Boeddhisme

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 2019 woorden
  • 8 april 2001
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor een levensvisie is:

Het boeddhisme is ontstaan in India. Het boeddhisme is een levensvisie waarbij ze geen echte God hebben, maar een leraar ( bijv. Siddharta Gautama). Het boeddhisme is begonnen bij hem. Het geeft een verklaring over hoe de dood en het leven in elkaar zit. De boeddhisten willen zich nergens aan hechten omdat het toch weer weg gaat en dan lijd je. Je bent de ware zelf en niet je lichaam en ego. Je leeft in de wet van oorzaak en gevolg. Bij alles wat je doet veroorzaak je iets en je moet het dan ook weer op lossen. Het heeft ook met reïncarnatie/ wedergeboorte te maken. Alles wat je in je vorige leven veroorzaakt moet je in je nieuwe leven weer oplossen. Je zit in de cirkel van leven en dood, je zit erin gevangen. Het begint bij bardo 1: Geboorte, de oude ego wordt vernietigd. Dan bardo 2: van het leven. Dan bardo 3: van het sterven (van het lichaam). En de laatste bardo: bardo 4: het (tijdelijke) leven na de dood. Een bardo is een levensfase/ gebied.

2) Licht de volgende begrippen toe vanuit boeddhistische perspectief en geeft tevens jouw visie (met argumenten) per begrip: a) lijden
b) geluk
c) reïncarnatie & karma
d) de mens
e) bevrijding/ verlichting

a) lijden: Leven is lijden. Lijden doe je altijd, je bent tijdelijk gelukkig. Je denkt wel dat je sommige tijden niet lijdt maar toch is het zo. Bijv.: je hebt een relatie; je bent dol gelukkig enz. maar toch is er lijden. Je denkt, houdt hij/ zij wel van mij, je loopt over straat met hem/ haar en denkt, keek hij/ zij nou naar dat andere meisje of jongen. Het lijden ontstaat als je je ergens aan gaat hechten of naar verlangt. Als je ergens naar verlangd dan heb je het na een tijd. Dan verlang je weer ergens anders naar en zo blijf je doorgaan totdat je alles hebt. Je kan nergens meer naar verlangen. Er kunnen alleen maar dingen fout gaan en van je afgenomen worden. Je gaat je dan ongelukkig voelen > je lijdt. Lijden kun je verminderen door onthechting/ loslaten. Als je je er té erg aan gaat hechten, heb je later meer lijden. Bijv. je hebt een knuffel van je ouders gekregen met je geboorte. Maar je ouders vinden je nu te oud voor een knuffel en hij moet weg. Je vindt het zo erg en hebt verdriet. Je lijdt. Als je je niet zo erg aan die knuffel had gehecht dan had je niet zo’n verdriet. De boeddhisten zeggen: door het volgen van het 8-voudige pad verdwijnt het lijden. Het 8-voudige pad bestaat uit 3 onderdelen: -concentratie -wijsheid -gedrag. Ze hangen met elkaar samen. Wijsheid leidt tot beter gedrag, verbeterd gedrag leidt tot een hogere concentratie en dat veroorzaakt weer meer wijsheid. Het 8-voudige pad:

Wijsheid: 1) De juiste zienswijze. Vooral begrip van de vier edele waarheden. 2) De juiste bedoeling. Dit is gekoppeld aan de vijf leefregels voor boeddhisten, o.a. ‘een ander levend wezen geen geweld aandoen.’

Gedrag: 3) Het juiste spreken. Men moet nutteloze praat vermijden. 4) Het juiste handelen. Men moet het geluk van anderen bevorderen. 5) De juiste manier van voorzien in je levensonderhoud. Dit houdt vooral in dat men geen beroepen moet uitoefenen waardoor men andere levende wezens schade berokkent. Denk bijv. aan wapenhandel, handel in vlees, handel in alcoholische dranken.

Concentratie: 6) De juiste inspanning. Bijv. de inspanning om slecht gedachten die er al zijn, weg te werken en goede gedachten verder te ontwikkelen. 7) De juiste aandacht of opmerkzaamheid. De toestand van je lichaam, je gedachten en gevoelens nauwgezet observeren. 8) De juist concentratie. Je concentreren op een enkel object, zodat je door meditatie een toestand van hoger bewustzijn bereikt. .

Mijn mening: Ik vind het wel kloppen want; zoals hun over het lijden denken is eigenlijk wel logisch. Ik had er nooit zo diep over na gedacht. Ik dacht heel simpel: lijden is als je pijn hebt, verdriet hebt, je niet lekker voelt, ziek bent, enz. maar als je goed nadenkt hebben ze gelijk. Nou vind ik hoe hun erover denken logischer dan hoe ik er eerst over dacht.

b) geluk: Het is hier tijdelijk. Geluk zoeken mensen buiten zichzelf. Het geluk zit in jezelf. Als je het geluk van binnen hebt gevonden dan ben je verlicht/ bevrijd. Je kunt niet zeggen dat je gelukkig bent voordat je de verlichting/ bevrijding hebt gevonden. Je weet dan nog niet wat geluk is. Bijv. je bent jarig. Je bent hartstikke blij, iedereen komt. Maar opeens belt je oma dat je opa in het ziekenhuis ligt. Ze kunnen niet komen. Je lijdt dan en je bent gelukkig. Want je weet niet wat er allemaal met je opa gebeurd is en gaat gebeuren, maar ja bent wel jarig.

Mijn mening: Ik vind het een beetje wazig hoe hun over geluk denken. Maar ik weet dus niet hoe het voelt, hoe je dan bent, als je de verlichting/ bevrijding hebt gevonden. Het kan gerust waar zijn maar ik weet niet of ik het geloof. Het zet me niet zo aan het denken als bij het lijden want hoe hun over het lijden denken vind ik logischer dan hoe hun over het geluk denken. Ik vind dit niet begrijpbaar.

c) Reïncarnatie & karma: Reïncarnatie = je volgende leven. Je lichaam sterft en je geest blijft bestaan. Je geest “gaat” in het volgende lichaam. Het blijft zo doorgaan totdat je de verlichting/ bevrijding hebt gevonden. Bij elk leven ben je een ander persoon. Je bent nooit hetzelfde in een ander leven. Je bent iedere keer anders. Het kan best zijn dat ik in mijn volgende leven een jongen ben. Maar op het moment dat je in een leven bent, heb je het gevoel dat het jouw persoonlijkheid is > ego. Karma = wet van oorzaak en gevolg. Alles wat je in je leven veroorzaakt moet je ook weer oplossen. Dat oplossen kan in je volgende leven, hetzelfde leven, in 4 levens later gebeuren. Het kan altijd gebeuren maar je weet niet wanneer. Reïncarnatie & karma heeft met elkaar te maken: als je iets veroorzaakt moet je het ook weer oplossen. Dat kan in je volgende leven = reïncarnatie.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

c) Reïncarnatie & karma: Reïncarnatie = je volgende leven. Je lichaam sterft en je geest blijft bestaan. Je geest “gaat” in het volgende lichaam. Het blijft zo doorgaan totdat je de verlichting/ bevrijding hebt gevonden. Bij elk leven ben je een ander persoon. Je bent nooit hetzelfde in een ander leven. Je bent iedere keer anders. Het kan best zijn dat ik in mijn volgende leven een jongen ben. Maar op het moment dat je in een leven bent, heb je het gevoel dat het jouw persoonlijkheid is > ego. Karma = wet van oorzaak en gevolg. Alles wat je in je leven veroorzaakt moet je ook weer oplossen. Dat oplossen kan in je volgende leven, hetzelfde leven, in 4 levens later gebeuren. Het kan altijd gebeuren maar je weet niet wanneer. Reïncarnatie & karma heeft met elkaar te maken: als je iets veroorzaakt moet je het ook weer oplossen. Dat kan in je volgende leven = reïncarnatie.

Mijn mening: Als je het ene niet gelooft geloof je het andere ook niet. Reïncarnatie vind ik wel een sterk verhaal mar als ik er goed over nadenk dan kan het wel kloppen. Als reïncarnatie klopt, (zoals de boeddhisten denken) is karma logisch. Wat je doet los je ook weer op.

Dit wil je ook lezen:

d) De mens: - Niet de golf maar de oceaan. - Niet het lego-helicoptertje maar het lego zelf. - Niet een deel maar het geheel. De boeddha zegt: we denken dat we lichaam en ego zijn maar we zijn ware zelf. Ware zelf = hoe jouw persoonlijkheid is. Dus hoe jij innerlijk bent. Je lichaam = je bent lichaam en geest. Als je dood gaat, sterft je lichaam en “gaat/ leeft” je geest verder. De geest gaat bij de 4e bardo dood. Je persoonlijkheid gaat verder. Je ego = in de levens die je meemaakt ben je iedere keer een ander persoon. Je bent nooit hetzelfde in een ander leven. Je bent iedere keer anders. Maar op het moment dat je in een leven bent heb je het gevoel dat het jouw persoonlijkheid is > je ego. De mens leeft in de cirkel van leven en dood. Je bent erin gevangen. Je leven houdt niet op bij de dood. Je wordt geboren (bardo 1 van wording/ geboorte), dan heb je (bardo 2) het leven, dan (bardo 3) het sterven (van je lichaam, je geest gaat niet dood) dan (bardo 4), daar heb je het (tijdelijke) leven na de dood. En dan begin je weer bij bardo 1. Zo gaat het alsmaar door totdat je de verlichting/ bevrijding hebt gevonden.

Mijn mening: Ik vind dit heel moeilijk om te begrijpen. Ik kan het wel begrijpen maar ik vind het wel moeilijk. Ik kan het niet goed in mijn eigen woorden vertellen, daarom heb ik niet zo veel uit gelegd.

e) De bevrijding/ verlichting: Het moment dat je je realiseert dat je niet dat tijdelijke ikje bent. Je bent bevrijd/ verlicht als je alles hebt opgelost wat je in alle vorige levens hebt gedaan. Dan kan heel lang duren. Je bent dan nergens, je ziet niets, er gebeurt niets met je, je doet niets, je leeft niet, maar het bestaat wel.

Mijn mening: Ik kan er niet veel over vertellen omdat ik het heel moeilijk vind om het te begrijpen. Ik snap het wel maar het is heel moeilijk. Ik kan het niet goed in mijn eigen woorden vertellen. Het is wel logisch maar toch weer niet. Het hele geloven in boeddhisme heeft dus te maken met de bevrijding/ verlichting. Als je in al je levens alles wat je hebt veroorzaakt hebt weer hebt opgelost dan ben je bevrijdt/ verlicht. En al die tijd dat jij in het boeddhisme geloofde ben je daar mee bezig geweest. Maar ik weet niet of ik het moet geloven omdat ik niet weet hoe het is. Ik kan het niet begrijpen/ vatten dat dit met je kan gebeuren. Daarom weet ik ook niet of ik alles moet geloven.

3) Geef aan op minimaal 1 kantje hoe jij ten opzichte van het boeddhisme staat (wat vind je goed/ slecht? Waar heb je iets aan? Waarom? Etc.) Ik weet niet of ik in het boeddhisme moet geloven. Ik snap het wel, heel goed zelfs maar toch vind ik het raar. Het is gewoon zoals het is en niet anders. En toch vind ik dat hun het anders doen. Maar sommige dingen vind ik wel kloppen bijv. bij lijden snap ik helemaal en vind ik ook logisch. Maar toch is het weer anders dan hoe wij erover denken. Je hebt familie en vrienden enz. daar geef je veel om. Het is en blijft je familie daar heb je niet voor te kiezen. En hun zeggen ik hecht me aan niemand of aan iets. Maar het is je familie. Dus geef je er wel weer veel om. Maar als je je er aan hecht en ze gaan dood dan lijd je weer en dacht je had ik me er maar niet zo aan gehecht. Maar dat kan niet anders. Het is je familie en bijvoorbeeld dat vind ik moeilijk aan lijden. De mens en geluk vind ik niet echt moeilijk maar wel om het in mijn eigen woorden te vertellen. Ik snap het wel maar het is moeilijk om het aan iemand uit te leggen. Reïncarnatie en karma vind ik ook logisch, dat snap ik goed en heb er niks op aan te merken. De verlichting/ de bevrijding snap ik ook maar het is wel moeilijk. Ik ben er achter gekomen dat eigenlijk het hele boeddhisme om de verlichting/ de bevrijding draait. Over het hele boeddhisme zelf: ik vond het leuk om er aan te werken maar het is moeilijk. Ik snap alles wel maar ik geloof heel veel dingen niet en sommige dingen vind ik ook niet logisch. Maar ik heb er wel veel van geleerd. Ik ben over dingen gaan nadenken en ben tot de conclusie gekomen dat sommige dingen wel kloppen (bijv. met reïncarnatie). Ik zeg niet dat het waar is want dat weet je niet maar als je er zo over nadenkt, dan kan het wel. Het zal ook wel kúnnen waar zijn want anders geloven de boeddhisten het niet maar het is moeilijk te begrijpen wat anderen geloven.

4) Geef jezelf een cijfer en leg uit met argumenten waarom je dit verdient. Denk aan: - inzet - begrip - verzorging:

Ik vind dat ik een 8 heb verdiend omdat ik er heel veel aan heb gewerkt. Ik heb alles in het boek nog een keer gelezen en op internet gekeken. Ook op encyclopediën. Ik heb er lang aan gewerkt. Ik heb het op de computer gedaan omdat ik het netter vind dan schrijven, maar op de computer lijkt alles veel minder. Ik heb er veel aandacht aan besteed en vond het leuk om er aan te werken maar wel veel om er zo’n verslag van te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.