Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het ontstaan van de Olympische Spelen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 586 woorden
  • 5 juli 2004
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
57 keer beoordeeld

Inleiding
Over het ontstaan van de Olympische Spelen doen verschillende verhalen de ronde. Hier een korte samenvatting van een aantal van deze verhalen.

Zeus als overwinnaar
Er is een verhaal dat verteld dat Zeus de eerste Olympische wedstrijden organiseerde omdat hij net z’n vader Kronos had verslagen en z’n broers en zussen had gered.

Gebed voor Zeus
Er wordt ook gezegd dat de Spelen waren georganiseerd ter ere van Zeus. Men wou namelijk dat de Griekse steden op zouden houden oorlog te voeren met elkaar. Het was een soort gebed voor Zeus.

De held Herakles
Een ander verhaal vertelt dat het juist de halfgod en held Herakles was die de eerste wedstrijden organiseerde, nadat hij de stallen van koning Augeias van Elis had schoon gespoeld door de rivier de Alfeios te verleggen. Dit als een uiting van dank voor het slagen van één van de twaalf werken die hem door Zeus waren opgelegd.


Het graf van de edelman
De Etrusken uit het noorden van Italië vochten vroeger altijd op het graf van een overleden edelman. Deze gevechten groeiden uit tot ware gladiatorengevechten. In de Griekse heldentijd zou dit gedaan worden op de graven van de helden. Deze plaatsen zouden later uitgroeien tot religieuze centra, waaruit uiteindelijk de Olympische Spelen zouden zijn ontstaan.

Offerplechtigheden
Er zijn ook mensen die denken dat de Olympische Spelen voort zijn gekomen uit de offerplechtigheden van de oude Grieken aan hun goden. En dat met name de offers aan Zeus zouden tot de start van de Olympische Spelen hebben geleid.

De stichter Pelops
Pelops was net koning van Frygië geworden toen hij op zoek ging naar een vrouw. Hij belandde op een van zijn tochten in Elis, waar koning Oinomaos de hand van zijn dochter Hippodameia beloofde aan de man die hem in het wagenrennen zou kunnen verslaan. Maar Oinomaos doodde elke tegenstander, want hij wou niet dat z’n dochter zou trouwen. Pelops kocht de wagenknecht van Oinomaos echter om en won daardoor de race. Hij doodde hierna de wagenknecht en trouwde met Hippodameia.
Enkele jaren later kreeg Pelops last van z’n geweten. Om rust te vinden liet hij ter ere van de god Hermes, de vader van Myrtillos, een tempel oprichten. Pelops breidde ook zijn rijk uit ot Olympia, waar hij om de gunst van de goden te behouden, spelen liet organiseren, die volgens de legende van een ongekende pracht waren. Later werden deze spelen de Olympische Spelen genoemd.

De schrijver Paionaios
De Griekse schrijver Paionaios dacht dat de Olympische Spelen zijn ontstaan uit een wedstrijd tussen Paionaios, Epinedes, Jasios en Idas. Deze wedstrijd werd gehouden bij het graf van Kronos, in de buurt van Olympia.

Apollo en Hermes
Andere Griekse schrijvers dachten weer dat de Olympische Spelen zijn ontstaan uit een loopwedstrijd tussen de goden Apollo en Hermes werd gehouden. Apollo zou gewonnen hebben en daarom de Olympische Spelen op hebben gericht.

Achilles
In de Ilias geeft Homeros een beschrijving van de wedstrijden die Achilles aan de voet van de muren van Troje liet plaatsgrijpen ter ere van zijn gesneuvelde vriend Patroklos. Homeros beschrijft daarbij wagenrennen, vuistvechten, worstelen, hardlopen, discus- en speerwerpen. Niet veel minder dan een volledig Olympisch programma.


Begrafenisfeesten
Er gaan ook verhalen rond dat de Olympische Spelen zouden zijn ontstaan uit begrafenisfeesten. Dit komt dus ook een beetje overeen met het verhaal over Achilles.

Koning Ifitos en Lykourgos
Sommigen beweren dat koning Ifitos van Elis politieke stabiliteit wilde bevorderen door het instellen van de Olympische Spelen. De Spartaanse koning Lykourgos werkte hier aan mee, zoals blijkt uit een inscriptie op een bronzen discus in Olympia.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.