van 4 man naar de grote kerk in Dordt geweest, we hadden zaterdagmiddag afgesproken want toen kon iedereen. Michael’s opa heeft vroeger rondleidingen gegeven in de kerk en Michael had geregeld dat hij ons daar wat zou vertellen over de kerk, het eerste wat opviel aan de kerk was dat alles zo gigantisch was en dat de toren scheef staat, ik woon in Zwijndrecht bij de rivier en daarvandaan zie je heel goed hoe scheef hij staat. Het was een gigantische kerk, veel groter dan de kerken die ik in Zwijndrecht gewend ben. Als je binnenkomt sta je gelijk in een grote zaal, dat vond ik best indrukwekkend. Er was een grote plaats voor het koor, alles wat er stond was heel oud, er was ook een gebedskamer daar kunnen mensen rustig bidden. Toen gingen we naar de plaats waar de diensten worden gehouden, dit was ook gigantisch groot.Het viel me op dat er nog best veel versieringen waren voor een protestantse kerk, veel glas in lood en bijzondere lampen. We hebben de opa van Michael nog wat vragen gesteld en zijn toen de toren in gegaan, het interview is verderop te lezen in dit verslag. Michael vertelde mij dat er 323 treden waren en het was mooi weer dus we konden Rotterdam zien, ik heb er weinig van meegekregen want ik heb erg last van hoogtevrees. We zijn weer naar beneden gegaan en toen weer met de waterbus naar Zwijndrecht, ik vond het minder erg dan ik verwachte want ik vind normaal gesproken kerken niet zo interessant, maar dit was toch wel indrukwekkend.
Interview Ik heb de opa van Michael zelf geen vragen gesteld, behalve de gemeenschappelijke, ik gebruik dus de vragen van Michael. Wat maakt deze kerk zo speciaal voor u? Ik kom hier al bijna heel mijn leven, ik heb hier veel meegemaakt. Ik heb hier mogen werken en God prijzen. Dat doet mij zeer goed. Wat heeft u allemaal voor deze kerk betekent? Ik heb vrij weinig voor deze kerk betekend. Ik heb hier mogen dienen en mensen mogen rondleiden. Ook heb ik mogen fungeren in de kerkenraad. Wat moest u doen in de kerkenraad? Ik moest alle financiën bijhouden voor de kerk. Dit heb ik enkele jaren gedaan. Over de kerk: Waarom is deze kerk zo mooi gebleven door de jaren heen? In 1982 heeft hier een grootscheepse restauratie plaats gevonden. Het is toen grotendeels opgeknapt. Laatst hebben er weer restauratie werken plaatsgevonden. Uit welke eeuw/jaar dateert dit bouwwerk eigenlijk? De jaar van bouw is niet helemaal zeker, wel zeker is dat het om de 12e eeuw gaat. Wanneer is de kerk gestopt met het Rooms-katholieke bestaan? In de 16e eeuw drongen de Watergeuzen onze stad binnen. Toen was het afgelopen met de 4 eeuw durende Rooms-katholicisme. Veel dingen zijn toen verloren gegaan waaronder altaren, maar de koorbanken bleven gespaard. Waarom is de toren scheef? In de 14e eeuw zijn ze beginnen met de bouw van de toren. De toren zou een achtkantige bekroning van natuursteen krijgen en maar liefst 108 meter hoog worden. De toren begon in die tijd al te verzakken en gevaarlijk over te hellen. Ze hadden in die tijd de techniek nog niet om het goed te krijgen. De toren is tegenwoordig 72 meter. Orgel Al in 1400 had de Grote Kerk een orgel, dat orgel stond in ongeveer 1590 in het Mariakoor en werd toen al echt gebruikt. Toen in 1597 de diensten ergens anders werden gehouden is ook het orgel naar de overkant meeverhuisd. In 1614 is het orgel vervangen, er kwam een nieuwe die gemaakt was door Aelbert Kiespenning, hij was een orgelbouwer in Dordrecht, de tijd erna was het gebruik van een kerkorgel verboden maar de rede hiervan is mij nog niet helemaal duidelij, wel mocht het in 1638 weer gebruikt worden. Het orgel bleek al snel te min en in 1971 kreeg Nicolaas van Hagen opdracht om een nieuwe te bouwen. Dit ging heel lastig omdat er veel kritiek was dat het orgel zo duur zou zijn, hij had ook steeds onvoldoende geld en moest leningen afsluiten, daarna wordt zijn naam niet meer genoemd. De dordtenaar Carel Pellereyn heeft het orgel afgemaakt, dit orgel wordt nu nogsteeds gebruikt bij alle diensten. Bronvermelding: http://www.grotekerk-dordrecht.nl
http://www.dordt.nl/stad/gebouwen/grotekerk
Verschillende folders uit de kerk
Informatie van Dhr. Ouwerkerk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.