De jeugd van Martin Luther King
Martin Luther King werd op dinsdag 15 januari 1929 in Atlanta geboren. Dat ligt in het zuiden van de Verenigde Staten. Eigenlijk heette hij eerst Michael King. Later werd dit veranderd in Martin Luther King junior. Dat was een vernoeming naar zijn vader, en zijn vader was weer vernoemd naar Maarten Luther, een belangrijk iemand voor de kerk in Duitsland in de 15de, 16de eeuw. Martin Luther King groeide op in een gelovig gezin, want zijn vader en zijn opa waren alle twee dominee. Zijn moeder, Alberta was lerares. Hij had een oudere zus, Christine en een jongere broer, Alfred Daniel. Ze hadden het niet slecht thuis. De kinderen konden naar school en hoefden niet te werken. Zijn ouders behoorde namelijk tot de middenklasse en dat betekent dat je best wel rijk was. De vader van Martin Luther King was heel erg tegen apartheid en hij kon er niet tegen dat de negers zo slecht behandeld werden en als slaven verkocht werden. Martin Luther King kreeg dat thuis vaak te horen en hij groeide dus op om te strijden tegen de apartheid. Op een dag ging Martin Luther King met zijn vader schoenen kopen. In de winkel waren er plaatsen voor blanken en zwarten mensen. Dat was in die tijd heel normaal. De verkoper vroeg aan King of hij achter wou gaan zitten maar King deed of hij dat niet begreep en zei “ ik heb al een stoel gevonden”. Toen beval de man hem te gehoorzamen. King stond op en zei tegen zij zoon “ Kom we gaan, ik zal nooit vergeten dat ik zo ben behandeld”. Dat maakte heel erge indruk op Martin Luther King en ook hij zou het nooit vergeten. Een andere gebeurtenis die veel indruk op Martin Luther King heeft gemaakt, was toen hij een keer met zijn lerares naar een discussiewedstrijd ging. Toen ze terug naar Atlanta gingen kwamen ze met de bus door een klein dorpje. Er stapten wat blanke passagiers in en Martin Luther King en zijn lerares moesten van de buschauffeur hun plaats afstaan. Maar hij vond dat het niet snel genoeg gebeurde en schold hen uit voor zwarte hoerenzonen. Martin Luther King wilde toen eigenlijk niet opstaan, maar zijn lerares zei dat ze zich aan de wet moesten houden. Dus ze stonden op en moesten de hele weg naar huis, ongeveer 200 km, in het middenpad staan. Martin Luther King zei later dat hij die nacht nooit zou vergeten. Hij is nooit meer zo kwaad geweest als toen die nacht. Al op jonge leeftijd vond Martin Luther King lezen heel leuk en hij vond godsdienst heel interessant dus hij las daar veel over. Het is dus niet raar dat hij voor dominee wilde studeren. Eigenlijk wou hij niet alleen dominee zijn maar hij wilde de mensen ook aan het denken zetten en ze laten beseffen hoe oneerlijk negers behandeld werden.
De studie van Martin Luther King
Luther was een goede leerling. Voordat Martin Luther King naar het college ging, ging hij eerst geld verdienen door te werken. Hij werkte op een tabaksplantage in Connecticut. Hij was verbaasd dat je in Connecticut overal kon gaan en staan als je zwart was. Toen hij 15 jaar was had hij een beurs gewonnen en met die beurs ging hij studeren in het Morehouse College. Daar studeerde hij tot 1948 sociologie. Het was een goede school voor hem omdat de leerlingen aan het denken werden gezet om een oplossing te zoeken voor het probleem met de rassenscheiding en dat vond Martin Luther King wel interessant. Omdat Martin Luther King dominee wilde worden ging hij daarna theologie ging studeren op het instituut Crozer. Hier hoorde hij over het geweldloosheididee van Ghandi. Dat maakte een grote indruk op hem. Dat idee heeft hij zelf ook gebruikt. Je gaat niet vechten om je zin te krijgen, maar je doet aan acties zonder geweld. Na het Crozer Instituut ging hij in 1951 nog verder studeren in Boston om dan dominee te kunnen worden. Want als dominee wilde hij de mensen net als Ghandi tot geweldloos verzet laten komen. In 1953 trouwde Martin Luther King met Coretta Scott. Zij kregen 4 kinderen, 2 jongens Martin Luther III en Dexter Scott en 2 meisjes Yolanda Denise en Bernice Albertine. Martin Luther King als dominee
Toen hij met zijn studie klaar was in 1955 werd hij predikant in Montgomery. Dat ligt in Alabama, dat is ook al zo’n zuidelijke staat, waar de apartheid heel erg was. Zijn vrouw Coretta Scott had eigenlijk genoeg van die zuidelijke staten. Ze was zelf ook al tussen de negerhaat opgegroeid. Maar Martin Luther King vond het zijn plicht om in het zuiden te werken. Hij wou de negers naar een betere toekomst leiden. Als dominee deed Martin Luther King veel dingen. Hij wilde dat iedereen die lid was van zijn kerk ook moest willen stemmen, want toentertijd moest je als je zwart was je opgeven om te stemmen en dat ging meestal heel erg moeilijk. Hij wou ook dat iedereen lid werd van de NAACP (nationale vereniging ter bevordering van de rechten van de mens), Martin Luther King had geen hekel aan blanke mensen zoals sommige zwarte leiders wel hadden. Hij zei dat er ook genoeg blanke waren die wel voor gelijkheid streden.
De acties
De eerste opstand (actie) kwam door de vrouw Rosa Parks op 1 december, ze zat in de bus en ze wilde niet opstaan voor blanke mensen omdat ze moe was. Toen ze daarna nadacht zei ze dat ze niet begreep wat haar bezielde. De politie kwam erbij en Rosa moest een boete van 10 dollar betalen en ze moest de gevangenis in. Nu waren de zwarte bewoners van Montgomery echt heel erg boos en ze gingen actie voeren. Ze gingen de bus boycotten dat betekent dat ze er niet meer in gaan rijden Ze zochten nu alleen nog een woordvoerder. Dat werd Martin Luther King. Op 5 december 1955 werd Martin Luther King junior gekozen als hoofd van de nieuwe protestgroep: de MIA (Montgomery Improvement Association) Martin Luther King waarschuwde de mensen voor de gevaren van een boycot en wilde geen geweld. Op maandag 5 december reden er haast geen zwarten mee in de bus. Ze gingen lopen, met de taxi, of reden met elkaar mee. De actie was een succes. Er dachten mensen dat er misschien 60% van de mensen mee zou doen maar bijna iedereen deed mee. De mensen van de busmaatschappij waren boos. Ze maakten verlies. Boze groepen blanken vielen de woonwijken van de zwarten binnen en vielen ze lastig. De politie deed daar niks aan. Toen Martin Luther King hierover klaagde werd hij opgesloten. Doordat zoveel mensen meededen en doordat er zoveel aandacht was voor de actie besloten ze de actie te verlengen. Ze zouden niet meer met de bus gaan tot er dingen veranderen. Het duurde meer dan een jaar. In dat jaar werd Martin Luther King veel bedreigd. Hij werd ook veroordeeld wegens de actie tegen de busmaatschappijen. Maar het had succes, in 1956, werd de wet veranderd en rassenscheiding in de bussen verboden! Wat er in Montgomery gebeurde sprak veel studenten aan en vooral studenten uit Noord-Carolina. Ze wilde ook een einde maken aan de rassenscheiding en dan vooral aan de rassenscheiding in snackbars en restaurants. Ze hielde een actie die ook wel de sit-in actie genoemd werd. Dat hield in dat ze binnengingen in restaurants en snackbars en ze eiste dat ze bediend werden. Ze bleven er zitten en als ze weg werden gejaagd gingen ze daarna weer naar binnen. King wist dat deze acties zouden leiden tot een confrontatie met de commissaris van de politie, Eugene Conor, die zulke acties altijd gewelddadig aanpakte. Hij zette waterkannonen en politiehonden in. Meer dan 3000 mensen werden gearresteerd en Martin Luther King zat daar ook bij. Maar Martin Luther King smokkelde briefjes uit de gevangenis en daarin stond hoe de politie tekeer ging tegen de demonstranten. Amerika was geschokt door deze beelden en de president, Kennedy, werd misselijk toen hij een foto zag van een oude zwarte vrouw die werd aangevallen door een politiehond. Door de woedende reacties van de mensen moesten de stadsbestuurders wel een overeenkomst sluiten. In parken en musea en andere gebouwen hadden negers nu overal evenveel recht op.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
wat deed hij tegn armoede
10 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Thx veel info! :)
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
woooowww echt supper bedankt ik maak nu ook mijn werkstuk! hijihihhi
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
wow, erg bedankt voor je informatie. je hebt me echt geholpen... :)
8 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Thnx veel info en gaat zeker een goed cijfer opleveren
8 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik vond het heel leuk maar ik heb toch een 7 gehaald.
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
dankje ik heb het in mn eigen woorden gebruikt x <3
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
dikke 10 gehaald thnx
7 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
wohoo tanks super werkstuk ik had een 9:)
7 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
goed werkstuk hele goeie INFO
7 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Dank je wel! Ik heb de hele werkstuk gekopieerd naar mijn bestand en nu heb ik een 9,7 gehaald in VWO5! Dankjewel!!!
7 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
goeie info
7 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
super bedankt voor de geweldige info thx
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ik heb hier veel info kunnen vinden dankje wel !!
6 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
dikke 10
5 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goede info ?
5 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Je weet veel maar nog niet alles🤪
1 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Je weet veel maar nog niet alles🤪
1 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
bedankt dit heeft mij heeeeel erg geholpen voor mijn presentatie 😁
1 jaar geleden
Antwoorden