Ku klux klan

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1596 woorden
  • 20 december 2003
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me interessant leek om meer over de Ku Klux Klan te weten te komen. Er waren alleen weinig boeken over te vinden met echte feiten over de KKK, wel een paar verhalen van wat ze hebben gedaan. Ik had niet gedacht dat de KKK zo gewelddadig was, ik heb verhalen gevonden over zwarte mensen die op een gruwelijke manier vermoord zijn. Ook wist ik niet dat de KKK nog bestond, daar kwam ik pas achter toen ik de website vond op internet. Daar wordt openlijk gezegd dat homo’s en zwarten voor het kwaad in de wereld zorgen. En dat de KKK geen geweld gebruikt, alleen om zichzelf te verdedigen.

Hoe is de Ku klux klan ontstaan?

Na de Amerikaanse burgeroorlog werd in de Ku Klux Klan door enkele veteranen opgericht; Captain John C. Lester, Major James R. Crowe, John D. Kennedy, Calvin Jones, Richard R. Reed en Frank O. McCord. Zij woonden in Pulaski, Tennessee. Het begon allemaal als een vriendenclubje opgericht omdat ze zich verveelden die de naam Kuklux kreeg, wat Grieks is voor kring. Er kwam klan achter vanwege hun Ierse afkomst. Om iets te doen te hebben, wikkelden ze zich in lakens en deden ze een kussensloop over het hoofd. Zo trokken ze een blanke wijk in om spookje te spelen en boze geesten te verjagen. Het was in het begin dus gewoon leuk, iedereen kon er om lachen. Het was eigenlijk een verrassing voor hen dat toen ze een zwarte wijk in trokken, die mensen echt bang waren! Al snel maakten ze misbruik van dit effect en ze begonnen een echte organisatie in verschillende steden. In april 1876 hadden ze een bijeenkomst waar ze generaal Nathan Bedford Forrest als Grand Wizard, hun leider aanstelden.

Wat begon als een grap werd een organisatie die zwarte mensen discrimineerden, bedreigden, mishandelden en vermoorden. Hun Onzichtbare Keizerrijk, verdeeld in Staten en Provincies, werd bestuurd door functionarissen met namen als de Grote of Keizerlijke Tovenaar, de Grote Draken, Grote Titanen, enz. Ze hadden geheime bijeenkomsten, een eigen symbool en verbranden kruisen. Dit is het symbool van de Ku Klux Klan. De bloeddruppel stelt het bloed van Jezus Christus voor als een offer voor het blanke ras en het kruis is het kruis waar hij aanhing. Leden van de KKK droegen lange witte gewaden en puntmutsen, gebruikten een speciale geheimtaal en waren zwaar bewapend. Dit was een veelvoorkomende manier voor veteranen om hun frustraties over de verloren burgeroorlog bot te vieren. De Ku Klux Klan, die toen nog volkomen legaal was, kreeg in korte tijd heel veel leden.

Maar na een federaal onderzoek in 1871 waaruit bleek dat de KKK veel geweld gebruikte, liep het aantal sterk terug en aan het eind van de 19e eeuw was de Klan bijna helemaal verdwenen. In 1915 werd de Klan heropgericht, en groeide uit tot een organisatie van ongeveer 4 miljoen leden. Ze waren tegen alles wat niet echt Amerikaans, blank, protestants, conservatief of fundamentalistisch was. Deze organisatie werd steeds kleiner, toen bleek dat niet alle buitenlanders slecht waren. In 1927 was de beweging weer vrijwel verdwenen. Tijdens de 2e wereldoorlog leefde de Klan weer op en was vooral gericht tegen de joden, communisten en de Afro-Amerikanen toen die na de Tweede Wereldoorlog meer rechten kregen. De Ku Klux Klan wou de vroegere slaven met geweld ervan weerhouden hun pas verworven stemrecht uit te oefenen. In het zuiden werden zwarten van de stembus weggehouden en was rassenscheiding aan de orde van de dag. Dit was in strijd met de grondwet. Na deze periode was weer een sterke terugval in het ledenaantal. Er bestaat nu nog steeds een Ku Klux Klan. De KKK en de IKA (Imperial Klans of America) hebben sinds 2 jaar een internet site, waarop verschillende klans in verschillende landen (een aantal staten van Amerika, Engeland, Canada, Brazilië, Duitsland en Vlaanderen) worden voorgesteld. De datum van hun volgende samenkomst, waarbij ook een kruis verbrand zal worden wordt er zelfs bij vermeld. Ook hebben ze elk jaar een Nordic Fest in Greenville. Er staat ook bij dat ze negers niet haten, maar dat dat gewoon iets is wat tegenstanders van de KKK hebben verteld. Ze zeggen dat alle verhalen over moorden van de KKK gelogen zijn. Op de enige Nederlandstalige site heb ik de volgende tekst gevonden: Wij zijn een echte “white boys club” van blanke Europeanen die dezelfde mening hebben over de maatschappij, die door onze voorouderen is opgebouwd en die nu langzaam maar zeker door anderen wordt ingenomen. Anderen die komen alles opeisen waar onze mensen tientallen jaren hebben over gedaan om op te bouwen. Anderen, die ons binnen enkele jaren uit ons eigen land zullen schoppen indien wij ons niet aan hun zullen aanpassen. Vergeet niet, de helft van de kinderen die nu geboren worden in Brussel zijn reeds van vreemde origine! Onze kracht is onze liefde voor het eigen volk, ons eigen ras. Niet de haat tegenover anderen. We hebben geen echte redenen om personen met een andere huidskleur te haten. Mensen stellen vaak, dat als je iemand niet mag, je hem ook haat. Dat is verkeerd. Als men de redenen van ons ongenoegen zou kunnen wegnemen, zou het ons voor de rest niet meer interesseren. Zo kunnen we niet spreken van haten, als we hen echt zouden haten, zouden we hen ook haten ook als ze hier buiten waren. Deze tekst laat zien hoe de KKK over zichzelf denkt.

Hoe ziet de Ku Klux klan eruit?

De Ku Klux Klan zit erg ingewikkeld in elkaar, omdat er binnen de KKK meningsverschillen zijn waardoor er ongeveer 200 verschillende kleinere Klans zijn ontstaan. Ze hebben allemaal een net andere oplossing voor hoe de ‘problemen’ in de VS, maar ook in de wereld aangepakt zouden moeten worden. Ze zeggen ze allemaal dat ze de originele Ku Klux Klan zijn en beschuldigen elkaar van plagiaat. Dit is de voornaamste reden waarom het niet helemaal botert tussen de Klans. De Klan zegt zelf dat er zoveel verschillende zijn omdat de regering die tegen hen is zo niet in één keer de hele klan op kan ruimen, alleen klan na klan. De Ku Klux Klan of UKA (= United Klans of America) komt officieel uit Amerika, maar er zijn ook Europese ontstaan; de EKA en EWK. Maar hierin zijn ook weer verschillende Klans ontstaan. ‘Fiery Cross’ is een berucht ritueel van de Ku Klux Klan. Dan planten ze een brandend kruis naast het huis van een zwarte, als waarschuwing dat hij weg moet gaan, of de Klan zal het anders aanpakken, met soms de dood als gevolg. Ze verbranden ook kruizen na hun bijeenkomsten, ze verwijzen zo naar het christelijk geloof, waar het kruis het licht van Jezus is. Ze gaan in een kring om het kruis heen staan en worden dan aan de warmte van Jezus blootgesteld. Het verbranden van een kruis zien ze als een teken van de tirannie tegenover hun volk. De leden van de Klan dragen witte gewaden met puntige hoeden. De gewone leden van de KKK dragen witte pakken. Het wit staat voor het leger van god die ook witte pakken droeg, het moet puurheid uitstralen. De hoogste rang die je als lid kan krijgen is een Imperial Wizard, wat een kleurrijke tovenaar betekent. Zij dragen een paars pak. Leden met een gouden pak zijn de officieren, die net iets lager in rang zijn als de Imperial Wizard. Dan heb je ook nog lokale leiders die een groen pak dragen. Deze pakken worden heel weinig gedragen, behalve bij kruisbranden en huwelijken. Sommige leden hebben als bewijs dat ze iemand durven op te hangen altijd een strop bij zich. Maar bijna alle leden lopen er in het dagelijkse leven hetzelfde bij als alle andere mensen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De Ku Klux Klan zit erg ingewikkeld in elkaar, omdat er binnen de KKK meningsverschillen zijn waardoor er ongeveer 200 verschillende kleinere Klans zijn ontstaan. Ze hebben allemaal een net andere oplossing voor hoe de ‘problemen’ in de VS, maar ook in de wereld aangepakt zouden moeten worden. Ze zeggen ze allemaal dat ze de originele Ku Klux Klan zijn en beschuldigen elkaar van plagiaat. Dit is de voornaamste reden waarom het niet helemaal botert tussen de Klans. De Klan zegt zelf dat er zoveel verschillende zijn omdat de regering die tegen hen is zo niet in één keer de hele klan op kan ruimen, alleen klan na klan. De Ku Klux Klan of UKA (= United Klans of America) komt officieel uit Amerika, maar er zijn ook Europese ontstaan; de EKA en EWK. Maar hierin zijn ook weer verschillende Klans ontstaan. ‘Fiery Cross’ is een berucht ritueel van de Ku Klux Klan. Dan planten ze een brandend kruis naast het huis van een zwarte, als waarschuwing dat hij weg moet gaan, of de Klan zal het anders aanpakken, met soms de dood als gevolg. Ze verbranden ook kruizen na hun bijeenkomsten, ze verwijzen zo naar het christelijk geloof, waar het kruis het licht van Jezus is. Ze gaan in een kring om het kruis heen staan en worden dan aan de warmte van Jezus blootgesteld. Het verbranden van een kruis zien ze als een teken van de tirannie tegenover hun volk. De leden van de Klan dragen witte gewaden met puntige hoeden. De gewone leden van de KKK dragen witte pakken. Het wit staat voor het leger van god die ook witte pakken droeg, het moet puurheid uitstralen. De hoogste rang die je als lid kan krijgen is een Imperial Wizard, wat een kleurrijke tovenaar betekent. Zij dragen een paars pak. Leden met een gouden pak zijn de officieren, die net iets lager in rang zijn als de Imperial Wizard. Dan heb je ook nog lokale leiders die een groen pak dragen. Deze pakken worden heel weinig gedragen, behalve bij kruisbranden en huwelijken. Sommige leden hebben als bewijs dat ze iemand durven op te hangen altijd een strop bij zich. Maar bijna alle leden lopen er in het dagelijkse leven hetzelfde bij als alle andere mensen.

Wat wil de Ku Klux Klan bereiken?

Dit wil je ook lezen:

De Ku Klux Klan heeft een aantal doelstellingen opgesteld: • Alle bezittingen en zaken behoren tot de blanken toe. De economie moet geheel door de blanken beheerst worden. • De Klan is streng tegen geweld, maar geweld mag zeker wel toegepast worden voor zelfverdediging. • De Klan zorgt er voor dat de blanke kinderen een goede toekomst krijgen. • Door immigratie, werkeloosheid, overbevolking en misdaad tegen te gaan zullen mensen van andere rassen geen politieke macht krijgen. • Wapens zijn nodig voor een goede toekomst, anders worden wij slaven van de zwarten. • De inwoner van de Verenigde Staten moet christen zijn en blank, omdat die laatste technisch ver voor liggen. • Het nationalisme is ook heel belangrijk voor de Klan. De Verenigde Staten is ‘het’ land en geen ander land mag invloed hebben op de Amerikaanse politiek of cultuur. • De Klan vindt de grondwet heel erg belangrijk, omdat het gebaseerd is op de heilige bijbel van het Christelijke geloof. • Het Christendom is zeer belangrijk voor de Klan. De Klan leden geloven in de schepping maar als daarmee ‘geknoeid’ wordt, ontstaat er een verwarring namelijk ‘De zwarten’. • Ook mogen er voor een goede toekomst van de blanken geen homoseksuelen zijn.

De klan wil eigenlijk bereiken dat langzamerhand alle zwarte mensen terug gaan naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen en dus uit Amerika verdwijnen. Ze is dan ook heel machtig geweest. Een voorbeeld hier van is dat de KKK in 1928 de republikeinse presidentskandidaat Herbert Hoover hebben gesteund. Hij won met grote meerderheid.

Bronvermelding:

• Ku Klux Klan; een thematische knipselkrant uit de bibliotheek • De enkarta encyclopedie • Historische gids van de 20e eeuw • Stilte voor de storm 1919-1939 • internet: www.scholieren.com
www.dannymekic.nl/n/school/werkstuk/deelvraag_4/ www.kkk.com
www.k-k-k.com
www.adl.org/learn/Ext_US/KKK.asp?xpicked=4&item=18
www.europeanwhiteknigts.com
zoekmachine voor de plaatjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.