Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Christelijke feesten

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 2134 woorden
  • 21 maart 2011
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord.
Ik heb gekozen voor dit onderwerp om verschillende redenen, onder andere omdat ik dacht dat er veel over te vinden en vertellen was. Ook omdat ik denk dat mensen vaak denken dat Pasen om de paaseieren gaan en Kerstmis om de cadeautjes onder de kerstboom.

Tevens hoop ik dat ik zelf nog wat leer over de christelijke feesten Kerstmis en Pasen.

Want dit werkstuk gaat vooral over Pasen en Kerstmis, later vertel ik ook nog in het kort wat over andere feesten zoals Pinksteren en Hemelvaart. Ik hoop ook dat ik dit verhaal zo kan vertellen dat de lezer met plezier dit kan lezen.



Inhoudsopgave

Voorwoord……………………………………………….. 1

Waarom dit onderwerp?
Inhoudsopgave………………………………………….. 2
Wat kun je allemaal terugvinden in dit werkstuk?
Kerstmis………………………………………………….. 3
Het feest rondom de geboorte van Jezus.
Pasen…………………………………………………….. 5
Het feest rondom de wederopstanding van Jezus.
Andere feesten………………………………………….. 7
Zoals bijvoorbeeld Pinksteren
Bronvermelding…………………………………………. 9
Waar heb ik al die informatie vandaan
Slotconclusie…………………………………………….. 10
Wat vond ik ervan en heb ik wat geleerd?


Kerstmis

Kerstmis ook wel kerst genoemd is een van het belangrijkste feest binnen het christendom, het feest gaat over de geboorte van Jezus – Christus. De evangeliën Matteüs en Lucas besteden aandacht in hun verhalen over de geboorte, vooral Lucas verteld uitgebreid over de geboorte.

Het verhaal
De rode lijn van het verhaal kent iedereen wel, het gaat over Maria die zwanger is en op de ezel naar Bethlehem, daar aangekomen blijkt dat alle herbergen vol zijn en de meeste stallen ook totdat ze eindelijk bij een stal aankomen waar nog net plaats is, de weg naar de stal wordt geleid door een ster. Als ze in de stal aankomt bevalt Maria van Jezus en dan komt er bezoek van allerlei personen als koning Herodes en herders, natuurlijk waren ook de ezel en de os van de partij . Die opstelling kennen we allemaal omdat we vast wel eens in een kerststal hebben gekeken.


Hellaas is dit niet waar want het is helemaal niet gebeurt in een stal! De kerststal is een idee van Franciscus van Assisi die in het jaar 1223 een kerststal opzette in het dorpje Greccio (Italië). Hoewel het verhaal origineel in een Grot afspeelt! Dit komt door de vertalingen van het evangelie van Lucas waarbij wordt gezegd dat er geen plaats meer in de herberg was dus Jezus in de kribbe werd gelegd.


Kerstversiering

Eigenlijk heeft alleen een ster met kerst te maken als we het hebben over kerst versieringen, de kerst versiering verwijst direct naar de evangeliën van Matteüs en Lucas, hierin wijst de ster de weg naar de stal waar de koning der joden is geboren. Zelfs de kerstboom heeft die er zo goed als niks mee te maken, het hout van de boom word soms nog wel eens geassocieerd met het hout van het kruis waaraan Jezus uiteindelijk zal sterven of het hout van de kribbe waarin hij zou liggen bij zijn geboorte.

Kerstcadeautje’s
Tegenwoordig gaat het bij vele families om cadeautjes onder de kerstboom als je het hebt over kerst, dit idee is overgewaaid vanuit Amerika waar het gewoon is als je enorme cadeaus krijgt. In Amerika is het ook de Kerstman die op zijn arrenslee door de hemel rijd met rendieren voor zijn slee gespannen. Ook draagt de Kerstman een rood pakje en een rode muts. Deze versie van de Kerstman is afkomstig van het vertaalde woord van onze Sinterklaas, in de Engelse taal wordt Sinterklaas vertaald in Santa Claus. Dit wordt daar gezien als de Kerstman, maar in de christelijke verhalen bestaat er helemaal geen Kerstman.

Kerst vieren
Gelukkig wordt er ook nog nagedacht over kerst volgens de christelijke verhalen, op kerstavond (24 December) gaan sommige christenen nog naar de middernachtsmis. Hierbij wordt de geboorte van Jezus – Christus geviert. Dit is de middernachtsmis is bij middernacht omdat dat volgens oude joodse tradities is vastgelegd, in het Jodendom begint de dag namelijk in de nacht. Dit is overgenomen door het Christendom en daarom wordt dus kerst in de kerk officieel gevierd op kerstavond.

1e kerstdag (25 December) en 2e kerstdag (26 December) hebben op zich helemaal niks te maken met kerst volgens de christelijke verhalen, dit is alleen maar zo in de westelijke wereld. Hierbij is het gezellig bij elkaar zijn samen met familie belangrijk. Op deze dagen worden vooral kerstdiners en kerstbrunches georganiseerd. Dit is wel modern want hierbij worden allerlei dingen gegeten die men vroeger nog niet had en het hoort ook niet bij een geboorte of zo iets dergelijks.


Pasen
Pasen is het belangrijkste feest binnen het christendom, hierbij gaat het om de wederopstanding van Jezus. Pasen valt origineel op de eerste volle maan van de lente. Vroeger was dit ook de start van het agrarisch jaar, als het Pasen was geweest gingen alle boeren beginnen met het verbouwen van hun land. In de tijd van de wederopstanding zou het de derde dag zijn na de kruisiging van Jezus, die kruisiging heeft plaatsgevonden op goede vrijdag die op zijn beurt weer na de witte donderdag valt.



Goede Vrijdag en Witte Donderdag

Goede vrijdag en witte donderdag vallen in de week van Pasen, de naam zegt het al: witte donderdag valt op donderdag, goede vrijdag op vrijdag maar Pasen valt op zondag.

Op goede vrijdag wordt herdacht dat Jezus gekruisigd word, maar het heet goede vrijdag? Ja dat klopt, het heet goede vrijdag omdat het volk het goed vind dat Jezus zichzelf opoffert voor het volk wat wordt bedreigd door de Romeinen. Op goede vrijdag komt men vaak om drie uur s’ middags bij elkaar om de belangrijkste mis te vieren. Witte donderdag is de dag waarneer wordt herdacht dat Jezus het laatste avondmaal hield. Het laatste avondmaal werd gehouden met twaalf discipelen. S’ nachts is Jezus verraden door zijn leerling Judas. Later wordt hij opgepakt door de Romeinen met een aanklacht voor godslastering. Hij zegt dat hij de Messias is en dat is verboden volgens de Romeinen.


Paaseieren

Paaseieren hebben vrijwel niks te maken met het paasfeest, hoewel dit in veel landen wel een vast ritueel is. In al die landen worden verschillende dingen gedaan met eieren: Eieren worden geschilderd, eieren worden gezocht, er worden wedstrijden gehouden onder families wie de meeste eieren kunnen eten. Hoewel ze niks te maken hebben met het Bijbelverhaal is er wel een link te leggen tussen eieren en Pasen; het paasfeest gaat over de lente en het begin van het landbouwjaar: Vruchtbaarheid. Ook eieren staan voor vruchtbaarheid.

Pasen volgens Matteüs
Het bijbel verhaal over Pasen volgens Matteüs:
Laat na de sabbat toen de ochtend begon aan te breken op de eerste dag van de week kwamen Maria Magdalena en de andere Maria om naar het graf te kijken. En kijk, er was een grote aardbeving, want een engel van de Heer daalde uit de hemel neer. Hij kwam en rolde de steen van de opening weg en ging erop zitten. Hij zag er uit als een bliksem en zijn kleding was wit als sneeuw. Uit angst voor hem schrokken de bewakers zich dood. Maar de engel sprak tegen de vrouwen: "Jullie moeten niet bang zijn, want ik weet dat jullie Jezus zoeken, de gekruisigde. Hij is niet hier, want Hij is opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kom hier naar toe en bekijk de plaats waar Hij heeft gelegen. Ga snel tegen zijn leerlingen zeggen dat Hij uit de doden is opgestaan. En kijk, Hij gaat voor jullie uit naar Galilea. Daar zullen jullie Hem zien. Kijk, ik heb het jullie gezegd."

Zij gingen snel weg van het graf, met vrees en grote blijdschap, en zij liepen snel om het zijn leerlingen te vertellen. Toen zij op weg gingen om het zijn leerlingen te vertellen, kwam Jezus hen tegemoet en zei: "Weest gegroet." Zij kwamen, grepen zijn voeten en aanbaden Hem. Toen zei Jezus tegen hen: "Wees niet bang. Ga en vertel mijn broers dat zij naar Galilea moeten gaan. Daar zullen zij Mij zien."


Dit vind ik een mooi verhaal omdat er een boodschap in zit, durf te geloven en dan zal het van zelf uitkomen!


Paasvuur
Een paasvuur is een vuur wat op eerste of tweede paasdag wordt aangestoken, dit is een Europese traditie. De meeste paasvuren worden georganiseerd door dorpen, en er wordt weken van te voren al hout ingezameld en op een hoge berg gelegd. Deze traditie stamt uit de zeventiende eeuw, en wordt door de meeste gemeentes vaak niet meer toegestaan en als het mag, dan wordt er alleen maar snoeihout toegestaan wat toch juist niet hoort bij Pasen!



Andere Feesten

In dit hoofdstuk gaat het over veel andere christelijke feesten, hierbij kun je denken aan Hemelvaart of Pinksteren

Hemelvaart
Hemelvaart vind plaats op de veertigste dag na Pasen. Omdat Pasen altijd op een zondag valt, valt hemelvaart dan automatisch op een donderdag. Op Hemelvaartsdag wordt herdacht dat Jezus zijn reis maakt naar de hemel.

Pinksteren
Pinksteren vind plaats op de vijftigste dag na Pasen, dit is altijd een Zondag. Dit is tevens de laatste dag van de paastijd. Op deze dag wordt herdacht dat de heilige geest neerdaalde over de leerlingen en gaf hun weer de inspiratie om verder te gaan waarmee ze bezig waren voor de beschuldiging van Jezus.


Drie koningen

Het christelijke feest dat jaarlijks op zes januari heet drie koningen, bij dit feest wordt herdacht dat de koningen Jezus kwamen bezoeken na de geboorte in Bethlehem.

De drie koningen offerden alle drie kostbare dingen: Goud, wierook en mirre.



Palmzondag
Op palmzondag wordt de intocht in Jeruzalem herdacht, toen der tijd werd Jezus verwelkomd met palmtakken. In de moderne wereld is dit nog steeds een ritueel als men op palmzondag een intocht houd. Worden er kruizen gedragen, gemaakt van, palmtakken. Op dat kruis zit ook een broodhaantje.

Carnaval
Carnaval staat bekend als het Bourgondisch feest waarbij iedereen verkleed op pad gaat, hierbij wordt ook veel bier gedronken en toepasselijke carnavals muziek gedraaid.

Maar origineel is het één dag waarbij al het voedsel wat men in huis had op te eten. Dit is de dag voor het vasten tot Pasen. De naam is af te leiden uit de Latijnse taal: carne vale (= vaarwel aan het vlees).


Advent

Advent is de bereidingstijd voor kerst, het begint altijd de zondag na zesentwintig november, het feest is ontstaan in de vierde eeuw, vanaf de vijfde eeuw is het door veel meer mensen gevierd. Tegenwoordig worden er ook adventkalenders verkocht, dit is voorral leuk voor kinderen. Hierbij maken zij elke dag een vakje open en daaruit komt een chocolaatje. Op die adventkalender heeft de Lotto® een versie bedacht, daarbij kras je elke dag een vakje open en dan maak je kans op geldprijzen, dit is juist weer leuk voor oudere personen.

Sint Maarten
Sint Maarten is een feest wat misschien wel het minst christelijk is, dit komt omdat het niet in kerkelijke sferen wordt gevierd. Hoewel er wel een goede boodschap achter zit, het is een feest waarbij het samenhorigheidsgevoel centraal staat.

Kinderen gaan langs de deuren bellen aan, zingen liedjes en krijgen dan vaak snoepjes. De kinderen hebben altijd een lampion bij en zijn soms ook verkleed, dezelfde stijl als Halloween.


Bronvermelding
Al die informatie moet natuurlijk ergens vandaan komen, hieronder staan de bronnen die ik heb gebruikt:

►De bijbel en zijn verhalen (ISBN 90-209-1915-6)
http://nl.wikipedia.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinksteren
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_koningen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval
http://www.beleven.org/feesten/
http://www.beleven.org/feest/pasen
http://www.beleven.org/feest/kerstmis
http://www.beleven.org/feesten/sint-maarten/
http://www.beleven.org/feest/hemelvaart
http://www.beleven.org/feest/goede_vrijdag
http://www.beleven.org/feest/witte_donderdag

http://www.scholieren.com/
http://www.scholieren.com/werkstukken/3798
http://www.scholieren.com/werkstukken/10715
http://www.willibrordbijbel.nl/
► Mattheüs 28:1-10
http://www.google.nl/images


Slotconclusie

Als ik zo terug kijk op dit werkstuk denk ik dat ik veel van dit werkstuk heb geleerd, niet alleen qua welke feesten er allemaal zij, maar ook wat het feest inhoud en wat de gedachte achter het feest is. Ook heb ik wel het idee dat ik op een makkelijke manier toch veel te weten kan komen over het christendom en zijn feesten. Een voorbeeld is dat ik bijvoorbeeld niet wist dat Jezus oorspronkelijk in een grot is geboren in plaats van een stal!

Het maken van dit werkstuk ging in de meeste gevallen wel makkelijk, hoewel er wel even verwarring was bij het paasfeest. Daarbij was het voor mij niet helemaal om het nu om de herrijzenis ging of toch de kruisiging. Gelukkig kwam ik er noch achter dat ik op mijn kamer een kinderbijbel (geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar) had liggen. Hierin kon ik duidelijk vinden wat Pasen nu precies was.


Als ik mijzelf een cijfer mocht geven voor deze opdracht, en dan dus meeneem hoe ging het, hoe is de inhoud, hoelang heb ik eraan besteed? Dan zou ik mijzelf een 7½ geven!

REACTIES

B.

B.

een paar taalfouten

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.