Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Maanden en hun geschiedenis

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 740 woorden
  • 25 november 2003
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maanden en hun geschiedenis. De kalender van nu, is gemaakt door een machtige keizer nog voor Christus. Zijn naam was Julius Caesar, keizer van Romeinse Rijk. Hij was de gene die het uitgevonden heeft, samen met geleerden uit die tijd. Daarom zijn de maanden ook meestal vernoemd naar Romeinse goden. Tevens hebben de maanden andere betekenissen, die oorspronkelijk Latijns zijn. Januari - Latijns: Heeft geen betekenis uit het Latijn. - Vernoemd naar: Deze maand is vernoemd naar de Romeinse god Janus. Janus was de god van poorten en deuren. En bij zijn tempel waren de deuren open als het oorlog was en de deuren waren gesloten als het vrede was. Meestal was dat om er te schuilen. Het tochtte daar dus behoorlijk wat, want de Romeinen waren bijna altijd in oorlog. Januari is naar Janus vernoemd, omdat hij twee gezichten heeft, eentje dat naar voren kijkt en eentje dat naar achter kijkt. Sommige zeggen dat hij zelfs al veel verder keek, daarmee bedoelden ze dus, ver in de toekomst. Februari - Latijns: februari is aan zijn naam gekomen door het woord Februare. Dat betekent reinigen. Februari is de schoon maak maand. Romeinen hadden namelijk nooit een echt tijdstip hiervoor. Alles was een rommel. - Vernoemd naar: februari is niet vernoemd naar een Romeinse god of persoon uit die tijd.
I: Maart - Latijns: Heeft geen betekenis uit het Latijn. - Vernoemd naar: Deze is vernoemd naar de Romeinse god Mars. De god die het meest bekends is als de god van oorlog. Eigenlijk was hij dat voorheen niet. Maar hij was juist de god van de Lente. Hij werd de god van oorlog, omdat hij de god was die tegen de winter vocht en lente liet komen. Door deze strijd tegen de winter, werd hij de god van oorlog en Lente. II: April - Latijns: Dit komt van het werkwoord openen in het Latijns, dus aperire. Het is zo genoemd, omdat de maand april de deuren opent naar de lente toe. Dit is dan de eerste maand van de lente. Al zit het weer dan nooit mee. - Vernoemd naar: Het is nog onduidelijk naar welke god of godin deze maand is vernoemd. Je hebt de godin van schoonheid en liefde, genaamd Aphrodite. En je heb Apollo, de god van akkerbouw, vergelding en genezing. Nog onduidelijk wie het nu is. III: Mei - Latijns: Jupiter Maius is het Latijnse woord hiervoor. Wat het betekent weet ik niet, maar als je naar het achterste woord kijkt zie je mai verschijnen. Dat dus weer mei is. - Vernoemd naar: Jupiter is de persoon die deze maand op zijn naam heeft. Jupiter is de god van de groei(kracht). Dat is omdat hij groeikracht meeneemt en daarom ook alles eindelijk begint te groeien. De echte lente maand als het ware. IV: Juni - Latijns: Geen betekenis uit het Latijn. - Vernoemd naar: Deze maand is vernoemd naar de koningin van de hemel en de godin van vruchtbaarheid. Haar naam is Juno. V: Juli - Latijns: Quintilus noemde de Romeinen het ook wel, dat slechts vijf betekent. - Vernoemd naar: Deze maand is vernoemd naar Julius Caesar hem zelf. Keizer van de Romeinen. Hij had dit systeem verzonnen en dus had hij zichzelf er ook ingezet. VI: Augustus - Latijns: Dit is wat de Nederlanders de oogstmaand noemen. De Romeinen ook, ze hebben de maand van het Latijnse woord “augere” dat dus groeien betekent. - Vernoemd naar: Gaius Octavianus is zijn echte naam. Maar hij mocht de ere titel dragen. Hij werd Augustus vernoemd, dat “de verhevene” betekent. Hij is zelf ook keizer geweest van het Romeinse Rijk en is de neef van Julius Caesar.
VII: September t/m X: December. Deze maanden zijn niet vernoemd naar goden slecht de cijfers uit het Latijns. September: Septem dat dus zeven betekent. Oktober: Octa dat dus acht betekent. November: Novem dat negen betekent. December: Decem dat tien betekent. Vroeger voor dat Julius Caesar dit gedaan had. Was de maand maart de eerste maand van het jaar en december de laatste, ze hadden maar 10 maanden. Januari en februari waren “de schimmelige tijd”. De wintermaanden, die geen naam hadden. Kregen door Julius Caesar een naam. Februari werd de laatste maand en januari de een na laatste maand. Van Julius Caesar moesten er 365 dagen komen in een jaar. En daarom is er wat geknutseld aan februari, die maar 28 dagen telt. Nog later benoemde Julius Caesar, januari de eerste maand.

REACTIES

M.

M.

dit vind ik prachtig

13 jaar geleden

L.

L.

Erg handig voor een project dat ik moet doen waarbij ik dit nodig heb!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.