Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Anne Frank

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 469 woorden
  • 31 juli 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
13 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

Anne Frank

Anne Frank was een Joods meisje dat werd geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt. Ook had ze een zus die ouder was dan zij: Margot, zij was geboren op 16 februari in 1926. Haar vader heet Otto Frank en haar moeder heette Edith Frank-Holländer. Eind maart 1931 verhuisde de familie Frank van de Marbachweg 307 naar de Ganghoferstraβe 24, omdat de ouders van Anne dat een veiligere buurt vonden voor de kinderen. Voor haar 13e verjaardag kreeg Anne een dagboek dat ze Kitty noemde, wat ze overigens het mooiste cadeau vond en ook meteen haar beste vriendin. 4 dagen na haar verjaardag begon ze erin te schrijven.

Toen de familie Frank te horen kreeg dat Joden boven de 6 jaar zichzelf moesten identificeren vluchtten ze naar Amsterdam. Op de Merwedeplein op de 2e etage.
Na 8 jaar op deze plek gewoond te hebben moesten ze nog een keer verhuizen, ze gingen naar het achterhuis van het bedrijf van Otto Frank. Ze hadden een draaiende boekenkast gemaakt die ze toegang gaf naar het achterhuis. (Het achterhuis was een schuilplaats). Ook waren er andere onderduikers in het achterhuis:
- Hermann van Pels (schuilnaam: de heer van Daan)
- Auguste van Pels (schuilnaam: mevrouw van Daan)
- Peter van Pels (schuilnaam: Peter van Daan)
- Fritz Pfeffer (schuilnaam: Albert Dussel)
De ‘helpers’ van de onderduikers waren:
- Miep Gies
- Johannes Kleiman
- Victor Kugler
- Bep Voskuil
Zij zorgden voor onder andere: eten, drinken, schone kleren etc.

Op 11 april 1944 toen Anne en de andere onderduikers waren ontdekt (en niemand weet wie hen heeft verraden) werd ze weggevoerd. Op 8 augustus werden de onderduikers meegevoerd naar het kamp Westerbork. Op 3 september 1944 werden ze naar het kamp Auschwitz overgebracht. In de nacht van 15 op 16 september kwamen ze aan en alle mensen onder de 15 jaar werden diezelfde dag nog vermoord, Anne, die net 15 was geworden, had veel geluk en ontkwam hieraan. De mannen en de vrouwen werden van elkaar gescheiden, Auschwitz was een van de ergste concentratiekampen, elke dag stierven er wel een paar mensen door te weinig voeding etc.
Elke dag werden er duizenden mensen gedood door middel van een gaskamer, de Joden werd wijsgemaakt, dat ze daar konden douchen, maar als ze de kraan opendraaide werden ze vergast. Op 5 mei 1945 stierf Peter van Pels in het kamp Mauthausen, dat was 3 dagen voordat dat kamp werd bevrijd. Auguste van Pels ging samen met Anne en Margot Frank naar het kamp Bergen-Belsen. Anne en Margot bleven daar, maar Auguste van Pels ging naar Theresienstadt, daar overleed ze in het voorjaar in 1945. Margot stierf in het kamp Bergen-Belsen aan tyfus, een paar dagen daarna stierf Anne, ook door tyfus en ook in het kamp Bergen-Belsen. Otto Frank overleefde de oorlog en keerde (na een lange reis) terug naar Amsterdam.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/27179
http://www.jbs-anne-frank.de/BILD/anne_frank-portait.jpg

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.