Boeddhisme

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 826 woorden
  • 5 oktober 2002
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Motivatie en vraagstelling
We hebben dit onderwerp gekozen omdat het ons interessant leek om ons eens in een ander geloof te verdiepen. Het boeddhisme leek ons hiervoor het beste onderwerp. We willen te weten komen wie boeddha was, waar hij leefde en in welke omstandigheden, wat zijn ideeën waren (de leer van boeddha), het symbool van het boeddhisme en het aantal aanhangers vandaag de dag

Waar en wanneer leefde Boeddha en in welke omstandigheden
± 563 voor Chr. werd Boeddha geboren als prins Siddharta Gotama. Siddharta betekent "hij die een mooi leven geeft". Hij werd geboren in het huidige Nepal. Zijn vader (de koning) zorgde er voor dat hij alleen de "goede" dingen in het leven zag. Dit deed zijn vader omdat er voorspeld was dat als Siddharta wel ellende zou zien, dat hij dan zijn vader niet zou opvolgen. Toen Siddharta op een dag een tocht maakte door de stad merkte hij dat er ook veel ellende in de wereld is. Hij zag ook in dat ziekte en dood ook horen bij het menszijn. Vanaf toen wou hij mensen helpen om lijden en dood te overwinnen. Hij had geen behoefte meer aan luxe dingen en vertrok uit het paleis om een leven te gaan leidden als zwervende bedelaar. Hij ontdekte zo de waarheid. De waarheid, die hem zelf en zijn volgelingen verlichting zou geven. Daarom werd hij Boeddha genoemd. Boeddha betekent "ontwaakte" of "verlichte".

De leer van Boeddha
Het uitgangspunt van de leer van Boeddha was dat je het juiste midden moet vinden; je moet in het leven niet uitbundig genieten maar ook niet alle genot uit de weg gaan. Van beide word je namelijk niet gelukkig volgens de leer van Boeddha, je wordt pas gelukkig als je de juiste middenweg vindt. Je bent bevrijd als het geboren in de samsara (kringloop van het bestaan) eindigt. Deze toestand heet nirwana.
De weg die de mens moet gaan, wordt bepaald door de vier edele waarheden. Deze zijn:
- De waarheid van het lijden, mensen hebben pijn.
- De oorzaak van het lijden, de pijn komt doordat mensen verlangen naar genot en het leven zelf.
- De beëindiging van de oorzaak, dit is wanneer je ophoudt met verlangen.
- De weg van de beëindiging, hoe je verlangen naar genot en het leven kunt vernietigen.
Om de juiste weg te gaan en steeds weer de middenweg te vinden
tussen teveel en te weinig is er in het boeddhisme de leer van de achtvoudige pad. De gehechtheid aan bezit verstoort volgens Boeddha de innerlijke vrede van mensen.

Het achtvoudige pad:
- de juiste inzichten (het begrijpen van de vier waarheden)
- de juiste bedoelingen ( geen bezitingsdrang, wreedheid of boosheid)
- de juiste woorden (geen roddels, leugens, laster of ruwe taal)
- het juiste handelen (geen geweld naar mensen of dieren toe, niet stelen, niet genieten ten koste van anderen)
- de juiste levenswijze (een eerlijk en heilzaam beroep)
- de juiste inspanning (inzet om het heilzame te bevorderen)
- de juiste aandacht (alert zijn voor het hier en nu)
- de juiste concentratie (die zijn hoogtepunt vindt in meditatie)

Behalve de vier waarheden en de achtvoudige pad zijn er ook nog 5 geboden:
- mens en dier niet doden
- niet stelen
- niet liegen
- niet onzedelijk handelen
- geen alcohol of drugs gebruiken

Het Boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst maar een religie omdat het een levensleer is. Boeddha is geen God en hij heeft nooit beweerd een goddelijk wezen te zijn. Het Boeddhisme heeft geen Schepper Gods. Er is dus ook geen god in het Boeddhisme om te aanbidden.

Het symbool van het Boeddhisme
Het symbool van het Boeddhisme is een wiel met acht spaken. Dat staat voor het "achtvoudige pad". Elke spaak betekent een deel van de levenshouding die je nodig hebt om steeds weer het juiste midden te vinden. Niet te veel of te weinig, steeds zonder overgave, met afstand en "onthecht". Onthecht betekent dat je je niet meer hecht aan spullen en mensen je niet meer laat meeslepen door gebeurtenissen.

Aantal aanhangers vandaag de dag
Boeddhisme heeft vele Boeddhisme miljoenen aanhangers in Azië westen. Op de totale wereldbevolking van 5 miljard schat men ongeveer 400 miljoen boeddhisten. Dat is 8%. Dat is 0.1% van de Nederlandse bevolking.

Conclusie
Het Boeddhisme is een oud oosters geloof gebaseerd op de leer van boeddha een man die geboren werd en een deel van zijn leven zonder lijden en dood, maar op een dag liep hij door de stad en zag hij mensen lijden en hij zag doden. Vanaf dat moment gaf hij al zijn luxe op en wilde hij alleen nog maar mensen helpen. Hij kreeg een aanhang, en zo is er een geloof (leer) ontstaan rond deze bijzondere man. En vandaag de dag zijn er nog veel mensen die in dit geloof volgen.

Persoonlijke verwerking
Dankzij deze opdracht zijn wij een heleboel meer te weten gekomen over boeddhisme

Bibliografie
- Verschillende boeken over boeddhisme
- Boekje van levensbeschouwing
- Boeddhisten in de 20ste eeuw
- Wereld religie gids
- www.boeddhisme.nl

REACTIES

J.

J.

JAJAJAJA...DOEJE GOED
IK BEN TROTS OP JE

18 jaar geleden

S.

S.

nice

5 jaar geleden

H.

H.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.