Hitler

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 3746 woorden
  • 9 februari 2010
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Duitsland & Hitler
Hoe kon het dat Duitsland in de jaren ’30 in de put zat en 10 jaar later heel Duitsland achter zich kreeg?


Inhoudsopgave

 Inleiding………………………………………………………………………………………………………….1
 Deelvraag I……………………………………………………………………………………………………2
Waarom zat Duitsland in de put in de jaren ’30?

 Deelvraag II…………………………………………………………………………………………………..5
Hoe zorgde Hitler ervoor dat Duitsland weer uit die Crisis kwam?
 Deelvraag III………………………………………………………………………………………………….7
Hoe veroverde Hitler Duitsland?
 Conclusie…………………………………………………………………………………………………….10
Hoe kan het dat Duitsland in de jaren ’30 in de put zat en 10 jaar later heel Duitsland achter zich kreeg?
 Nawoord…………………………………………………………………………………………………….11


Inleiding
Wij vonden het in het begin best wel lastig om een goede hoofdvraag en deelvragen te bedenken. Uiteindelijk is dit wel redelijk gelukt volgens ons. We hadden het allemaal erg druk, dus iedereen heeft zijn eigen stukje gemaakt en dat hebben we dan netjes bij elkaar gezet. Ook hebben we veel gedaan tijdens de lessen.

Zo hebben wij het werk verdeeld:

Deelvraag I : Dominique Schut
Deelvraag II: Annabeth van der Schans
Deelvraag III: Zoey Beekmans

Conclusie: Michelle Lavaleije

We zijn op zondag naar elkaar toe gegaan en hebben toen met z’n allen het werkstuk in elkaar gezet en gecontroleerd. Dat was wel gezellig want daarna gingen we nog film kijken.

Veel plezier met het lezen van ons werkstuk!



Waarom zat Duitsland in de put in de jaren ‘30?

Het begon allemaal al met de eerste wereldoorlog in 1914, ook wel de loopgravenoorlog genoemd. Er werd een Oostenrijkse troonopvolger Frits Ferdinand en zijn vrouw doodgeschoten in de stad Sarajevo [1]. De hoofdstad van het land Bosnië-Herzegovina. De moord stond op de naam van een inwoner van Bosnië zelf, maar omdat Servië een aantal plannen had om meer land van in de Balkan [2] te veroveren, kreeg Servië de schuld. Dit werd ze erg aangesteld en na een maand werd Servië dan ook aangevallen.

In die tijd werden er al verdragen gesloten en werden Servië en Rusland bondgenoten, ze zouden elkaar helpen als ze werden aangevallen. Veder werden Duitsland en Oostenrijk-Hongarije bondgenoten en meer, ook ging Engeland meevechten omdat België getroffen werd. Zo ging heel europa en later heel de wereld met elkaar in gevecht wat na 4 jaar werd beëindigd.

Uiteindelijk was het plan wat Duitsland aanhield om de oorlog te overwinnen mislukt [3]. Ze werden op twee fronten aangevallen, wat ze niet verwacht hadden. Namelijk aan het Westfront door bijna half Europa en het Oostfront door Rusland. Het leger was niet groot genoeg om beide fronten goed te verdedigen. Alleen toen er een revolutie in Rusland uitbrak, is er op 3 maart 1918 vrede met Rusland gesloten. Nu konden de Duitsers weer aan het Oostfront vechten.[4]

Tenslotte was Duitsland ingestort door verschillende punten:
• Vele mensen overleden aan de fronten, vooral het Westfront
• Economische redenen waardoor voedseltekorten
• Invloed van de revolutie van Rusland
• Onderschatting vijand
• Ontevredenheid van de regering en de keizer


Op 11 november 1918 werd er dan ook een wapenstilstand gehouden, het was ook niet meer mogelijk om volop te vechten. Vooral met de economische omstandigheden en voedseltekorten.


[1] Fritz Ferdinand en zijn vrouw waren in Sarajevo voor een bezoek op 28 juni 1914.

[2] Balkan is het gebied met de landen: Albanië, Servië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Er was al een tijdje veel onrust in het gebied en werd ook het kruitvat van Europa genoemd. Kruitvat omdat het gebied zo kon ‘’ontploffen’’ met de onrust wat er allemaal speelde.
[3] Het Von Schlieffen plan werd strak aangehouden, was bedacht voor Alfred von Schlieffen een chef van de generale staf voor de eerste wereldoorlog. Hierin stond een 42-daags plan om Frankrijk te veroveren en er werd vanuit gegaan dat Rusland een langzame mobilisatie had.
[4] Revolutie door weinig voedsel, volk ontevreden en Bolsjewieken kwamen aan de leiding. Zij onderhandelde dan ook met de Centralen en sloten vrede.

De geallieerde en de geassocieerde hebben in 1919 een vergaderingen gehouden en een verdrag van Versailles opgesteld voor Duitsland. Dit deden zij omdat hun de schuld van de oorlog en zijn gevolgen gaven. Hun waren immers begonnen vonden zij. Duitsland had niet echt een keus om te weigeren, Duitsland zelf lag namelijk ook helemaal in het puin en had niks meer over.

Het hield in:
• Duitsland mocht geen groot leger meer hebben, er zat een maximum aan
• Duitsland had een schuld te betalen van 132 miljard goudmark
• De Duitse koloniën werden afgepakt
• Het Rijnland werd bezet, als borg dat ze het verdrag na zouden komen
• Elzas-Lotharingen werd weer terug gegeven aan Frankrijk [5]

[5] Dit gebied was erg belangrijk voor Frankrijk, was veroverd in de Frans-Duitse oorlog in 1870.

Duitsland had niks meer over, er was geen geld, er was hongersnood de mensen waren ontevreden. Ook in de economie ging het slecht vooral toen er in 1921 een flinke keldering was in de economie. Het percentage werkloosheden in een land steeg snel op kort termijn.

Toen Duitsland in 1922 al 2 jaar geen schuld aan Frankrijk had betaald, namen zij het Ruhrgebied in. Dit gebied leverde Duitsland veel geld op, er waren daar vooral steenkolenmijnen en staalindustrieën. De bezetting van dit gebied had veel invloed op de Duitse mark. In een dag waren miljoenen Duitse inwoners straatarm en hun spaargeld was niks meer waard. Er was dus sprake van inflatie.



De mensen waren nogal hopeloos en wisten zich geen raad. Een ex-korporaal Adolf Hitler gaf in die tijd aansprekende toespraken, zijn conclusie begonnen vele mensen te geloven. [6]

Hitler had in 1921 al de leiding op zich genomen van de Nazi-Partij en had al wat plannen wat hij het volk wou meegeven. Omdat de mensen dus niks meer hadden gingen ze Hitler langzamerhand geloven.


De Nazi-Partij groeide in de jaren ’20. Toen in 1929 de wereldwijde economische crisis uitbrak, nam Hitler hier ook het voordeel van. (zie deelvraag II)

Op maandag 21 oktober 1929 was de slechtste dag ooit in die tijd van de economie. De aandelen zakte enorm en alle winst was in één dag weg. Veel mensen ging hier ook hun aandelen verkopen en daardoor zakte alles nog meer. Er waren nog wel een tijdje mensen die de aandelen juist kochten, daardoor ging het ook iets beter met de economie. Maar ook dit duurde niet lang er waren grote aantallen mensen werkloos. Er werd geld bijgedrukt maar hierdoor werd het allemaal nog slechter. Hoe dit opgelost is kan je vinden in deelvraag II.

Hier percentage van de mensen die in Europa werkloos waren. Hier zie je ook dat in 1932 Duitsland enorm slecht ging, maar in 1938 het weer opklaarde. Dit kwam doordat Hitler voor werk zorgde en meer dingen.


[6] Zijn conclusie hield in dat Duitsland een totaal andere soort van regering moest gaan krijgen. Hij wou gewoon zeggen een regering waar iedereen hetzelfde dacht, deed en hetzelfde doel voor ogen had. Hij zei ook wel ‘’ Ein Volk ein Reich ein Früher‘‘

In het kort:
Duitsland is dus in de put gekomen doordat ze de eerste wereldoorlog verloren hebben en toen het verdrag van versailles kregen opgesteld. Hierdoor kwam er ook nog eens een economische crisis in Duitsland, waar Duitsland erg onder leed…

Hoe zorgde Hitler ervoor dat Duitsland weer uit de crisis kwam?

Na de 1e wereldoorlog wilde Hitler wraak nemen op de landen aan wie ze schade moesten betalen. Ook wou hij dat er een gelijke waarde kwam in Duitsland.[1]
Mede daarom wilde hij aan de macht komen, en dat is hem echter ook gelukt. Er moest alleen nog een hoop veranderd worden in Duitsland, ze zaten namelijk midden in een economische crisis er was dus veel armoede en veel werkloosheid. Voor dat Hitler het plan uit kon werken oftewel wraak kon nemen moest hij eerst een leger opstellen en zorgen dat Duitsland uit de crisis kwam.


Toen Hitler aan de macht kwam heeft hij zijn volk beloofd om te zorgen dat er geen werkeloosheid en geen armoede meer zou zijn en hij zou ervoor zorgen dat er geen ellende meer was. Hij heeft daarom een paar grootse projecten bedacht zoals:
• Het aanleggen van grote Duitse wegen.
• Het maken van vele fabrieken, deze fabrieken maakten vooral oorlogsspullen zoals tankers, vliegtuigen, bommen en andere wapens.
Door deze plannen kwamen er dus maar banen, veel mensen konden helpen met het maken van wegen en met het maken van vliegtuigen in de fabrieken, want heb je daar natuurlijk veel mensen voor nodig. Doordat zo veel mensen weer werk kregen, kregen ze dus ook weer meer geld en verdween de armoede. Maar hoe betaalde Hitler deze mensen? Dat had hij slim geregeld want hij leende namelijk veel geld van het buitenland wat zijn toekomstige vijanden werden, en die hij toch zou veroveren dus daar de macht over kreeg en dus het geld niet meer terug hoefde te betalen, want die landen waren dan toch immers van hem.

[1] Gelijke waarden in Duitsland: Hiermee bedoelde Hitler dat er geen ander ras in Duitsland mocht zijn dan de pure Duitsers ( blond haar, blauwe ogen, lang en gezond) . Hij wilde alle andere rassen zoals de donkere mensen en de homo’s en vooral de joden uitroeien, en het volk helemaal gelijk aan elkaar maken.
Duitsland kreeg op deze manier een flinke wapenvoorsprong. Maar met alleen wapens kom je niet heel ver je hebt ook een leger nodig met soldaten. Dit betekende dat er nog meer banen vrij kwamen in Duitsland en dat de werkeloosheid nog minder werd. Hitler kwam nu alleen mensen tekort iedereen had al een baan vandaar dat hij de jeugd van Duitsland al snel voorbereide op het leven van een Duitse soldaat. Deze jonge kinderen hadden geen flauw idee van wat ze te wachten stond en deden dus netjes wat de führer [2] zei. Op de foto hier boven staan een paar van die jongens bijeen gekomen.

Hitler gaf extra geld aan de gezinnen die veel kinderen hadden. Dit deed hij zodat hij die kinderen later in kon zetten in de oorlog (dit wisten de ouders echter niet). Zo kwamen er dus steeds meer gezinnen met veel kinderen. Deze kinderen moesten wel uit “zuivere gezinnen” komen. Daarom maakte Hitler in 1935 een wet. In die wet stond dat de Duitse vrouwen alleen maar met echte Duitse mannen mochten trouwen. Zo zorgde hij ervoor dat het volk zuiver bleef en er geen joodse invloeden kwamen. Zo’n zuiver iemand had blond haar was lang en moest gezond zijn en het liefs had diegene ook nog blauwe ogen. Hier zie je zo’n ideale vrouw volgens Hitler.
Nu had Hitler de meeste mensen wel uit de crisis geholpen maar er was nog wel veel ellende in Duitsland. Hitler wilde namelijk dat er alleen nog maar zuiveren mensen in Duitsland waren en hij vermoorde daarom alle andere rassen. Hij schreef op de deuren van de winkels van de joden dat de mensen hier geen spullen moesten kopen. Dit deed hij niet alleen bij de joden maar ook bij de zigeuners, de homo´s/lesbiennes, de zwak begaafden en nog veel meer. Bij al deze mensen werden dus geen spullen meer gekocht en zij kregen ook geen banen meer. Hitler zei dan wel dat die de armoede, werkeloosheid en ellende op zou lossen maar dit heeft die maar bij een bepaald aantal mensen gedaan vele mensen waren nu juist werkeloos en arm. Er was ook nog veel ellende in Duitsland vooral door de oorlog. Maar ook veel zuivere Duitse mensen waren ongelukkig want zij hadden misschien wel onzuivere mensen [3] als vrienden en die werden dan nu allemaal vermoord. De meeste beloften van Hitler kwamen niet uit, en Duitsland werd alleen maar ongelukkiger.
[3] als vrienden en die werden dan nu allemaal vermoord. De meeste beloften van Hitler kwamen niet uit, en Duitsland werd alleen maar ongelukkiger.

[2] Führer: een Führer was de leider van bijvoorbeeld de Hitlerjugend. Hij gaf de kinderen opdrachten die ze dan uit moesten voeren.
[3] De onzuivere mensen: de onzuivere mensen waren de joden en de homo’s/ lesbiennes oftewel de mensen die Hitler wilden vermoorden.

In het kort:

Hitler heeft Duitsland dus uiteindelijk uit de crisis gekregen door de tweede wereld oorlog.


Hoe veroverde Hitler Duitsland?

In de eerste wereld oorlog vocht Hitler vrijwillig mee met de Duitsers. Hij kreeg in deze oorlog twee medailles voor zijn dapperheid. Na de eerste wereldoorlog bleef Hitler in het leger. Het leger was erg tevreden over hem, ze merkte ook op dat hij goed kon spreken hij overtuigde mensen snel. Daarom gaven ze hem de taak om nieuwe soldaten les te geven. Eindelijk na al die arme jaren had Hitler een baan. Hier in het leger ontwikkelde Hitler zijn vaardigheden vooral het spreken ging hem erg goed af. Dooradat de ze de eerste Wereldoorlog hadden verloren, snap je wel dat de mensen in het leger waaronder Hitler ooit wraak zouden willen nemen.
Een poosje later ging Hitler naar de vergadering van de Duitse Arbeiders partij, toen hij daar kwam had de partij nog maar 50 leden. Hitler werd lid van de partij en deed kleine klusjes zoals geld ophalen en kranten rondbrengen. Ongeveer twee jaar later werd Hitler leider van de partij, de naam van de partij was veranderd in N.S.D.A.P. (Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij). De N.S.D.A.P. had inmiddels 65.000 leden. Deze partij sprak de Duitsers erge aan. Het symbool van deze partij was een zwart hakenkruis [1] In 1933 werd Hitler Bondskanselier van Duitsland hij had nu 2.500.000 stemmen. Dit aantal steeg tot in 1945 met 8.500.000 stemmen.
Hitler beloofde de mensen van alles veel van zijn beloftes kwam hij niet na, maar ja als je financieel aan de grond zit en er komt een man die zegt dat hij zal zorgen dat alles goed komt geloof je dat natuurlijk. De belofte die hij wel na kwam was dat hij meer banen zou creëren, bijvoorbeeld door wegen aan te legen en er kwamen fabrieken die spullen maakte voor oorlog. Hierdoor had Duitsland ook het beste leger.
[1]Hakenkruis (swastika): Dit is een heel oud teken ze vonden het teken terug op oude gebouwen in Egypte, Troje, China, India het kwam ook voor bij de middeleeuwse vikiningen. In het hindoeïsme is het een heilig symbool. Sinds de tweede Wereldoorlog is het vooral het teken van de Nazi’s.


Censuur
Hitler zorgde ook voor goede publiciteit in de kranten en op tv. Zo liet hij bijvoorbeeld Allerlei foto’s maken waar hij bijvoorbeeld met kinderen opstond, veel Duitse vrouwen vonden hem dan ook de ideale man. Hij benoemde zelfs een minister van propaganda: Joseph Goebbels [2] Die minister zorgde er voor dat er alleen maar goede dingen over Hitler werden gezet.
Persoonsverheerlijking
Tijdens de toespraken van Hitler werd niet alleen gezegd hoe goed hij wel niet was, ook liet hij de Duitsers geloven dat ze macht hadden. Iedereen geloofde hem. En deed je dat niet? Dan werd je gedwongen achter hem te staan of zelfs vermoord.
Dictatuur
Hij vertelde dat alle problemen snel konden worden opgelost als er één leider was en één partij. Hij was dan natuurlijk zelf de leider. Hitler zei: “wij zijn één land, er moet één partij zijn en één leider”.

Discipline
Iedereen moest gehoorzaam zijn aan Hitler, dat was in die tijd overging heel gewoon je luisterde gewoon naar je ouders en juffen en meesters. Als je gehoorzaam bent bereik je de beste resultaten. Hitler zij ook wel: “een goede sporter word je alleen maar als je discipline hebt. Als je doet wat je trainer zegt kom je het verst”

Übermensch
De Übermensch was je volgens Hitler het Arische ras. Dit waren dus de mensen met blonde haren blauwe ogen en minimaal een meter tachtig. Dit waren dus de Duitsers, hij sprak de Duitsers altijd toe en vertelde ze dat ze beter waren als de rest van de wereld. Na een tijdje ga je dat geloven en vind je degene die dat zegt aardig.

Eenheid
Hitler wilde dat Duitsland een eenheid werd. Iedereen moeste het zelfde denken het zelfde doel hebben en samen werken. “Duitsland moet net zo worden als een goed voetbalelftal, je moet niet zelf willen scoren, maar je moet winnen en dit kan alleen maar als je denkt en samenwerkt als een team”. Duitsland had ook één leider: Hitler, één partij: N.S.D.A.P. één vlag: het Hakenkruis


Sociale controle
Iedereen moest op elkaar letten, als je niet leefde volgens die ideeën van Hitler was je verdacht. Deze controle werd vooral uitgevoerd door de S.A. en de S.S.
[2] Joseph Goebbels was de minister van Propaganda maar ook de gouwleider van Berlijn. Later zou hij ook het brein achter de Kristalnacht zijn. Joseph Goebbels wordt geboren 29 oktober 1987 en overlijdt op 1 mei 1945. Hij heeft gestudeerd in Kerkrade. Joseph ontmoet in 1923 Hitler hij is erg onder de indruk van hem en word lid van zijn partij. Hitler benoemt hem dus als minister van Propaganda, ook word hij uitgever van het Nazi-blad. In 1926 wordt hij benoemd tot Gouwleider van Berlijn.
Alle kinderen van Goebbels kregen een naam met de begin letter H, als eerbetoon aan Hitler. Joseph pleegde als enige minister ook zelfmoord in de bunker van Hitler. Dit deed hij samen met zijn vrouw nadat hij zijn zes kinderen had vermoord. Dit is ook te zien in de film Der Untergang.

S.A.
Ze werden ook wel de Bruinhemden genoemd. Zij moesten de partij beschermen tegen de communisten en socialisten. De S.A. werd geleid door Stabchef: Ernst Röhm. De S.A. was er dus voor om iedereen die tegen Hitler was een pak slaag te geven.
S.S.
De allerbeste van de S.A. mochten bij de S.S. Zij waren een soort van lijfwacht van Adolf Hitler. Ook beschermde zij de mensen die erg belangrijk waren voor Hitler.
De S.A. was eigenlijk de massa, en de S.S. waren zeg maar de beste, het echte Arische ras. Zij zorgde er samen voor dat iedereen Hitler gehoorzaamde.

Andere mensen de schuld geven van het probleem
Hitler gaf vooral de Joden de schuld want de Joden hadden de banen in gepikt van de Duitsers. Ook gaf hij de schuld aan de communisten. In 1938 liep het op een avond helemaal uit de hand. De Duitsers hebben toen alle joodse kerken en winkels vernield. Deze nacht heet de Kristalnacht [3]

Militaire indruk maken
Hitler organiseerde veel militaire optochten om de rest van de wereld te laten zien dat het goed gat met Duitsland. Het maakte ook veel indruk op de Duitsers zelf.


De jeugd beïnvloeden
De jeugd was erg belangrijk voor Hitler want het waren de toekomstige soldaten. Alle leerboeken werden herschreven, er werd geschreven dat het Duitse ras grotere hersens had De joden werden afgebeeld als pooiers, verkrachters, mishandelaars en leugenaars.
Hitler bereide de jeugd ook al snel voor op wat ze te wachten stond. Als Duitse jongen ging je bij de Hitlerjugend. De Hitlerjugend was een soort van padvinderijclub. Er waren ook enkele meisjesscholen, waar de taak van de vrouw duidelijk werd gemaakt: veel kinderen krijgen, zodat zij natuurlijk later mee konden vechten in de oorlog. Hitler gaf de gezinnen met veel kinderen extra geld, dus de vrouwen namen meer kinderen. Ook maakte Hitler in 1935 een wet die er voor zorgde dat Duitse vrouwen alleen maar met Duitse mannen konden trouwen. Hitler zei: “het Germaanse ras moet zuiver blijven, er mogen geen kwade Joodse invloeden zich mengen met het Arische ras”.

[3] Kristalnacht: het werd kristalnacht genoemd vanwege alle kapotte ruiten van de Joodse winkels en Synagoge. De kristalnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. er werden 267 synagoge in brand gestoken en 7500 winkels van joden vernield ook joodse begraafplaatsen en ziekhuizen gingen er aan. Joseph Goebbels werd gezien als het brein achter de Kristalnacht. De aanleiding van deze nacht was dat sinds Hitler aan de macht was overal posters hingen zoals Joden niet welkom en Koop niet bij Joden. Hierdoor was door de jaren heen heel veel haat tegen joden ontstaan. In deze nacht zijn ook vele Joden vermoord en opgepakt.
In het kort:

Hitler kreeg Duitsland dus achter zich door het beïnvloeden van de jeugd, door manipulatie en door sociale controle.

Hoe kon het dat Duitsland in de jaren ’30 in de put zat en 10 jaar heel Duitsland achter zich kreeg?
Het ging niet goed met Duitsland, met name door de eerste wereldoorlog, de regels waar ze zich aan moesten houden uit het verdrag van versailles, en de economische crisis. Met het volk ging het ook niet goed, er was sprake van armoede en werkeloosheid. Hitler wilde er natuurlijk voor zorgen dat het volk achter hem stond, dus beloofde hij de mensen dat er geen armoede en werkeloosheid meer zou zijn. Hij bedacht projecten zodat de mensen weer werk zouden hebben. Hij leende geld van andere landen om deze projecten op te starten. Hitler wilde wraak nemen op de landen waaraan Duitsland schuld moest betalen door de eerste wereld oorlog. Daarom verzon hij nuttige projecten, zoals fabrieken om oorlogsspullen te maken en wegen aanleggen. Ook had Hitler een leger nodig als hij oorlog wilde gaan voeren, nog meer werk dus. De mensen zonder werk waren hierdoor erg blij met Hitler, zij konden nu gaan werken en geld verdienen. Ook beïnvloedde hij de jeugd, hij bereide de kinderen al voor op het werken als een Duitse soldaat, zonder dat de kinderen dat wisten natuurlijk, want voor hen was het best leuk. Dat was nog niet alles, Hitler gaf ook nog extra geld aan zuivere gezinnen met veel kinderen. Op deze manier zouden de gezinnen dus meer kinderen willen om meer geld te ontvangen, wat ze niet wisten is dat Hitler dit allemaal deed om ze later in te zetten in de oorlog. Omdat ze dat niet wisten vonden ze het dus alleen maar fijn, nog een ‘pluspunt’ van Hitler. Hitler deed zich dus voor als een goed mens. Dat was ook vaak in zijn toespraken te horen: hoe goed hij wel niet was, en hoeveel macht de Duitsers zelf wel niet hadden. Het volk had dus gewoon een vertekend beeld van Hitler en zijn praatjes.
Hitler kreeg heel Duitsland dus achter zich omdat hij veel mensen uit de crisis hielp en zichzelf voordeed als een goede leider.



Nawoord
Wij vonden het moeilijk om informatie te zoeken en een punt te vinden om je deelvraag mee te beginnen. Wat er allemaal in moest komen en wat juist niet. Dit is wel gelukt met internet en boeken uit de school mediatheek.

Ook was het wel leuk, omdat we nu met Duits een boek lezen. Dit gaat ook over de oorlogen en vooral de verandering dat Hitler aan de macht kwam, waardoor de Joden gediscrimineerd werden. We hebben ook net een hoofdstukje samen besproken waar je ons onderwerp goed in terug ziet komen. Dit boekje heet: Damals war es Friedrich.

Bronnen
Ook hebben wij gebruik gemaakt van twee boeken:
- De Tweede Wereld oorlog, dag na dag
( geschreven door Antony Shaw)
- De geïllustreerde oorlog
(geschreven door C.L. Sulzberger)

REACTIES

S.

S.

ik vind het wel goed maar jullie hebben niks over zijn leven vertelt en wat hij met jode had!!! volgende keer beter

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.