Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wolkenkrabbers en cultuurpaleizen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 598 woorden
  • 12 mei 2005
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
90 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wolkenkrabbers en cultuurpaleizen Inleiding. In deze paragraaf Onderzoeken we wat wolkenkrabbers en cultuurpaleizen als doel hadden. En ook onderzoeken we hoe bouwstijlen beïnvloed werden. We komen er ook achter dat het communisme en het kapitalisme hier een belangrijke rol in speelde. Waar zij wolkenkrabbers voor nodig en hoe worden ze gebouwd? De bouw van wolkenkrabbers begon al rond 1890 in de Verenigde Staten. In 1840 werd er in Chicago de eerste hogen gebouwen gebouwd. Dit was het gevolg van een grote stadsbrand. Toen de economie bloeide en de bevolking groter werd besloten ze ook om op andere plaatsen wolkenkrabbers te bouwen.In het begin van het wolkenkrabber tijdperk werden de wolkenkrabbers gebouwd om rampen te voorkomen. Toen men liften kon maken bouwde ze wolkenkrabbers voor woningen en voor kantoren. Om een wolkenkrabber te bouwen heb je een goede fundering en constructie nodig. Zo’n constructie wordt gemaakt uit een stalen frame. Ze gebruikte dwarsverbanden om de wind te breken, want op grote hoogte kan het voorkomen dat de wind erg sterk is. Het frame wordt tot slot dichtgemetseld met stenen muren. Mooi versierde torens op openbare gebouwen zijn een goed voorbeeld van het Amerikaanse hemelreikende denken. Wat zijn cultuurpaleizen en wat is het doel van die gebouwen? In de Sovjetunie was men nog niet zo ver in de ontwikkeling van hun technische kennis. Ook hadden ze een tekort aan materialen die nodig waren om wolkenkrabbers te bouwen. Daarom bouwde ze hier vooral cultuurpaleizen en partijgebouwen. In deze cultuurgebouwen bevonden zich een schouwburg, een museum en een bibliotheek. Daarom heet het ook een cultuurgebouw. Het doel van deze gebouwen was om te laten zien hoe goed het communisme wel was. En het moest uitstralen dat het de winnende kracht in de wereld was. Daarom waren deze gebouwen monumentaal en rijkelijk versierd.
De verschillende bouwstijlen. Er zijn 2 verschillende bouwstijlen, het modernisme en het socialistisch realisme. Het modernisme is een bouwstijl die gekenmerkt word door de eenvoud. De gebouwen zijn strak en sober en er komt veel glas in voor. Het belangrijkste voor deze bouwvorm is de functionaliteit. Ze mochten ook erg opvallen in de stad. Economisch gezien was dit een hele vooruitgang dan al die versieringen die tot voor de oorlog veel gebruikt werden. Het was veel goedkoper in het bouwen. Het socialistisch realisme is een bouwstijl die bestaat uit veel versieringen. Je kon eruit zien hoe belangrijk het communisme was. Zo zag je ook het verschil tussen huizen, kantoren en de cultuurpaleizen die in deze bouwstijl gebouwd waren. Ze pasten goed in het stad silhouet. Tot ongeveer 1955 werd er zo gebouwd in alle Oostblok landen. Daarna vonden ze dat het economisch niet verantwoord was om zo door te bouwen. Hoe beïnvloede het communisme en kapitalisme de bouwstijlen? Het kapitalisme was gericht op winst maken. Iedereen zijn mening werd gerespecteerd en het was niet zozeer op de eenheid gericht maar meer op het individu. Ook in de wolkenkrabbers zie je dat terug.Door het modernisme is de bouw goedkoop te houden en kunnen ze er winst op maken. Ook het vrij denken zie je in het modernisme goed terug. Het communisme was vooral gericht op de staat. Alles werd als een eenheid besloten en de economie was ook gebaseerd op de eenheid. Er was geen plaats voor een eigen mening. Je moet het maar met de grote groep eens zijn. De cultuurpaleizen zijn gebouwd volgens het socialistisch realisme. Ze wilde laten zien aan het volk hoe goed het ging met het land en hoe groots ze wel waren. Doordat die gebouwen zo mooi versierd waren geloofden veel mensen dat ook.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.