De jonge Martin Luther King
Martin Luther king werd geboren op 15 januari 1929 in de stad Atlanta, in het zuiden van de Verenigde Staten. Zijn ouders behoorden tot de welgestelde middenklasse. Dat de waren de meer voorname en ook wel rijke mensen van de stad.
Zijn vader was iemand die onrecht slecht kon verdragen. Negers mochten niet als slaaf behandeld worden. En bij Martin Luther King thuis merkte je dat aan alles.
Op een dag ging Martin met zijn vader schoenen kopen. In de winkel ging vader King op een plaats zitten die alleen voor blanken waren bestemd. Men vroeg
vader King om achter te gaan zitten. Daar was een aparte ruimte voor negers. Maar hij deed of hij die vraag niet begreep en antwoordde: "Ik heb al een stoel naar mijn zin gevonden." Toen kreeg hij het bevel weg te gaan of te gehoorzamen. Hij stond op, nam zijn zoontje bij de hand en ging weg. Deze gebeurtenis maakte diepe indruk op Martin. Hij zal die onwaardige behandeling nooit vergeten!
Martin las graag en al op jonge leeftijd had hij al veel belangstelling voor godsdienst. Het was dus niet vreemd dat hij voor dominee ging studeren. Eigenlijk wilde hij meer zijn dan dominee alleen. Hij wildde de mensen aan het denken zetten over het werken en over hun leven. Hij zou ze doen beseffen hoe oneerlijk de negers behandeld werden.
Nadat hij in 1955 zijn studie had afgemaakt, werd hij predikant in Montgomery. Die plaats ligt in Alabama. Dat is ook zo’n zuidelijke staat, waar de aprtheid ver was doorgevoerd. Zijn vrouw Correta Scott had eigenlijk schoon genoeg van die zuidelijke staten. Ook zij was opgegroeid met de daar heersende negerhaat.
Maar Martin Luther King vond het zijn plicht in het moeilijke zuiden te gaan werken. Hij zou de negers naar een betere toekomst leiden. Zijn verblijf in Montgomery bracht hem meteen middenin de dagelijkse problemen van de zwarte bevolkingsgroep. Hij was toen 26 jaar.
Een paar acties
Mevrouw Rosa Parks, een negervrouw van middelbare leeftijd, was de aanleiding tot de eerste grote actie. In Montgomery moesten zwarten hun plaats in de bus afstaan aan de blanken. Maar mevrouw Parks deed dat niet. Later vertelde ze daarover: "ik weet echt niet waarom ik niet opstond. Ik was allen maar moe van het winkelen. Mijn voeten deden pijn." De politie kwam erbij en mevrouw Parks werd gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Ze kreeg ook nog een boete van 10 dollar. Dat was de druppel die emmer deed overlopen. De negers van Montgomery waren het beu. Binnen 24 uur na de arrestatie van mevrouw Parks hielden ze een grote vergadering. Daar maakten ze een plan van protest. Na lang praten werd besloten een algehele boycot van de autobussen af te kondigen. Dat wil zeggen: zij besloten niet meer met de bus mee te rijden. Ook vond men dat er een leider nodig was. Er werden verschillende namen genoemd, maar slechts èèn man was voor iedereen aanvaardbaar: Martin Luther King. De volgende maandagmorgen, het was 5 december 1955, zaten er maar enkele negers in de anders propvolle bussen. De busmaatschappiij leed flinke verlies en was dan ook woedend. Uit wraak trokken groepen blanken door de negerwijken en vielen de negers lastig. En de politie deed niks. Dominee King beklaagde zich bij het hoofd van de politie, maar hij werd in plaats van geholpen opgesloten. Wat in het begin bedoeld was als een boycot van 24 uur, groeide uit tot een staking van meer dan een jaar. Het openbaar vervoer moest voor blanken en negers gelijk zijn! De negers zouden net zolang staken tot het doel bereikt was.
Wat in Montgomery gebeurde sprak ook veel studenten aan, vooral in Noord-Carolina. Daar wilden de jongeren een eind maken aan de apartheid in snackbars en restaurants. Zij gingen elke dag weer naar binnen, ook als zij werden geweigerd. Zij gingen zitten en eisten bediend te worden. Deze manier van protesteren werd bekend onder de naam "sit-ins" (zitacties). In 1956 besloot het Hooggerechtshof de rassenscheiding in de bussen op te heffen. Voor het eerst hadden de zwarten door een goedgeregelde actie een overwinning gehaald. Het was een eerste stap naar andere grote acties. Die hadden allemaal hetzelfde doel: gelijke rechten voor negers. Martin Luther King werd hierdoor erg bekend. Honderden kranten en tijdschriften uit de hele wereld besteedden aandacht aan hem. De ogen van duizenden blanken werden geopend voor de waarheid, die zo lang verborgen was. King wist dat de sit-ins en protestdemonstraties zouden leiden tot confrontatie met de commissaris van de politie, Eugene Conor, die bij de acties altijd gewelddadig ingreep. Conor zette waterkanonnen en politiehonden in tegen de demonstranten. Meer dan 3.000 mensen, onder wie Martin Luther King, werden gearresteerd. Op stukjes papier die de gevangenis binnen waren gesmokkeld schreef King zijn ‘brief uit de gevangenis van Birmingham’, de wijze waarop de politie te keer ging tegen de demonstranten. Amerika reageerde geschokt op de beelden de ze hadden gezien van de demonstranten en de politie. President Kennedy zei dat hij misselijk werd bij het zien van de foto waarbij een oude vrouw werd aangevallen door een enorme politiehond. Woedende reacties uit het hele land dwongen de stadsbestuurders tot een overeenkomst waarin stond dat in parken, bibliotheken en andere openbare gelegenheden de rassenscheiding werd afgeschaft en dat warenhuizen ook zwarten in dienst moesten nemen. In het hele land vonden honderden demonstraties plaats voor gelijke burgerrechten. Die lente in 1963 was belangrijk voor de gelijke burgerrechten.
Geweldloos verzet
King eistte van zijn volgelingen dat zij geen geweld zouden gebruiken. "Want geweld lost niets op", zei hij altijd. Het kostte hem vaak moeite om de woedende negers te kalmeren, maar het lukte hem. Steeds leerde hij hen wat geweldloos verzet inhoudt:
-Het is wel degelijk verzet. Er is moed voor nodig; het is niet voor lafaards. -Het is niet de bedoeling van geweldloos verzet dat je de tegenstander verslaat; wel dat je begrepen wordt. -De aanval is in de eerste plaats gericht tegen het onrecht dat er heerst en niet tegen de personen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
U.
U.
heyyyyyyyyyy!!
supersupersupersuperveeeeeeeeeeeel bedankt voor je werkstukkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
wwwwwwwwwijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj zijn zje zooooooooooooo danlkbaakuniymhjk.d
ankbaar
21 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Bas Bedankt handig voor me profielwerkstuk!!
21 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Je stuk over Martin Luther King heeft me geboeid maar ook geƫrgerd tot het eind. Ik wist wel over het onrecht van vroeger, maar van ook nu nog, dat men de zwarten aandeed, maar dat het soms zo ver ging had ik het raden naar. En dan had ik nog een vraag: heb je bewust de term "negers" de hele tijd gebruikt, omdat ik die naam nogal neerslachtig vind en dat was het enige dak ik zowat aan te merken had op je werk. Prachtig!
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vondt je werkstuk topie echt een hele mooie inhoud.Nogal moet ik zeggen dat ik pas hier in de 2de zit en je werkstuk heb overgenomen maar goed,nu heb ik zeker wel een goeie cijfer!
later$$$$$
killa sanie agga coulo
21 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
er staat in de tekst neger , neger is een scheldword
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
goeie werkstuk ik zit iik in groep 8 en ga het over hem houden
12 jaar geleden
Antwoorden