Cara

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 671 woorden
  • 31 mei 2001
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Cara is een verzamelnaam voor astma en bronchitus en longemfyseem

Wat is de oorzaak van deze ziekten? De longen bestaan uit steeds kleiner wordende buisjes (bronchiën). In de wanden van die buisjes zitten spieren. Als je lucht inademt rekken die spieren een beetje, want er is meer ruimte nodig in je longen. Als je uitademt trekken die spieren weer samen en wordt de ruimte in je longen weer kleiner. De lucht stroomt er dan weer uit.

Bij iemand die astma heeft, trekken de spieren van de buisjes te veel samen. De openingen waar de lucht doorheen moet zijn dan eigenlijk te klein. Er kan dan niet genoeg lucht in en uit de longen stromen. Dan krijg je het dus erg benauwd. Soms duurt het een paar minuten en soms ook een paar dagen. Iemand met astma moet veel hoesten zodat het slijm eruit gaat. Het mag niet in de longen blijven zitten. Als er geen slijm meekomt met het hoesten krijg je het benauwd en lijkt het net of je stikt.

Bij bronchitis wordt er teveel slijm gemaakt in de bronchiën. Ook bij bronchitis moet je dus veel hoesten. Het slijm moet eruit. Natuurlijk heeft zo’n iemand het erg benauwd. Door al dat slijm kan de lucht niet goed in en uit de longen stromen. Soms is het moeilijk om te zeggen of iemand astma of bronchitis heeft dan noemen we die astmatische bronchitis. Als je heel veel jaren astma hebt kun je longemfyseem krijgen. Bij kinderen komt deze ziekte niet voor. Longemfyseem heeft te maken met longblaasjes. De ingeademde lucht komt uiteindelijk in de longblaasjes, de zuurstof wordt daar in het bloed opgenomen en het koolzuur wordt er afgegeven. We hebben ongeveer 500.000.000 van die longblaasjes. Bij iemand die heel lang astma of bronchitis heeft gaan die blaasjes steeds slechter werken. Daardoor komt er minder verse lucht in de longblaasjes. Dan krijg je te weinig zuurstof in je lichaam. Voor een patiënt met longemfyseem is het onmogelijk om een eind te gaan rennen. Daar heeft hij te weinig zuurstof voor.

Cronisch? Deze ziekten zijn chronisch. Dat komt doordat er alleen medicijnen zijn die het minder maken er zijn geen medicijnen die je er helemaal van af kunnen helpen, maar je kunt wel over de zieken heen groeien.

Ikzelf gebruikte een volomatic dat is een soort buis waar met een verstuiver medicijnen inkomen. Ook wel inhalatiekamer genoemd. Je drukt op de verstuiver en het medicijn komt via de buis in je luchtwegen. Maar waarom kan dat niet zonder zo’n rare buis? Als je het 1 keer in je mond spuit komt het niet allemaal in je luchtwegen terecht. Als je het via zo’n buis doet dan adem je rustig een stuk of 10 keer in en dan komt alles in je lucht wegen terecht. Ook zijn er andere inhalatie dingen. Zoals becotide en ventolin. Die zijn tegen benauwdheid en tegen het hoesten. En zo zijn er nog wel meer medicijnen tegen cara. Het zijn vooral inhalatie medicijnen.

De gevolgen Als je dus 1 van deze ziekten hebt heeft dat heel wat gevolgen.

Doordat je een test kan laten doen met allemaal prikjes kun je erachter komen waar je allergisch voor bent. Ik was Onder andere voor dierenharen allergisch. Wij hadden in die tijd (ongeveer toen ik 6 was) een hond. Omdat ik niet tegen dierenharen kan moest onze hond dus weg.

Ook kon ik niet tegen stof. Geen vloerbedekking dus meer in de mijn kamer, maar ook niet in de huiskamer

Een vereniging Langs de weg zie je regelmatig borden of posters hangen die aandacht vragen voor mensen met cara. Het Nederlands Astma Fonds is een vereniging die folders uitgeeft over cara en dingen die met cara te maken hebben en die veel voor cara patienten doet.

Ook haalt dit fonds geld op langs de deuren met een collecte dit geld is om mensen een behandeling te kunnen laten betalen. Ook worden met dit geld mensen die onderzoek doen naar wat de beste manier is om astma te behandelen betaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.