Koude Oorlog

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 664 woorden
  • 1 juli 2008
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
156 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarom de Koude Oorlog de Koude Oorlog heet?

De koude oorlog heet zo doordat Bernard Baruch letterlijk zei ‘’Let us not be deceived: we are today in the midst of a cold war’’. Met deze uitspraak verwees hij naar het koude klimaat in Rusland en naar een ‘gewapende vrede’. Daar bedoelde hij mee dat dit wel een oorlog was maar er niet echt wapens werden gebruikt.

Oorzaken van de Koude Oorlog

Bij het verklaren van de Koude Oorlog kun je 3 groepen onderscheiden. Traditionalisten, revisionisten en de post-revisionisten.


De Traditionalisten
Zij zeiden dat het kwam doordat de politiek van de Sovjet-Unie veel te erg gericht was op de uitbreiding van het communisme.

De revisionisten
Zij zeiden dat het door de uitbreiding van Amerika kwam. Ze zeiden dus eigenlijk dat de Amerikanen nieuwe markten zochten om hun eigen economie te vergroten, en toen zag de Sovjet-Unie in dat hun invloed op Oost Europa in gevaar liep.

De post-revisionisten
Zij zeiden dat er geen schuldig partij was en het gewoon kwam doordat Europa zo erg verzwakt was, en de 2 macht partijen (Rusland en Amerika) het niet toe konden laten dat de andere macht partij Europa zou domineren.

Communisme en Kapitalisme andere ideologie!?

De Koude Oorlog kwam door de verschillende ideeën over de wereld. En daardoor kwamen de 2 wereldmachten tegenover elkaar te staan.

Het probleem begon toen Karl Marx zei dat het Kapitalisme uiteindelijk over zou gaan in Socialisme, een systeem waarbij iedereen gelijk was en alles van de staat was, een klasseloze samenleving waarin niemand elkaar kon uitbuiten (daardoor kwam er ook een geheim politieapparaat die alle vormen van ondermijning in de gaten zou hebben of zogenaamde ‘’rebels’’ )

Rusland (communistisch blok) had een socialistisch beeld dat iedereen gelijk was, terwijl Amerika, Canada (kapitalistisch blok) meer voor vrije gedachten en vrije handel en productie etc. waren.


Het ijzeren gordijn!

Was de naam gebruikt voor de verdeling van Duitsland.

Potsdam
Na de tweede Wereldoorlog werd hier de toekomst van Duitsland bepaald. Doelen waren denazificatie en demilitarisering.

Maar de Duitser waren wel bang dat na de door Duitsland te betalen herstelbetalingen, Europa niet meer economisch zou kunnen groeien. Daarom hebben de Amerikanen dit niet te ver laten gaan, omdat ze dachten dat als Europa niet welvarend was en daardoor communistisch zou worden. Daarom hebben ze juist gezorgd (Marshall-plan!) dat Europa welvarend werd, zodat Europa niet op het idee kwam om communistisch te worden.

Ook op de conferentie werd besloten dat Duitsland in 4 delen werd opgesplitst, een Britse deel, een Amerikaans deel en een Franse deel. Dit bestuur heette de BRD
Het vierde deel kwam onder Russisch overheersing maar werd uiteindelijk de DDR.
Deze verdeling zou ook voor Berlijn gelden.
Ook Oostenrijk werd bezet in 4 delen, maar dat kreeg in 1955 zijn zelfstandigheid weer terug als het voor eeuwig neutraal zou zijn.

De Berlijnse muur
De sovjets wilden niet dat mensen naar West-Berlijn zouden vluchten (mensen wilden naar West-Berlijn omdat daar meer economisch groei was), door de muur midden door de stad heen te doen. Dit lukte uiteindelijk niet, omdat ze een luchtbrug hadden gebouwd waardoor ze alsnog binnen gevlogen konden worden.

En toen op 9 november 1989 viel de muur en werd Berlijn herenigd. Toen een jaar later was heel Duitsland weer 1 staat.


Koude oorlog ten einde!

De val van de muur was einde van de koude oorlog, De Sovjetunie kon zich niet herbouwen omdat ze economisch aan de grond waren, en ze konden geen invloed meer op Oost-Europese landen uitoefenen.

Samenvatting

De koude oorlog was een oorlog waar er wel oorlog was, maar er niet werd gestreden. Deze oorlog werd de koude oorlog genoemd, door het klimaat van Rusland en dat er geen echte wapens werden gebruikt. Duitsland was verdeeld in 4 stukken (Britse, Russische, Franse, Amerikaans deel). Deze verdeling van Duitsland heette het ijzeren gordijn. De reden dat Ossi’s de Berlijnse muur hadden neergezet was omdat ze niet wilden dat mensen naar West-Berlijn konden vluchten. Dit tegenhouden lukte niet omdat West-Berlijn een luchtbrug had naar West-Europa. De koude oorlog was afgelopen toen de Berlijnse muur viel op 9 november, 1989.

REACTIES

G.

G.

handig

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.