Animal farm door George Orwell

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 4604 woorden
  • 14 mei 2013
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
71 keer beoordeeld

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

DEEL 1

Tsaristisch Rusland

Tsaristisch Rusland veranderde in de Sovjet-Unie (SU). De tsaar heerst alleen, dat wordt ook wel autocratie genoemd. Tsaar Nicolaas leefde van 1825 tot 1855. De macht van de tsaren rustten op drie pijlers.

  • De Russisch-orthodoxe kerk, dit was een staats kerk. De meeste Russen waren hier lid van. De tsaren beschermde de kerk, in ruil daarvoor moesten de geestelijke het volk aansporen tot trouw aan de tsaar. De tsaren wilde niet dat de kerk te machtig werd en daarom moest de kerk de helft van haar grondbezit aan de staat geven. Nu werden de geestelijke betaald door de staat. Daardoor waren ze nog meer gedwongen om de tsaar te steunen
  • Bestuur in de handen van de adel. De tsaar en de adel regelden het bestuur. De adel had alle hoge bestuursfuncties in handen. Bovendien bezaten de edelen bijna de helft van de Russische landbouwgrond.
  • Leger, politie en de Geheime Dienst. De Geheime Dienst, de Ochrana. Dit was goed georganiseerd en maakt goed gebruik van verklikkers en infiltranten. Verdachte personen werden naar Siberië verbannen

Periode van de Russische Revolutie

In 1917 werd de tsaar gedwongen om af te treden en de communistische partij nam de macht over. Er ontstonden 2 grote machtsblokken: het communistische blok, geleid door de SU en het Westerse blok, geleid door de VS. De bovenlaag van de bevolking bestond uit de adel en de rijke burgers. Steeds meer boeren raakten door armoede hun vrijheid kwijt en werden het eigendom van adellijke landeigenaren. De boeren werden lijfeigenen. Ze hadden geen enkel eigen bezit en alles was van de staat. In het geheim ontstonden politieke partijen die de tsaar wilde afzetten door een revolutie te starten. De Marxisten vonden dat de revolutie uitgevoerd zou moeten worden door fabrieksarbeiders. Volgens de Socialisten-Revolutionairen moesten de boeren de revolutie uitvoeren. De Kadetten (constitutionele democraten) wilde een democratische staat met een grondwet en algemeen kiesrecht. Ze wilden het stap voor stap doen, maar als het niet anders kon wilde ze een revolutie starten. In 1905 braken er protest stakingen uit. Tsaar Nicolaas II beloofde de burgers meer vrijheid, een grondwet en een parlement. de Tsaar hield echter het recht de Doema te ontbinden en zelf wetten uit te vaardigen.

Erop volgende burgeroorlog (Lenin, Trotski en Stalin)

De burgeroorlog was van 1917 tot 1922, de strijd was tussen de witten en de rode. De witten waren oude machtshebbers die werden geholpen door Engeland, Frankrijk en de VS. De rode waren de communisten. In februari 1917 was door opstand in Rusland tsaar Nicolaas de 2e afgetreden. Kerenski (mensjewieken) neemt de macht over in het parlement. In oktober 1917 start Lenin de Russische revolutie. Dit was in Sint-Petersburg. Trotski was in 1905 één van de leiders van de revolutie.

Bewind van Stalin

Na de dood van Lenin won Stalin een strijd om de macht. Zijn voornaamste tegenstander was Trotski. Van 1924 tot aan zijn dood in 1953 regeerde Stalin als alleenheerser. Zijn bewind wordt stalinisme genoemd. Er waren 4 belangrijke kenmerken van het Stalinisme:

  1. vijfjarenplannen regelen economie

Stalin wilde in korte tijd de industrie belangrijker maken dan de landbouw. In het vijfjarenplan werd bepaalt wat de industrie en landbouw moesten produceren in 5 jaar. Zo'n geregelde economie heet een planeconomie.

  1. landbouw wordt gecollectiviseerd

Voor de industrialisatie had Stalin geld, arbeiders en goedkoop voedsel voor de arbeiders nodig. De oplossing volgens Stalin was collectivisatie van de landbouw. Dat hield in dat de boerenbedrijven van een dorp werden samengevoegd tot één groot bedrijf, een Kolchoz. Het werk werd gemechaniseerd, er kwamen tractoren en landbouwmachines en de Kolchozen moesten hun producten tegen lage prijzen aan de staat verkopen. Een deel van de landbouwproducten werd geëxporteerd naar het buitenland waardoor er buitenlands geld binnenkwam. De productie van de Kolchozen viel tegen, omdat de boeren moesten werken tegen hun zin in. Doordat de boeren bijna al hun producten aan de staat moesten afstaan, ontstond er op het platteland hongersnood.

  1. de SU wordt een industriële staat

Ondanks het verzet van de boeren lukte de industrialisatie. Daarbij werd de zware industrie het belangrijkst. In de lichte industrie bleef de productie beperkt tot de hoogst noodzakelijke verbruiksgoederen. De arbeiders in de industrie moesten de arbeiders lang en hard werken voor weinig loon.

  1. terreur neemt grote omvang aan

Elk verzet tegen de maatregelen van Stalin werd hard onderdrukt. Stalin was vooral bang voor ''verraders'' in de communistische partij en in het leger.

Rol van Rusland in de 2e wereld oorlog

Het plan van Stalin was om zich niet met de oorlog te bemoeien, die gaande was in het westen. Zolang Rusland niets met de oorlog had te maken zou alles in zijn land goed gaan. Daarom werden er verdragen gesloten. Je zou zeggen dat de keuze voor de bondgenootschappen al vaststond. Duitsland stond er alleen voor en Rusland zou zich bij de geallieerden aansluiten. Dit was echter niet het geval. Hitler had er namelijk voor gezorgd dat hij met Rusland een pact kreeg. Beide landen zouden niet met elkaar gaan bemoeien wat het andere land ook zou doen, onder geen enkele omstandigheid. Ook was er al afgesproken dat Duitsland een bepaald aantal landen kreeg toebedeeld en Rusland ook.

Omdat Rusland en Duitsland al van naturen aartsvijanden waren kon het natuurlijk niet uitblijven dat er toch een oorlog zou komen tussen de 2 landen, ook al was er pact afgesloten tussen de beide landen. Stalin had dit ook al voorzien en zei een keer dat hij dat zeker wist, alleen wanneer was nog niet zeker.

In 1941 was Hitler met zijn leger al heel Europa binnengetrokken en Duitsland had vrijwel overal de macht gegrepen. Dit was ook het jaar dat Rusland en Duitsland met elkaar in oorlog kwamen. Hitler wou Rusland vernietigen. Plannen hiervoor waren al gemaakt in juli 1940. Eerst was Hitler er nog niet zo zeker van om Rusland nu al binnen te vallen, maar toen generaal Molotov naar Hitler gestuurd was door Stalin om meer invloed voor Rusland te eisen in Oost-Europa, was het zeker voor Hitler. Rusland zou weggeveegd van de kaart moeten worden. Hitler trok zich niets aan van het verdrag dat hij met Rusland had gesloten om elkaar niet aan te vallen. Hitler en zijn staf hadden: “Operatie Barbarossa” bedacht. Met hulp van de Italianen zou Rusland in mei 1941 Rusland in een massale aanval worden vernietigd.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Helaas voor Hitler had het Italiaanse leger problemen en moest de aanval worden uitgesteld tot eind juni. Het was toen niet meer zeker of Moskou en Stalingrad nog in dat jaar zouden worden kunnen ingenomen vanwege de strenge winter in Rusland.

Eind juni begon operatie Barbarossa en toen trokken de Duitse legers dus Rusland binnen. Rusland werd dus aangevallen door Duitsland, ook al hadden ze een niet-aanvalsverdrag gesloten. De reden dat Rusland in de oorlog betrokken was geraakt was dus omdat ze zichzelf moesten verdedigen.

Start koude oorlog

De Russische Revolutie van 1917 veroorzaakte de ondergang van het Russische Rijk. Na de Russische Revolutie, was er een strijd om de macht tussen de bolsjewistische partij, onder leiding van Vladimir Lenin, en de anticommunistische Witte beweging. In december 1922 hadden de bolsjewieken de burgeroorlog gewonnen van de mensjewieken, en werd de Sovjet-Unie opgericht door de samenvoeging van: Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek, de Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek, de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek en het Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek.

DEEL 2

Het begin van de koude oorlog

De strijd werd de koude oorlog genoemd omdat het niet echt tot direct gewapend conflict leidde (een hete oorlog).

Na de tweede wereldoorlog kwamen de verenigde staten en de Sovjet-Unie als de grootste overwinnaars uit de bus. Amerika had geen schade in eigen land, omdat er niet was gevochten in hun land. De Amerikanen hadden veel verdiend aan de oorlog en ze hadden     West- Europa bevrijd, ook hadden ze een goed draaiende industrie die niet was aangetast door de oorlog. Kortom: Amerika stond er dus erg goed voor.

Maar helaas niet alle landen stonden er zo goed voor. West- Europa bleef verzwakt achter, Duitsland en Japan hadden voorlopig niets te zeggen en Frankrijk en Engeland waren door de oorlog ook heel erg verzwakt.

De Sovjet-Unie had Duitsland in het oosten verslagen met miljoenen slachtoffers. De Russische soldaten kwamen gemakkelijk helemaal tot aan de hoofdstad Berlijn. De Sovjet-Unie wilden hun communistische ideeën opdringen aan de rest van de wereld. Duitsland voelde zich steeds meer bedreigd door het communisme. Er werd snel beslist om de BRD, Bondsrepubliek Duitsland, op te richten. Dit werd gedaan om duidelijk te laten zien dat West- Duitsland niet communistisch was of zou worden. De BRD werd opgericht op 23 mei 1949 als samenvoeging van de Franse, Britse en Amerikaanse bezettingszones. De Sovjet-Unie vormde hierna de DDR, Duitse Democratische Republiek. De BRD was West-Duitsland en de DDR was Oost-Duitsland. In het oosten kreeg Duitsland haar eigen regering maar eigenlijk werd alles vanuit de Sovjet-Unie geregeld.

De Sovjet-Unie had nog meer landen ‘veroverd’ dan ‘alleen maar’ Duitsland.

Namelijk:

  • Polen
  • Hongarije
  • Bulgarije
  • Tsjecho-Slowakije
  • Roemenië
  • Estland
  • Letland
  • Litouwen

Hierdoor werd het grootste land ter wereld nog groter en gevaarlijker!

De oorlog had de Sovjet-Unie veel geld en mensenlevens gekost (meer doden dan in alle landen bij elkaar), maar de oorlog had hen ook veel gebieden in Europa opgeleverd. Dat Amerika en de Sovjet-Unie samen de wereld zouden regeren was geen optie. Daar waren de landen namelijk te verschillend voor. Ze hadden allebei hun eigen ideeën over hoe men moest leven in een maatschappij. Ook was Amerika kapitalistisch. De fabrieksbazen verdienden meer dan de arbeiders en de regering bemoeide zich weinig met de economie. Niet iedereen in Amerika was gelijkwaardig. Maar de Sovjet-Unie was communistisch, iedereen daar was dus gelijkwaardig, je had geen eigen bezit, alles was van de regering en die probeert dan alle producten eerlijk te verdelen onder de bevolking.

Amerika besloot na de Tweede Wereldoorlog West-Europa te gaan helpen met geld en goederen. De Amerikaanse minister Marshall bedacht daarvoor een plan. Het werd het Marshallplan genoemd. De geheimen van de atoombom en het Marshallplan zorgden voor verdere spanningen tussen de 2 grootste landen. Amerika had al eens een keer een atoombom getest in de Nevada woestijn in New-Mexico.

Atoomproeven zijn nu verboden in veel landen vanwege de schade aan het milieu.

Conferentie van Jalta

Op 4 februari 1945 kwamen de grote drie geallieerde naties bijeen om te bespreken wat er moet Duitsland moest gebeuren na de oorlog. Middels het opstellen van een protocol werden er een aantal afspraken gemaakt tijdens de Conferentie van Jalta. Josef Stalin (Sovjet-Unie), Winston Churchill (Engeland) en Franklin Delano Roosevelt (Verenigde Staten) kwamen in Jalta (Oekraïne) bijeen, omdat Stalin weigerde zijn grondgebied te verlaten.

 De drie leiders zagen in dat het belangrijk was om al enige afspraken te maken over wat te doen met Nazi-Duitsland na de oorlog en hoe om te gaan met de nieuwe situatie die daarmee ontstaan is. Er werd een protocol opgesteld met daarin veertien punten die behandeld moesten worden. Echt concreet werden er nog geen zaken afgesproken, enkel de grote lijnen. De precieze invulling zou tijdens latere besprekingen aan de orde moeten komen. De belangrijkste zaken die aan bod kwamen volgen hieronder.

  • Duitsland zou na de Tweede Wereldoorlog in een aantal gebiedenVerdeeld worden.
  • De grote drie geallieerden zouden de preciezeverdeling voor hun rekening nemen.
  • Er werd een nieuwe afspraak gepland om over de oprichting van de Verenigde Naties (VN) te praten.
  • Alle landen die zich tegen de vijand hebben gekeerd mochten deel uitmaken van deze vergadering.
  • Oorlogsmisdadigers moeten na de oorlog zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht.
  • De exacte strafmaat werd echter nog niet vastgelegd tijdens de Conferentie van Jalta.
  • Europa moet zoveel mogelijk hulp krijgen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.
  • Dit geldt voor zowel het economische vlak als de bestuurlijke kant. Sovjet-Unie besluit om met de geallieerden mee te vechten tegen Japan.
  • Voorheen betraden de Sovjets een neutrale positie in dit conflict.

De Conferentie van Jalta zou achteraf gezien een belangrijke bijeenkomst zijn geweest. Met name de afspraken die gemaakt zijn op het gebied van de verdeling van invloedssferen binnen Europa pakten voor de Sovjet-Unie goed uit. Zij konden flinke druk uitoefenen op de Oost-Europese landen die vervolgens allemaal werden onderworpen aan een communistisch regime.

Na de Tweede Wereldoorlog

Nadat men erachter was gekomen wat voor vernietigende kracht een kernbom bezit, probeerde de Verinnigde Staten in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog tot een systeem te komen van internationale controle op het gebruik van kernwapens.

Zo werd er gedacht aan een Atomic Development Authorithy. Deze zou beschikking hebben over alle kernenergie en ervoor zorgen dat op den duur geen enkel land meer in het bezit zou zijn van een voorraad atoombommen. In het plan-Baruch wordt hier nog aan toegevoegd dat op landen die in overtreding waren maatregelen zouden worden toegepast.

Koude Oorlog

Deze plannen van de Verenigde Staten liepen echter stuk omdat ze geen overeenstemming konden bereiken met de Sovjet-Unie. Deze stonden namelijk wantrouwig tegenover de internationale inspectie. Toen dit wantrouwen alleen maar erger werd, was ook de Verenigde Staten een stuk minder bereid om hun voorsprong op kernenergie prijs te geven. Maar deze vorm van energie werd al ontdekt door de Sovjet-Unie zelf, later ook door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Volksrepubliek China, India en in de jaren tachtig Israël, de Republiek Zuid-Afrika en Pakistan. De inval in Irak in 2003 was gemotiveerd door de vrees dat Irak beschikte over, of bezig was met de ontwikkeling van massavernietigingswapens, waaronder kernwapens.

Nadat men eind jaren vijftig en begin jaren zestig het verband ging leggen tussen kernenergie en het milieu en de mens, gingen ook de burgers protesteren. Deze bewegingen werden ‘’Ban-de-bom-bewegingen’’ genoemd. Doordat de Koude Oorlog in deze tijd ook over zijn hoogtepunt was, kwam er eindelijk de periode waarin men ging praten over het gebruik van kernwapens en het bezit hiervan.

Een invloedssfeer is in de geopolitiek een gebied dat door een externe staat op indirecte wijze wordt gedomineerd. Een goed voorbeeld zijn de invloedssferen van de verschillende grootmachten in de tijd van het kolonialisme, bijvoorbeeld in China, waar het noorden onder de Russische invloedssfeer viel, het zuidoosten onder de Franse, en de rest onder de Britse, Duitse en Franse invloedssferen. Ook the Great Game was vooral een strijd om invloedssferen. Ten tijde van de Koude Oorlog hadden zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie invloedssferen, in het tweede geval met wat grotere controle dan in het eerste.

De NAVO-landen, Midden- en Zuid-Amerika, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Zuid-Vietnam, Australië en andere landen vielen onder de Amerikaanse invloedssfeer; de landen van het Warschaupact, de Volksrepubliek China (tot de jaren vijftig), Cuba, Noord-Korea en Noord-Vietnam onder die van de Sovjet-Unie.

De twee supermachten waren in vrijwel alles elkaars tegenpolen. Amerika stond voor kapitalisme, vrij ondernemerschap en democratische besluitvorming, de Sovjet-Unie stond voor dictatuur van de communistische partij en economische almacht van de staat. Hierdoor wantrouwden ze elkaar diep.

Het kapitalisme

Een samenleving waarin “het bezit” in handen is van privépersonen, winsten die bedrijven maken komen in handen van die eigenaren. Men wilde zoveel mogelijk welvaart voor zichzelf. Ook wel economisch stelsel dat wordt gekenmerkt door particulier eigendom van de middelen van voortbrenging, vervoer en handel, en door vrije markten voor goederen, diensten kapitaal en arbeid. In zijn zuivere vorm heeft dit stelsel nooit een bestaan.

Het communisme

Het streven naar een samenleving waarin iedereen gelijk is, door middel van een revolutie. De arbeiders zijn aan de macht. Grond, grondstoffen, fabrieken en machines zijn eigendom van de staat. De betekenis van het communisme was dat men wilde dat productie- en consumptiemiddelen eigendom van de staatsburgers zijn. Er werd vanuit gegaan dat deze situatie zou maken aan armoede en ongelijkheid, dat was tenslotte wat iedereen wilde (dit stond ook in de grondwet van de Sovjet-Unie vastgelegd). De grondleggers van het communisme waren Karl Marx en Friedrich Engels. Na de 19e eeuw waren er speciale problemen, veroorzaakt door de Industriële Revolutie. Deze theorie was als het ware een reactie op deze problemen. Marx en Engels schreven samen een boek waarin ze hun ideeën en idealen voorlegden aan de maatschappij.

Beloftes van het communisme waren:

  1. Einde aan de armoede
  2. Einde aan ongelijkheid
  3. Werk voor iedereen

Deze drie dingen samen leverden tevredenheid en geluk voor iedereen op.

Containmentpolitiek

Containmentpolitiek, ook wel indammingpolitiek genoemd,was een onderdeel van het Amerikaanse buitenlandse beleid, zoals door president Truman in 1947 werd geformuleerd in de Truman-doctrine. De Amerikaanse diplomaat George Kennan wordt wel gezien als de aanstichter ervan, met zijn klassiek geworden diplomatieke telegram uit Moskou onder het schuilnaam 'X', waarin hij het wereldbeeld van het Sovjetregime beschreef. Dit werd volgens hem gekenmerkt door een neurotisch wantrouwen tegen de buitenwereld, dat al uit de tsaristische tijd stamde en door de moderne ideologische tegenstellingen verscherpt. Om het communisme tegen te houden brachten de VS een aantal militaire bondgenootschappen op de been, die een gordel gingen vormen rondom de Sovjet-Unie: de NAVO in Noord-Amerika en West-Europa, het Pact van Bagdad in het Midden-Oosten en de ZOAVO in Zuidoost-Azië. In 1947 werd door de VS ook het Marshallplan gepresenteerd. Door economische hulp te bieden aan West-Europese landen konden de VS voorkomen dat de Russische invloed zich daar uitbreidde. Door in West-Europa welvarende landen te scheppen, konden de VS met economische middelen voorkomen dat het communisme zich daar zou uitbreiden. Communisme gedijt immers vooral in landen, waar de inwoners ontevreden zijn over hun bestaan.

Door middel van een indammingpolitiek probeerden de Verenigde Staten te voorkomen, dat het ene na het andere land onder invloed van het communisme zou komen, de zogenaamde dominotheorie.

Brandhaarden

West- en oost Berlijn - Berlijnse muur

Het conflict tussen West-Berlijn (Westerse landen) en Oost-Berlijn (Sovjet-Unie) na de verdeling van Duitsland.

Oost-Berlijn was van de Russen (de communisten) en West-Berlijn van de Westerse landen (kapitalisten). Tussen hen is een strijd ontstaan. In Berlijn waren problemen tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn. Veel mensen uit Oost-Berlijn vluchtten naar West-Berlijn en het Russische gedeelte liep langzaam leeg. De Russen moesten hier iets tegen doen. Eerst probeerden de Russen ook West-Berlijn in te pikken. In 1948 maakten de Russen een blokkade.

Ze zorgden ervoor dat er geen goederen uit West-Europa en Amerika in West-Berlijn aan kwamen. (Berlijn lag namelijk helemaal in Oost-Duitsland) Deze blokkade duurde bijna een jaar, maar Amerika gaf zich niet gewonnen. Steeds meer Oost Duitsers vluchtten uit Oost-Duitsland. Er waren er nu al bijna 2 miljoen gevlucht. De leider van de Sovjet-Unie, Chroetsjov in 1961 toestemming om dwars door de stad Berlijn een muur te bouwen, de Berlijnse muur. Deze muur moest ervoor zorgen, dat er geen inwoner kon vluchten uit Oost-Berlijn. De verhouding tussen Amerika en de Sovjet-Unie verslechterde door deze gebeurtenissen.

Korea

Conflict tussen het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea. Noord Korea Gesteund door de Russen en Zuid-Korea gesteund door de Amerikanen. Deze was verslechterd door de Koude Oorlog. Korea was in WOII verdeeld in een communistisch en een kapitalistisch deel. Het was dus een conflict tussen de grootmachten. Korea was na de Tweede Wereldoorlog verdeeld in 2 gebieden. Noord-Korea was communistisch en Zuid-Korea kapitalistisch. In 1950 viel Noord-Korea het zuiden aan. De Amerikanen steunden natuurlijk Zuid-Korea, omdat Amerika niet wilde dat het communisme zich nog verder uitbreidde. Noord-Korea werd gesteund door 2 andere communistische landen (China en de Sovjet-Unie) Na 3 jaar oorlog eindigde de strijd onbeslist. De Verenigde Naties had zich er ook mee bemoeid, maar zonder succes. Het land bleef verdeeld en hadden veel slachtoffers gekost. Je zou kunnen zeggen dat de Korea-oorlog een echte oorlog was tussen communisten en kapitalisten. Het bleef gewoon een strijd tussen de Russen (communisten) en de kapitalisten (Amerikanen), hoewel de Russen maar weinig hadden gevochten in Korea.

Cuba

1Het conflict tussen Cuba en Amerika. Het gevaarlijkste conflict uit de Koude Oorlog. Dit was een gevolg na de Koude Oorlog, Sovjet-Unie ging Cuba steunen tegen de Amerikanen. Het bleef een strijd tussen de 2 grootmachten. Doordat Castro in de macht was stopte de uitvoer naar Amerika, want hij dacht dat hij zijn land niet kon hervormen als alle winst in handen was van Amerika. Toen Amerika er achter kwam dat Cuba marxistische ideeën had, veranderde het eiland in een vijand. De Amerikaanse president Kennedy was er helemaal niet blij mee. Amerika probeerde in het geheim Castro af te zetten. Stiekem werden Cubaanse mensen getraind in Amerika als soldaat om Castro aan te vallen. Kennedy beloofde de Cubaanse veroveraars te zullen helpen als ze het alleen niet konden. Op 17 april werd de geheime aanval op Cuba uitgevoerd. De aanval werd "operatie Varkensbaai" genoemd.

De door Amerika getrainde opstandelingen kwamen met 1700 man aan wal, maar ze waren kansloos tegen het Cubaanse leger onder leiding van Castro. Toen de aanval mislukte, dachten de opstandelingen dat ze gesteund zouden worden door Amerika. Maar er gebeurde niets President Kennedy was bang dat de wereld er achter zou komen dat de Amerikanen achter deze aanval zaten. Bovendien kon dit een oorlogsverklaring aan Rusland betekenen. Want Rusland steunde Castro. Na 3 dagen had het leger van Castro de opstandelingen verslagen. Vele opstandelingen werden gevangen genomen. Zij vertelden dat Amerika hen had opgeleid tot soldaat. Toen dit uit kwam, wist de hele wereld dat Amerika probeerde Castro af te zetten. De winnaar was dus Cuba (met De Sovjetunie). En de verhouding tussen Amerika en de Sovjet-Unie verslechterde weer.

Vietnam

Oorlog tussen Noord-Vietnam (gesteund door China en de Sovjetunie, communistisch) en Zuid-Vietnam (gesteund door de Amerikanen, kapitalistisch). Na WOII was het verdeeld in tweeën. Kapitalistisch en communistisch, die tegen elkaar gingen strijden. Het was niet echt de oorzaak of een gevolg van de Koude Oorlog. Na de Cubacrisis raakte Amerika opnieuw betrokken in een oorlog tussen het kapitalisme en het communisme. Vietnam was voor de Tweede Wereldoorlog een kolonie van Frankrijk. Na de oorlog werd Vietnam verdeeld in 2 landen. Noord-Vietnam (communistisch) en Zuid-Vietnam (niet communistisch) Noord-Vietnam werd gesteund door de Sovjet-Unie en China. In 1959 begon er een oorlog tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Amerikanen hielpen de mensen in Zuid-Vietnam. In 1968 werd Zuid-Vietnam plotseling opnieuw aangevallen. Dat gebeurde op een feestdag, het Chinese nieuwjaar. De winnaar was Noord-Vietnam. Dit was weer een strijd tussen de communisten en de kapitalisten, dus de verhouding tussen die 2 verslechterde weer eens.

Oorlog tussen Noord-Vietnam (gesteund door China en de Sovjetunie, communistisch) en Zuid-Vietnam (gesteund door de Amerikanen, kapitalistisch). Na WOII was het verdeeld in tweeën. Kapitalistisch en communistisch, die tegen elkaar gingen strijden. Het was niet echt de oorzaak of een gevolg van de Koude Oorlog. Na de Cubacrisis raakte Amerika opnieuw betrokken in een oorlog tussen het kapitalisme en het communisme. Vietnam was voor de Tweede Wereldoorlog een kolonie van Frankrijk. Na de oorlog werd Vietnam verdeeld in 2 landen. Noord-Vietnam (communistisch) en Zuid-Vietnam (niet communistisch) Noord-Vietnam werd gesteund door de Sovjet-Unie en China. In 1959 begon er een oorlog tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Amerikanen hielpen de mensen in Zuid-Vietnam. In 1968 werd Zuid-Vietnam plotseling opnieuw aangevallen. Dat gebeurde op een feestdag, het Chinese nieuwjaar. De winnaar was Noord-Vietnam. Dit was weer een strijd tussen de communisten en de kapitalisten, dus de verhouding tussen die 2 verslechterde weer eens.

einde koude oorlog

De toestand tijdens de Koude Oorlog was niet ideaal, maar ook weer niet schrikwekkend. Beide machtsblokken wisten wie de vijand was en waar hij vandaan kon komen. Na de val van de muur veranderde alles. De Oostbloklanden stonden niet langer onder toezicht van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie zelf viel uiteen. De wereld zag er na 1989 heel anders uit dan ervoor.

De Koude Oorlog was dus geen oorlog waarbij er gevochten werd, alleen gedreigd. De VS en de Sovjet Unie stonden daarbij als vijanden tegenover elkaar. De oorlog was geëindigd doordat de Russische bevolking in opstand was gekomen, zodat de dictatuur instortte, en zo de oorlog afliep.

Reagan - Gorbatsjov

Na het overlijden van drie leiders van de Sovjet-Unie werd Gorbatsjov gekozen tot leider van Rusland. Gorbatsjov had hele nieuwe ideeën. Hij wilde herstructurering en openheid in het communisme. Dit hield in dat het communisme makkelijker moest worden. Dat ze nieuwe ideeën moesten laten binnenkomen. Voordat Gorbatsjov leider werd van de Sovjet-Unie was de economie niet al te best. De economie daalde heel erg. De achterstand in de technologie met Europa was niet echt goed. Gorbatsjov was heel positief tegenover de Verenigde Staten. Hij wilde naar wapenbeheersing en zelfs het einde van de Koude Oorlog. Gorbatsjov en Reagan, de toenmalige president, stonden positief tegen over elkaar en begonnen al in november 1985 aan hun eerste topontmoeting. Dit was een ontmoeting in november 1985 in Geneve. Dit was een bespreking over wapenbeheersing. Maar er werden geen duidelijke afspraken gemaakt. Maar wel waren de twee leider het met elkaar eens dat een kernoorlog niet gewonnen kon worden door het uit te vechten. Na die eerste ontmoeting kwamen er nog 3 ontmoetingen in Geneve. Er werd toen wel duidelijk gesproken over wapenbeheersing en zelfs over het vernietigen van kernwapens. In 1987 werd er een verdrag ondertekend dat alle kernraketten werden vernietigd. Op de laatste ontmoeting in Geneve werd er geen overeenstemming bereikt om de kernmacht van beide landen in te krimpen.

De Sovjet-Unie kreeg allerlei opdrachten om hun positie te verkleinen en uiteraard stemde Gorbatsjov hiermee in. Want het was zijn doel om de Koude Oorlog te stoppen.

In 1989 was het dan zover. De Oost-Europese landen begonnen een revolutie tegen het communisme. Deze revoluties werden niet tegengehouden door Gorbatsjov. Gorbatsjov was namelijk van plan zijn eigen land te hervormen. Hij wilde geen strenge regels en wilde een andere vorm van regeren leiden. Hij stemde ermee in dat landen zoals Georgië, Letland, Estland en Litouwen meer vrijheid kregen. De tegenstanders van Gorbatsjov waren het er niet mee eens want zij waren dachten dat dan de Sovjet-Unie in zou storten.

Val van de Berlijnse muur

Door de jaren heen verliezen de regeringen van de communistische landen hun grip op de bevolking. Vele inwoners van het Oostblok zijn ontevreden over de economie en de levensomstandigheden. Zij willen de vrijheid om te kiezen, en vrijheid van meningsuiting. Hongarije is één van de eerste landen in het Oostblok waar het communisme verdwijnt. Het land opent het IJzeren Gordijn op de grens van Oostenrijk. Deze opening zorgt in korte tijd voor vele duizenden vluchtelingen naar het Westen. Na Hongarije openen ook andere landen hun grenzen. Uiteindelijk ziet ook de regering van de DDR zich genoodzaakt om het IJzeren Gordijn open te stellen. De uitzinnige bevolking van Oost-Berlijn gaat massaal de Muur te lijf met hamers, beitels en pikhouwelen. De Berlijnse Muur valt op 9 november 1989.

DEEL 3

1-   In de film zie je in de scene dat Napoleon de macht overneemt en boer Jones via een opstand verjaagd. In het echt lijkt dit erg op de volgende historische gebeurtenis: Stalin neemt de macht over en verjaagt de tsaar. Dus de filmscene klopt wel met de werkelijkheid, omdat de macht steeds wordt overgenomen.

2-   In de film zie je in de scene dat Sneewbal de revolutie wilt verspreiden. In het echt lijkt dit erg op de volgende historische gebeurtenis: Trotski ook de revolutie wou verspreiden. Dus de filmscene klopt wel, omdat in beide gevallen de revolutie werd verspreid.

3-    In de film zie je in de scene dat de Oude Majoor revolutie  wou starten met als einddoel: meer vrijheid en gelijkheid. In het echt lijkt dit erg op de volgende historische gebeurtenis: Karl Marx had dezelfde ideeën, hij wou namelijk ook meer vrijheid en gelijkheid.

Dus de filmscene klopt wel, omdat ze allebei dezelfde ideeën hadden.

4-   In de film zie je in de scene dat boer Jones de boerderij verwaarloosd. In het echt lijkt dit erg op de volgende historische gebeurtenis: tsaar Nicholaus III verwaarloosde de Sovjet-Unie. Dus de filmscene klopt wel, omdat het in beide gevallen verwaarloosd werd.

5-   In de film zie je in de scene dat de dieren in opstand kwamen tegen boer Jones. In het echt lijkt dit erg op de volgende historische gebeurtenis: de burgers kwamen in opstand tegen de tsaar. Dus de filmscene klopt wel, want in beide gevallen kwam er een opstand.

6-  In de film zie je in de scene dat Boxer, die stond voor de                               hardwerkende arbeiders, dood gaat. In het echt gaan er niet speciaal meer alle hardwerkende arbeiders dood dus komt het niet overeen. Dus de filmscene klopt niet met de werkelijkheid, omdat niet alle werkende arbeiders dood gingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"