Piramides

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1361 woorden
  • 16 juli 2008
  • 417 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
417 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inhoud

Voorwoord
Hoofdstuk 1. Wat is een piramide ?
Hoofdstuk 2. De bouw van een piramide
Hoofdstuk 3. De grote sfinx
Hoofdstuk 4. Wist je dat?
Hoofdstuk 5. Wat zijn mummies?
Nawoord
Literatuurlijst

Voorwoord

Ik doe mijn werkstuk over piramides. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik heb gehoord dat piramides reusachtig groot zijn en er maar een iemand in begraven werd. Verder weet ik er nog maar weinig over. Ik heb dus een aantal vragen

1. Wat is een piramide?
2. Hoe hoog is een piramide?
3. Hoe lang doet men over het bouwen van een piramide?
4. Van wat voor soort steen werd een piramide gebouwd?
5. Waarom maakten Egyptenaren mummies van dode mensen en farao’s?

2500 voor Christus
Een jonge farao houdt er nu al rekening mee, dat hij zal overlijden.Hij vraagt een architect om een graf voor hem te bouwen, een reusachtige piramide.
De hoeken van de piramide worden naar de vier windstreken gericht. De bouw begint.

Hoofdstuk 1: Wat is een piramide

Een piramide is een graf voor een farao. Een farao was de koning van Egypte.Tijdens de bouw van een piramide worden de gangen, vallen en misleidingen geplaatst. Om te zorgen dat de rovers geen dingen konden stelen die bij de farao’s in het graf lagen. De meeste mensen denken bij piramides aan een driedimensionale driehoek, maar er waren ook nog allerlei andere soorten piramides.

Dat men een piramiden bouwde voor de farao, had drie duidelijke redenen:
1. Voor sommige mensen is een piramide een huis voor de koning
2. Anderen vonden het een trap naar de zon, zodat de farao gemakkelijk bij zijn vader de zonnegod Ra zou kunnen komen als hij overleden was.
3. Ook zien sommige mensen de piramide als een manier om onsterfelijk te worden

Hoofdstuk 2: De bouw van een piramide

Het is een hele klus om de steenblokken van een piramide naar boven te krijgen. Er zijn gemiddeld wel vijfentwintig mensen nodig voor een zo’n steenblok. Voorbeeld: twintig mensen trekken de steen omhoog, twee mensen gieten water over het pad om het glad te maken, drie mensen wrikken met stokken om te zorgen dat de houten palen waar het blok op ligt niet vast komt te zitten. Een steen weegt namelijk tussen de twee en de vijftien ton ( vijftien ton is het gewicht van vijftien grote auto’s op elkaar!)
Alleen de buitenkant van een piramide is (meestal) van kalksteen gemaakt. De binnenkant is een rommeltje, stenen die onnauwkeurig op elkaar zijn gezet,soms ook met klei. Helaas zijn de meeste piramides hun dekstenen kwijt. Dekstenen zijn de stenen die aan de buitenkant zitten, dus de kalksteen. De stenen onder de kalksteen zijn rommelig en zwak, meestal stort de piramide dus in op het moment dat de buitenkant er af wordt geroofd.
Men heeft uitgerekend hoelang je over het bouwen van een piramide doet, dat zou 116 jaar zijn. Dat kan nooit, want dan zou de farao allang dood zijn. Conclusie: men weet niet precies hoe een piramide is gebouwd.

Hoofdstuk 3: De grote sfinx

De grote sfinx is een beeld met het lijf van een leeuw en de kop van een mens. Dat betekent de kracht van een leeuw en de slimheid van een mens. Samen vormt het een soort god die de dodenstad van Chefren bewaakt en de farao beschermt.
Sfinx is Grieks en komt oorspronkelijk van het Oud-Egyptische woord, Shespankh, dat levend beeld betekent en wordt door de Arabieren ook wel aboe el-hôl genoemd.
Men heeft uitgerekend wanneer de sfinx is gebouwd. Dat zou rond het jaar 10.500 voor Christus zijn geweest. Maar de farao die bij de sfinx ligt begraven was koning in het jaar 2.551 voor Christus. Dus de sfinx is veel ouder…. Wie heeft de sfinx dan gemaakt? Men weet het nog niet want in het jaar 10.500 voor Christus bestonden de Egyptenaren nog niet.
De grote sfinx heeft een veel te kleine kop voor een leeuw en de kleur van de kop is ook anders. Veel mensen denken daarom dat de kop er pas later is opgezet. Zeer waarschijnlijk is het de kop van de farao van Chefren maar misschien ook die van Cheops of Djedefre.

Wist je dat? Hoofdstuk 4: Wist je dat?

Wist je dat?
Volgens de Egyptenaren een piramide in het westen moest staan. In het westen gaat de zon onder en de Egyptenaren dachten dat in het westen de zon dood ging. Dus moesten volgens hen de doden daar begraven woorden.

Wist je dat?
De farao zijn piramide bouwers uien als krachtvoer gaf.
Er wel 100.000 mensen mee hebben geholpen aan een zo een piramide.

Wist je dat?
De basis van de grote piramide van Cheops 230 230m = 52.900m

Wist je dat?
Piramidebouwers de dieven in verwarring wilden brengen door aan het eind van de gang (misleiding) een groot rotsblok neer te zetten en dat te pleisteren zodat het leek alsof het een muur was en daar de weg dus dood liep. De piramidebouwers hoopten dan dat de rovers het zouden opgeven. De echte deur van de gang naar de grafkamer zat in het plafond. Het heeft niet veel geholpen omdat de grafrovers gewoon om de steen heen hakten, de zijwanden waren namelijk van zachte kalksteen.

Wist je dat?
De Egyptenaren vonden dat een farao na zijn dood hetzelfde moest kunnen leven als tijdens zijn leven. Daarom kreeg de dode farao na zijn dood nog allerlei dingen mee in zijn graf. Die zou hij nodig hebben om verder te kunnen leven na zijn dood. Zoals meubels, eten, drinken, kleding, beelden, wapens. De wanden van zijn grafkamer waren dan ook prachtig beschilderd.

Wist je dat?
Er niet alleen piramides in Egypte zijn gebouwd, maar ook in Mexico en China. Dat is heel toevallig want de mensen in Mexico konden nooit met de mensen in Egypte gesproken hebben. In Mexico bouwden de mensen piramides vooral voor de Goden. Er is daar maar een piramide ontdekt, waar een koning in begraven was.

Hoofdstuk 5 : Wat zijn mummies?

Als de farao in het graf ligt hebben ze er een mummie van gemaakt. (De Egyptenaren bewerkte de lichamen van de overleden farao’s zo dat de lichamen bewaart bleven. Zo’n behandeld lichaam noemen we een mummie). Zo noemen wij het maar het is afgeleid van het Arabische woord moemiya. Moemiya betekent asfalt, de Arabieren dachten namelijk (ook al is het niet waar) dat de Egyptenaren de dode lichamen met asfalt in smeerde om ze goed te houden. Ze wilden het lichaam goed houden omdat ze dachten dat de ziel van een mens de ‘ba’ onsterfelijk was. En als iemand doodging vloog de ba uit het lichaam (de ‘ba’ beelden ze dan ook uit als een vogel met een mensen hoofd.)  ‘s Nachts moest de ‘ba’ weer veilig in het lichaam kunnen terug keren. Daarom was het belangrijk dat het lichaam zo goed mogelijk werd bewaart, als het zou vergaan kon de ba niet terug en zou hij sterven voor de tweede keer. Verder had de overledene een een levens kracht de ‘ka’. De ‘ka’ bleef in leven met het voedsel dat in het graf was gelegd. De ‘ka’ werd afgebeeld als twee beschermende armen
Het lichaam van een farao mocht niet vergaan. Daarom maakten de priesters een mummie van hem. De hersenen en ingewanden werden uit het lichaam gehaald. Die deden ze in vier potten, de canopen , die ook in de grafkamer kwamen te staan. Het lichaam behandelden ze daarna met natron, een mengsel van zout, soda en andere stoffen. Op die manier werd het lichaam gezouten en gedroogd. Tenslotte vulden ze de buik op met proppen linnen en kruiden en wikkelden ze het lichaam in linnen doeken. Hierna werd de mummie in een houten kist gedaan en per boot naar de piramide vervoerd. Daarna werd de mummie in zijn graf, de sarcofaag, gelegd.

Nawoord

Ik vond het heel leuk om dit werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd en ben verbaasd over de grootsheid van piramides, dat ze groot waren wist ik al maar zo groot en zoveel werk had ik niet verwacht. Het was heel interessant, maar mijn titel klopt niet helemaal meer met de inhoud omdat ik het ook veel heb gehad over de Sfinx en de mummie. Ik heb er veel plezier aan gehad.

Literatuurlijst

Nicolas Harris, De piramide, Casterman 2003
Viviane Koenig, Piramiden en farao’s, Bosch & Keuning 1994
Internet

REACTIES

S.

S.

Sorry maar deze werkstuk is wel heel erg kort zelf die van mij is langer en ik zit in de 1e

12 jaar geleden

L.

L.ik vind het een leuke werkstuk

8 jaar geleden

W.

W.

slecht werkstuk

12 jaar geleden

A.

A.

wel erg kort. welke groep zit je eigenlijk?????ik in 7 en heb en veel langer werkstuk, maar die is ook soms 5 bladzijdes per hoofdstuk (in het klad) maar wel goed gedaan!!!

11 jaar geleden

W.

W.

Sorry hoor maar als jij in de eerste zit, Eet ik mn schoen op.
Zulke werkstukken hoor je in groep 3 te maken.

10 jaar geleden

N.

N.

Dit gaat alleen maar over egypte er zijn in rusland ook piramides hoor !

9 jaar geleden

A.

A.

ik heb er best veel aan hoor
dus doe maar niet zo overdreven

8 jaar geleden

K.

K.

echt slecht dit

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.