Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Zeus

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 3775 woorden
  • 9 november 2006
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Zeussex
Verklaring van onze keuze

In deze derde en laatste periode van KCV hebben we de opdracht gekregen een P.O. te maken over een onderwerp uit de oudheid dat wij gemist hebben in de KCV-lessen en wat wij natuurlijk een interessant onderwerp vinden. Wij vonden het moeilijk een onderwerp te kiezen maar hebben veel gebrainstormd en op internet onderwerpen gezocht. Toen kwam Ilona er achter dat op internet veel over het onderwerp ‘het seksuele leven van Zeus’ (oftewel ‘Zeussex’) te vinden was. Wij vinden dit als pubers natuurlijk een zeer interessant onderwerp dat we onwijs hebben gemist in de KCV-lessen! Zeus vinden wij een interessante verschijning doordat hij een god is, maar eigenlijk toch veel menselijke trekjes heeft. Wij zullen ons in dit P.O. in een van zijn menselijke eigenschappen verdiepen en deze uitwerken, namelijk zijn seksuele eigenschappen!

Hoofdstukindeling

Hoofdstuk 1: Achtergrond van Zeus en zijn huwelijk met Hera
Hoofdstuk 2: Voorbeelden van Zeus’ seksuele affaires
Hoofdstuk 3: Verklaringen voor Zeus’ seksuele affaires
Hoofdstuk 4: Gevolgen van Zeus’ seksuele affaires

Inleiding

Zeus is een intrigerend persoon waar we veel vanaf weten. Hij is de oppergod van de Grieken, getrouwd met zijn zus Hera en heeft niet alleen bij haar, maar ook bij vele andere godinnen en stervelingen kinderen verwekt. Hier weten mensen vaak niet zoveel van af, dus daar gaan we door middel van dit P.O. verandering in brengen.
In hoofdstuk 1 gaan we in op het (privé)leven en de achtergrond van Zeus; zijn voorouders, zijn geboorte, zijn functie als godheid van de Grieken en zijn huwelijk met Hera.
In hoofdstuk 2 gaan we in op de vele affaires die Zeus heeft gehad; met andere godinnen en met andere sterfelijke vrouwen en mannen. Hier zijn nogal wat voorbeelden van, waar we dan ook slechts globaal op zullen ingaan.
In hoofdstuk 3 gaan we in op de verklaringen, oorzaken en redenen van Zeus’ seksuele misstappen met de voorheen genoemde godinnen, vrouwen en mannen.
In hoofdstuk 4 gaan we in op de veelal desastreuze gevolgen van Zeus’ seksuele misstappen. We vinden het niet alleen interessant om die seksuele misstappen te onderzoeken, maar nou juist ook de gevolgen hiervan. Misschien leren we hier wel wat van en bedenken we ons later wel 3 keer voor we eraan beginnen!

Hoofdstuk 1: Achtergrond van Zeus en zijn huwelijk met Hera

Kronos was de heerser van het heelal. Hij was door zijn ouders gewaarschuwd dat een van zijn zonen de heerschappij van hem zou overnemen. Daarom verslond hij al zijn kinderen. Zeus echter werd door zijn moeder Rhea gered. Zij baarde hem in het geheim op Kreta en wikkelde vervolgens een steen in doeken en gaf deze aan Kronos. Die dacht dat dit zijn zoon Zeus was en verslond de steen. Zo bleef Zeus gespaard.

Zeus (bij de Romeinen Jupiter genoemd) werd op Kreta, op de berg Ida, door de koereten grootgebracht en gevoed met melk van de geit Amaltheia. Niemand kon Zeus deren, want hij droeg de Aigis, een ondoordringbare borstplaat. Dit schild was de huid van Amaltheia. Dat maakte hem onoverwinnelijk. Een van de horens van Amaltheia had hij gemaakt tot de Hoorn des Overvloeds en zelf stond zij als sterrenbeeld aan de hemel.
Op een gegeven moment onttroonde hij zijn vader Kronos. Hij gaat een gevecht aan met hem en de Titanen en Giganten en overwint. Bij de onttroning riep Zeus de hulp in van Metis, de zus van zijn moeder Rhea. Zij maakte een drankje voor Kronos, zodat die zijn kinderen (de broers en zussen van Zeus) zou uitbraken. Hierna verdeelden de drie broers Zeus, Poseidon en Hades de aarde onder elkaar: Zeus werd heerser van de hemel, Poseidon van de zeeën en oceanen en Hades van de onderwereld.
Zo werd Zeus dus oppergod en hoofdfiguur van het Griekse pantheon, aan wie de overige goden moesten gehoorzamen. Hij was oorspronkelijk de god van de atmosferische verschijnselen. Hij was het die licht gaf aan de hemel, die de hemel met wolken bedekte, die regen en sneeuw gaf aan de aarde, die de bliksem slingerde en de donder deed rollen. Deze macht van Zeus was feitelijk een almacht in de ogen van de mensen, want Zeus bepaalde voorspoedige of rampspoedige oogst. Zo werd Zeus geleidelijk aan de heerser over de mensen en de goden. Hij is ook beschermer van het gezin, gasten en vreemdelingen. Koningen en vorsten ontlenen hun macht aan Zeus en zijn aan hem verantwoording verschuldigd.
Als oppergod wordt Zeus door de Grieken natuurlijk volop vereerd met heiligdommen, offers en feesten. Te Olympia bijvoorbeeld werden er ter ere van hem de Olympische Spelen gehouden. Ook stond hier een imposante, Dorische Zeus-tempel (voltooid ca 456 v.C., bouwmeester: Liboon van Elis). In de cella van deze tempel stond het 12,5 meter hoge, gouden en ivoren beeld van de tronende Zeus, een werk van de beroemde Griekse beeldhouwer Pheidias.
Ook in zijn orakelplaats Dodona (in Epiros) en in Priene (nabij de westkust van van Turkije) en in Agrigento (aan de zuidkust van Sicilië) hebben tempels en heiligdommen ter ere van Zeus gestaan en hier werd hij dus ook volop vereerd. Zeus maakte zijn wil bekend door het ruisen van de aan hem gewijde eiken in Dodona.
Bijnamen van Zeus waren:
- ‘De Heerser van de Hemel’
- ‘De Regengod’
- ‘De Wolkenverzamelaar’
- ‘De Hoogdonderende’
- ‘De Bliksemslingerende’
- ‘De Vérziende’
- ‘DeVeranderlijke’
Deze laatste slaat natuurlijk op het feit dat Zeus zichzelf nogal eens van gedaante verwisselde. Hij had namelijk de gave om zich in elk levend wezen te kunnen veranderen. Hij deed dit vooral als hij een vrouw (of man) schaakte en er een affaire mee kreeg. In de volgende hoofdstukken zullen we hier uitgebreid op ingaan.
Zeus werd voorgesteld als een grijsaard met een weelderige haardos en baard. Hij draagt een eikenbladeren- of lauwerenkrans. Attributen die speciaal aan hem zijn gewijd zijn:
- De scepter: omdat hij heerst over alle mensen en goden.
- De wereldbol: omdat hij heerst over de aarde.
- De bliksemschicht: omdat hij alle weerverschijnselen beheerst.
- De adelaar: deze symboliseert zijn goddelijke overwinnelijkheid. Het is de koning der vogels.
Zeus te paard, met het aan hem onderworpen mensdom onder de hoef van zijn rijdier, en met de gevreesde bliksem in zijn hand.
Zoals hierboven te zien is, was Zeus getrouwd met de godin Hera (door de romeinen Juno genoemd), de oudste dochter van Kronos en Rhea, en dus zijn eigen zus! Zeus was, zoals al gezegd, een meester in vermommingen. Hij verscheen aan Hera in de vorm van een kleine uil en verstopte haar kleding tijdens een regenstorm. Zij trouwden in de lente en men zegt dat hun huwelijksnacht wel 300 jaar duurde! Zij hebben samen Ares (god van de oorlog), Eileithia (godin van de geboorte) en Hebe (godin van de gastvrijheid) gekregen.
Zeus had ook een dochter Athena gekregen. Zij was verwekt bij Methis, de godin van het verstand. Omdat Zeus van een orakel had gehoord dat het kind dat zij zou krijgen nog machtiger zou worden dan hijzelf, at hij Methis op. (De appel valt dus niet ver van de boom!) Toch baarde zij haar kind Athena, die uit het hoofd van Zeus geboren werd, doordat Hefaistus zijn hoofd openkliefde met een bijl. Athena was Zeus’ lievelingsdochter. Zij was de godin van de wijsheid, want ze was uit Zeus’ hoofd geboren. Zij was daarom een machtig en wijs leidster en beschermvrouw van staten en steden in oorlog en vrede.
Hefaistus was de zoon van Hera. Men zegt dat Zeus hem alleen maar opvoedde maar niet de vader was. Hefaistus was de god van de smeedkunst, die de macht van het vuur wist te temmen.
Hera was de godin der vrouwen en de beschermgodin van het huwelijk. Ze personificeerde de lucht, de atmosfeer, die de vruchtbaarheid op de aarde doet neerdalen, maar tevens het meest veranderlijk van alle elementen is. De betrekking tussen Zeus en Hera stamde al uit een vroeger tijdperk, voordat Zeus de heerschappij over hemel en aarde had verworven. Attributen die speciaal aan Hera zijn gewijd zijn:
- De koe
- De kraai
- De pauw
- De granaatappel (als symbool van het leven)
Hera's functie als beschermheilige van het huwelijk vindt uitdrukking in de mythen waarin zij vol jaloezie Zeus’ minnaressen en hun kinderen achtervolgt. Diverse hemelverschijnselen, die een strijd tussen de hemel en de lucht leken te beduiden, werden door de Grieken geacht de echtelijke strijd tussen Zeus en Hera te zijn.
Tot Hera’s verdriet werd Zeus vaak getroffen door de pijlen van de god van de eeuwige liefde, Eros, en kon hij de liefde voor andere vrouwen niet weerstaan. Ook bond Zeus een relatie aan met een man: Ganymedes. Dit alles wekte bij Hera veel jaloezie op en ze trachtte dan ook op allerlei manieren Zeus te weerhouden affaires aan te knopen met andere vrouwen of mannen. Dit vaak tevergeefs, want mede doordat ‘de Veranderlijke’ zichzelf zovaak veranderde in een ander lichaam van mens, dier of voorwerp was hij toch in staat relaties aan te knopen met andere personen en verwekte bij hen tientallen kinderen.
Hoofdstuk 2: Voorbeelden van Zeus’ seksuele affaires

Zeus en Danae
Danae was een dochter van Eurydike en Akrisios, koning van Argos. Aan hem was voorspelt dat Danae een zoon zou krijgen die hem zou doden. Akrisios sluit Danae daarom op zodat ze niet zwanger kan raken.
Als Zeus de mooie Danae ziet verlangt hij zo erg naar haar dat hij in de gedaante van gouden regen bij haar komt en haar bevrucht. Danae krijgt een zoon: Perseus. Zodra Akrisios hier hoogte van krijgt sluit hij zijn dochter en kleinzoon op in een kist die hij vervolgens in de zee laat werpen. Gelukkig komen ze veilig op een eiland aan.
Danae wordt bemind door gouden regen

Zeus en Europa
Europa was een dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephassa, en ook zij ontsnapte niet aan Zeus’ verleidingen. Dit was echter de schuld van Eros die een pijl op Zeus had afgeschoten waardoor hij op Europa verliefd werd. Als een witte stier vermomde hij zich toen hij bij Europa kwam en zij begon met het beest te spelen. Zeus ontvoerde Europa toen en nam haar mee naar Kreta. Ze baarde hem hier drie zonen: Koning Minos, Koning Rhadamanthus en prins Sarpedon. Die werden geadopteerd door de toenmalige koning van Kreta waar Europa daarna mee trouwde.
Zeus en Dione
Zeus wilde graag met Dione ‘slapen’ maar zij wees hem af. Gefrustreerd door deze vernedering loosde Zeus zijn zaad in de zee. De zee ging schuimen en hieruit ontstond Aphrodite.
Zeus en Leda
Ook de mooie Leda werd door Zeus waargenomen. Hij kon haar echter niet overtuigen met hem gemeenschap te hebben. Daarom overweldigde hij haar in de gedaante van een zwaan.
Leda schaamde zich zo over deze gebeurtenis dat ze dezelfde avond ook met haar man Tyndareus naar bed ging.
Hierna legde zij eieren waar na 9 maanden vier kinderen uitkwamen: De tweeling Castor en Pollux, Helena en Clytaimnestra. Castor en Helena waren kinderen van Zeus, Clytaimnestra en Pollux die van Tyndareus.
Zeus en Io
Naast heel wat kortstondige buitenechtelijke relaties had Zeus ook zo z’n ‘blijvertjes’. Zo was Io, dochter van Inachus, een riviergod, één van zijn favorieten. Toen Hera op het punt stond hun relatie te ontdekken veranderde Zeus Io snel in een prachtige witte koe. Hera was natuurlijk niet van lotje getikt en vroeg Zeus haar de koe cadeau te doen. Ze plaatste Io onder het toeziend oog van Argus (die had 100 ogen en kon ze om beurten laten slapen). Zeus vroeg aan Hermes Argus te doden en dat lukte toen Hermes al zijn ogen in slaap had gezongen.
Io moest toen vluchten omdat de jaloerse Hera achter haar aan zat. Uiteindelijk vluchtte ze over de Ionische Zee naar Egypte waar Zeus haar weer in een mens veranderde. In Egypte baarde ze een zoon: Epaphus.
Zeus en Maia
Maia, dochter van Atlas en Pleione, was een mooie nimf waar natuurlijk Zeus’ oog op viel. Zij wilde niet de liefde met hem bedrijven maar Zeus verkrachtte haar. Hierbij vermomde hij zichzelf niet. Uit dit kortstondige avontuur ontstond Hermes, boodschapper van de goden en daarom is dit een bekende affaire van Zeus.
Zeus en Ganymedes
Ganymedes was de jongste zoon van Tros en Callirhoë, en een Trojaanse prins. Zeus bemerkte zijn opvallende schoonheid toen Ganymedes een kudde schapen weidde op de berg Ida en vermomde zich als adelaar. Vervolgens nam hij de jongen mee naar de Olympus, waar hij hem kon bedienen als wijnschenker. Dit wekte enorme woede op bij Hera, omdat Hebe, dochter van Zeus en Hera, hierdoor verdrongen werd als wijnschenkster. Dit was voor Hera des te meer reden de Trojanen te haten.
Zeus en Leto
Leto was een godin die ook op aarde rondzwierf. Ze was een dochter van de Titanen Coeus en Phoebe. Toen Zeus haar over aarde zag zwerven, kwam hij haar achterna in de gedaante van een beest. Over het verdere verloop van de relatie van Zeus met Leto is vrij weinig bekend, omdat Leto zich toen ze zwanger was terugtrok uit angst voor Hera’s wraak. Die kwam in de gedaante van de draak Python, die Leto opjaagde naar het eiland Delos. Hier werd eerst Artemis geboren die hielp met de geboorte van haar broer Apollo. Na zijn geboorte versloeg hij meteen Python. Een variant van dit verhaal zegt dat Python de inwoners van Delphi bedreigde en dat Apollo hem dáárom doodde.
Zeus en Alkmene
Ook Alkmene werd door de Griekse oppergod verleid en raakte zwanger. Tijdens deze zwangerschap deed Hera haar uiterste best om te voorkomen dat ze ook daadwerkelijk een kind zou baren. Nadat Alkmene Herakles kreeg, veranderde de woeste Hera haar in een wezel.
Zeus en Mnemosyne
Bij Mnemosyne verwekte Zeus in negen nachten de volgende negen muzen: Erato, Euterpe, Kalliope, Klio, Melpomene, Polyhymnia, Terpsichore, Thalia en Urania.
Zeus en de Lamia
Een Lamia is een fabelmonster dat kinderen verslindt en net als sirenen mannen de dood in lokt. De bekendste hebben vier poten, een vrouwenhoofd, borsten en een geschubd, draakachtig lijf.
De eerste Lamia echter was een beeldschone vrouw waarmee Zeus het bed deelde en die hem veel kinderen schonk. Natuurlijk bleef dat bij Hera niet onopgemerkt en ze vermoordde al deze kinderen, alleen Skylla bleef gespaard. De Lamia kon geen wraak nemen op goden en doodde daarom mensenkinderen uit wraak. Hierna werd haar gezicht vreselijk lelijk, zij kon zelfs haar ogen uit haar oogkassen nemen.
Zeus en Semele
Semele, dochter van Thebaanse Cadmus en Harmonia had een fatale relatie met Zeus. In de gedaante van een sterfelijk mens bezocht Zeus haar regelmatig totdat Hera er achter kwam. Ze spoorde Semele aan om aan Zeus te vragen zich in zijn goddelijke gedaante te laten zien. Als Zeus dit deed bij stervelingen zouden die door de bliksem geraakt worden, wist Hera.
Semele vroeg of ze een wens mocht doen aan Zeus en hij zwoer bij de Styx dat hij deze in vervulling zou laten gaan. Dus Semele deed haar wens en stierf toen de bliksem haar trof. Zeus redde met hulp van Hermes wel het ongeboren kind Dionysos, dat Hermes in Zeus’ dijbeen vastnaaide om het daar te laten volgroeien.
Zeus en Demeter
Het is al bekend dat Zeus het graag in de familie houdt en ook zuster Demeter moest dus aan zijn lusten geloven. Demeter was de godin van de landbouw en graan en samen met broer Zeus kreeg zij Persefone. Er is niets bekend over de verdere gebeurtenissen rondom en ten gevolge van deze relatie.
Hoofdstuk 3: Verklaringen voor Zeus’ seksuele affaires
Uit de hoeveelheid informatie die er te vinden is over de verklaringen van de seksuele relaties van Zeus met andere vrouwen blijkt dat over dit vraagstuk nog niet veel is nagedacht. Hier is namelijk niks over te vinden. Dat Zeus veel seksuele affaires had met andere vrouwen dan Hera weten we. Ook de vele gevolgen hiervan zijn ons duidelijk en beschrijven we in hoofdstuk 4. Maar nou net de reden waarom de oppergod en het grote voorbeeld van de Grieken zich ‘verlaagde’ tot dit soort, in onze tijd schandelijk bevonden, buitenechtelijke relaties blijft ons onduidelijk. Dit spoorde ons aan tot speculatie over dit toch wel degelijk interessante onderwerp. We geven hier enkele mogelijke verklaringen die we nou eenmaal niet wetenschappelijk met feiten kunnen onderbouwen.
1. Andere moedergodinnen
Voordat de Atheners en andere Griekse stammen hun polytheïstische staatsgodsdienst aan hun burgers oplegden, hadden de plaatselijke stammetjes en bevolkingsgroepen allemaal een eigen godsdienst, die erg van elkaar verschilden. De ene stam geloofde in een oppergod, de andere in een moedergodin en weer een andere in een polytheïstisch stelsel. Toen de Grieken zich meer verenigden (of door oorlogen elkaar inlijfden) en stadsstaten gingen vormen voerden ze hun eigen staatsgodsdienst in waarin elke burger moest geloven. Iedereen moest Zeus als oppergod en zijn familie als andere goden eren. Maar veel stammen wilden hun eigen identieke godheid behouden. Ze smeedden daarom vele, ingewikkelde mythen rondom Zeus waarin hij een verhouding zou hebben met hun eigen godheid. Zo bleef ook hun godheid als moedergodin bewaard en was het nog ‘legaal’ om er in te geloven ook! Uit deze relaties ontstonden dan weer andere goden of godinnen uit een al dan niet polytheïstisch stelsel. Dit zorgde natuurlijk voor de meest mooie en ingewikkelde verhalen waarvan wij vandaag de dag nog kunnen genieten.
2. Afkomst van edelen
Een koning, koningin, prins of prinses stond natuurlijk in hoog aanzien onder de burgers van Griekenland. Alsof dit aanzien nog niet hoog genoeg was, verzonnen zij vaak ontstaansverhalen en –mythen over zichzelf of hun voorouders. Zo gaven ze zichzelf een soort goddelijke identiteit. De koning van Kreta, Minos, bijvoorbeeld, zou de zoon zijn van Europa, die Zeus bij haar verwekte nadat hij haar had ontvoerd in de gedaante van een stier.
3. Zeus als voorbeeld
Een mogelijke andere verklaring is dat de oppergod Zeus als een voorbeeld voor de mensen werd beschouwd. In de oudheid was het normaal als je als man seksuele contacten had met mannen of vrouwen in ruil voor geld of bezittingen. Dit gaf juist status! Zeus was dus een zeer goed voorbeeld voor de mannen in de oudheid, doordat hij flink wat buitenechtelijke, seksuele contacten heeft gehad.
4. Zeus als almachtige
Een vierde mogelijke verklaring is dat Zeus als oppergod bovenmenselijke eigenschappen had. Hij beheerste de natuurverschijnselen, besliste over de meest belangrijke, bovenmenselijke zaken en hij kon zichzelf van gedaante verwisselen. Dat hij zichzelf zo één, twee, drie van een god in een stier, zwaan, uil of regen kon veranderen gaf hem natuurlijk nogal wat aanzien en ontzag onder de gewone Griek.
Hoofdstuk 4: Gevolgen van Zeus’ seksuele affaires

Er zijn verschillende gevolgen van Zeus’ ondeugden. Deze zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:
- Mythologische gevolgen
- Topografische gevolgen
- Gevolgen in de kunst

Mythologische gevolgen
Als gevolg van Zeus’ seksuele misstappen zijn er tal van mythologische verhalen en figuren ontstaan. Rondom alle vrouwen met wie Zeus een buitenechtelijke relatie heeft gehad en de kinderen die hieruit zijn voortgevloeid, bestaan er mythen, wat een enorme verrijking van de Griekse mythologie is.
De Griekse Mythologie is door Zeus’ overspel heel wat goden en godinnen rijker. Zo zijn Dionysus, Aphrodite, Apollo en Artemis allemaal kinderen uit zijn buitenechtelijke relaties. Met andere woorden: zonder Zeus’ buitenechtelijke relaties hadden de Olympische Goden zoals wij die kennen uit de Griekse Mythologie nooit kunnen bestaan.
Niet alleen de goddelijke kinderen hebben veel voor de mythologie betekend. Bij Leda verwekte Zeus naast drie andere kinderen ook Helena, die later beter bekend werd als “Helena van Troje”. Deze mooie dame was de reden van de meest legendarische oorlog in de klassieke geschiedenis en alle mythes daaromheen: de Trojaanse oorlog.
Met Alkmene kreeg Zeus de zoon Heracles, een van de grootste helden uit de Griekse Mythologie. Uit jaloezie maakte Hera Heracles waanzinnig en hij vermoordde zijn vrouw en kinderen. Als straf moest hij de legendarische 12 onmogelijk geachte werken uitvoeren.
Met zijn affaires haalde Zeus natuurlijk ook de woede van Hera op zijn hals. Hier zijn ook weer mooie mythes door ontstaan.
Topografische gevolgen
De woede van Hera ten opzichte van Zeus’ relatie met Io zorgde ervoor dat Io de hele wereld over moest vluchten om aan Hera’s kwaadheid te ontsnappen. De zee die zij overstak om naar haar laatste toevluchtsoord te komen werd hierna naar Io genoemd: “de Ionische zee”.
Ook het continent waarin wij leven, Europa, dankt haar naam aan Zeus’ avontuurtje met Europa. Uit een soort medelijden voor haar na haar ontvoering en verkrachting benoemde Zeus namelijk het continent waarop ze leefden naar Europa.
Gevolgen in de kunst
Veel kunstenaars maken dankbaar gebruik van Zeus’ overspel door deze in schilderijen te verwerken. Hoevaak zien we wel niet voorstellingen van Zeus die al dan niet vermomd als iets of iemand anders een vrouw verleid. Zonder Zeus zouden die schilders en andere kunstenaars hun voorstellingen ergens anders vandaan hebben moeten halen.
De schilder Rubens heeft een groot aantal schilderijen gemaakt waarop Zeus met één van zijn gemalinnen te zien is.
Ook in de muziek is Zeus’ met zijn veroveringen terug te vinden. Componist Händel baseerde een opera op het verhaal van Zeus en Semele.
Conclusie

We kunnen niet een duidelijke conclusie opstellen over Zeussex omdat we niet echt een onderzoek hebben gedaan. We wisten al dat Zeus veel buitenechtelijke relaties had en dat hij, om dit te doen, zichzelf vaak vermomde. Maar we hebben nu echt uitgezocht wie Zeus precíes was, met wie, waarom en hoe hij buitenechtelijke relaties had en wat de verklaringen en gevolgen hiervan waren. We kunnen hier slechts de volgende conclusie uit trekken: Wij zijn geen goden die zich even van gedaante verwisselen en zich kunnen permitteren zomaar met jan en alleman buitenechtelijke relaties aan te knopen. We zullen ons daarom wel 3 keer bedenken voor we hier aan beginnen!

Bronvermelding

Gebruikte internetsites:
http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/zeus.htm
http://histoportal.net/klassiek/zeus.html
http://www.xs4all.nl/~schuffel/danae/index.html
http://project.klascement.net/kt/beelden/mytholymp16.html
http://users.skynet.be/oudheid/mythologie/ganymedes.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_goden
http://home.tiscali.be/be029327/
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla237/
http://www.museumkennis.nl/lp.rmo/museumkennis/i000244.html
http://histoportal.net/klassiek/herakles.html
http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/herakles.htm
http://www.atelierjannaezer.nl/1936491.htm
http://www.scholieren.com/werkstukken/17454
http://www.scholieren.com/werkstukken/12114
http://www.scholieren.com/werkstukken/7672
http://nl.wikipedia.org/wiki/Griekse_oergoden
http://www.klascement.net/kt/beelden/mytholymp8.html
http://www.servingthenations.org/societyarticle.asp?ArticleID=110
http://homepage.mac.com/cparada/GML/Prometheus1.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/c/c8/Zeus_ve_leda.jpg/350px- Zeus_ve_leda.jpg
http://www.geocities.com/medea19777/zeus.html

REACTIES

E.

E.

ik vind het een goeie site, met veel informatie!
het was net de informatie die ik nodig had!
DANKJE(l)

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.