Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lodewijk XIV

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 2266 woorden
  • 4 januari 2011
  • 215 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
215 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Lodewijk XIV


Inhoudsopgave:
- Inleiding
- Lodewijk XIV
- Versailles
- Oorlog tussen Frankrijk en Holland
- Hofleven
- Absolutisme
- Informatie uit de film
- Vergelijkingen
- Conclusie

Inleiding
De hele klas heeft de opdracht van mevrouw Bruggeling  (onze geschiedenis docent) gekregen om een werkstuk te maken over Lodewijk XIV. We moeten zelf allerlei informatie opzoeken over Lodewijk. Maar we hebben ook een film gekeken (the man in the iron mask). En de informatie die we zelf hebben opgezocht en de informatie uit de film moeten we met elkaar gaat vergelijken. We moeten sowieso een stukje met info over Lodewijk in het echte leven hebben. En een stukje over informatie uit de film. Als laatste moeten we nog een stukje met vergelijkingen  overeenkomsten en/of verschillen over met het echte leven en de film. En uiteindelijk moeten we dan onze conclusie geven wat wij van Lodewijk XIV vinden en waarom we dat vinden.

Ik heb zelf op internet allerlei informatie gezocht over Lodewijk XIV en die heb ik ook onder andere in mijn werkstuk verwerkt. Maar ook heb ik boeken uit de bibliotheek gehaald die over Lodewijk XIV gingen en daar heb ik ook veel informatie uit gezocht. Ik heb ook aantekeningen uit de film in mijn werkstuk verwerkt. En uiteindelijk heb ik uit heel mijn werkstuk een conclusie getrokken wat ik van Lodewijk XIV vind en waarom.


Lodewijk XIV
Lodewijk XIV werd geboren op 5 september 1638 in Saint-Germain-en-Laye. Zijn vader was Lodewijk XIII en zijn moeder was Anna was Oostenrijk. Lodewijk XIV trouwde in 1660 met Maria – Theresia van Oostenrijk de dochter van de Spaanse koningin, dus ook zijn nicht. Zij kregen samen 6 kinderen. Maar de trouwerij was niet uit liefde, want er werd een vrouw voor hem aangewezen. Maria stierf in 1683. Daarna had hij nog vele andere minnaressen.

Lodewijk XIV was koning in de periode van 1661 tot 1715. Hij zou eigenlijk al koning moeten zijn vanaf het moment dat zijn vader overleed in 1643. Maar Lodewijk was toen nog maar 5 jaar oud, daarom regeerde minister Mazarin samen met zijn moeder in zijn plaats. Mazarin leerde alles aan Lodewijk wat hij later nodig had om het land in een ijzeren greep te houden. Waarvan 4 belangrijke dingen:

- Regeer onder alle omstandigheden zelf

- Vertrouw nooit op de hoge adel

- Zorg voor gezonde financiën

- Handhaaf het recht

Maar Mazarin overleed in 1661. Vanaf dat moment werd Lodewijk de nieuwe koning. Lodewijk was er van overtuigd dat zijn macht een geschenk van god was.

Lodewijk XIV wilde alle macht in handen hebben. Hij begon vele oorlogen, tegen verschillende landen. Lodewijk regeerde op een absolutistische manier: Hij had zelf alle macht en zijn onderdanen hadden helemaal niet te zeggen, daarom zij hij ook vaak: 'L'état, c'est moi!' ('De staat ben ik').

Versailles
Lodewijk XIV leefde in zijn paleis 'Versailles'. Dit paleis ligt in het westen van Frankrijk. Het paleis is gebouwd/verbouwd in de jaren van 1661 – 1690. Het paleis is oorspronkelijk een jachtslot. In het paleis waren veel mooie kamers. Onder andere 3 staatsievertrekken:


 Het Grand Appartement

 De Salon van Hercules

 De Spiegelzaal

Naast deze vertrekken zijn er ook nog vele andere vertrekken. Het paleis was speciaal voor Lodewijk XIV gemaakt. Hij zag het paleis nooit helemaal af, want hij had elke keer weer een nieuw dingetje om te verbouwen! Het was er alleen niet zo hygiënisch, want er waren geen toiletten en er werd 's ochtends alleen even een washandje over het gezicht gehaald en verder helemaal niets. Ze namen heel soms maar een bad en voor de vieze luchtjes werd er parfum gebruikt. Door de slechte hygiëne kwam er ook veel ongedierte in het paleis. Er was veel barok-meubilair. De koninklijke slaapkamer was het hart zo gezegd van het paleis. De kamer was erg mooi ingericht en versierd. Men schat dat er ongeveer 10.000 mensen in het paleis hebben gewoond. Namelijk de hele koninklijke familie zelf en deel van de adel en ook nog het personeel dat daar in dienst was!

Het paleis is één van de grootste kastelen ter wereld en staat ook op de werelderfgoedlijst. Het paleis was ook het regeringscentrum en het hoofdkwartier van Frankrijk en het is in 1792 een nationaal museum geworden.

Oorlog tussen Frankrijk en Holland
Lodewijk XIV wilde van Frankrijk uitbreiden. Lodewijk XIV van Frankrijk en Karel II van Engeland werkten samen. Frankrijk viel vanaf land aan Engeland viel aan vanaf zee. De oorlog duurde van 1672 tot 1678. Waarom Lodewijk XIV oorlog voerde met de Republiek had een aantal redenen:

• Lodewijk XIV wilde dat Frankrijk door natuurlijke grenzen beschermd zou worden, in dit geval was dat de Rijn die lag in de Zuidelijke Nederlanden.

• Lodewijk XIV wilde ook sowieso de economische macht van de Nederlanden verkleinen

• Lodewijk XIV en Karel II waren allebei ook bang dat het volk ook het bestuur wilde zoals het in Nederland was geregeld, namelijk geen koning. Ze waren bang dat dat 'idee' over zou slaan op hun landen.

Daarom wilde Lodewijk XIV oorlog voeren tegen de Republiek. Hij moest eerst nog iets doen voordat hij oorlog kon voeren. Hij moest namelijk eerst de Republiek scheiden van haar bondgenoten. 1672 was het rampjaar voor de Republiek, omdat Frankrijk en Engeland allebei tegelijk de Republiek binnen vielen. Maar uiteindelijk versloeg de Republiek Engeland op zee en Frankrijk op het land.


Engeland had geen zin meer om door te gaan, omdat het te duur kosten. En ze hadden verloren, dus Engeland en de Republiek sloten vrede. Lodewijk XIV had het nog niet opgegeven. Maar ze kwamen niet veel verder door de Hollandse Waterlinie (een verdedigingssysteem). Stukken land werden onder water gezet. En in de winter bevroor dat, dus Frankrijk viel weer aan over het ijs. Maar toen het ijs smolt moesten ze zich weer terug trekken. Frankrijk had alleen Zwammerdam veroverd. De Republiek breidde het verdedigingssysteem uit. Uiteindelijk sloten Frankrijk en de Republiek in 1678 de Vrede van Nijmegen. Omdat beide landen financieel uitgeput raakten.

Hofleven
Lodewijk XIV droeg een pruik. Daardoor ging al snel het hele hof een pruik dragen. Meestal waren deze wit. Deze periode werd dan ook de pruikentijd genoemd, omdat bijna iedereen een pruik droeg. De pruiken werden van natuurlijk haar gemaakt.

Koning Lodewijk danste ook erg veel, hij vond het leuk om te doen en het andere zien doen. Hij was gevorderd dansen en kon het erg goed. Zelf nam hij ook danslessen nadat hij had gestudeerd en verder deed hij nog aan de sport; schermen.

De vrouwen van de Koninklijke familie droegen lange jurken, met een laag uitgesneden decolleté. En de heupen moesten zo dun mogelijk te lijken. Onder de jurken droegen de jonkvrouwen een korset. Deze trok de vrouw erg strak, zodat ze zo dun mogelijk leken. Wat ook de bedoeling was.

Absolutisme
Lodewijk XIV was absolutist. Dat betekent dat alle macht in zijn handen was, maar dan ook echt alle macht. Hij was de hoogste en voor de rest had niemand wat te zeggen. De koning stond boven de wetten. Een voorbeeld hiervan: Hij kon de wetten veranderen hoe hij wilde, zonder dat hij aan iemand toestemming hoefde te vragen. Of het volk er nou blij mee was of niet, ze hadden helemaal niks te zeggen.

Alleen had hij geen zin om de economie en de financiën te regelen dus hij liet dat door iemand voor hem doen. Hij liet andere de vuile klusjes opknappen.

De hoge adel kwam in opstand tegen de macht van de koning. Deze opstand werd ook wel de Fronde genoemd. Deze opstand kon met moeite worden neergeslagen. Lodewijk zou de adel nooit meer vertrouwen. En nam steeds ietsje meer macht van de adel af.

Het einde van de Fronde
Hij riep regelmatig zijn ministers bijeen voor een vergadering. Hij luisterde naar de voorstellen van de ministers hoe het bijvoorbeeld beter zou kunnen. En hij nam zelf een besluit, hij deed wat hem het beste leek.


Lodewijk dacht dat hij door god aangewezen was. Hij deed alles wat hij zelf dacht dat goed was. En hij vraagde aan niemand ergens zijn mening over.

Hij zei ook altijd: l'état c'est moi (de staat dat ben ik). Hij was de man die alles kan, zogezegd. Hij had alle macht in handen.

En Frankrijk was één van de machtigste landen van de wereld.

Informatie uit de film
De film speelt zich af in 1622 in Parijs. De koning is nog er jong in de 20 hooguit. En hij heeft al een mooie jonkvrouw op het oog. Om die te krijgen laat hij iemand vermoorden. Hij gaat gelijk met het meisje dineren. Lodewijk is een egoïst, hij laat andere mensen het vuile werk opknappen.

Het volk is niet tevreden met Lodewijk XIV, hij gaf het volk geen eten het volk was uitgehongerd. Het was zo erg dat een burger de koning aanviel. Heel het volk is ontevreden met de koning. Het volk wilt eten.

D'artagnan is de hoofd musketier en de beschermer van de koning. Een musketier voldoet niet aan zijn taak en Lodewijk vervangt hem gelijk door een andere musketier en die mag het volk te eten geven.

De musketiers moeten uitzoeken wie de leider van de jezuïeten is, ze krijgen de opdracht van Lodewijk XIV om de leider van de jezuïeten te vermoorden. Uiteindelijk hebben ze besloten om de koning af te zetten (te vermoorden of ergens te dumpen). Omdat hij niet mag weten dat 1 van de musketiers de leider is.

D'artagnan wil niet meedoen, omdat hij de beschermer is van de koning. Hij kan zijn koning niet verraden.

De gaan naar een gevangenis en bevrijden de man in het ijzeren masker, dat blijkt de tweelingbroer van Lodewijk te zijn (Philippe). De musketiers willen dat Philippe Lodewijk zogezegd overneemt als koning, zodat ze Lodewijk konden afzetten. De musketiers gaan Philippe dus voorbereiden op het koningschap, de manieren waarop hij koning moet zijn drinken met de pink omhoog enz.


Lodewijk XIV houd een gemaskerd bal voor iedereen van adel met heerlijke hapjes en drankjes terwijl het volk nog zit te verhongeren. Op dit bal moet het allemaal gebeuren. De musketiers gaan Lodewijk met Philippe verwisselen. De oude musketiers die dit allemaal hebben geregeld, gaan vechten tegen de musketiers van Lodewijk.

De musketiers van Lodewijk krijgen Philippe te pakken. En hij moet terug naar de gevangenis met zijn ijzeren masker op. De oude musketiers proberen hem weer te bevrijden maar Lodewijk en zijn musketiers komen ook naar de gevangenis en gaan vechten. Lodewijk valt z’n broer aan en D’artagnan verdedigd Philippe en gaat dood. Uiteindelijk wordt Philippe koning. Niemand weet dat ze verwisseld zijn en het volk vind nu dat ze de beste koning hebben, die Frankrijk ooit heeft gehad.

Vergelijkingen
Lodewijk XIV is in de film ook nog erg jong, dat klopt dus, want hij was ook pas 23 toen hij al koning werd. Een erg jonge koning dus. In de film laat hij ook andere mensen zijn werk opknappen. Maar ook in het echt liet hij mensen gewoon taken die hij eigenlijk moest doen voor hem doen. Zijn wil was wet, dus er werd gedaan wat er gevraagd werd. In echt echt was hij ook erg absolutistisch dus iedereen moest naar hem luisteren en doen wat hij mensen opdroeg.

Lodewijk XIV heeft erg veel vrouwen gehad. In de film was hij ook erg op vrouwen uit, hij liet er zelfs iemand voor vermoorden. Hij was dus er wreed, maar het kon hem niks schelen.

In de film had Lodewijk XIV ook nog een tweelingbroer Philippe. Hij had z'n broer laten opsluiten, omdat hij anders bang was dat Philippe koning werd. Dus daarom gaf hij de opdracht zijn broer in de gevangenis te gooien met een ijzeren masker op. Zodat nooit iemand hem zou herkennen, omdat hij zoveel op Lodewijk leek. Maar in het echt had hij deze helemaal niet, dus de film klopt niet op alle punten. Maar je ziet wel weer dat hij erg wreed was. En dat het hem allemaal niks kon schelen, want hij was toch koning dus hij kon doen wat hij wilde zonder ervoor gestraft te worden. En hij gaf het volk geen eten, wat ze kregen was een heel klein beetje en verrot.

Mijn conclusie uit mijn werkstuk is:
Ik vind Lodewijk een egoïst, hij denkt alleen maar aan zichzelf. Hij was ook absolutist en daardoor ligt alle macht bij hem in handen, daardoor kreeg hij nog meer ego. Hij liet het volk ook maar lekker verrotten. Zij kregen verrot eten, terwijl hij wel allerlei feestjes gaf voor de Koninklijke figuren.

Ik vind het een wrede man, omdat en niks en niemand denkt hij geeft liever ze geld uit aan dure oorlogen dan aan het volk, zij krijgen maar verrot eten. Het volk is minderwaardig in zijn ogen.

Hij laat iedereen alles voor hem doen, ook eigenlijk als het zijn taken zijn laat hij het anderen voor hem overnemen.


Ik vind het geen goede koning, want hij doet niet wat hij hoort te doen en hij is erg egoïstisch.

Bronnen:
- www.collegenet.nl  uitreksels&verslagen  werkstukken  vak: geschiedenis, trefwoord: Lodewijk XIV  Zonnekoning (Lodewijk XIV)

- www.scholieren.com  zoeken: Lodewijk XIV

- http://members.quicknet.nl/flp.vanloon/lodewijk.htm

- http://www.google-earth-wereld.nl/kastelen/kasteelvanversailles.htm

- http://frankrijk.blog.nl/achtergrondinformatie/2008/12/09/uitgelicht-versailles-het-paleis-van-de-zonnekoning

- http://mediatheek.thinkquest.nl/~kl018/onderbouw/klas2/frankrijk/lodewijkxiv/lodewijk14.htm

- http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.louis-xiv.de/&ei=jQr1TKntLMPtOZy6haUI&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=13&ved=0CGcQ7gEwDA&prev=/search%3Fq%3Dlouis%2Bxiv%26hl%3Dnl%26biw%3D1436%26bih%3D690%26rlz%3D1R2ADBS_nlNL407%26prmd%3Dib

- Boek: De geschiedenis van Europa 1600-1800.


- Boek: Lodewijk XIV, de Zonnekoning

- Boek: Geschiedenis, bronnen 2vwo

- Film: The man in the iron mask

REACTIES

C.

C.

Niet zo goed voor 2 vwo

11 jaar geleden

P.

P.

Wel een aardig werkstuk, maar weinig info en de hoofdstukken zijn erg kort.

7 jaar geleden

T.

T.

mooi werkstuk soms wel wat typfouten

7 jaar geleden

J.

J.

ik vind het super cool!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

M.

M.

Praktijk onderwijs niveau

5 jaar geleden

P.

P.

wat een fantastisch praktijk onderwijs niveau
verzin wat beter groetjes,peter peereboom

5 jaar geleden

M.

M.

Helemaal mee eens

5 jaar geleden

P.

P.

nies maar in mijn peereboom

5 jaar geleden

R.

R.

denk aan de kinderen kom op hey

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.