Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pompeii

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 347 woorden
  • 3 juni 2010
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
82 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De waarschuwing:

Op 5 februari 62 jaar na Christus was er een hevige aardbeving. Die had als een waarschuwing beschouwd moeten worden. Een groot deel van Pompei was erg beschadigd; toch begonnen ze weer aan het opbouwen van de stad. Ze waren bijna klaar met bouwen toen in 79 iets vreselijks gebeurde...

De uitbarsting:

Half augustus 79 na Christus kon je de eerste tekens zien: rook steeg op uit de Vesuvius; dof gerommel was hoorbaar; overal kwamen kloven en scheuren in de bodem. En op 24 augustus, rond één uur 's middags, spleet plots, met een vreselijke donderslag, de top van de berg uiteen...

Een gigantische paddestoelwolk, bestaande uit as en lapilli (puimsteentjes), werd tot 26 km hoog de lucht ingeblazen; zwaar giftige gassen ontsnapten, en door de wind in de richting van Pompei gedreven.


De avond viel, maar de uitbarsting ging door, en werd nog erger door de brandende gassen die uit de krater spoten. Bij het zien daarvan werden veel inwoners doodsbang en haastten zich naar het strand, met de bedoeling om, wanneer de toestand erger zou worden, langs de kust of per boot te vluchten.

Op 25 augustus, kort na middernacht, brak plotseling een groot stuk van de krater af. De inwoners van Herculaneum, die nog in de stad waren, holden naar het strand; de vurige massa stroomde over de hele stad en het strand, alles en iedereen verschroeiend.

Toen de Vesuvius, na negentien uur, eindelijk tot rust was gekomen, was Herculaneum bedolven onder een laag van 12m zwarte, harde vulkaanas , die de hele kustlijn een halve kilometer had verplaatst.

Na achtenveertig uur scheen de zon opnieuw. Van Pompeji staken enkel zuilen en hoge muren boven de aslaag uit, die een dikte had die varieerde van drieëneenhalve tot zes meter. Een senaatscommissie kwam tot de conclusie dat er aan wederopbouw niet te denken viel. De Pompejanen, die aan het gevaar ontsnapt waren, proberen door het graven van schachten, hun bezittingen te recycleren. Velen van hen kwamen nooit meer boven omdat de gemakkelijk verschuivende as ook hen had ingesloten...

De steden Pompeji en Herculaneum verdwenen toen voor eeuwen uit de geschiedenis.

REACTIES

M.

M.

bedankt, nu krijg ik vast een hoog cijver!!

13 jaar geleden

G.

G.

Cijfer*

4 jaar geleden

F.

F.

Het is wel goed maar ik vind het zelf eigenlijk iets te weinig info ;)

11 jaar geleden

F.

F.

Een beetje weinig info

6 jaar geleden

G.

G.

Er staat te weinig informatie mannnnn

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.