Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

project westerbork

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 5309 woorden
  • 19 februari 2012
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
21 keer beoordeeld

Hoofdstuk 1 de geschiedenis.

Inleiding
Het meeste besproken onderwerp omtrent Voormalig Kamp Westerbork is natuurlijk de tweede wereld oorlog. Maar het begon daar drie jaar eerder. Het kamp werd toen opgezet. Op negen oktober 1939 kwamen de eerste tweeëntwintig vluchtelingen in het pas gebouwde kamp.

De eerste vluchtelingen
In 1939 kwam Hitler aan de macht. Hitler maakte het voor de Joden niet heel erg veilig in Duitsland. De Joden mochten op een gegeven moment bijna niets meer en daarom vluchten veel joden naar de omringende landen, zoals Nederland. Daar was Hitler nog niet aan de macht. Op een gegeven moment waren er zoveel joden in de omringende landen, dat er niet meer genoeg plaats was. De Nederlanders werden bang. Ze waren bang dat de Duits-Joodse mensen hun baantje in pikten en hun huizen. Daarom heeft de regering bedacht dat er vluchtelingenkampen moesten komen. In deze kampen komen dan alle Duit-Joodse vluchtelingen te wonen.

De opbouw van vluchtelingenkamp Westerbork
In de nazomer van 1939 waren de boeren in de omgeving begonnen met de bouw van vluchtelingenkamp Westerbork. Het kamp was opgebouwd uit barakken. In zo’n barak kunnen ongeveer 50 mensen slapen. In totaal waren er 50 barakken. Met een klein rekensommetje (50 x 50) kom je er dus achter dat er in totaal 2500 mensen in het kap konden. Dit maakt kamp Westerbork dan ook de grootste van Nederland. Dit vluchtelingen kamp is gebouwd voor de Duits-Joodse vluchtelingen. Maar later kwamen er ook andere mensen naar dit kamp. Er kwamen nu ook Roma & Sinti, verzetsmensen en Protestantse/Rooms-katholieke vluchtelingen uit Duitsland naar vluchtelingenkamp Westerbork.


De eerste leider
Op 16 juli 1940 werd commandant Schol leider van vluchtelingenkamp Westerbork. Hij was de eerste dus hij dacht: “Nu moet ik het ook goed doen”. Commandant Schol is leider van het kamp geworden omdat hij anti-Duits was. Hij haatte de Duitsers. Daarom wou hij ook de Duitsers zo ver mogelijk weg hebben. Commandant Schol heeft de bewaking goed aangescherpt, en uitgebreid. Toen het kamp klaar was, kwamen er al snel Duitsers. Daar was genoeg reden voor. Je had namelijk onderdak en te eten, je kon er werken en al boven al was de grootste reden dat er een ziekenhuis was. In totaal waren er toen ongeveer zo’n 1800 mensen in het kamp.

Begin van de tweede wereld oorlog
In 1940 werd Nederland bezet door de Nazi’s. Pas op 1 juli 1942 werd het voormalig vluchtelingenkamp Westerbork een doorvoerkamp. Wat er in de tussenperiode is gebeurd is maar weinig bekend. Vanaf die tijd hebben de Duitser het er voor het zeggen. Erich Deppner was de eerste Duitse commandant. Erich Deppner was een van de gewelddadigste leiders van het kamp. Hij had ook totaal geen medelijden met de mensen in het kamp en was daarom ook een van de beruchtste leiders. Op 15 juli 1942 was het allereerste transport. Daar was Erich Deppner dan natuurlijk ook de verantwoordelijke voor. Op dit eerste transport zate in totaal 1112 joden. 962 uit Amsterdam en 150 uit Westerbork.

Werk en orde
Het was heel wat werk om kamp Westerbork te onderhouden en te beveiligen. Daarom werkten er niet alleen SS’ers maar ook Nederlandse politieagenten. De joden deden meestal het saaie werk, zoal inschrijven en opruimen. De werkende mensen die in het kamp verbleven, bleven ook in het kamp. Het leven zag er voor hun hetzelfde uit als voor alle andere joden, je kon gewoon blijven werken en spelen, maar je word niet doorgevoerd en je hebt veel meer luxe. Toen de SS’ers steeds meer joden op gingen pakken werd het kampt te klein voor de opgepakte mensen. Het kamp moest uitgebreid worden. In 1942 werden er nieuwe barakken gemaakt. Deze werden groter dan de barakken die er al stonden. In deze barakken konden ongeveer 250 tot 300 man. Er werden 24 nieuwe grote barakken gebouwd. Hierdoor kwam het maximum aantal personen in het kamp opgevoerd tot 9700. Een behoorlijke uitbreiding. In 1942 zaten daarom ook de meeste mensen in doorvoerkamp Westerbork.

Regristrenen en wegwezen maar
Toen het kamp net onder Hitler zijn macht was werden er af en toe lijsten gemaakt. Maar er kwamen februari 1943 orders binnen van Adolf Eichmann. Elke dinsdag moesten lijsten gemaakt worden. Op die lijsten stond wie de volgende dag op transport werd gezet. Hoeveel joden er gedeporteerd werden mochten de mensen in het kamp niet zelf beslissen. Dat deed Adolf Eichmann. Hij stuurde vanuit Berlijn de orders naar doorvoerkamp Westerbork hoeveel mensen gedeporteerd werden. Auschwitz, daar gingen de meeste treinen heen. Er zijn 60.330 gedeporteerden naar Auschwitz vervoerd. Van die 60.330 gedeporteerden zijn er maar 4.000 overlevenden.

Schijn bedriegt
Alle mensen die vervoerd zijn met de strijd gingen naar andere kampen om daar te gaan werken. Tenminste dat werd ze voorgehouden. Daar was jammer genoeg weinig van waar. Er waren lijsten, en als je op zo’n lijst stond dan werd je de dag erna op de trein gezet naar een vernietigingskamp. Er waren een aantal vernietigingskampen waar je heen gestuurd kon worden. Dat waren: Auschwitz, Bergen Belsen, Sibibor of Theresia stad. De gevangenen moesten zelf die lijsten maken, zij hadden dus geen flauw idee dat zij andere gevangenen naar de vernietigingskampen toestuurden. Soms ging er een gerucht over gaskamers, maar men geloofde dat niet. Omdat het hier in Westerbork zo goed ging. Daarom leefden alle mensen dus in een soort schijnwereld. Er zijn daar een hele boel verhalen over.


Slot
Na Deppner (de op een na laatste leider van kamp Westerbork) kwam Albert Konrad Gemmeker. Gemmeker wilde zicht eigenlijk aansluiten met de Führer, Hitler. Maar dat deed hij niet. Gemmeker was een nationaalsocialist. Omdat hij dat was, was Gemmeker heel rustig en heel vriendelijk tegenover de gevangenen. Gemmeker wou het vertrouwen van de gevangen winnen. Dus liet hij prikkeldraad om het kamp heen zetten en liet de gevangen nog zeven wachttorens bouwen. De gevangen moesten ook nog een vijf meter brede sloot graven. Jammer genoeg werkten de gevangenen voor hun eigen dood. Wand nadat ze hem hadden geholpen moesten ze alweer op transport. Gemiddeld waren in kamp Westerbork ongeveer zo’n tienduizend gevangenen. Maar als het druk was waren er ongeveer zestienduizend gevangen. Een grote drukte dus.

Hoofdstuk 2 toen en nu.

Inleiding
Er zijn veel verschillen tussen het kamp Westerbork van vroeger, waar veel mensen zijn doorgevoerd en het kamp Westerbork dat we nu kennen. Bijvoorbeeld, hoe het is begonnen, en wie er werd doorgevoerd via Westerbork? Hier ga ik nu wat over vertellen. In de tweede wereldoorlog zijn er vreselijk veel mensen via kamp Westerbork naar andere concentratiekampen doorgevoerd en hier vermoord. Een van die kampen was Auschwitz. Maar daar ga ik het niet over hebben, want dat stond niet in mijn opdracht. Kamp Westerbork is gebouwd, al veel eerder dan de tweede wereldoorlog, ook voor een hele andere bedoeling, het kamp was bedoeld voor Joodse vluchtelingen die zich in andere landen niet meer veilig voelden. Omdat in Duitsland Hitler de macht had gekregen en geen joden in het land meer wilde hebben. Zo begon de tweede wereldoorlog eigenlijk ook.

Steeds minder rechten
Wanneer de Duitsers Nederland proberen te veroveren, bood Nederland veel weerstand, uiteindelijk naar een paar bombardementen gaf Nederland zich over. Nederland was naar al vier dagen overgenomen door Hitler, de nieuwe leider van Duitsland. In eerste instantie kwamen er borden in cafés, hotels, parken, zwembaden en scholen met de tekst “voor joden verboden”. Joden mochten vanaf nu niet meer in parken etc. komen, moesten naar aparte scholen en moesten een davidster, ook wel de “Jodenster” genoemd gaan dragen, deze moesten ze zelf kopen en op hun kleding naaien. Vanaf 1942 kwamen de eerste slachtoffers, ook wel bekend als Joden, en Roma en Sinti’s en verzetsstrijders door de Gestapo opgehaald en vervolgens per trein naar kamp Westerbork gebracht. In kamp Westerbork was nooit paniek, er gingen natuurlijk wel geruchten rond, maar niemand kon je vertellen of ze echt waar waren omdat nog niemand was teruggekeerd uit een vernietigingskamp. En toch had kamp Westerbork ook veel goede dingen want je kon sporten, als kind moest je gewoon naar school, s’ avonds waren er vaak shows, en het ziekenhuis in kamp Westerbork was een van de beste ziekenhuizen in heel Nederland in die tijd. Om er voor te zorgen dat er geen paniek ontstond, werd er niemand in kamp Westerbork vermoord. Wel wist je als je gekozen was om mee te gaan op transport dat je niet levend terug keren zou. Want je kwam dan in een vernietigingskamp, bijvoorbeeld, Sobibor, Auschwitz of een van de andere kampen. Maar voor je op transport zou gaan probeerden de mensen een baan in Westerbork te vinden, om zo uitstel op hun transport te verkrijgen. Als hun dit lukte voor ze op transport gingen, hadden ze in ieder geval voor een tijdje nog hoop om te kunnen blijven leven. Als het je niet lukte, ging je alsnog mee op transport. Ook ontsnappen ging niet in kamp Westerbork, ook al het enkele mensen gelukt is, wat ik bijzonder knap vind, want je moest dus heel kalm blijven terwijl je wist, dat als het niet lukte je alsnog mee zou gaan op transport, en als het je wel lukte je moest gaan onderduiken, om er voor te zorgen dat Gestapo je niet weer op zou gaan pakken.

Kamp Westerbork van nu
Tegenwoordig wordt kamp Westerbork anders gebruikt. Gelukkig worden er geen mensen meer naar vernietigingskampen gestuurd, maar dat komt ook omdat er gelukkig geen oorlog meer is. Wat zou ik het vreselijk vinden als er nu nog oorlog, helaas heb ik geen ongelijk omdat dan niet hier oorlog is, maar wel in het Midden-Oosten. Het kamp is nu een herinneringscentrum, voor alle nabestaanden, en andere mensen die graag willen weten hoe het in de tweede wereldoorlog in kamp Westerbork ging. Ook voor toeristen is een dagje het echt waard. Als je graag wilt weten hoe het zat met tweede wereldoorlog, kan je voor goede resultaten naar Westerbork of een van de andere kampen toe gaan tegen betaalbare prijzen.

De monumenten
Verder is er tegenwoordig nog iets anders bij gekomen, er staan overal in het centrum mooie monumenten om de slachtoffers te herdenken. Zo vind ik het monument van hierboven het mooist, omdat het laat zien wie en hoeveel mensen er vermoord zijn omdat deze mensen via kamp Westerbork naar deze kampen gingen. Ook zijn alle barakken al vlak na de oorlog, weggehaald, omdat de mensen van toen deze gebeurtenis zo snel mogelijk wilden vergeten, maar nu willen de mensen juist graag weten wat er toen gebeurd is. Verder stond er vroeger ook nog een strafbarak, deze werd voor mensen gebruikt die vergeefs proberen uit kamp Westerbork te vluchtten of wat hadden gestolen/ andere foute dingen hadden gedaan. Zo gauw de trein dan aan zou komen, zouden dit de eerste mensen zijn die mee gingen op het transport. Om dit barak zat veel prikkeldraad, zodat deze mensen hier niet uit konden komen, door dit prikkeldraad konden alle anderen mensen zien dat je daar niet terecht moest komen. Ook stonden er veel wachttorens in het kamp, om alles in de gaten te houden, en te voorkomen dat mensen gingen ontsnappen. En ook was er prikkeldraad om het kamp Westerbork, zodat mensen niet zo snel ideeën gingen bedenken om te ontsnappen, want er kon best stroom op het prikkeldraad staan. Het zat dus eigenlijk best heel erg vol. Tegenwoordig is hier niet meer veel van te zien, want de barrakken staan er niet meer, maar er zijn heuvels waardoor je een idee krijgt waar ze stonden en hoe groot ze waren en hoe de inrichting was, helaas is die niet echt goed te zien. Dus als je naar het kamp gaat weet je eigenlijk niet wat je moet verwachtten want het origineel kamp Westerbork is er niet meer, behalve dat er een wachttoren is nagebouwd, om te laten hoe de soldaten hieruit over het kamp uitkeken. Verder is ook het treinspoor na gebouwd, maar dit werd een monument van alle mensen die via kamp Westerbork naar de andere kampen zijn doorgevoerd. En er is ook een kleine maquette in het kamp aanwezig, namelijk in het midden van het kampterrein zelf, om weer te geven waar alles gestaan heeft. Er staan zo’n kleine paar kilometer van het voormalig kampterrein ook een museum, hier is alle informatie van kamp Westerbork te vinden. Je kunt er zelf nog een film zien over Westerbork.


Hoofdstuk 3 de betrokkene

Inleiding
Dit is het verhaal van een betrokkene van de tweede wereldoorlog, zijn naam is Meneer Van Duin en hij is 84 jaar, hij heeft ons zijn verhaal verteld, en wij gaan het verder vertellen.

Het verhaal van meneer Van Duin
Hitler heeft in 1933 de macht in Duitsland gekregen. Door hem bekeerde de katholieke kerk zich tegen de volken: joden en zigeuners. Thuis bij Meneer Van Duin hadden ze geen geloof, maar door de nazi’s werd deze familie als joods beschouwd. Dit gebeurde als er twee of meer familieleden joods waren. Meneer Van Duin had ook een zus, ze was twee jaar ouder. meneer Van Duin verhuisde in 1935 naar Bussum, hier hadden ze het wel goed. Meneer Van Duin en zijn zus waren beide lid van de Nederlandse Natuurbond. Hier hadden ze boeken gelezen over de vijftien concentratiekampen die in het lage veen zou liggen. In deze kampen werden meer dan 150.000 tegenstanders van Hitler opgesloten. Dit waren niet alleen maar joden, maar ook andere mensen die volgens Hitler niet in het perfecte ras, het ‘’ Arische ras “ pasten. De vader van Meneer Van Duin kwam oorspronkelijk uit België, maar hij was later in Nederland gaan wonen, hier had hij de moeder van Meneer Van Duin leren kennen. De fabriek waar beide ouders werkten ging failliet, en daarom zijn ze maar een eigen bedrijf gestart. In november 1938 was het ‘de Kristalnacht’, in deze nacht werden er een heleboel joden en ook andere mensen vermoord. Deze mensen pasten volgens Hitler niet in zijn perfecte ras, dus moesten ze uitgeroeid worden. De gaskamers die Hitler hiervoor gebruikte werden eerst niet alleen voor joden maar ook voor gehandicapten, want volgens Hitler kostten die alleen maar heel veel geld. Deze gaskamers kwamen ook in Polen. De Duitsers begonnen met het binnenvallen van landen, eerst Noorwegen, want hier was veel erts te vinden, en later vielen ze Nederland binnen om zo makkelijk Frankrijk te kunnen zal veroveren, want dit ging niet zo makkelijk via de Alpen. Om drie uur in de ochtend werd Nederland bezet, maar net hiervoor waren de ouders van Meneer Van Duin terug uit het buitenland van hun zakenreis. Een van de vrienden van de vader van Meneer Van Duin belde dat hij met de boot naar IJmuiden vertrok en of de ouders met hun kinderen mee zouden gaan. Maar ze wilden niet mee omdat ze vonden dat er te veel mensen van hun en hun bedrijf afhankelijk waren. Ergens in februari 1941 was er een enorme staking waar de voornamelijk joden aan mee hadden gedaan. Toen werden er ongeveer negenhonderd mensen gevangen genomen. Deze mensen moesten als gedwongen gevangenen werken in de steengroeven, maar dit niet op een prettige manier, want deze mensen werden letterlijk deze groeven ingetrapt. Na 1942 was elke jood verplicht een davidster te dragen. Ook op paspoorten kwamen de J voor joods, de Z voor zigeuner en de H voor homoseksueel te staan. Al deze mensen moesten verplicht naar Amsterdam verhuizen. Dus Meneer Van Duin ging samen met zijn familie onderduiken, maar het duurde niet lang voor de Duitsers hun te pakken hadden. Als je werd opgepakt werd je naar de Hollandse schouwburg gebracht. Vanaf hier werd je per trein naar een concentratiekamp doorgevoerd. Meneer Van Duin kwam zo in Vught terecht en heeft hier negen maanden gezeten. Kamp Vught was een werkkamp. Alle Duitse politiemannen werden betaald per jood, dus per jood die ophaalde kreeg je zeven en een half gulden. Ergens in juni 1943 werden alle kinderen tussen de nul en zestien jaar weggevoerd, maar Meneer Van Duin ging niet mee, want de komende maand zou hij zestien worden. In september 1943 kwam hij in Westerbork terecht. Daarna, in 1945 kwam hij in Auschwitz.

De overlevenden en de niet overlevenden
Enkele mensen van zijn familie hebben de oorlog overleefd, bijvoorbeeld Meneer Van Duin zijn nicht, die zich tussen de waterplanten had verstopt. En zijn neef, die in 1942 trouwde mee een niet joodse vrouw. De zus van Meneer Van Duin is in Auschwitz in een van de gaskamers vermoord, en de vader van Meneer Van Duin kwam om in Presloo. De broer van Meneer Van Duin kwam twee of drie dagen voor de bevrijding samen 30.000 andere joden om. Maar de moeder van Meneer Van Duin had de oorlog overleefd. Meer dan 107.000 joden hebben samen met familie of met Meneer Van Duin zelf in een concentratiekamp gezeten, maar slechts 5000 mensen hiervan hebben de oorlog overleefd.

Slot
Verder vertelde Meneer Van Duin dat hij vaak mensen die zelfmoord pleegden had gezien en ook zelf wel eens neigingen had om dit te doen maar omdat het toevallige de dag van zijn moeder verjaardag was had hij zich sterk gehouden. Mensen voelden zich namelijk in deze kampen zeer onveilig en ontzeker, omdat je de dood te gemoed ging. En Meneer Van Duin wou ook wel ontsnappen uit Kamp Westerbork maar hij had het niet gedaan omdat hij dacht dat er Stroom op het prikkerdraad zat, maar dat bleek niet zo te zijn. Daardoor zijn ongeveer 300 mensen ontsnapt uit Kamp Westerbork.

Hoofdstuk 4 de toeristische functie.

Entree prijzen Herinneringscentrum Westerbork
De entreeprijzen voor Herinneringscentrum Westerbork zijn tot acht jaar gratis. Van acht tot achttien jaar drie euro en vanaf achttien jaar 6,50 euro. Voor groepen groter dan vijftien mensen gelden speciale kortingstarieven. Aangelijnde honden zijn toegestaan.


Openingstijden
De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag vanaf april tot en met augustus open vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. Feestdagen zijn ze geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur, en op tweede kerstdag is het geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Herinneringscentrum Westerbork is gesloten op de dagen 25 december en 31 december, en de periode van 9 tot en met 26 januari 2012.

Van Amsterdam naar Herinneringscentrum Westerbork
Wilt u met de trein vanaf Centraal Station Amsterdam naar Herinneringscentrum Westerbork, dan doet u het volgende. U zit om 9.56 in de trein op spoor tien B richting Hilversum in de Intercity trein, op het Amsterdam Centraal Station. U komt dan aan in Amersfoort op spoor vijf A om 10.31 uur. U moet dan overstappen naar spoor twee richting Zwolle. Dat is een Intercity trein. Daarna komt U aan om 11.56 uur in Assen op spoor drie. De reis duurde in totaal twee uur.
De kosten zijn: enkele reis tweede klas € 21,70 per persoon. Een enkele reis eerste klas kost: € 36,90 per persoon. Als U een dagkaart wil hebben (dan kunt U door het hele land reizen) voor de tweede klas dan kost dat: € 47,00 per persoon voor de eerste klas kost dat: € 80,00 per persoon. Als U een OV dagkaart wilt hebben kost dat voor de tweede klas: € 52,50 per persoon voorde eerste klas kost dat: € 85,80 per persoon.
Daarna kunt U met de bus naar Hooghalen. Dat kost € 1,87 per persoon. De bus vertrekt om 12.20 uur, Lijn 22 richting Zweelo met de Qbuzz. U komt dan aan om 12.33 uur. Vanaf daar moet U 27 minuten lopen naar Herinneringscentrum Westerbork. U komt dan aan om 13.00 uur op Herinneringscentrum Westerbork.

Van Utrecht naar Herinneringscentrum Westerbork
U kunt ook vanaf Utrecht naar Herinneringscentrum Westerbork. U stapt dan op om 10.21 uur op station Utrecht centraal op spoor twaalf richting Amersfoort. De trein is een Intercity. Het volgende station waar U aankomt is Amersfoort om 10.38 uur, daarna komt U aan in Zwolle om 11.17 uur. U komt aan om 11.56 uur in Assen. De reis duurde 1.35 uur.
Het kost als u een enkele reis tweede klas neemt: € 20,30 per persoon, voor de eerste klas kost een enkele reis: € 34,50 per persoon. Een dagkaart kost voor de tweede klas € 47,00 per persoon en voor de eerste klas kost het € 80,00 per persoon. De OV dagkaart kost € 52,50 per persoon voor de tweede klas, voor de eerste klas kost het: € 85,50 per persoon.
Daarna kunt U de bus nemen naar Hooghalen. Die vertrekt om 12.20 uur en kost € 1,87 per persoon. U komt aan om 12.33 uur in Hooghalen. Vanaf daar moet U lopen naar Voormalig kamp Westerbork. Dat duurt ongeveer 27 minuten. Dan komt U aan om 13.00 uur aan op Herinneringscentrum Westerbork.

U kunt ook een station eerder uitstappen. Dat is het station Beilen. Vanaf daar kunt U een treintaxi nemen. De treintaxi is geschikt voor zes personen. Er staat op het station een telefoonpaal, daarmee kunt u de treintaxi bellen. Het duurt dan een kwartier tot dat Uw treintaxi is aangekomen. U kunt ook van tevoren de treintaxi bellen zodat u niet hoeft te wachten als u uit de trein komt. U moet dan het nummer 0900 – 87 34 682 bellen. Het kost € 0.35 per minuut.

Vanaf mijn huis
Vanaf mijn huis kunt u naar Voormalig kamp Westerbork. De reis duurt met de auto ongeveer 42 minuten en is 50 kilometer. De brandstofkosten zijn ongeveer: € 7,95. Vanaf Looweg neemt U de eerste afslag rechts, naar de secretaris Bruintjesstraat. Daarna neemt U de tweede afslag rechts de Wethouder Donkerstraat op. Dan neemt U de eerste afslag links naar de Hulsvoorderdijk, vervolgens slaat U rechtsaf de Rondweg / N382 op. Neem even later de oprit Rijksweg / N34, na 15,3 kilometer neemt U de oprit. Daarna neemt u de derde afslag naar de N381 op de rotonde. Na 24,2 kilometer neemt u de afslag. Daarna neemt U de eerste afslag naar Eursing. Vervolgens vervolgt U uw weg naar de Beilerweg. En later vervolgt U uw weg naar de Oude Provincialeweg. Na 2,5 kilometer neemt u een flauwe bocht om op de Oude Provincialeweg te blijven. Dan slaat U rechtsaf richting Oosthalen. Als laatste gaat U rechtdoor op Oosthalen. Voormalig Herinneringskamp Westerbork vindt U rechts.

Weekendje weg
U kunt ook een weekend naar Drenthe, om museums te bezoeken, bijvoorbeeld het weekend van 29 en 30 oktober 2011. U gaat dan eerst naar het Hunebedcentrum, daarna naar Herinneringscentrum, daarna overnacht u in een hotel. De volgende dag gaat u naar het Gevangenismuseum en naar het Glasmuseum.
U neemt dan de trein naar Assen om 8.56 uur (dagkaart kost tweede klas € 47,- en eerste klas € 80,- per persoon). U stapt in op spoor tien B richting Hilversum, in de Intercity. U komt dan om 9.18 uur aan in Hilversum (tussenstation), om 9.31 uur komt U aan in Amersfoort op spoor 5 B. U moet dan overstappen naar spoor 2 richting Zwolle in de Intercity, U moet om 9.38 uur in die trein zitten. Daarna komt u om 10.17 uur aan op spoor 2 in Zwolle (tussenstation). Daarna komt u aan om 10.56 uur in Assen. U neemt daarna de bus naar Hooghalen om 11.20. Dat is lijn 22 richting Zweelo in de Qbuzz. Vanaf daar is het ongeveer 27 minuten lopen naar Herinneringscentrum Westerbork.
Als u Het Herinneringscentrum heeft bekeken en u wilt naar het Hunebedcentrum gaat u weer terug naar de bushalte. En neemt u de bus naar Assen. Als u in Assen bent neemt u de buslijn 24 naar Borger, en stapt uit in Borger de rotonde. Vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen. De entreekosten zijn: Volwassenen zijn € 7.5o, vier tot en met elf jaar kosten € 3,20. Als U een abonnement heeft op het Hunebedcentrum is het gratis, en als U een museumpas heeft ook. Als U een CJP-pas heeft kost het € 5,25. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag, zondag en op feestdagen is het geopend vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. U kunt overnachten in het hotel in Veenhuizen: Bitter en zoet. Een basis kamer kost € 95,-, een standaard kamer met douche kost € 115,-, een luxe kamer met bad en douche kost € 125,-. Een aangepaste kamer met douche kost € 115,- en een aangepaste kamer met bad en douche kost € 125,-.
De volgende dag gaat u naar het gevangenismuseum. Dat is ongeveer drie minuten lopen vanaf het hotel. De entreekosten zijn: volwassenen zijn € 7,-. Kinderen van vijf tot en met twaalf jaar zijn € 3,50. De 65-plussers zijn € 5,25. Vrienden van het museum, mensen met een museum kaart en kinderen tot en met vier jaar zijn gratis. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Het Glasmuseum is tegenover het gevangenismuseum. De openingstijden zijn: maandag gesloten, 1 april tot 1 november van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.
Dagkaart tweede klas trein: € 94,00

Bus kosten: € 11.22
Entree Herinneringskamp Westerbork € 6,50
Entree Hunebedcentrum € 15,00
Hotel Veenhuizen € 115,00
Entree gevangenismuseum € 14,00
Entree Glasmuseum Gratis.
Totaal € 255,72
Korting € 55,72
Kosten € 200,-
De kosten alles bij elkaar is
(voor twee volwassenen):

Hoofdstuk 5 Het advies

3D Tour
Als advies hebben wij bedacht om een 3D tour te maken. Met die 3D tour zie je alles wat er op het kampterrein was. Bijvoorbeeld: alle barakken, de mensen die daar leefden en de trein die er elke dinsdag kwam. Het is dan de bedoeling dat je een filmzaal in het museum ombouwt tot een IMAX zaal. (IMAX is een 3D film met wind, beweging en regen) Als je dan de tour neemt legt een digitale vrouw (of man) uit wat er allemaal gebeurt is op het terrein. Je kunt bijvoorbeeld ook in een van de barakken lopen (digitaal) en zien wat er allemaal in zo’n barak stond. Het is ook de bedoeling dat iemand die de oorlog heeft overleeft ook gaat vertellen in die tour. Zo’n iemand vertelt dan zijn levensverhaal. Zo kunnen die herinneringen vereeuwigd worden.
Het leek ons een leuk idee omdat het modern is en je komt heel veel te leren over hoe het leven daar was en over hoe het eruit zag.


Verhalen van mensen uit die tijd
Wij vinden dat er meer verhalen moeten komen van mensen die de oorlog hebben overleeft. Deze verhalen helpen dan bezoekers met het inzicht van de tweede wereld oorlog. Want wij vinden dat bezoekers te weinig weten over de tweede wereld oorlog. Het is dan de bedoeling dat deze verhalen in de 3D tour worden verwerkt. Want dat lijkt ons een leuke manier om het te presenteren en het is een mooie manier om het over te brengen. Het lijkt ons ook een zeer duidelijke manier. Je kan het ook verwerken in gesproken tekst met koptelefoons, daarmee word het ook goed uitgelegd. Maar de beste manier vind ik, dat je het als film weergeeft op een interactief Touch screen scherm. Zo kan de bezoeker zelf kiezen welk verhaal hij en / of zij wil horen. Zo word de bezoeker er ook zelf bij betrokken. Wij vinden het een leuke manier omdat het ook modern is en het goed overkomt hoe de tweede wereld oorlog was.

Interactieve schermen met goede animaties
Het lijkt ons een leuk idee om een paar interactieve Touch screen schermen in het museum te plaatsen. Op deze schermen zijn animaties en spelletjes in het kader van kamp Westerbork en de tweede wereldoorlog te zien. De jongere mensen vinden dit ook leuk want dat is van deze tijd. Op zo’n scherm word uitgelegd hoe de gevangen leefden in het kamp. Er word ook uitgelegd hoe de Duitsers ervoor zorgden dat er geen paniek kwam in het kamp was. Je ziet ook hoe de gevangenen zich vermaakten. Dat is bijvoorbeeld heel goed duidelijk te maken met een filmpje van zo’n voetbalwedstrijd te kijken of naar een van de theater voorstellingen te kijken. Verder kun je animaties bekijken hoe het ging als je doorgevoerd moest worden. Er ging namelijk elke dinsdag een trein met mensen weg naar een ander kamp bijvoorbeeld Auschwitz of Sobibor. Dit vinden wij een leuke manier omdat je zelf kunt kiezen wat je wilt zien en je kunt er ook veel informatie in vinden.

Meer informatie over de tweede wereld oorlog
Wij vinden dat de bezoekers van het Herinneringscentrum meer moeten weten over de tweede wereld oorlog. Dit kan je heel goed doen door bijvoorbeeld filmpjes uit de tweede wereld oorlog af te spelen. Of je kan ook beeldmateriaal laten zien in de 3D tour. Wij vinden wel goed dat je veel foto’s kan zien en veel geluidmateriaal kan horen in het museum. Het is ook een idee van ons om bijvoorbeeld duidelijk te maken wat er is gebeurd in andere delen van Europa, door bijvoorbeeld foto’s op te hangen van Auschwitz en Sobibor. Dit kan al heel veel duidelijk maken over de tweede wereld oorlog. De gidsen kunnen ook meer vertellen over de tweede wereld oorlog. Bijvoorbeeld waar je eerst werd heengevoerd. Dit lijkt ons een goed idee omdat je er veel informatie over de tweede wereld oorlog krijgt en filmpjes vinden kinderen en volwassenen leuk.

Een standbeeld voor verzetsstrijders
Het lijkt ons een goed idee om een standbeeld te ontwerpen. Dit standbeeld is dan een herinnering aan de gesneuvelde verzetsstrijders die voor de tweede wereld oorlog tegen de Duitsers hebben gevochten. Dit standbeeld kan je dan voor het museum plaatsen of op een mooie plek bij de ingang van het kampterrein. Het standbeeld is dan een slordig gekleed iemand met een geweer in zijn hand. Hieruit word dan duidelijk dat de verzetsstrijder gewone mensen waren die probeerde de Duitsers te verdrijven. De gepakte verzetsstrijders werden ook naar kamp Westerbork gestuurd. Zo wordt er toch meer aandacht besteed aan de mensen die voor ons land hebben gevochten want die zijn heel erg belangrijk. Wij vinden dit een leuk idee omdat wij vinden dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de verzetsstrijders en op deze manier wordt er meer aandacht aan ze besteed.

Theater.
Het lijkt ons ook een leuk idee om een theater te bouwen en dan bijvoorbeeld voorstellingen te geven die er vroeger in de tweede wereld oorlog ook waren. Je kunt er natuurlijk ook andere presentaties geven. Je kunt natuurlijk ook een toneelstuk geven over hoe het was in kamp Westerbork. Want veel mensen denken dat het er heel slecht was, maar in werkelijkheid was het nog niet zo heel slecht. Ze moesten wel hard werken, maar er waren ook voetbalwedstrijden en kinderen kunnen gewoon naar school. De mensen die in het kamp zaten, wisten ook niet wat er ging gebeuren. Ze wisten namelijk niet dat ze later in een van de vernietigingskampen werden vermoord. Het lijkt ons ook een goed idee omdat je naar een jaar of twee weer andere toneelstukken kunt bedenken. Dat trekt dan ook weer toeristen, want als ze het andere toneelstuk hadden gezien en het goed vonden komen ze vast ook weer naar het nieuwe toneelstuk kijken. We vonden het ook leuk omdat kinderen het ook interessant vinden, tekst vinden kinderen namelijk maar saai, maar een toneelstuk niet.


Conclusie

Hoofdstuk 1 de geschiedenis.
Kamp Westerbork was voor de tweede wereld oorlog een vluchtelingenkamp voor joden. Maar in de tweede wereld oorlog werd het overgenomen door de Nazi’s en werd het een doorvoerkamp waar de joden doorgevoerd werden naar vernietigingskampen.

Hoofdstuk 2 toen en nu.
Het herinneringscentrum heeft monumenten geplaats zoals de 102000 stenen, elk steentje betekent elk slachtoffer die gesneuveld is in de tweede wereld oorlog. En er is nog een monument, het spoor. Die betekent het einde van je leven als je in de trein zat.

Hoofdstuk 3 de betrokkene.
Meneer van Duin (84 jaar) vindt dat je niet alle barakken terug moeten komen, maar dat wat er nu staat goed is. Dat is een teken van respect.

Hoofdstuk 4 de toeristische functie.
Je kunt met de trein van Amsterdam Centraal of Utrecht goed naar kamp Westerbork komen. Er zijn ook genoeg andere bezienswaardigheden in de buurt. Bijvoorbeeld het hunebedcentrum in Borger.

Hoofdstuk 5 het advies.
We hebben vier ideeën bedacht voor het advies:
• De 3-D tour.
• Touch screen scherm.
• Standbeeld voor de verzetsstrijders.
• En het theater.

Bronnen
Hoofdstuk 1 (Pascal)
• Ernst Verduin (in de les)

http://www.scholieren.com/werkstukken/37470
nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Westerborkhttp://werkstuk.freddoweb.nl/kampwesterbork/kampwesterbork.htm

Hoofdstuk 2 (Kelly)
• Internet
www.westerbork.nl
• Verder heb ik het verhaal van H1 en H4 gelezen om een geschikte inleiding voor H2 te vinden

Hoofdstuk 3 (Kelly)
www.scholieren.nl
• Het verhaal van meneer Verduin.
• Onze eigen foto’s.
• De links die op Teletop staan.

Hoofdstuk 4 (Manon)
www.hunebedcentrum.nl
www.maps.google.nl
www.kampwesterbork.nl
www.9292ov.nl
www.connexxion.nl
www.booking.com
www.bitterenzoetveenhuizen.nl

www.gevangenismuseum.nl
www.glasmuseum.nl
• dnv.teletop.nl (ook de links die daarop staan)

Hoofdstuk 5 (Pascal & Manon)
http://www.scholieren.com/werkstukken/37470
• dnv.teletop.nl

REACTIES

V.

V.

zalig!!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.