Essay Afrodite

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1732 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Ik heb Afrodite gekozen, omdat ik haar al een beetje kende, maar toch niet goed genoeg. Ik had in de tweede klas een presentatie moeten houden over het verhaal Psyche en Eros, daar speelt zij ook een rol in en zo heb ik haar een beetje leren kennen.
Mijn hoofdvraag is:
Wat is de rol van Afrodite in de Trojaanse oorlog?
Hierbij heb ik de volgende deelvragen bedacht:
* Wie is Afrodite?
* Hoe verliep de Trojaanse oorlog?
* Was Afrodite geliefd bij de goden/godinnen en de mensen?

Ik heb veelal internet gebruikt als bron, maar ook een deel van de Ilias, uit boeken en van internet. Ook heb ik het Romeinse heldendicht Aeneis gebruikt, omdat hier ook over Troje gesproken wordt. Internet heb ik gekozen omdat je er veel kan vinden, en de Ilias omdat de Trojaanse oorlog daar ook in voorkomt.

Karakterbeschrijving

Afrodite is de godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. De roos is haar bloem en haar boom de mirtenboom of maagdenpalm. Haar vogel(s) de zwaan, de mus en soms de duif. De Romeinse naam van Aphrodite is Venus.
Deze dingen spelen vaak een belangrijke rol in verhalen waar zij in voorkomt, vaak niet in een positieve zin. Afrodite heeft ook kinderen: Eros, Deimos, Phobos, Harmonia, Aeneas, Priapus en Anteros.

Korte samenvatting van een tekst

Een bekend verhaal is dat van haar zoon Eros en zijn vrouw Psyche.
Psyche is een heel mooi meisje, niet van goddelijke aard. Voordat Psyche er was, werd Afrodite erg aanbidt. Nu was dat niet meer zo, de mensen verwaarloosden haar altaren en tempels, hierdoor werd zij heel jaloers. Afrodite had een zoon, Eros, hij was de god van de liefde. Afrodite beval haar zoon Psyche op de lelijkste man op aarde verliefd te maken. Hij wilde een pijl op haar afvuren, maar prikte per ongeluk zichzelf, hierdoor werd hij verliefd op Psyche. Hij ontvoerde Psyche en bracht haar naar een mooi paleis. Psyche mocht niet weten wie hij was en zag haar man alleen in het donker. Psyches zussen vertrouwden het niet en overtuigden haar om een kaars naast haar bed te leggen om ’s nachts te kijken wie haar man was. Psyche deed dit, maar morste kaarsvet op Eros. Hij vloog weg om nooit meer terug te komen. Afrodite hoorde dit en was boos omdat Eros haar verraden had. Zij liet Psyche boeten door haar allemaal onmogelijke opdrachten te later uitvoeren. Eros kon dit niet aanzien en hielp haar steeds, Psyche wist dit niet. Eros was nog steeds erg verliefd op haar en vroeg toestemming aan Zeus om met Psyche te trouwen, hierdoor moest Afrodite wel mee. Psyche en Eros kregen kinderen en leefden nog lang en gelukkig.

Deelvragen:

Wie is Afrodite?

Geboorte Afrodite

Over de geboorte van Afrodite bestaan twee versies:
Een versie over dat Afrodite de dochter van Zeus en Dione is. De andere versie verteld dat Afrodite geboren is uit het zaad van Uranus, nadat zijn geslachtsorganen door Cronus afgehakt waren. Cronus vloog hiermee boven de zee, het bloed en zaad kwamen hierdoor in zee en veroorzaakte schuim. Uit dit schuim rees zij op.
De god van de wind, Zephyrus, voerde haar eerst naar het eiland Kythyra, maar later toch maar naar Cyprus.


Beschermgodin

Afrodite werd het meest gezien als beschermgodin van de zeelieden, ook was zij de beschermster van de planten- en dierenwereld, als een zegenbrengende Al-moeder. Hierdoor is zij de voorzetter van een oude pre-Heleense godin.
Bovendien was zij ook de beschermster van de liefde en alle verliefden, het liefst maakte zij goden verliefd op ‘gewone’ vrouwen. Vooral Zeus was hier erg gevoelig voor. Maar zij liet niet alleen goden verliefd woorden, ook hielp zij mensen verliefd worden.

Afrodites overspel

Afrodite was zelf getrouwd Hephaestus, maar dat weerhield haar er niet van een relatie met Ares aan te gaan. Hephaestus hoort dit en wil hen in de val lokken.
Hij doet alsof hij naar het eiland Lemnos gaat, terwijl hij een onzichtbaar magisch net had gemaakt. Als Ares ’s nachts bij Afrodite komt, werpt hij het net over hen heen en kunnen zij zich niet meer bewegen. Dan roept hij alle goden om zijn beklag te doen. Zo stond Ares toch voor gek en had hij zijn straf gekregen.

Kinderen

Uit haar buitenechtelijke relatie met Ares kreeg zij kinderen: Eros, Deimos, Phobos en Harmonia. Maar Afrodite had niet alleen een buitenechtelijke relatie met Ares, ook met Adonis en Anchises. Met Anchines kreeg zij zoon Aeneas. Ook met Dionysus kreeg zij een zoon, Priapus.

Andere namen voor Afrodite

Acadalia: een bron in Boeotië
Amathusia: een stad in Cyprus
Cytherea of Cythereïa: een Grieks eiland Afrodite
Erycina: een temple gewijd aan Afrodite


Hoe verliep de Trojaanse oorlog?
De aanleiding
De godin van de twist, Eris, zorgt er op de bruiloft van Peleus en de zeenimf Thetis voor grote onenigheid: ze gooit op het hoogtepunt van de bruilof een appel in het publiek voor de mooiste vrouw. Er zijn drie godinnen die vinden dat ze er het meeste recht op hebben: Hera, de echtgenote van Zeus. Athena, de godin van de wijsheid, en Afrodite, de godin van de liefde. Het was de bedoeling dat Zeus zou kiezen, maar hij wilde en kon dat niet, daarom liet hij de taak aan Paris, een jonge Trojaanse prins, over. Dit wordt het Parisoordeel genoemd.
Alledrie de godinnen proberen hem om te kopen. Hera belooft hem veel macht, Athena belooft hem de allerwijste te maken, en Afrodite belooft hem de mooiste vrouw ter wereld. Afrodite geeft de doorslag en Paris geeft de appel aan hem.
De mooiste vrouw van de wereld voor Paris was Helena, de vrouw van koning Menelaus, koning van Sparta en broer van Agamemnon.

De strijd
De Trojaanse Oorlog werd gevoerd tussen de Achaeërs, geleid door Agamemnon en de Trojanen onder leiding van koning Priamus.
Vervolgens maken de Grieken een overtocht naar Troje, een tocht die erg lang duurde. Als ze er zijn aangekomen zien ze het grote, machtige kasteel van Priamus liggen, dit is voor Agamemnon een rede om een strijd te laten ontstaan. In het begin van de strijd gaat Asias dood, doordat hij zich mengt tussen Achilles en zijn medestrijders.
Hierna volgt een heftige strijd tussen de Grieken en de Trojanen. De strijd duurt nu al jaren. Na jaren ontmoeten Achilles en Priamus elkaar. Achilles doodde toen een zoon van Priamus, Hector, en sleurde hem achter zijn strijdwagen aan, vele rondes rond Troje. Priamus kan dit niet aanzien, en eist het lijk van zijn zoon terug, om hem een waardige begrafenis te geven. Uiteindelijk krijgt hij Hectors lichaam terug. Een paar jaar later ging Priamus dood, door een dolk in zijn zij.

De ontknoping

In het tiende jaar, het laatste jaar, zagen de Grieken in dat de oorlog niet te winnen was door te vechten en daarom besloten ze Troje met een list te veroveren. De Grieken bouwden met z’n allen een groot houten paard, waar de soldaten in gingen. Vervolgens verbrandden ze hun tenten en gingen buiten het zichtsveld van Troje liggen, hierdoor dachten de Trojanen dat ze hadden gewonnen.

Overdag haalden de Trojanen het houten paard binnen, en ’s nachts slopen de Griekse soldaten het paard uit. De Griekse soldaten staken Troje toen in brand.
De Grieken gingen weer terug naar huis. Menelaus wilde zijn vrouw wilde zijn vrouw terug. Toen hij haar zag wilde hij haar doden met een zwaard, omdat zij hem ontrouw was geweest, maar toen hij haar schoonheid zag kon hij het niet meer.

Was Afrodite geliefd bij andere goden/godinnen en de mensen?
Relaties
Behalve met Hephaestus, Ares en Anchiches had Afrodite ook relaties met stervelingen, een van hen was Adonis, met hem kreeg ze zoon Anteros. Afrodite vertelde aan Persophone over haar liefde voor Adonis, en Persephone werd ook verliefd op hem. Zij ontvoerde Adonis later. Afrodite klaagde bij Zeus en besloot dat Adonis het ene halve jaar in de onderwerled bij Persephone moest wonen en het andere halve jaar bij Afrodite.
Afrodite was als echtgenote erg in trek bij iedereen.

Ruzies

Door de strijd rond het Parisoordeel heeft Afrodite geen vrienden gemaakt met Hera en Athena. Doordat zij gewonnen had, kregen zij een hekel aan haar.
Ook met Persephone kreeg zij ruzie, nu om Adonis.

Stervelingen

Met stervelingen had Afrodite een goede relatie. Zo werd zij zelf verliefd op stervelingen, maar ook liet zij stervelingen verliefd worden op goden. Hier waren en de goden en de stervelingen erg blij mee, vaak werden hieruit kinderen geboren.

Conclusie

Op de hoofdvraag: wat was de rol van Afrodite in de Trojaanse oorlog? Kon ik de volgende conclusie uit deze deelvragen halen: Wie is Afrodite?

Hieruit kon ik concluderen dat Afrodite de godin van de liefde was en dat zij mensen verliefd maakte, of ze nou een godheid waren of niet. Ook kwam ik te weten dat zij het niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw, want ze had buitenechtelijke relaties.
Op de vraag: Hoe verliep de Trojaanse oorlog? Kon ik dit opmaken:
De aanleiding van de oorlog was het Parisoordeel, hier had Afrodite een groot aandeel in. Verder was het wel een heftige strijd met vele doden en vele conflicten, hierdoor duurde de oorlog wel tien jaar. Ook heeft de oorlog een erg verrassend einde, een einde die je eigenlijk niet verwacht. De Grieken weten op een listige manier te winnen.
De vraag: Was Afrodite geliefd bij de goden/godinnen en de mensen? Gaf mij het antwoord dat zij wel redelijk geliefd was bij iedereen. Op een paar ruzies na kon ze het wel vinden met iedereen, dat kwam vooral omdat zij mensen verliefd kon maken. Als echtgenote was zij zeer geliefd.
Uit deze deelvragen kan ik opmaken dat de rol van Afrodite in de Trojaanse oorlog redelijk groot was. Zij is naast Eris toch ook wel een aanleiding voor de oorlog. Doordat zij Paris de mooiste vrouw van de wereld beloofde, koos hij haar als mooiste godin. Zij besloot om Helena aan hem te geven, maar Helena was de vrouw van Menelaus. Hierdoor brak er een oorlog uit.

Bibliografie en bronnenlijst
Internetsites:
www.geschiedenisvoorkinderen.nl/Aphrodite.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aphrodite
http://www.histoportal.net/klassiek/aphrodite.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trojaanse_Oorlog
http://www.klascement.net/kt/beelden/mythtroje5.html
http://histoportal.net/oudheid/troje.htm
http://www.rmo.nl/studiehuis/kcv/
http://www.rmo.nl/studiehuis/kcv/vaas/oorlog.html
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla237/te_eros-psyche.html

Boeken:

Auguste Lechner, Heleen Kerdijk-Eskens: Ilias, de strijd om Troje

Judith van de Wouw: Griekse mythen en legenden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.