Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Korea

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1212 woorden
  • 20 februari 2006
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De oorlog
Citaat:
Wat een snelle overval zonder bloedvergieten had moeten zijn, leidde tot miljoenen slachtoffers. De Koreaanse oorlog kende geen winnaars.
Menno Steketee

Alle problematiek begon nadat de Russen, in juni 1945, de Japanners uit Korea verdreven. De Russen ondervonden haast geen tegenstand en werden als bevrijders binnen gehaald. Ze trokken zonder moeite naar het zuiden. Tot de Amerikanen op diplomatiek niveau ingrepen. De Russen hielden halt op een willekeurige lijn op de kaart: de later beruchte 38e breedtegraad.

Een paar weken later werden een aantal Amerikaanse troepen in het Zuiden van Korea gelegerd. In het noorden van Korea werd een Communistische dictatuur opgericht en in het zuiden een Kapitalistische democratie. Een paar jaar later trokken de Russische troepen terug, met achterlaten van een goed getraind en gedisciplineerd Noord-Koreaans leger. Toen de Amerikanen in 1950 vertrokken viel Noord-Korea Zuid-Korea binnen. Het zuiden was hier niet op voorbereid en het leger van het noorden kon zo doorstormen naar Seoel de hoofdstad van Zuid-Korea. De VN stuurde troepen naar Korea, omdat ze bang waren dat dit een inleidende beweging was van de sovjets om het westen aan te vallen.

Als voorhoede werd een klein aantal Amerikaanse infanteristen gestuurd om samen met de Zuid-Koreanen te vechten. Maar de beloofde Zuid-Koreaanse troepen waren nergens te bekennen. Zo namen deze 400 infanteristen het alleen op tegen T-36 tanks. De communisten stoomden zo door hun linies heen. De militairen werden teruggedreven tot een klein gebied rond het havenstadje Pusan. Er werd versterking naar Pusan gestuurd. Generaal MacArthur kreeg hierover het opperbevel en kwam met een spectaculair plan. Hij wou met de zevende vloot om Korea heen varen en bij de haven van Inchon, vlakbij Seoel, aan land gaan. Deze aanval werd onmogelijk geacht omdat er veel zandbanken en modderstromen waren. Een aanval was alleen mogelijk tijdens vloed. Generaal Macarthur veegde alle bezwaren van tafel. Tijdens deze aanval op 15 september kwamen de mariniers maar weinig verzet tegen.
De Noordelingen werden terug gedreven tot de 38ste breedtegraat. De Chinezen dreigden met interventie, Maar daar lieten de Zuid-Koreanen zich niet door uit het veld slaan. Ze wilden nu ook heel Korea in handen krijgen. Samen me de VN soldaten trokken ze door tot Pyongyang waar ze op 19 oktober aankwamen. De Geallieerden ondervonden daar meer tegenstand, de Noord-Koreanen vochten van straat tot straat. Eind 1950 kwamen de VN troepen tot de Chinese grens. Korea was weer een.

De VN soldaten dachten al weer aan hun huis en sommigen maakten zich al klaar voor vertrek, maar toen hielden de Chinezen een bliksemaanval vanuit de bergen. Na een aantal dagen vertrokken ze even plotseling als ze gekomen waren. De Chinese troepen vielen een week later weer even onverwachts aan, maar nu gingen ze niet meer terug. De Chinese troepen werden massaal bijgestaan door de Russische luchtmacht die onder de Chinese vlag vloog. Deze luchtmacht was superieur aan de van de Amerikanen. De rollen waren nu omgedraaid.

De Amerikanen trokken terug over de 38ste breedtegraat. In januari 1951 was Seoel weer in handen van de communisten. Generaal MacArtur vond de situatie zo nijpend dat hij zelfs atoombommen wou gebruiken, hierdoor werd hij van zijn functie ontheven. Generaal MacArthur werd vervangen. Deze nieuwe generaal begon op de troepen in te praten en veranderden de tactiek, ook hadden de Amerikanen nieuwe vliegtuigen namelijk de F-86, deze konden de Mig’s aan.
De Amerikanen veroverden Seoel weer en trokken op tot iets over de 38 gradenlijn. In mei 1951 bevriest het front weer op bijna de plek waar de oorlog was begonnen. Er begonnen vredesonderhandelingen die herhaaldelijk vast liepen omdat er nog zwaar gevochten werd de Chinezen stuurden nog steeds troepen naar het front. Onbelangrijke heuvels werden verloren, weer veroverd en dan weer opgegeven toen de lijn op de kaart rechtgetrokken werd. Uiteindelijk had de oorlog niks uitgericht en de grens tussen noord en zuid was bijna het zelfde als voor de oorlog.

Korea nu
Korea is het meest ontoegankelijke land van de wereld, het beweerd atoomwapens te hebben en dreigt ze te gebruiken als het niet met rust gelaten wordt. Alleen in het dorpje Panmunjom is er dankzij de afspraken van de VN nog kontact tussen de noordelingen en de zuiderlingen. In dit dorpje begluren de soldaten van beiden partijen elkaar. De rest van de grens bestaat uit een 40 km breed mijnenveld.

Het gaat bar slecht in Noord-Korea. Er is nauwelijks eten en brandstof voor kachels en auto’s hebben ze niet. Vanuit de Joint Security Area zien de Amerikaanse militairen dat de Noord-Koreaanse troepen zelf hun voedsel moeten bouwen. Deze troepen lopen het hele jaar in T-shirts. Dat is diep zielig want er ligt s’winters 1 meter sneeuw. De Noord-Koreaanse wachten worden iedere 5 minuten afgelost om overlopen te verkomen. Vanuit panmunjom ziet met in de verte de grootste vlag ter wereld hangen. Deze Noord-Koreaanse vlag weegt 250 kilo en moet iedere dag door 25 man gehesen worden. “na het hijsen van de vlag gaan de propagandaspeakers aan,” verteld sergeant Doe, een van de 37 000 Amerikanen die in Korea gelegerd zijn, het maandblad KIJK. “de hele dag klinken er bedreigingen en wordt omgeroepen dat hun generaals de beste zijn.” Sergeant Doe vertelt hun ook dat de Noord-Koreaanse troepen hun proberen te intimideren (met gebaren en woorden).

In 1994 leek het dat binnen niet te lange tijd de Amerikanen konden vertrekken toen er een overeenkomst werd getekend waarin Noord-Korea beloofde langzaam maar zeker te gaan ontwapenen. Maar in 2002 maakte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il bekent dat hij met behulp van kerncentrales atoombommen hadden ontwikkeld. Dit is zeer dreigend want Noord-Korea beschikt over lange afstand raketten die 3500km kunnen afleggen (tot de westkust van Amerika). Toch zien de Amerikanen dit niet als een echt groot gevaar. Ze zijn meer bezorgd over de potentiële vluchtelingenstroom en dat Noord-Korea de atoombommen, waarvan ze over enkele tijd iedere maand 1 van kunnen maken, verkopen aan landen die Amerika ook slapeloze nachten bezorgen, zoals Iran en Pakistan.


In tegenstelling tot Noord-Korea zeggen de Russen dat Noord-Korea het geld en de Technologie daar niet voor heeft. Als Noord-Korea de Technologie voor Nucliaire wapens wel heeft, heeft Noord-Korea deze waarschijnlijk van Pakistan gekregen.

Eigen mening en conclusies
Wat zou de wereld aan Noord-Korea moeten doen?
Ik denk dat de VN economische sancties moet stellen en een economisch programma moet maken als Korea hun atoombommen vernietigt en zijn kerncentrales sluit. Als Noord-Korea dat doet kunnen er andere faciliteiten voor energie komen, zoals windmolens en zonnepanelen. Ook zou de VN voor olie en gas kunnen zorgen uit de buurlanden voor een product dat goedkoop en gemakkelijk in Noord-Korea geproduceerd kan worden.

Wat is de reden dat Noord-Korea atoombommen produceert?
De voornaamste reden dat Noord-Korea atoombomen produceert is afpersing. Japan geeft jaarlijks al miljoenen euro’s aan Noord-Korea om het alleen al rustig te houden.

De hoofdvraag
Is de Koude Oorlog eigenlijk wel afgelopen? Was mijn hoofdvraag. De echte grote Koude oorlog is afgelopen. Er is geen grote dreiging voor een (nucleaire) oorlog tussen het Communistische oosten en het Kapitalistische westen.
Maar er zijn nog wel kleine achterblijvers van de Koude Oorlog. Bijvoorbeeld Korea. In Korea woedt er eigenlijk nog steeds een koude oorlog, maar nu tussen noord en zuid. De laatste 50 jaar is er namelijk geen echte oorlog geweest, maar de militairen in Korea zijn wel allemaal in verhoogde staat van paraatheid.
In Korea woedt een Koude Oorlog in het klein.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.