Piratenmuziek

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1601 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoud

Blz. 1: Titelpagina
Blz. 2: Inhoudsopgave
Blz. 3: Inleiding
Blz. 4: Hoofdstuk 1; Wat is piratenmuziek?
Blz. 5: Hoofdstuk 2; Het ontstaan
Blz. 6: Hoofdstuk 3; Het AT
Blz. 7: Hoofdstuk 4; de piratenkoning(in)
Blz. 8: Bronvermelding
Blz. 9: Slot

Inleiding

We kregen met het vak Geschiedenis de opdracht om een werkstuk te maken over een onderwerp wat je helemaal zelf mocht kiezen.
Eerst heb ik gekozen voor de wereldoorlogen. Maar later adviseerde de docent mij dat ik beter een ander onderwerp kan kiezen. De docent heeft mij een beetje geholpen met het kiezen van een onderwerp.
Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik over piratenmuziek ga doen. Omdat ik dat zelf erg mooie muziek vind en een andere mensen graag over inlichten hoe dat allemaal in elkaar steek. Vooral omdat sommige mensen het maar rare boeren muziek vinden. Waar ik het overigens helemaal niet mee eens ben.

De hoofdvraag: Waarom blijft piratenmuziek nog steeds zo populair?

Wat is piratenmuziek nou eigenlijk?

Piratenmuziek is gewoon het Nederlandstalige levenslied. De piratenmuziek gaat vaak over liefde en truckers. Het is tegenwoordig erg populair, vooral onder jongeren. Enkele artiesten die het Nederlandse levenslied zingen zijn:
Jannes,
Frans Bauer
Henk Wijngaard
Marianne Weber,
Danny Christian,
Jonny Hoes
René Riva
Grad Damen.
De piratenmuziek draaien doe ze vaak ze in grote groepen. Het is illegaal en ze kunnen worden opgepakt en boetes moeten betalen. Daar meer over in het hoofdstuk AT.

De piraten (mensen die de piratenmuziek draaien) hebben vele platen van veel schillende artiesten die ze kunnen draaien. Tussen de liedjes door praten ze ook nog wel. Dat is vaak in het Twents. Dan hebben ze het over hoe hun piratenzender heet en de telefoonnummers. Zodat je kunt reageren, voorbeeld melden of je het mooi vind of juist niet. De meeste piraten vinden het handig als de luisteraars bellen zodat ze weten of het allemaal duidelijk verstaanbaar en zo is. Zo niet kunnen ze daar misschien wat aan doen. Als luisteraar kun je ook platen aanvragen. Een bepaald liedje dus die je mooi vind. Vaak melden de piraten dan dat, dat liedje komt.
Een paar voorbeelden van piratenzenders uit de buurt zijn:
- Prengelboertjes uit Deurningen.
- Zenzonna uit Deurningen
- Radio Buffel uit de Lutte
- Kats van de bats in Oldenzaal
- Extreme Kogel ook uit Deurningen

Een draaitafel
Het Publiek.
Hoeveel mensen luisteren naar de piratenmuziek? Nou dat zijn er in de weekenden meer dan door de weeks. Maar dat komt ook omdat de meeste piraten grotendeels in het weekend draaien.
Het is natuurlijk niet zo makkelijk om te zeggen hoeveel mensen er naar zo’n piraat luisteren. Omdat het gewoon moeilijk te tellen is. Maar per uitzending zijn al gauw enkele tienduizenden. De piraten zelf merken daar soms wel wat van . Want dan krijgen ze veel reacties door te bellen of te sms’en. Hiervoor worden de telefoonnummers redelijk vaak genoemd. Maar niet iedereen reageert natuurlijk op zo’n uitzending. Daarom kun je niet precies zeggen hoeveel luisteraars een piraat heeft.
Tegenwoordig valt piratenmuziek ook bij veel jongeren in de smaak. (Een daarvan ben ik.) Sommige van deze luisteraars gaat zelf wel eens bij een piratenzender langs. De meeste vinden de muziek erg leuk. En natuurlijk vinden zij het spannend omdat het illegaal is.

Het ontstaan

Piratenmuziek is ontstaan uit dat sommige mensen de muziek toen niet mooi vonden. Ze zijn toen zelf een zender begonnen. Dat mocht toen nog niet, dus was het illegaal. Men deed dat toen stiekem. Vandaar ook de naam geheime zenders. Dat is een ander woord voor piratenzenders. Het was al ongeveer vanaf het begin van dat er radio bestond. Alleen de laatste tiental jaren is het erg populair geworden. Maar het was er al heel lang.
Ook het koninklijk huis had in de tweede wereld oorlog een geheime zender. Deze heette radio Oranje. Deze was vanuit Engeland. Hier communiseerden ze mee tegen het verzet. Het was dus niet zo dat ze rustig vrolijke liedjes gingen zitten draaien.
Na deze tijd er een hele tijd geen zendpiraten actief geweest. Past in de jaren 60’begon het weer. Toen was het wel het geval dat ze dezelfde soort muziek maakten als nu. Veel mensen vonden het toen al leuk, ook nu vinden veel mensen de piratenmuziek erg mooi.
De populariteit kun je zien als een reactie op het achterwege laten van deze stijl van muziek bij de Hilversumse stations.
De gewone stations in Hilversum vinden veel mensen hier niet bijzonder leuk, daarom gaan ze maar zelf een station oprichten. Met muziek die ze zelf leuk vinden natuurlijk. Want vooral in het oosten en in Brabant is de piraterij een hobby waar veel mensen plezier aan beleven, het zij met draaien of met luisteren.
Enkele artiesten uit de jaren 60’ zijn Gert Timmerman. Hij is nu nog actief in het zingen. Nog een artiest is zangeres zonder naam. Eigenlijk heet ze Marry Servaas

Het AT

Gert timmerman zangeres zonder naam

Helaas is het niet mogelijk legaal piratenmuziek te draaien. Dus er is dan voor de piraten (dat zijn mensen die zorgen voor de piratenmuziek te horen is) maar een mogelijkheid. Dat is dat ze het illegaal moet doen. Maar veel piraten vinden dat juist de kick.
Het mag dus niet er is een organisatie voor op die piraten (ook wel geheime zenders genoemd) op te sporen. Deze organisatie heet het AT. De letters AT staan voor agentschap telecom. Het zijn dus eigenlijk een soort agenten alleen voor de piraten. Twee mensen die vooral in deze omgeving nogal actief is, heten meneer B. en meneer N. De namen van deze mensen mogen niet zomaar genoemd worden. Deze mensen komen altijd met veel politie zodat de piraat geen kans heeft. Als deze mensen de piraten hebben opgespoord staat de piraten een flinke boete te wachten. Deze boete kan wel maximaal €80.000. Of soms zelf nog bij die €80.000 een celstraf van een paar weken. Altijd word de apparatuur ook in beslag genomen. De apparatuur kan bestaan uit een zendkast, zendmast, van mogelijk verschillende hoogtes. (Soms zijn die wel 115 meter hoog.) draaitafels en mengtafels. Bij grote zendpiraten zit er alleen al voor €5000 á €6000 in de apparatuur. Eigenlijk kunnen de jongens dat natuurlijk niet allemaal zo betalen. Vaak doen ze dat met hele grote groepen en ze hebben sponsors. Deze bedrijven sponsoren dan de apparatuur en soms de boetes. In ruil daarvoor maakt de zendpiraat reclame voor dat bedrijf zodat er mensen bij dat bedrijf gaan verkopen en er aan verdienen. Je kunt ook zelf als gewone luisteraar steunen. Bij de meeste zendpiraten kun je wel drank kopen. Dit is vooral bier en als je dat nou koopt,steun je ze omdat ze dat met grote hoeveelheid inkopen en er dan bij verkoop aan verdienen. Dit is zo’n beetje voor de meeste piraten de grootste inkomstenbron.
Het geld van de boetes gaat naar de overheid. De belastingsdienst om precies te zijn.
Maar als je nu denkt dat ze na de boete of celstraf ophouden met het draaien heb je het helemaal fout. Men vind de kick veel te groot. Ze vinden het juist leuk om illegaal te doen. Vaak hebben ze de apparatuur op voorraad liggen. Goed verstopt natuurlijk want anders zou het worden in beslag genomen door het AT. Ze beginnen zo weer opnieuw en daarom denk ik ook dat het nog heel lang zou duren dat er geen piratenmuziek meer is. Zo heeft het AT ook nog wat te doen en zijn er nog wat meer inkomsten voor de overheid.

De piratenkoning(in)

De piratenkoning is Jannes. Het is een zanger van een jaar of 35. En dus erg populair onder de mensen want anders zou hij geen piratenkoning worden genoemd. Hij woont samen met een vrouw en twee zoona in een grote villa op een woonwagenkamp in Hoogeveen . Dat is in Drenthe. Hij is nu ook al buiten Nederland erg bekend aan het worden.
Ik zelf ben ook fan van hem omdat ik zijn liedjes erg leuk vind.
Enkele albums van hem zijn:
- Bella Bianca
- van casablanca naar Napoli
- met jouw kan ik het leven aan
- n’ beetje meer

De piratenkoningin is Marianne Weber.
Enkele albums van haar zijn:
Hartje van goud
Country & Weber
Lichtjes in jouw ogen
Wat Ik Zou Willen
Marianne Weber (Utrecht, 5 december 1955 is een Nederlandse zangeres van het levenslied.Zij vierde dit jaar haar 50e verjaardag op haar geliefde eiland Curaçao
Marianne vormde aan het begin van de jaren 90 samen met Jan Verhoeven het Holland Duo. In 1992 scoorde ze haar eerste solo-hit met Ik weet best dat er een ander is. Gedurende de eerste helft van de jaren '90 had ze verschillende grote hits in Nederland. In die jaren verkocht ze 800.000 CD's

Bronnen

De bronnen die ik heb gebruikt zijn eigenlijk best wel weinig. Het meeste heb ik uit mijn hoofd gedaan met hulp van mijn broer die ook gek van piraten is.

Ten tweede heb ik de sites www.jannes.nu
www.piratentwente.nl

Ten derde heb ik plaatjes gehaald van www.google.nl – Afbeelding –
Trefwoord: - Marianne Weber
- Zendmast

Slot

Ik vond dit een leuke opdracht om te maken. Althans het meeste niet als iets onbekends kwam ben ik toch iets wijzer over dit onderwerp.
Bij het maken van dit hoofdstuk heb ik veel plezier beleefd.
Mijn doel van dit werkstuk is dat mensen die piratenmuziek eerst maar stomme boeren muziek vonden nu er toch een beetje interesse in krijgen. En er misschien wel vaker naar gaan luisteren want dat is toch echt de moeite waard.
Het antwoord op de hoofdvraag: Waarom blijft piratenmuziek nog steeds zo populair?
Omdat het Nederlandstalige muziek is die iedereen kan verstaan. En niet in allerlei vreemde talen waar mensen niets van verstaan. Ook vinden veel mensen de melodietjes erg leuk zodat ze de liedjes zo kunnen meezingen wat bij sommige andere muziek niet kunt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.