Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Inhoud



Waarom over de Olympische Spelen?

Ter ere van wie werden de Spelen gehouden? (deelvraag 1)

Wanneer werden de eerste Spelen gehouden? (deelvraag 2)

Welke sporten waren er en zijn er? (deelvraag 3/4)

Wat had de godsdienst met de oude Spelen te maken? (hoofdvraag/conclusie)

Extraatje Paralympics



Waarom over de Olympische Spelen?



Wij houden dit verslag over de Olympische Spelen omdat er in het derde kwartaal van 2004 ook Olympische Spelen worden gehouden in Athene. Wij zouden wel eens willen weten wat de godsdienst met de Spelen te maken had. En Welke sporten er vroeger en nu waren. Ook waar het allemaal gehouden wordt en wanneer het allemaal begon. Heeft de Spelen dieptepunten gehad. Dat willen wij in dit verslag allemaal gaan showen. Wat wij vooral willen onderzoeken (de hoofdvraag) is wat de Griekse goden nou met de Olympische Spelen te maken hadden. Maar hoe kun je dat nou goed onderzoeken is de vraag. Wij dachten dat als wij wisten ter ere van wie het werd gehouden dat wij al heel wat vooruit kwamen. En met de vraag wanneer werden de eerste Spelen gehouden kun je bijvoorbeeld uitzoeken of daar ook al veel godsdienst bij speelde. Wij willen ook wel graag weten welke sporten er zijn want dan kun je dat vergelijken met de oude en de nieuwe Spelen.



Ter ere van wie werden de Spelen gehouden?



In de tijd van de oude Spelen waren goden zeer belangrijk in de Griekenland. Daarom wilden wij wel eens weten ter ere van wie werden de Spelen nou gehouden?



Dat waren verschillende goden. Olympia was de stad waar de Spelen werden gehouden. Aan de stad Olympia zitten de mythen van de goden Zeus, Pelops, Oenomaüs en Heracles. Dat waren dan ook de belangrijkste goden van de Spelen. Een korte beschrijving:

Zeus: de oppergod, de vader van goden en mensen. Hij was ook de heerser van ons heelal.

Pelops: Dit was een zoon van de god Tantalus. Tantalus zette zijn eigen zoon als eten op tafel voor goden. Toen de goden dat merkten wekten ze hem weer tot leven en kreeg hij een vervangende schouder omdat zijn eigen schouder was opgegeten door een Demeter.

Oenomaüs: Zoon van Ares en koning van Pisa in Elis. Hij was de vader van Hippodamea. Toen Hippodamea met Pelops wilde trouwen werd Oenomaüs vermoord door zijn eigen dochter vermoord.

Heracles: Hij was een soort superman van toen. Redde iedere mens die in gevaar was, beschermde mensen tegen gevaarlijke monsters en hij overwon zelf de dood. Daardoor werd hij bij de goden opgenomen.

De Olympische Spelen uit de Oudheid noemt men ook wel de Klassieke of Antieke Olympische Spelen. Zij zijn waarschijnlijk ontstaan uit offerplechtigheden die de oude Grieken uitvoerden om hun goden gunstig te stemmen.

In Olympia had je de Spelen ter ere van Zeus, maar hij werd ook vereerd op de Nemeïsche Spelen. Apollo werd vereerd op de Pythische Spelen en Poseidon op de Istmische Spelen. Daarnaast had je ook nog de Pan-Atheense Spelen ter ere van de godin Pallas Athena.



Al deze Spelen ontstonden rond de verering van een god of godin. Wedstrijden, in de letterlijke zin van het woord, waren een manier om de goden te bedanken voor een overwinning. Er is een verhaal dat vertelt dat Zeus na een overwinning op zijn vader Kronos als eerste een wedstrijd in Olympia organiseerde. Een ander verhaal vertelt dat het juist de halfgod en held Herakles was die de eerste wedstrijden organiseerde, nadat hij de stallen van koning Augeias van Elis had schoon gespoeld door de rivier de Alfeios te verleggen. Dit als een uiting van dank voor het slagen van één van de twaalf werken die hem door Zeus waren opgelegd.

Er zijn ook verhalen die spreken van gevechten op het graf van een overleden edelman. Dit deden bijvoorbeeld de Etrusken in het noorden van Italië. Deze gevechten groeiden uit tot ware gladiatorengevechten. In de Griekse heldentijd zou dit gedaan worden op de graven van de helden. Deze plaatsen zouden later uitgroeien tot religieuze centra.

Een feit is in ieder geval wel dat het sportgebied van Olympia, bij de plaats Elis op het schiereiland de Pelopponesos als heilige grond werd beschouwd. Op deze plaats verrees als eerste een tempel gewijd aan Hera, de vrouw van Zeus en Zeus samen. Na verloop van tijd werd een grotere tempel gebouwd voor Zeus alleen en kreeg Hera de kleine tempel voor zichzelf.



Wanneer werden de eerste Spelen gehouden?



De allereerste Spelen werden gehouden in 776 voor Christus. Als je in die tijd won kreeg je een olijfkroon. Maar de spelers wilden later meer. Ze eisten bronzen bekers en vazen, kleren, wapens, muilezels, runderen, paarden, en zelfs slaven. Solon wetgever van Athene (tussen 640 en 560 voor Christus) kwam met de geldprijzen. De winnaar kreeg 500 drachmen. Een gewone arbeider verdiende dat nog niet eens per jaar.



Vanaf 216 werden de data van de Olympische Spelen niet meer bijgehouden. Het animo ging langzamerhand weg. In 522 en 551 waren er zware aardbevingen in Elis. Vanaf die tijd was het gedaan met de olympische Spelen. De Spelen waren verleden tijd.



Totdat: Omstreeks 1896 Pierre de Coubertin zei dat de Olympische Spelen weer terug moesten komen. Ze waren goed voor de lichamelijke en geestelijke kanten van de jeugd. Ook waren de Spelen goed voor de banden tussen verschillende soorten volkeren en stammen. Doordat Coubertin zo naar de Olympische Spelen streefde werd er in 1894 de IOC opgericht. I van Internationaal, O van Olympisch en C van comité. Ook is er een NOCà Nederlands Olympisch Comité. De NOC ging in 1993 samen met de NSF. (Nederlandse Sport Federatie) Zo werd het de NOC*NSF.



Toen in 1896 de eerste vernieuwde Olympische Spelen weer in Athene werden gehouden, werd er door Athene gevraagd of ze het nog altijd mochten blijven houden in Athene. Maar de andere landen waren het er niet mee eens en wilden dat het op verschillende plaatsen werd gehouden. Dat laatste is het inderdaad geworden.



1896 Athene 1900 Parijs 1904 St. Louis 1908 Londen 1912 Stockholm

1916 (geen) 1920 Antwerpen 1924 Parijs 1928 Amsterdam 1932 Los Angeles.

1936 Berlijn 1940 (Geen) 1944 (geen) 1948 Londen 1952 Helsinki

1956 Melbourne 1960 Rome 1964 Tokio 1968 Mexico Stad 1972 München

1976 Montreal 1980 Moskou 1984 Los Angeles 1988 Seoel 1992 Barcelona

1996 Atlanta 2000 Sydney 2004 Athene 2008 2012



Welke sporten waren er vroeger, welke zijn er nu?



De eerste Olympische Spelen werden waarschijnlijk al in de negende eeuw voor Christus in Olympia gehouden. Maar dat is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat de eerste Olympische Spelen in 776 voor Chr. werden gehouden.

Elf eeuwen lang, tot 261 na Chr. werden de Spelen iedere vier jaar gehouden. Het is onduidelijk of de Spelen na 261 na Chr. nog gehouden zijn, omdat men uit deze tijd geen lijsten heeft gevonden waarop de winnaars van de Spelen werden vermeld. Waarschijnlijk gingen zij nog wel door tot in 394 na Chr. de Spelen als een heidens en dus onchristelijk evenement werden verboden door de tot christen bekeerde Romeinse keizer Theodosius I.



Vroeger beoefende men andere sporten dan tegenwoordig. Teamsporten werden er in Olympia niet beoefend. In ieder geval niet als officieel sportonderdeel. Er zijn wel afbeeldingen van sporters die ter ontspanning samen een balspel deden. Ook de marathon bestond niet als Olympisch nummer.



In 520 v. Chr. de hardloopwedstrijd in volle wapenuitrusting(= hoplitodromos) erbij. De eerste onderdelen bestonden uit een lange sprint (192 m), een middenafstand (384 m) en een lange afstand (4614 m). Een bijzonder hardloopnummer was de hiplotodromos: een lange sprint in wapenuitrusting( helm, schild en in de begintijd ook nog scheenbeschermers). Dit onderdeel maakt duidelijk waaruit de sporten oorspronkelijk zijn ontstaan: uit de oorlogvoering. Een hopliet is namelijk een Griekse soldaat, die bewapend met een hoplon(=schild), borstpantser, scheenplaten en lans een geduchte tegenstander was. Met zo'n wapenuitrusting vechten was al een sport op zich. Alleen het schild al woog vele kilo's.

Dit hardloopnummer was één van de zwaarste nummers.



Speerwerpen was een onderdeel van de pentatlon (=vijfkamp). Men maakte gebruik van een tamelijk lichte speer van vlierhout. Aan de speer was een werpkoord bevestigd( wel zodat het los kon gaan). De bedoeling was dat de speer als deze weggeworpen werd door het leren werpkoord ging roteren, dus rond zijn as ging draaien. De speer werd daardoor stabieler in de lucht en kon dus verder gegooid worden. Er werden waarschijnlijk net zulke afstanden als tegenwoordig geworpen, dus tussen de 80 en de 100 meter.



Verspringen voerde men vroeger anders uit dan tegenwoordig. Of men vroeger een aanloop nam weet men niet, maar afbeeldingen tonen wel verspringers met halters(=gewichten) in hun handen. Een in Olympia gevonden springgewicht weegt 4,5 kilo. Dat zou betekenen dat zij met 9 kilo aan gewicht ver probeerden te springen. Maar misschien was het gevonden gewicht slechts voor de sier en waren de echte gewichten lichter. Er is in ieder geval een record bekend van 16,66 meter! Aangezien het verspringrecord tegenwoordig op 8 meter 95 staat, ligt het voor de hand om te veronderstellen dat men vroeger verschillende pogingen bij elkaar optelde of dat men gebruik maakte van een hink-stapsprong.



Discuswerpen stond bekend als een klassieke sport. De discus varieerde vroeger in gewicht. Men zorgde er wel voor dat de atleten in 1 wedstrijd hetzelfde gewicht gebruikten. De discus waren van brons, marmer of lood en maten in doorsnede 17 tot 35 cm en wogen 1,5 tot 6,5 kilo. Men weet niet of men vroeger al ronddraaide voor men de discus weggooide.



In 680 v. Chr. kwam de wagenrennen erbij. Bij de wagenrennen deden wagens met twee paarden ervoor mee(=tweespan) en met vier paarden ervoor(=vierspan). Niet de berijder van de wagens kreeg als hij won de overwinningstak, maar de eigenaar van de paarden. Een bekende winnaar was Alkibiades.

De gewone paardenraces gingen net zo als tegenwoordig in zijn werk. Een jockey mende de paarden. Alleen de eigenaar van de paarden kreeg de overwinningstak.

In 724 v. Chr. kwam er een tweede wedstrijdonderdeel bij en wel tweemaal de afstand van de dromos: de diaulos (=384 meter). Vier jaar later kwam er al een derde hardlooponderdeel erbij: de dolicos (= 24 x de dromos, dus 4614 meter).

Pas in 708 v. Chr. komt er een uitgebreid wedstrijdonderdeel erbij en dat was de pentatlon(vijfkamp). De vijfkamp bestond uit de volgende onderdelen: hardlopen, speerwerpen, discuswerpen, verspringen en worstelen.



Ook de vechtsporten kwamen voort uit de oorlogvoering. Bij het worstelen was het de bedoeling om de tegenstander met zijn rug op de grond te gooien. De wedstrijd was pas afgelopen als de tegenstander drie keer op de grond was gegooid, hoe lang het ook duurde.

Tenslotte kwam in 688 v. Chr. het boksen erbij. Bij het boksen was er ook geen tijdslimiet. Het gevecht ging net zolang door tot dat er één van de twee het moest opgeven. De boksers gebruikten geen handschoenen, zoals tegenwoordig, maar wikkelden leren riemen om hun handen en onderarmen. Later schijnt men loden puntige kogeltjes op de riemen hebben bevestigd. Het was dus erg pijnlijk om een klap te krijgen met die handschoenen. De boksers waren dan ook gemakkelijk te herkennen. Velen hadden bloemkooloren en verminkte gezichten.

Het pankration was de vechtsport, waarbij vrijwel alles mocht. Slaan, trappen, verwurgen, vingers breken. Wat niet mocht was bijten en elkaars ogen uitsteken!

Wanneer het Pankration( mengvorm van worstelen, boksen en karate) erbij kwam is niet bekend.



Nu zijn al die sporten lang niet meer zo agressief. Natuurlijk zijn er wel aggresieve sporten zoals: boksen, schermen, judo en worstelen, maar er zijn er heel wat minder met betere regels. Ook zijn er redelijk agressief aangelegde sporten maar daarbij kun je de tegenstander niet direct vermoorden of verminken. Denk daar bij aan: boogschieten en gewoon schieten. Sommige sporten kun je ook agressief beschouwen want dan zitten mensen in een teamsport en (neem bijvoorbeeld hockey) slaan ze bijvoorbeeld een stick tegen de tegenstander. Dat gebeurt natuurlijk niet al te vaak en we hebben een scheidsrechter en goede regels. Dat zijn bijvoorbeeld: hockey, basketbal, voetbal, volleybal en waterpolo. Vroeger had je ook hardlopen en discuswerpen. Dat is er nu ook nog. Die dingen zijn onderverdeeld in de tak atletiek. Ook heb je zeer inspannende sporten zoals gewichtheffen, kanovaren, moderne 5kamp, roeien, ruitersport en wielrennen. Ook heb je sporten waarbij je sierlijke bewegingen moet maken: turnen en schoonspringen. En dan zijn er nog 2 sporten: tennis en tafeltennis. Zo kun je zien dat er veel meer keuze is. De prijzen zijn ook veranderd. Nummer 1 krijgt een gouden medaille en een knuffeltje of bos bloemen. Nummer 2 krijgt een zilveren medaille met een knuffeltje of bos bloemen. En nummer 3 krijgt een bronzen medaille en net als de anderen een knuffeltje of bos bloemen. Ook krijgt iedereen een flinke smak geld.



Wat had de godsdienst met de oude Spelen te maken?



Zo als je in dit verslag hebt kunnen lezen zijn de goden van belang bij de oude Spelen. Er zullen nu ook nog wel enkele spelers zijn voor wie de goden tijdens de sport belangrijk zijn maar nu zijn de Spelen niet meer op basis van de goden. In de tijd van de oude Spelen werden de goden geëerd en werden er dingen geofferd, dat kom je nu niet meer tegen. Toen waren er weinig sporten en was je het leven niet zeker maar nu gaat het om het prijzengeld en de medaille. Ook gaan sommigen voor de roem of om een record te vestigen. Natuurlijk wilde men vroeger ook roem en daar kreeg je voor die tijd ook een behoorlijke smak geld, maar nu ben je toch iets bekender. Dat komt mede door de komst van de televisie en radio. Nu heb je ook internet en zo zijn mensen veel eerder over iets ingelicht. Vroeger had je namelijk alleen dienstbodes en de roddelvrouw van het dorp.



Onze mening:



Wij vonden dit een interessante opdracht. Het was ook een leerzame opdracht. Ook vonden wij het leuk om alles te onderzoeken over alle goden.(het leukste.) Met alle mythen die erachter zaten. Maar wat wij wel jammer vonden: we moesten het met zijn tweeën doen. Als je een tweeling bent kun je samen overleggen wanneer je wilt. Maar nu moet je samen alles plannen. Stel dat er wat tussen komt. En je moet wel alles goed uitwisselen, een eerlijke verdeling maken, enz. Toch is het allemaal gelukt en hebben wij een prachtig verslag met mooie plaatjes van tempels van Zeus gemaakt. Dit was een leuke tussentijdse opdracht!



Bronvermelding: Al onze bronnen komen van internet(meestal gezocht met Google), via Encarta en uit boeken. Die boeken liggen in lokaal 45.



Extraatje: Paralympics



Paralympics



In 1948 kwamen de eerste Paralympics op iniatief van de Engelse chirurg Sir Lutwig Guttman. Hij organiseerde de Internationale Rolstoel Spelen tegelijk met de Olympische Spelen in Londen. 12 jaar later in 1960 waren eigenlijk pas de eerste echte Paralympics in Rome. Toen deden er rond de 400 sporters mee uit 23 verschillende landen. Dit jaar waren dat er meer dan 4000 uit 125 landen. Er zijn net als bij de Olympische Spelen voor invalide sporters zowel Zomer- als Winterparalympics. In 1980 werden de Zomerparalympics in Nederland georganiseerd. In 1984 werden zij gehouden in New York, in 1988 in Seoel, in 1992 in Barcelona, in 1996 in Atlanta en in 2000 in Sydney.



De 6 hoofdcategorieën op de paralympics zijn

- amputees

- spasme

- verstandelijke handicap

- visueel beperkt

- rolstoel

- en overige handicaps



Deze hoofdcategorieën zijn elk weer onderverdeeld naar handicapniveau. De functionaliteit van de atleten bepaald het niveau. Bij teamsporten zoals voetbal, basketbal en zeilen zijn de teams samengesteld uit spelers en speelsters met verschillende handicaps. Elke handicap staat voor een bepaald aantal punten, de teams moeten in totaal een bepaald aantal punten hebben. Zo heeft elke team hetzelfde handicapniveau.



Bij de Paralympische Zomerspelen zijn er zo’n 18 verschillende sporten. Bij de Winter Spelen zijn dit er ongeveer 10.

Dit betekent dat bij de Zomer Spelen de laatst geleden keer (in Sydney) de 4000 deelnemers verdeeld waren over 18 sporten en per sport weer verdeeld over 6 hoofdcategorieën. Vervolgens werd per hoofdcategorie weer een verdeling gemaakt over de verschillende handicapniveau’s. Er zijn dan dus weinig sporters per deelnemers veld. Het komt zelfs voor dat er maar iets van 8 sporters zijn voor 3 medailles.Terwijl er bij de Olympische Spelen alleen een verdeling wordt gemaakt naar de verschillende sporten en er dus veel meer atleten strijden om de drie medailles.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

dankjullie wel hea xd nu krijg ik een goed cijfer voor mn spreektekstbeurt;) groetjes diana xD ksit in groep 8 en ben geak vet hea? doei !!

8 jaar geleden

B.

B.

welke sporten werden er uit gevoert ?

5 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het een goed verslag maar zelf zocht ik de vraag waarom werden ze ten ere van de goden gehouden en dat kon ik nou net niet vinden dus dat vond ik wel jammer

5 jaar geleden

K.

K.

slecht

4 jaar geleden

J.

J.

ik kon de info die ik nodig had niet vinden!!!!!!!!!!!!!!!

2 jaar geleden

P.

P.

dit is echt slecht hierdoor heb ik een onvoldoende groetjes

2 jaar geleden

P.

P.

het was een lelijk werkstuk!

2 jaar geleden

Indy

Indy

Het klopt niet

1 jaar geleden