Willem van Oranje

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 837 woorden
  • 15 april 2003
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
156 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. TIJDBALK WILLEM VAN ORANJE 1533 Willem van Oranje geboren uit het huwelijk van Willem van Nassau en Juliana van Stolberg. 1544 Hij wordt erfgenaam van het Franse prinsdom Orange via zijn neef René van Chalons. 1551 Huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Buren. 1552 Hij wordt benoemd tot kolonel over 10 vendels Neder-duitsers. 1555 Hij wordt benoemd tot kapitein-generaal van het leger tegen de Fransen en hij wordt benoemd tot lid van de Raad van State. 1556 Hij wordt opgenomen in de Orde van het Gulden Vlies. 1558 Hij wordt benoemd tot stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. (volgens stencil) 1559 Hij wordt benoemd tot stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht.(volgens aantekeningen) 1561 Huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Saksen. 1567 Hij vlucht naar de Dillenburg. 1568 Zijn eerste invasie mislukt. 1572 Zijn tweede invasie mislukt. 1573 Hij wordt Calvinist. 1575 Huwelijk van Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon. 1583 Huwelijk van Willem van Oranje en Louise de Coligny. 1584 Op 10 juli wordt hij doodgeschoten door Balthasar Gerards in Delft. Opdracht 2 Persoonlijke en politieke conflicten en tegenstellingen. Persoonlijke: - het huwelijk van Willem en Anna van Saksen vatte Filips

beledigend op omdat Anna niet Rooms-katholiek is. - Willem is een Calvinist en Filips is Rooms-katholiek. - wat karakter betreft verschillen ze erg. Politiek: - Filips verbiedt de ketterijen terwijl Willem de ketterijvervolgingen juist ongedaan wil maken. - Filips wil een koninklijk absolutisme en Willem wil een nationale regering met medewerking van andere standen desnoods onder oppergezag van de koning. - Willem wil godsdienstige gewetensvrijheid en Filips niet. Opdracht 4 Veel schrijvers denken dat Willem uit schijn zoveel godsdiensten beleed. In de politiek zou hij de godsdienst hebben beleden die in de situatie het beste uitkwam. Dat zou kunnen verklaren waarom Willem na zijn keuze voor de Reformatie, van Lutheraan, later Calvinist werd. Er zijn ook mensen die denken dat Willem oprecht die godsdiensten beleed. Dat denken ze omdat hij godsdienstige uitspraken deed zoals:” Alleen in Gods barmhartigheid ligt mijn heil.” En omdat Willem niet zou willen dat Filips II het protestantisme uitroeit. Anderen denken dat Willem zoveel godsdiensten beleed omdat hij werd beïnvloed door indrukwekkende figuren om hem heen. Zij hebben hem omgepraat. Opdracht 6 persoon: Granvelle Het huis van Oranje De opstand in de Nederlanden Reinildis E van Ditzhuyzen Anton van der Lem
Blz. 22 en 23 Blz. 35,36 en 37
936.2 934.4 Opdracht 5 Willem van Oranje was een man met veel zelfvertrouwen en een leidersfunctie. Hij wilde Granvelle weghebben, hij wilde de Spaanse troepen weghebben, een nationale regering onder leiding van Nederlandse adel en met medewerking van de andere standen, desnoods onder oppergezag van de koning beginnen en de kettervervolging ongedaan maken. Om dit te bereiken moest hij heel veel doen en veel opgeven. Eerst was hij de rijkste man van Nederland en later heeft hij bijna niets meer. Hij gaf zelfs zijn laatste geld uit aan een leger voor de inval van de Nederlanden. Dan moet je wel veel over hebben voor iets wat je wilt bereiken. Je zou denken dat Willem wordt gesteund door zijn vader en moeder, misschien is dat ook wel zo, maar je leest er niets over in deze tekst. Er wordt wel geschreven dat hij in de gunst stond bij Karel de vijfde dus ik denk dat Karel hem wel gesteund heeft. Zijn eerste vrouw Anna van Buren steunde hem ook. Dat denk ik omdat er alleen goede dingen over haar in de tekst staan. De mensen uit de opstandige steden waren ook voor hem maar als Willem in moeilijke tijden verkeerd laten zijn vrienden hem in de steek. Willem had best veel vijanden. De eerste is natuurlijk Filips de tweede die de tegenpool van Willem is. Granvelle was ook een vijand van Willem. De jaloerse adel in het Zuiden wilde niet dat Willem een belangrijke leidende rol zou krijgen in de opstandige Nederlanden, dus deden ze er alles aan om te voorkomen data Willem die leidende rol zou krijgen. Nog een vijand van Willem was Alva, voor hem vluchtte Willem op vierendertigjarige leeftijd naar de Dillenburg. De laatste vijand die ik op kan maken uit dit stukje is Balthasar Gerards door wie Willem op 10 juli 1584 in Delft is neergeschoten. Er zijn echter wel vermoedens dat deze door Filips is gestuurd. Op bepaalde momenten had hij veel succes en dan ineens ging het weer slecht. Vooral in de jeugd van Willem ging alles goed met hem. Later ging het uitstekend met zijn oppositie. Het ging fout toen hij het laatste restje vertrouwen bij de koning had verspeeld doordat hij geen nieuwe eed af wilde leggen en Margaretha van Parma niet verder wilde helpen bij het neerslaan van de opstand. Vervolgens mislukten zijn twee invasies en hij vlucht naar de Dillenburg. Daar ziet hij het even niet meer zitten maar komt toch weer bij zinnen. Hij had succes toen hij de Spaanse troepen wilde wegjagen in 1561 en toen hij Granvelle wegjoeg in 1564. Na mislukkingen en successen heeft hij toch wel veel indruk gemaakt. Dat was het fundament waarop nog altijd de verbondenheid tussen het Nederlandse volk en het Oranjehuis is. Ter ere daarvan werd het Wilhelmus ons volkslied.

REACTIES

E.

E.

geven jullie ook antwoorden op vragen? welke rol speelden filips de 2e en willen van oranje tijdens de opstand in de nederlanden? waarom waren deze mannen vijanden?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.