Maarten Luther

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1161 woorden
  • 18 december 2007
  • 240 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
240 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maarten Luther

Hoofdvraag: Wat was het belangrijkste wat Maarten Luther ooit gedaan heeft?
Deelvragen:→ 1. Wat was zijn beroep?
→ 2. Waarom was en is hij bekent?
→ 3. Wat wilde hij graag? (Wat was zijn doel?)

Hoofdvraag:
Het hangt er natuurlijk vanaf wat mensen belangrijk vinden om die vraag te beantwoorden, maar ik denk toch dat de meeste mensen zullen zeggen dat hij de kerk heeft willen hervormen. Dat hij in opstand is gekomen tegen de paus door de 95 stellingen van Maarten Luther te schrijven omdat hij vond dat het verkopen van aflaatbrieven moest worden afgeschaft.
Je kan ook nog zeggen dat het belangrijkste wat hij gedaan heeft is: Dat hij een soort van nieuwe kerk heeft opgericht. Eentje die niet deed aan het verkopen van aflaatbrieven en alle andere dingen die Luther slecht vond aan de kerk. En dat hij er ook nog voor heeft gezorgd dat zoveel mensen het met hem eens werden en dus ook lid werden van die kerk.

Nog een andere optie is: Dat hij de Bijbel heeft vertaald naar het Duits, zodat ook ‘gewone’ mensen (de gene die geen Latijn konden lezen) de bijbel ook konden lezen. Zo konden alle mensen de bijbel lezen en niet alleen de priesters, want veel priesters logen over de inhoud van de bijbel omdat de mensen het toch niet konden controleren omdat ze geen Latijn konden lezen.

Er zijn dus verschillende opties mogelijk het hangt er dus maar net van af wat jij belangrijk vindt.

Deelvraag 1: Wat was zijn beroep?
Maarten Luther wordt geboren op 10 november 1483. De dag daarna wordt hij gedoopt. Omdat de ouders van Luther redelijk rijk waren kon hij naar school en kon hij toen hij 12 was al heel goed Latijn lezen, schrijven en spreken. In 1505 gaat hij aan de universiteit rechten studeren. Maar in dat zelfde jaar stopt hij daar ook weer mee en treedt hij toe tot het Augustijnenklooster. 2 Jaar later wordt Luther priester. In 1508 gaat hij Filosofie doceren aan de universiteit Wittenberg. Tot 1516 geeft hij colleges over verschillende onderwerpen. 1517 worden Luthers 95 stellingen (de 95 dingen die hij slecht vond of wat verbeterd moest worden aan de kerk) gepubliceerd omdat de kerk aflaatbrieven (brieven die je zonden weghaalden) verkocht. Het jaar daarna doet het keizerlijk edict Luther in de rijksban (= dat hij niet meer binnen het rijk mag komen). Maar Luther keurvorst Frederik (die Luther altijd al in bescherming nam) had Luther in schijn laten ontvoeren naar Eisenach. Daar leeft hij een paar jaar met een schuilnaam en daar wordt hij ook verliefd op een uitgetreden non waar hij in 1525 mee trouwt. In 1530 keert Karel V terug na 9 jaar en hij vindt dat er een beslissing moet vallen of de kerk hervormd moet worden of niet (of de kerk o.a. geen aflaatbrieven meer moet verkopen en nog veel meer dingen). Maar ze komen niet tot een beslissing. In 1534 gebeurt er nog iets speciaals: Luther vertaald de bijbel naar het Duits zodat ook ‘gewone mensen’ (mensen die geen Latijn kunnen lezen) hem kunnen lezen. Later In 1546 overlijdt Maarten Luther en wordt hij op 62 jarige leeftijd begraven.

Luther heeft dus een boel dingen gedaan in zijn leven maar zijn beroep bleef eigenlijk vrijwel altijd het zelfde priester of docent. Maar alles in zijn leven had toch wel te maken met de kerk en het geloof in God.

Deelvraag 2: Waarom was en is hij bekent?
Het antwoord op die vraag is vrij gemakkelijk te vinden. Het komt natuurlijk vooral omdat hij vond dat de kerk het niet helemaal goed deed. Hij vond een aantal dingen slecht aan de kerk en hij wilde dat die verbeterd zouden worden. Dus schreef hij de 95 stellingen van Maarten Luther. In 1517 werden die gepubliceerd. In die 95 stellingen stonden vooral de redenen waarom het verkopen van aflaatbrieven fout is. Hij wilde dat de kerk daar mee zou stoppen. In de jaren na 1517 was hij dus vooral in conflict met de paus. De paus vond het natuurlijk allemaal onzin en hij vond Luther dan ook een bedreiging voor de kerk. In oktober 1520 werden Luthers boeken (de boeken die hij de jaren ervoor heeft geschreven over de kerk en de aflaatbrieven) op een brandstapel verbrand. Luther wordt hier natuurlijk boos om en antwoord hier op door een speciale boom: de Luthereik samen met het pauselijk wetboek te verbranden. En zo begint dus een beetje de strijd tegen de kerk. Maarten Luther probeerde ook mensen in opstand te laten komen tegen de paus. Hij vormde een soort van eigen nieuwe kerk. Hoe langer het conflict duurde hoe meer mensen het met hem eens werden. Maar toch komen ze er niet uit. In 1530 probeert Karel V dat nog voor elkaar te krijgen maar ook hem lukt het niet.
Maar dat is nog niet het enige waarom Maarten Luther zo bekend is. Hij heeft ook nog de bijbel vertaald naar het Duits. Het klinkt niet zo belangrijk maar dat is het wel, want door de bijbel te vertalen konden ook ‘gewone’ (mensen die niet Latijn kunnen lezen) mensen de bijbel lezen. Dus konden zij ook zelf controleren wat de priesters vertelde, want veel priesters logen over de inhoud van de bijbel en vertelde allemaal leugens ten gunste van de kerk en de paus. Maar nu kon dat dus niet meer omdat de mensen dat nu zelf konden controleren.

Deelvraag 3: Wat wilde hij graag? (Wat was zijn doel?)
Wat hij zelf graag wilde kan je eigenlijk niet precies weten, want dan zou je met hem moeten praten en dat kan niet want hij is dood. En waarschijnlijk heeft hij ook meerdere dingen gewild in zijn leven. Toen hij klein was wilde hij misschien wel boer worden, dat weet je niet. Maar als je zijn leven zo bekijkt is het heel waarschijnlijk dat zijn doel o.a. was: Priester worden en tot de kerk behoren. En waarschijnlijk ook (want daar draaide ook een groot deel van zijn leven om) dat de kerk hervormd zou worden. Dat eerste was niet zo heel moeilijk, hij moest gewoon gaan studeren. Hij moest Latijn kunnen lezen, schrijven en spreken, hij moest natuurlijk alles van de bijbel weten en nog veel meer. De kerk hervormen was wel wat moeilijker. Hij kon niet zomaar de regels van de paus veranderen. Daarom schreef hij de 95 stellingen van Maarten Luther en publiceerde hij. Daar werd de paus ontzettend boos om en zo begon een conflict tussen Maarten Luther en de paus (zeg maar de kerk). Hij heeft dat doel dan ook niet kunnen volbrengen in zijn leven. Maar gelukkig gingen na hem andere mensen door met de opstand tegen de kerk en werd uiteindelijk dat doel toch nog gehaald.


Misschien had Maarten Luther wel hele andere doelen in zijn leven maar dat zullen we denk ik nooit te weten komen tenzij hij dat ook ergens zou hebben op geschreven.

Bronnen:
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Luther
- http://www.luthersekerkpekela.nl/luthers/maarten_luther.asp
- http://www.historiek.net/index.php?option=com_content&task=
view&id=117&Itermid=26

REACTIES

L.

L.

wat is het belangrijkste wat maarten had gedaan?????

6 jaar geleden

K.

K.

ik vind dit verslag top, ga zo door(:

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.