Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

indianen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 851 woorden
  • 20 april 2011
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
136 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Indianen

Inhoud

Inleiding Hoe zijn de indianen ontstaan?

Het voedsel

Indiaanse huwelijken

De 10 geboden van indianen

Bronnen

Conclusie

Nawoord


Inleiding

Het lijkt mij erg leuk om dit werkstuk te maken. Ik weet niet veel over de indianen en het lijkt mij daarom erg boeiend. Ik hoop veel van dit werkstuk te leren.

Hoe zijn de indianen ontstaan?

Hier over zijn verschillende theorieën. Wetenschappers denken dat het ongeveer zo is gegaan:

Mensen uit Azië zijn via de Beringstraat, tussen Siberië en Alaska, Amerika in getrokken. Dit was zo’n 10.000 to 20.000 jaar geleden. Zij werden de voorouders van de indianen. De oudste vondsten van mensen zijn ook in Alaska gevonden.


De andere theorie is bedacht door de paus.

De indianen zouden zonen en dochters van Adam en Eva zijn. En dat ze dus ook uit het paradijs kwamen en toen in Amerika zijn belandt.

Bij beide theorieën spreken we al over indianen. Terwijl ze die naam toen nog niet hadden. De naam indianen kregen ze pas toen Columbus in 1492 in Amerika aankwam. Hij dacht dat hij in India was gekomen. Daarom noemde hij de mensen die er al woonden indianen.

Nadat Columbus in Amerika aankwam trokken ook de eerste kolonisten naar Amerika. Het duurde ongeveer 200 jaar voor de kolonisten ook in Amerika kwamen. Alles ging toen nog niet zo snel als nu. De zaden die zij hadden meegenomen konden niet groeien op de rotsachtige grond van Amerika. De indianen leerden de kolonisten overleven van de natuur en de jacht. Hier hadden de indianen ook voordeel van. De kolonisten leerden de indianen van alles over geweren en metaal. Toen de kolonisten goed voor hun zelf konden zorgen, hadden ze de indianen niet meer nodig. Ze verjoegen de indianen uit de gebieden. Zo kwamen dus ook de conflicten en gevechten.

Het voedsel

De prairie indiaan eet vooral vlees. Het meeste vlees is afkomstig van de bizon. Maar ze eten ook konijn, eland, hert en wapiti. Een deel van het vlees werd gegrild of gebraden de rest werd gedroogd, zodat als er een keer geen bizon kude in de buurt was ze ook gewoon vlees konden eten.

De stammen die op een vaste plek blijven verbouwen ook gewassen, zoals maïs. Maar ook zonnebloemen en bonen. Als er in de buurt wilde knolrapen groeiden, dan haalden ze deze vroeg in de zomer uit de grond. Ze konden nu de hele zomer drogen, zodat ze in de winter konden worden gegeten.

Ze leerden de meisjes al op jonge leeftijd welke bessen, aardbeien en pruimen je kon eten. Ook werd ze de namen van de kruiden geleerd zodat ze later wisten welke kruiden ze in een gerecht konden doen en hoeveel daarvan. De jongens kregen les in het jagen op bizons en het strikken zetten voor konijnen en herten.

Indiaanse huwelijken

Als een meisje haar eerste menstruatie krijgt betekent voor de amondawa-indianen feest. Een huwelijk. Het meisje moet dan de hele tijd in huis blijven, tot haar volgende menstruatie. In die tijd mag ze zich niet wassen en word ze ingesmeerd met olie. Als ze weer ongesteld word mag ze zich wassen, dan word ook door haar vader door het dorp gezongen dat haar huwelijk er aan komt. Het huwelijksfeest word groot gevierd met het hele dorp. Het meisje krijgt armbanden en ketting van jaguartanden cadeau. Ook haar echtgenoot krijgt cadeaus, hij krijgt een hoed. Nu het meisje getrouwd is kan ze zich weer regelmatig wassen. Dit moet ook wel, want de vele olie moet weer van haar huid af.

De 10 geboden van de indianen


• De aarde is onze moeder, zorg goed voor haar.

• Koester al je relaties.

• Open je hart en ziel voor de grote geest.

• Alle het leven is waardevol en kwetsbaar. Behandel deze met respect

• Neem van de aarde wat nodig is, niet meer.

• Doe wat nodig is voor het goede van alles.

• Dank de grote geest voor elke nieuwe dag.

• Spreek de waarheid, wees goed voor andere.

• Volg de ritmes van de natuur. Sta op en rust met de zon.

• Geniet van je reis op aarde, maar laat geen sporen achter.

Bronnen

Websites:

www.wikipedia.nl

http://www.indianen.eu

http://www.indianen.net

http://www.kinderlines.nl

Boeken:

• Titel: Indianen van Noord- Amerika

Auteurs: Norman Bancroft- Hunt, Ger Boer, Ger Meesters

• Titel: Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord- Amerika

Auteurs: Jan van Gestel, Karin Schuitemaker


Conclusie

Indianen leven met de natuur. Dat kan je duidelijk merken als je de geboden leest en ziet wat voor voedsel zij aten. Iedere indianen stam heeft zo zijn eigen cultuur en taal, maar de grote lijnen zijn het zelfde. De indianen hadden voor sommige problemen al grote oplossingen gevonden. Ze communiceerden met elkaar via rooksignalen. Zo lieten ze weten dat ze in de problemen zaten of dat er bij hun een groot feest was.

Nawoord

Ik had er eigenlijk niet echt een idee bij hoe de indianen leefden. Door dit werkstuk weet ik veel meer over ze. Ik heb veel bewondering gekregen voor de indianen. En dan vooral voor hun levenswijze en hun cultuur. Het lijkt mij mooi om een keer in een reservaat in Amerika te kunnen zien hoe zijn leven. Al is dat nu natuurlijk lang niet meer hetzelfde als vroeger.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.