Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vincent van Gogh

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 894 woorden
  • 16 november 2012
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

 Ik doe mijn werkstuk over Vincent Van Gogh omdat ik het een goede schilder vind. Ik vind zijn schilderijen ook heel mooi. En hij deed zijn eigen ding hij schilderde niet zo als alle andere schilders hij schilderde op zijn eigen manier en trok zich niks van een ander aan. Dat vind ik ook heel goed van hem en daardoor is hij toch beroemd geworden alleen dat helaas na zijn dood. Ik heb de informatie van internet en uit één boek gehaald.

De familie van Gogh.

Vincent van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in Zundert een Brabants dorpje. Samen met zijn broertjes en zusjes groeit hij daar op. Het gezin bestaat uit 6 kinderen, drie jongens en drie meisjes. Met zijn broer Theo had hij een hele hechte band. Hun vader Theodorus van Gogh was dominee. Zijn moeder Anna Cornelia Carbenus was een dochter van een bekende boekhandelaar in Den Haag. Als kind is Vincent stil en teruggetrokken. Hij vindt het heerlijk om uren door de velden te dwalen en planten, insecten en vogels te bestuderen. Hij heeft daar zestien jaar gewoond. In juli 1869 verhuisde hij naar Den Haag. In een winkel van zijn rijke oom. Daar was hij de jongste die daar in de kunsthandel werkte.

Aan het werk

Vincent is enthousiast. Kunst en schilderijen interesseren hem heel erg. De schilderijen in de winkel verkopen heel goed. Maar Vincent vindt ze eigenlijk niet mooi zo zoetig, mooie bloemen en landschappen, hij mist de mensen. Waarom zie je niet wat zij meemaken? Vincent heeft moeite met de schilderijen verkopen die hij niet mooi vindt. Aan zo´n verkoper heeft een baas ook niets, dus Vincent werd ontslagen. Nu wil Vincent net als zijn vader over de bijbel gaan vertellen. Hij gaat werken als hulpprediker een soort dominee voor mijnwerkers in België. Dag en nacht is Vincent aan het werk. Hij geeft zijn geld en zijn kleren aan arme mensen. Mensen van de kerk vinden dat hij overdrijft. Bovendien vinden ze dat Vincent er te armoedig uit ziet voor een hulpprediker. Daarom wordt hij weer ontslagen.

Het begin van Vincents werk.

Vincent besluit zelf kunstenaar te worden. Als kind vond hij tekenen heel erg leuk. Hij verhuist  naar Etten in Brabant daar gaan zijn ouders ook wonen. Vincent wil vooral ´gewone mensen´ tekenen. Zijn broer Theo stuurt hem iedere maand geld. Zo kan Vincent naar zijn neef in Den Haag, de kunstschilder Anton Mauve.  Mauve geeft hem les in schilderen en in tekenen. Van hem leert Vincent met olieverf werken ( daarvoor werkte hij vooral met potlood, houtskool,     Oost-Indische inkt en waterverf). Vincent heeft niet genoeg geld om mensen te betalen die voor hem willen poseren. Dus zoekt hij ze buiten op en tekent hij hen na. Zo ontmoet hij Sien van Hoorn. Zij wordt zijn vaste nieuwe model. Ze gaan bij elkaar wonen, maar dat gaat niet goed. Vincent vertrekt uit Den Haag en zwerft verdrietig rond in Drenthe. Later gaat hij opnieuw terug naar zijn ouders, die in die dagen in Nuenen, in Brabant wonen. Het schuurtje achter het huis wordt zijn atelier. Hij tekent de mensen op het platteland. Arme boeren die zwaar werk verrichten. De kleine schetsen die hij buiten maakt, werkt hij thuis in zijn ateliermee verder. Hij schildert vooral in donkere aardekleuren. Vincent stuurt zijn broer Theo al zijn tekeningen en schilderijen in ruil voor geld. Zo verdient hij zijn geld eerlijk.

Wat er in Vincent om ging.

Vincent en ene Paul hielden van de zelfde vrouw. Wat er op 23 december 1888 gebeurde weet eigenlijk niemand. Ze denken dat Vincent en Paul ruzie hadden gekregen. En dat hij na die ruzie zijn oorlel eraf sneed. De meeste mensen denken juist de hele oor. Daarover verschillen de meningen. Hij heeft zijn oorlel aan de vrouw waar hij van houdt gegeven.

Zijn laatste dagen waren niet leuk. Vincent

kreeg veel angstaanvallen en deed daarom rare dingen.

Maar hij maakte een van de bekendste schilderijen in die tijd: De Sterrennacht.

 Op 27 Juli 1890 wanneer hij ongeveer 37jaar was pakte hij een pistool en schoot in zijn rechter borst. Hij wilde door zijn hart schieten maar hij miste. Hij

stierf op 29 Juli in de armen van zijn favoriete broer Theo.

Een half jaar later stierf Theo van verdriet. Vincent en Theo zijn op de zelfde begraafplaats begraven van Auvers-sur-Oise.

 Kort na de elkaars overlijden van de broers bleef Jo de vrouw van Theo achter. Ze zat met heel veel schilderijen maar ze vond het zonde om het weg te gooien. Maar ze wilde schilderijen tentoonstellen. Zo werd Vincents schilderijen beroemd. Na haar dood erfde haar zoon alles. HijijHijHijhijHii gaf de verzameling aan het stedelijk museum in Amsterdam. Speciaal voor de schilderijen werd er weer een nieuwe museum gebouwd. Het van Gogh museum.

Slot of conclusie.

Wat ik interessant vond om te weten is: Waarom Vincent van Gogh zelfmoord pleegde en wat er in hem omging voordat hij zelfmoord pleegde. Ik heb heel veel van het onderwerp geleerd.   Heel veel over zijn familie en zijn werk dat die allemaal heeft gedaan. Eigenlijk wist ik heel veel dingen over hem nog niet en dat weet ik nu wel.

Bronnenlijst/literatuurlijst.

Internet.

www.scholieren.nl

www.schooltv.nl/vroegerenzo.

www.spreekbeurtenstartpagina.nl

www.vangoghmuseum.nl

Paint.

Boek: Oog op kunst Van Gogh.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.